mikegoi.jpg

 

«Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον» είναι ο τίτλος του συνεδρίου (6-7 Απριλίου 2024) και της 4ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού, τα οποία θα γίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο» και θα μεταδοθούν ζωντανά (//www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255">www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255).

Οι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ομάδες θεμάτων περιλαμβάνουν τα εξής: «Σύνδεση κτηνοτροφίας με μαλλί», «Μαλλί ως μέσο σύνδεσης παράδοσης και σύγχρονης εποχής», «Μαλλί ως καινοτόμο εδαφοβελτιωτικό και μονωτικό υλικό», «Μαλλί ως μέσο θεραπευτικής αγωγής», «Οι ελληνικοί δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον», «Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον σε όλη την Ευρώπη», «Το μαλλί ως μέσο θεραπευτικής αγωγής», «Το μαλλί στην Εκπαίδευση» και «Το μαλλί στη βιοτεχνία/χειροτεχνία».

Ανάμεσα στην πληθώρα των τίτλων εισηγήσεων ή/και συζητήσεων, προγραμματίζονται για την Κυριακή (7/4/2024): Καλωσόρισμα στο Μέτσοβο, «Η εξέλιξη του κλάδου της κτηνοτροφίας στο Μέτσοβο», «Ανάδειξη του μαλλιού από τοπικές φυλές προβάτων της Ηπείρου», «Η “ηδονή” των ζώων όταν κουρεύονται», «Τα παράλληλα μονοπάτια της τροφής μας», «Χειροτεχνία Ελλάδος, εμπόριο μαλλιού και προϊόντων του», «Το στρατηγικό πλάνο για την αναβίωση και τον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής χειροτεχνίας», «Παραδοσιακή τέχνη υφαντικής και σύγχρονος σχεδιασμός», «Διαδρομές στο ύφασμα», «Μια ανάγνωση του μαλλιού ως συμβόλου διαγενεακής σύνδεσης», «Σύνδεση με το μαλλί στη Λέσβο», «Ας υφάνουμε ένα καλύτερο μέλλον μαζί», «Ηπειρώτικα μάλλινα στρώματα Dimstel», «Κύκλος του μαλλιού στις ορεινές κοινότητες του Ψηλορείτη», «Ιστορίες για το μαλλί και ιστορίες από το μαλλί», «Το μαλλί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα σε καλλιέργειες στην Ελλάδα», «Αναγεννητική γεωργία στην καλλιέργεια της αμπέλου», «Fertiwool: ένα πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό από 100% πρόβειο μαλλί», «Πολυχρηστικό μαλλί προβάτου: από την ύφανση ρούχων στις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές εφαρμογές», «SoundWOOL: Interior acoustic cladding from recycled wool scraps», «Gomitolorosa: 10 years of therapeutic knitting in Italy», «Οι μη θεραπευτικές παρεμβάσεις στην πρόληψη και διαχείριση της άνοιας», «Μαλλί ως μέσο θεραπευτικής αγωγής» και «Δράσεις και προγράμματα για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία».

Την Τρίτη 9/4/2024, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού, προγραμματίζονται: «Ένα Σαββατοκύριακο ξαναανακαλύπτοντας το μαλλί», «Μια παγκοσμιοτοπική προσέγγιση από τη βοσκική (ποιμενικό βίωμα) στην υφαντική και από τον αργαλειό στην κοινωνική καινοτομία», «Σύγχρονη χρήση μαλλιού προβάτου στις Μένητες Άνδρου», «Ηπειρωτική ταπητουργία», «Η σημασία της σαφούς επισήμανσης για την προέλευση των βιοϊνών στην Ευρώπη», «Πώς να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της βιωσιμότητας από το μαλλί στη μόδα», «Οι διαδρομές του μαλλιού των Βελεαρίδων νήσων προς ένα βιώσιμο μέλλον», «Χρήση του μαλλιού στη Σερβία», «Κυκλική πλύση στο Βέλγιο», «Πλέξιμο… ένα μικρό άγκιστρο για τη βελτίωση της προσοχής», «Θεραπευτικό πλέξιμο στην πράξη σε ιταλικό νοσοκομείο», «Ορατή επιδιόρθωση στο Ηνωμένο Βασίλειο», «Ζωγραφική με μαλλί», «Wool wellness & EWE», «Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού στην Ισπανία», «Το μαλλί ως έναυσμα για συνεργασία με τοπικούς φορείς στο Οικομουσείο», «Εκπαίδευση για το μαλλί και καινοτομία στα σχολεία», «Μαθαίνοντας για το μαλλί στα σχολεία του Waldorf», «Ένα μονοπάτι ύφανσης», «Ύφανση με φυσικό-άβαφο μαλλί», «Felting με βελόνες», «Τσόχινο ύφασμα με βελόνα για διακόσμηση τσαντών», «Τεχνική tufting με τη χρήση μαλλιού» και «Με στημόνι και υφάδι».

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932 094231) γεννήθηκε μέσα στο αδειοδοτημένο από το 1966 «Βουστάσιο Κοντογιάννη» και, μέχρι σήμερα, στο ίδιο σημείο, με την οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, φροντίζει το περιβάλλον της Αττικής. Όπως λέει η ίδια: «Η κτηνοτροφία δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά τρόπος ζωής. Πρέπει να ζεις, πρέπει να μένεις δίπλα στον στάβλο, και να μπορείς να επεμβαίνεις αποτελεσματικά συνεχώς στη ζωή του κοπαδιού. Διότι η ζωή δεν έχει οχτάωρο ούτε Σαββατοκύριακο ούτε “διακοπές”, και μια στιγμή μπορεί να είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη ζωή ή την απώλεια ενός ζώου. Ενός ζώου που υποστηρίξαμε τη σύλληψή του, που βοηθήσαμε στη γέννα του, που το βυζοπιάσαμε τις πρώτες ημέρες της ζωής του, που το μεγαλώσαμε, που του κάναμε τα εμβόλια, που φροντίσαμε το διαιτολόγιό του, που του συμπαρασταθήκαμε στη συμβίωση μαζί μας.

»Και σε αυτήν τη συμβίωση, κάθε χρόνο όταν πλησιάζουν οι ζέστες, το κουρεύουμε (κυρίως για τα πρόβατα) για να μπορέσει να ζήσει όσο το δυνατόν πιο άνετα στο ζεστό περιβάλλον του ελληνικού θέρους. Είναι ένα ιδιότυπο “μασάζ”, μια αφαίρεση περιττού μαλλιού, μια μορφή “ηδονής”, μια απελευθέρωση του πρόβατου.

»Αλλά για τον κτηνοτρόφο είναι μια επίπονη διαδικασία, κουραστική, πολύωρη που απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων και προσπάθειας. Συνήθως η κουρά γίνεται συλλογικά με φίλους και συγγενείς, και συνοδεύεται από ομαδικό φαγητό (γλέντι) και έτσι σιγά σιγά πηγαίνουν όλοι μαζί σε όλα τα κοπάδια. Μια ιδιότυπη δράση».

Ο γράφων, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Τα μονοπάτια της τροφής μας» των εκδόσεων «Στέντορας» (ISBN 978-618-84431-4-3) περιγράφει τη λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με έμφαση στη σημαντικότητα της παραγωγής τροφής και, ειδικότερα, στον αγρότη ως παραγωγό τροφής και φροντιστή του περιβάλλοντος. Δίνει επίσης στοιχεία της σοφής κυκλικότητας της φύσης, χωρίς απόβλητα (zero waste), όπου ακόμα και τα παραπροϊόντα της κύριας δραστηριότητας της παραγωγής τροφής δεν αντιμετωπίζονται ως παραπροϊόντα αλλά ως κρίκοι στην ισορροπία της φύσης. Και το μαλλί, όταν δεν γίνεται αντικείμενο βιομηχανικής εκμετάλλευσης, συμβάλλει στην ισορροπία της φύσης. Η λέξη-κλειδί στην επιβίωση-αειφορία του περιβάλλοντος (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό, οικονομικό κ.λπ.) είναι η ισορροπία. Κάθε μορφής ανισορροπία οδηγεί σε θάνατο το σύστημα που την εξυπηρετεί.

Στη νέα τοπικότητα (locality), κάθε τοπική δραστηριότητα, για να είναι αειφόρος, θα πρέπει να εξασφαλίζει την πλήρη κυκλικότητα, χωρίς απορρίμματα σε τοπικό επίπεδο, και μάλιστα χωρίς εισαγωγή ξένων ουσιών και εισβολικών-ξενικών οργανισμών. Τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα από αυτόχθονες φυλές και τοπικά φυτά πρέπει να υφίστανται επεξεργασία τοπικά, με τοπικές συνταγές και μεθόδους (πολιτισμός, γαστρονομία, χειροτεχνία κ.λπ.) για να καταναλώνονται κυρίως τοπικά, συντελώντας στην τοπική αυτάρκεια και αυτοδυναμία των τοπικών κοινωνιών.

Πληροφορίες για το συνέδριο: κυρία Παναγιώτα Κουτσούκου, Οικομουσείο Ζαγορίου, Άνω Πεδινά Ζαγορίου, www.ecomuseumzagori.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6977 391 498 και κυρία Καλλιόπη Ρέκατα, 6949 828 288, Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, Κάστρο, Ιωάννινα, www.egnatiaepirusfoundation.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού και το συνέδριο-εργαστήριο «Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον» θα γίνουν στο Μέτσοβο στις 6, 7 και 9 Απριλίου 2024.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn