kthn3.jpg

 

Την 1/3/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Σταύρο Κελέτση, στο γραφείο του στην Αθήνα (Αχαρνών 2).

Ο κύριος Γιάννης Κοντογιάννης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, επανέλαβε, για πολλοστή φορά προς τις πολιτικές ηγεσίες τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, την επείγουσα ανάγκη για σταθερό χωροταξικό σχεδιασμό στη χρήση γης για παραγωγή τροφής (καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και βοσκοτόπια ζωικών εκτροφών).

Τα βοσκοτόπια στην Ανατολική Αττική έγιναν συνοικισμοί διώροφων πολυτελών κατοικιών, ενώ τα βοσκοτόπια στην ορεινή Πάρνηθα έγιναν Εθνικός Δρυμός που στερείται τις υπηρεσίες φροντίδας από τα κοπάδια που τον φρόντιζαν χιλιετίες και κατάντησε «έκταση με ειδικές ανάγκες». Και στις δύο περιπτώσεις καταστρέφεται η εκτατική κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το περιβάλλον και βέβαια οι αγρότες.

Η μη εξασφάλιση σταθερών χρήσεων γης μεγιστοποιεί τους επιχειρηματικούς κινδύνους σε ένα επάγγελμα που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από ισχυρές αβεβαιότητες, και επιτείνει την τάση της εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής γεωργίας-κτηνοτροφίας το 2021, ο αριθμός των απασχολούμενων έχει μειωθεί κατά 30% στους κατά αποκλειστικότητα αγρότες και μειώθηκε κατά 57% σε αυτούς οι οποίοι έχουν εναλλακτικές δραστηριότητες, ενώ η συνολική καλλιεργούμενη γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 6,5 εκατομμύρια στρέμματα μεταξύ 2011-2021, χωρίς να έχουν ακόμα ενσωματωθεί οι βοσκότοποι από τις μελέτες που κατάντησαν «αμελέτητες».

Οι κτηνοτρόφοι είναι ισχυρότατα δεμένοι με τη γη τους, με την πατρίδα. Εάν έχουν δυσκολίες στη φροντίδα του εδάφους τους, απλά καταστρέφονται. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επιχειρήσεις σε άλλον τόπο ούτε να φύγουν στο εξωτερικό, όπως μπορούν να κάνουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι στα άλλα επαγγέλματα, και το έκαναν την εποχή των μνημονίων αφήνοντας την Ελλάδα μόνη της…

Η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος (Μενίδι, 6932094231), η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, εκφράζει την πεποίθηση ότι η σημερινή πολιτεία, όπως εκφράζεται διαχρονικά από τις περιστασιακές πλειοψηφίες, μοιάζει να μην υποστηρίζει την παραγωγή πραγματικού πλούτου για την εθνική οικονομία.

Υπάρχει η αίσθηση ότι όλες οι πρόνοιες της ελληνικής κυβερνητικής διοίκησης λαμβάνονται υπέρ των εύθραυστων υπηρεσιών, του τουρισμού και του εμπορίου. Μακροχρόνιες παθογένειες και απαξίωση των παραγωγών πραγματικού πλούτου δεν αντισταθμίζονται με «πυροτεχνικές» αναλαμπές δηλώσεων για «διόρθωση» της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), η οποία ουδέποτε συμφωνήθηκε με τους αγρότες.

Η απαράδεκτη ΚΓΠ (CAP) υποκλάπηκε, με πάρα πολλές στημένες φιέστες υποτιθέμενου διαλόγου, όπου οι κυβερνητικοί και οι σύμβουλοί τους παρουσίαζαν τις ιδέες τους, χωρίς ποτέ να γίνει πραγματικός διάλογος, και κυρίως χωρίς ποτέ να συμφωνηθεί κάποιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτά καταγγέλθηκαν δημόσια στις 7/10/2021 στη «φιέστα» διαλόγου που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής στα Μέγαρα, παρουσία του Επιτρόπου της ΕΕ κυρίου Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι. Οι ταχέως εναλλασσόμενοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης (σε 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση είχαμε 48 υπουργούς και άλλους 70 περίπου υφυπουργούς ΑΑΤ) δεν εξυπηρέτησαν ένα σύστημα κοινά αποδεκτού διαλόγου, και όσα έγιναν σαφώς δεν δείχνουν ψήγματα σεβασμού των παραγωγών πραγματικού πλούτου. Μάλιστα σε πάρα πολλές περιπτώσεις η απαξίωση των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας είναι εμφανής και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφική, όπως στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Αττική.

Στην Αττική αποτυπώνεται η ισχυρότερη βίαιη αλλαγή του τρόπου ζωής των κτηνοτρόφων, με εμφανή υποστήριξη του τουρισμού και του real estate, και εις βάρος της αειφορίας-ισορροπίας του περιβάλλοντος της Αττικής.

Σήμερα, όπως κατήγγελλε η κυρία Μάγδα Κοντογιάννη, έχει επιβληθεί ένας νόμος (Ν. 4056/2012) ο οποίος άφησε σχεδόν το 90% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων το 2012 χωρίς άδειες λειτουργίες, και τους κτηνοτρόφους ομήρους των μεταποιητών χωρίς δυνατότητα επενδύσεων εκσυγχρονισμού, χωρίς αξιοποίηση της οικοτεχνίας, χωρίς μέλλον. Ο εμπαιγμός και η απαξίωση των παραγωγών πραγματικού πλούτου αποτυπώνονται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι η πολιτεία αναγνώρισε το μαξιμαλιστικό και ανεφάρμοστο των προϋποθέσεων για τη συνέχιση λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τμηματικά εξαίρεσε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των ιπποειδών, εξαίρεσε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων, εξαίρεσε τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις των πτηνοτοφείων (11/4/2023), αλλά με ένα περίεργο «πείσμα» μοιάζει να θέλει να καταστρέψει την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων στην Αττική και να εξαφανίσει τους κτηνοτρόφους της Αττικής, οι οποίοι φρόντιζαν ισόρροπα και αειφόρα το περιβάλλον στην Αττική.

Ακόμα, με απαράδεκτη απαρέσκεια δεν έχει υποστηρίξει η Δημόσια Διοίκηση την εφαρμογή προγραμμάτων Τοπικής Αγροτικής Ανάπτυξης στην ύπαιθρο της Αττικής, όπως τα LEADER, ούτε Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αγροτικής ανάπτυξης στην Αττική.

Όλα τα παραπάνω επισημάνθηκαν εγγράφως αλλά και προφορικά στη συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με τον υφυπουργό κύριο Σταύρο Κελέτση την 1/3/2024. Όσα γίνονται μοιάζουν με μια μορφή φερετζέ της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου και συμφωνημένης υποστήριξης της παραγωγής αγροτικών προϊόντων και μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και της ΚΓΠ (CAP), αφού το υπουργείο κάλεσε τους τυπικούς συλλογικούς φορείς, ακόμα και τις άτυπες κινηματικές ομάδες, να υποβάλουν προτάσεις μέχρι τις 10/3/2024, ενώ η ίδια η κυβέρνηση υπέβαλε δεκαεννιά (19) μη συμφωνημένες προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΓΠ (CAP) ήδη από τις 26/2/2024.

Για πολλοστή φορά επισημάνθηκε η ανάγκη για αγροτικά σχολεία μαθητείας, με τους επαγγελματίες αγρότες στην εποπτεία τους και με επαγγελματίες αγρότες στην καθημερινή πρακτική άσκηση και στον τρόπο ζωής των μελλοντικών νέων αγροτών. Η ύπαιθρος της Αττικής χρειάζεται τέτοιας μορφής παραγωγικά αγροτικά σχολεία μαθητείας στη Δυτική Αττική, καθώς και στη βόρεια ορεινή περιοχή, τα οποία θα προσφέρουν κοινωνικές δεξιότητες για να στηριχθούν συνεργατικά σχήματα της Κοινωνικής Οικονομίας. Τα κονδύλια της ΚΓΠ (CAP) πρέπει να πηγαίνουν κυρίως στον Β’ Πυλώνα και όχι στον Α’ Πυλώνα, όπου η ενιαία ενίσχυση πηγαίνει κυρίως σε καταναλωτικές δαπάνες και σε συντήρηση απαράδεκτων ανισοτήτων.

Αλλά χωρίς συμφωνημένη Εθνική Αγροτική Πολιτική, οι συζητήσεις μοιάζουν προσχηματικές, από τις οποίες λείπει ο σεβασμός των αγροτών ως ισότιμων πολιτών. Μοιάζει να ξεκινούν με πολλά λάθη. Τις πολιτικές πρέπει να τις συμφωνούν οι πολίτες με τους πολιτικούς και όχι οι σύμβουλοι ή οι υπάλληλοι, ούτε οι τεχνοκράτες ούτε οι επιστήμονες. Όλοι είναι χρήσιμοι μόνο ως σύμβουλοι, όχι ως αρμόδιοι για να πάρουν αποφάσεις για τις τύχες των πολιτών.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συντεταγμένα και καταγεγραμμένα συνέθεσε το ΟΡΑΜΑ 2040 (Μάρτιος 2021) των αγροτών της Αττικής και τον Ιούνιο του 2022 αποτύπωσε το Νέο Σύμφωνο Υπαίθρου Αττικής 2040, αφού έλαβε υπόψη τους πάντες στις τοπικές αγροτικές κοινωνίες της Αττικής, πιστεύοντας ότι μετά την παγκοσμιοποίηση, μετά τη διεθνοποίηση και μετά την εμπειρία της πανδημίας του Covid-19, ο κόσμος όλος και η Ελλάδα έχουν ανάγκη για προτεραιοποίηση της τοπικοποίησης/locality, της τοπικής αυτάρκειας και της επισιτιστικής ασφάλειας μέσω, κυρίως, της φυσικής αγροτικής παραγωγής και όχι της αφύσικης ιστοκαλλιέργειας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn