mig2.jpg

 

«Ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι στην εποχή μας κυριαρχεί ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο, καταλήγει μεταξύ άλλων, και στην έλλειψη εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί «τις τύχες» του κοινωνικού συνόλου μέσα στη δίνη των σύγχρονων μεγάλων και «πολυπρισματικών» προκλήσεων». Ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών: «Από την Κλιματική Αλλαγή στην Κλιματική Κρίση», Ομότιμος καθηγητής Προκόπιος Παυλόπουλος, Ακαδημαϊκός και τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αθήνα, 14/2/2024. Σ.σ.: και σε απλά ελληνικά «η Δημόσια Διοίκηση είναι ανίκανη, αναποτελεσματική ή/και ακατάλληλη να «διαχειριστεί τις τύχες της κοινωνίας μας»… ΜΟΝΟ μισθοδοτείται… και μάλιστα με μέσο όρο 1.500 ευρώ/μήνα, ενώ ο ιδιωτικός τομέας φτάνει τα 1.170 ευρώ/μήνα και οι αγρότες εξασφαλίζουν μόλις 400 ευρώ/μήνα έκαστος…

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2024 διενεργεί την «Έρευνα Διάρθρωσης Γεωργικών και Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων 2023» με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο!!!). Σκοπός της έρευνας είναι η συγκέντρωση στοιχείων και για την απασχόληση του αγροτικού πληθυσμού. Η έρευνα είναι υποχρεωτική και οι πληροφορίες είναι εμπιστευτικές (Ν3832/2010). Το ερωτηματολόγιο μπορεί να συμπληρωθεί με δύο τρόπους: 1. Με αυτό-συμπλήρωση του ερωτηματολογίου μέσω ιστοσελίδας και 2. Με τη βοήθεια ερευνητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατόπιν ραντεβού. Πληροφορίες www.statistics.gr/fss-2023.

Το Μπαλί Ινδονησίας επιβάλλει στους ξένους τουρίστες φόρο 9 ευρώ που προορίζονται για την προστασία «του νησιού των Θεών» από τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις του τουρισμού. «Αυτός ο φόρος έχει στόχο την προστασία του πολιτισμού και του περιβάλλοντος στο Μπαλί», Σανγκ Μάντε Μαχέντρα Τζάγια, κυβερνήτης. Ο φόρος αυτός δεν θα ισχύει για τους Ινδονήσιους τουρίστες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, 22/2/2024.

Τα μυρμήγκια αφού συλλέξουν τους σπόρους που χρειάζονται για τον χειμώνα, σπάνε τους σπόρους στη μέση προτού τους αποθηκεύσουν στις φωλιές τους, επειδή το σπάσιμό τους στη μέση τούς εμποδίζει να βλαστήσουν ακόμη και υπό συνθήκες βλάστησης. Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι οι σπόροι κόλιανδρου που ήταν αποθηκευμένοι στη φωλιά των μυρμηγκιών έσπασαν σε 4 αντί για 2 κομμάτια. Μετά από εργαστηριακή έρευνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας σπόρος κόλιανδρου θα εξακολουθήσει να φυτρώνει αφού χωριστεί στα δύο αλλά δεν θα φυτρώσει όταν χωριστεί σε τέσσερα μέρη. Τα μυρμήγκια τα ξέρουν όλα αυτά. National Geographic Nature, 2024.

Στην Ελλάδα εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτησή μας από εισαγόμενες ζωοτροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας καθιστά την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας προβληματική λόγω των αυξητικών τάσεων στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες εντείνονται σε περιόδους κρίσεων δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την αυτάρκεια της χώρας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Η υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σόγιας (>39%) σε σύγκριση με αυτήν των εγχώριων ψυχανθών (21%-29%) αλλά και της υψηλής περιεκτικότητάς της σε αμινοξέα καθιστούν την καλλιέργεια αυτή υψηλής σημαντικότητας όχι μόνο για την κτηνοτροφία. Πρέπει να ενταχθεί η κτηνοτροφική σόγια στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών.  Ζ. Μυστακίδης, ΓΕΩΤΕ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, 23/2/2024.

To 82,27% των Ελλήνων αγροτών, δηλαδή 503.773 παραγωγοί, εισέπραξαν το 2021 το 38,07% των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή 432.248.000 ευρώ, με λιγότερα από 5.000 ευρώ ο καθένας (από στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ). Athanasios Bantis, 2024.

Γνωρίζατε ότι: Υπάρχουν ζωντανά ένζυμα στο μέλι, Τα ζωντανά ένζυμα του μελιού πεθαίνουν σε επαφή με ένα μεταλλικό κουτάλι, Το μέλι περιέχει ουσία που βοηθά τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, Η πρόπολη που παράγεται από τις μέλισσες είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ, Το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης, Οι μεγάλοι αυτοκράτορες θάφτηκαν σε χρυσά φέρετρα επικαλυμμένα με μέλι, Μια μέλισσα ζει λιγότερο από 40 ημέρες, επισκέπτεται τουλάχιστον 1.000 λουλούδια και παράγει λιγότερο από ένα κουταλάκι μέλι σε ολόκληρη τη ζωή της…!

Ο ελληνικός αγροτικός κόσμος, χαρακτηριζόμενος από την κυριαρχία της μικρής ατομικής ιδιοκτησίας, ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια τις γεωργικές του δραστηριότητες σε πεδινές περιοχές. Η κτηνοτροφία, που κάποτε υπήρχε στις ορεινές περιοχές, εγκαταλείφθηκε. Η αυξημένη εξειδίκευση που προκύπτει από την ΚΓΠ (Κοινή Γεωργική Πολιτική) απαιτεί μια περιφερειακή προσέγγιση. Ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώθηκαν, οι δασικές καλύψεις επεκτάθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές, καλύπτοντας σχεδόν πλήρως αναβαθμίδες και βοσκότοπους. Ομοίως, θαμνώδεις εκτάσεις, χέρσα χωράφια και «ασαφείς χώροι» αναπτύχθηκαν στα αστικά προάστια. Μισέλ Μπουγιέ, βλάχος από την Αρτοτίνα Δωρίδας. WRGBS, springer.com, 23/2/2024.

Τη μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δημόσιων δασών ανέλυσε ο ΥΠ.Εν., κύριος Θόδωρος Σκυλακάκης, στο Αμφιθέατρο του ΥΠ.Εν., γνωστοποιώντας παράλληλα τα δάση, τα οποία αφορούν οι πρώτες διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται. Ακόμη, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προληπτικών καθαρισμών δασών (AntiNero), η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε πληθώρα περιοχών της χώρας. moneyreview.gr, 27/2/2024. Σ.σ.: Θριαμβολογούν ότι με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα «καθαρίσουν» 180.000 στρέμματα δάσους, όταν τα καθ’ αυτά δάση είναι 22.500.000 στρέμματα σύμφωνα με την ΕΣΥΕ ή 33.500.000 στρέμματα σύμφωνα με τη δασική υπηρεσία... Τα δάση με αυτές τις διαδικασίες μετατρέπονται σε «ΑμεΑ» ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν και να επιβιώσουν με ισορροπία. ΜΟΝΟ η συστηματική βόσκηση μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία και αειφορία της Ελλάδος.

Η ΕΕ παράγει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής αγροτικών προϊόντων και εμπορεύεται το 36% του παγκόσμιου εμπορίου αγροτικών προϊόντων. Η ΕΕ είναι ΕΜΠΟΡΟΣ. Και όχι μόνο απλός έμπορος, αλλά μισεί την παραγωγή, την κάθε μορφής παραγωγή. Οι αγρότες έχουν δίκαιο για την ΑΠΑΞΙΩΣΗ τους. Οι αγρότες έχουν δίκαιο για τις ελεύθερες εισαγωγές από τις πρώην αποικίες των Ευρωπαίων και για την εξωτερική πολιτική ελεύθερων, αδασμολόγητων εισαγωγών στην ΕΕ.

Στις 23/2/2024 παραδόθηκε η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον οικονομικό αντίκτυπο των δέκα νέων συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ. «Η ανάπτυξη νέων αγορών μέσω προτιμησιακών εμπορικών σχέσεων θα συμβάλει στην εδραίωση της θέσης της ΕΕ ως κορυφαίου εξαγωγέα αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως, με το θετικό γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ να ανέρχεται το 2022 σε 58 δισεκατομμύρια ευρώ». Κι ενώ όλοι «χαίρονται» διότι η ΕΕ υποστηρίζει (;) τάχα αλλαγές υπέρ των αγροτών, η πραγματικότητα δείχνει ότι μοιάζει να μας «δουλεύουν». «Η μελέτη αναγνωρίζει ότι ορισμένοι ευαίσθητοι τομείς, ιδίως το βόειο κρέας, το πρόβειο κρέας, τα πουλερικά, το ρύζι και η ζάχαρη, αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο ανταγωνισμό από τους δέκα εταίρους (Αυστραλία, Χιλή, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη)».

Έξι ημέρες γεμάτες γνώσεις και παραδείγματα αλλά και συζητήσεις από τις 5/3/2024 έως τις 10/3/2024, στο πρώην Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ. (Γκάζι, Αθήνα) για την ερασιτεχνική γεωργία και την παραγωγή τροφής από τον κάθε έναν οργανώνεται από το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα στη βιωματική εβδομάδα ΑΜΑΛΘΕΙΑ. Πληροφορίες: www.fieldsofamalthea.gr, Δημήτρης %20-%Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Φυντάνης - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Γιάννα Μίχου - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 210 9730280.

Οι αυτοφυείς φυτικοί οργανισμοί που κυρίως αποικίζουν τη χέρσα γη, καθώς επίσης τον πυθμένα, τις όχθες ή το σώμα κοιλοτήτων γλυκού νερού και τον φωτεινό θαλάσσιο βυθό, θεωρούνται ως οι πρωτογενείς παραγωγοί. Μέσω της φωτοσύνθεσης εκμεταλλεύονται το CO2 της ατμόσφαιρας και δομούν οργανικές ενώσεις που αποτελούν την πρώτη ύλη για πολύπλοκα τροφικά πλέγματα και αλυσίδες συντηρώντας πληθώρα ετερότροφων οργανισμών. Μέσα στα 800 περίπου εκατομμύρια έτη εξέλιξης των φυτικών οργανισμών της ξηράς προέκυψε μια πληθώρα μορφών ζωής, μια εξαιρετική ποικιλότητα που εκδηλώνεται σήμερα μέσω της ύπαρξης μικροσκοπικών, εφήμερων ειδών, ύψους μόλις λίγων χιλιοστών και διάρκειας ζωής λίγων μόνο εβδομάδων, όπως συμβαίνει σε ορισμένα βρυόφυτα, έως τους δενδρώδεις γίγαντες των κωνοφόρων και των ευκαλύπτων, που μπορεί να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 100 μέτρα σε ύψος και να ζήσουν περισσότερο από 4 χιλιετίες. Η Ελλάδα έχει 6.720 είδη και υποείδη και είναι η δεύτερη σε βιοποικιλότητα χώρα του πλανήτη. Ο πρώτος πλήρης κατάλογος των ελληνικών αγγειοφύτων εκδίδεται το 2013, με ένα συμπλήρωμα το 2016. Καθηγητής Θ. Κωνσταντινίδης, ΕΚΠΑ. dasarxeio, 3/3/2024. Σ.σ.: είναι ντροπή για την ελληνική δημόσια διοίκηση ότι έχουμε την πρώτη καταγραφή στα 200 περίπου χρόνια του ελληνικού κράτους, μόλις το 2013!! Μόνο ντροπή! Είναι έλλειψη σεβασμού στην ελληνική φύση. Είναι «ξεπούλημα» της Ελλάδας στα κερδοσκοπικά συμφέροντα και το εμπόριο!…

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn