Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ, οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να συμπληρωθούν με μέτρα για την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η απορρόφηση άνθρακα είναι μια σειρά δραστηριοτήτων που αφαιρούν και αποθηκεύουν διαρκώς διοξείδιο του άνθρακα-CO2 από την ατμόσφαιρα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, μεταξύ αυτών:
- • Μόνιμη αποθήκευση (ο άνθρακας δεσμεύεται απευθείας στον αέρα και αποθηκεύεται σε σταθερή μορφή)
- • Εκτροφή άνθρακα, δηλαδή δραστηριότητες που ενισχύουν τη δέσμευση άνθρακα σε εδάφη και δάση (π.χ. αποκατάσταση δασών, διαχείριση τυρφώνων και υγροτόπων)
- • Αποθήκευση άνθρακα σε προϊόντα (π.χ. ο άνθρακας που δεσμεύεται από τα δέντρα αποθηκεύεται σε κατασκευές με βάση το ξύλο). europarl.europa.eu, 15/11/2023.
Φτωχός ένας (1) στους τρεις (3) Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (απόφοιτοι γυμνασίου) και στην Ελλάδα τέσσερις (4) στους πέντε (5) το 2022 «υποκειμενικά φτωχοί». Οι απόφοιτοι μόνο λυκείου είναι υποκειμενικά φτωχοί κατά 18% και οι απόφοιτοι ανώτερης εκπαίδευσης είναι ΜΟΝΟ 9,2%!!! Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%). Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως. «Υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του πολίτη για την οικονομική και υλική του κατάσταση, που βασίζεται σε στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC). Eurostat. ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 21/11/2023. (σ.σ.: οι αγρότες χωρίς αγροτικά σχολεία και με πίεση από την οικογένεια για την επιβίωση, είναι καταδικασμένοι να γίνουν…φτωχοί!)
Κίνητρα στους καταναλωτές να επισκευάζουν αντί να αντικαθιστούν προϊόντα ενέκρινε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «δικαίωμα επισκευής» και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μαζικής κατανάλωσης. Στόχος του Ευρωκοινοβολίου είναι να ενθαρρυνθεί «μια πιο βιώσιμη κατανάλωση, διευκολύνοντας την επισκευή ελαττωματικών προϊόντων, μειώνοντας τα απόβλητα και στηρίζοντας τον κλάδο των επισκευών». Στην ΕΕ παράγονται 261 εκατομμύρια τόνοι CO2 από όσα πετιούνται, καθώς και 35 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων ετησίως. Συνολικά, οι καταναλωτές που αγοράζουν καινούρια προϊόντα αντί να επισκευάζουν τα παλιά τους χάνουν περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το 77% των πολιτών της ΕΕ θα προτιμούσε να επισκευάζει τα προϊόντα του αντί να αγοράζει καινούρια. atlantea.news, 21/11/2023.
Μέχρι τον Μάιο 2023 είχαμε «Υφυπουργό ΑΑΤ Βόρειας Εύβοιας». Τώρα φαίνεται ότι αποκτήσαμε «Υπουργό ΑΑΤ Ηρακλείου Κρήτης»… Είναι εκνευριστική η ενασχόληση της Εκτελεστικής Εξουσίας ΜΟΝΟ με τον τόπο καταγωγής του κάθε Υπουργού…
Ο Κρητικός, κύριος Μιχάλης Καλογεράκης (Ηράκλειο) έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί στην αποθήκη του σπιτιού του τους δικούς του αυτοσχέδιους αντιδραστήρες, μέσω των οποίων από το νερό παράγει ρεύμα και θέρμανση. «Όταν έχεις ήλιο, νερό, αέρα, έχεις τα πάντα. Πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που το νερό θα αντικαταστήσει τα κλασικά υγρά και ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη». Ένας πολύ αποδοτικός αντιδραστήρας από ανοξείδωτο χάλυβα διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο. Με 1 KWh αποδίδονται 200 λίτρα αερίου καυσίμου, που αποθηκεύονται σε δεξαμενές. Από εκεί μπορεί να καταλήξει σε καυστήρα για θέρμανση, σε κουζίνα ή σε ένα αυτοκίνητο. Η ενέργεια που χρειάζεται ο αντιδραστήρας για να διασπάσει το νερό δίνεται από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια. dinfo.gr. agrocretanews.gr, 29/11/2023.
Η εντομοκτόνος ουσία Fipronil είναι ένα εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται εναντίον ψύλλων, κατσαρίδων και μυρμηγκιών και για την πρόληψη μολύνσεων από τα διάφορα ενδο- και εξω- παράσιτα (π.χ. ψύλλοι, τσιμπούρια). Ο ΠΟΥ-WHO έχει χαρακτηρίσει το Fipronil ως μέτρια επικίνδυνο και το εντάσσει στην κατηγορία ΙΙ. Η παρουσία του στα πουλερικά και στα αυγά οφείλεται στην ακατάλληλη χρήση του κατά τον καθαρισμό των πτηνοτροφικών μονάδων ως μείγμα στα καθαριστικά. Η ΕΕ (EC 396/2005) επιτρέπει για την εν λόγω δραστική ουσία μέχρι τα 0,005 mg/kg. sciencelab.gr, 23/12/2017.
Πέρασε όλες τις διαδικασίες και έγινε ΠΓΕ το τυρί «κασκαβάλι Πίνδου» στις 26/12/2023. Η διαδικασία ξεκίνησε το 2017. Το 2021 αναγνωρίστηκε από την Ελλάδα. Στις 17/5/2022 δημοσιεύτηκε στην ΕΕ. Έγιναν δύο ενστάσεις από Ρουμανία και μετά από Γερμανία, που τις κέρδισε το «Κασκαβάλι Πίνδου». Αλ. Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Facebook, 26/12/2023. (σ.σ.: Το τυρί «κασκαβάλι Πίνδου» έχει τις εξής ιδιαιτερότητες: Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί γάλα που μεταφέρεται από μακρινές αποστάσεις ή που δεν είναι τόσο καθαρό, αφού το τυρί αυτό μπορεί να παραχθεί και από γάλα με αυξημένη οξύτητα. Είναι δυνατόν να παρασκευαστεί σε περιοχές με κλίμα θερμό ή σε περιοχές που η παραγωγή τυριού θα ήταν δύσκολη. Είναι δυνατόν να γίνει η πήξη του γάλακτος στον τόπο παραγωγής του, αν οι συνθήκες μεταφοράς του γάλακτος είναι δύσκολες και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο τυροκομείο, όπου θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του τυριού. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και γάλα νωπό (απαστερίωτο) γιατί η τυρομάζα κατά τη μάλαξή της με ζεστό νερό, υφίσταται μερική εξυγίανση. Μπράβο για όσους στήριξαν το ΠΓΕ «κασκαβάλι Πίνδου» και ξεχωριστά στο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Γάλακτος, Ιωάννινα).
Στη δέσμη συμπερασμάτων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ (20/11/2023), αναγνωρίζεται ότι οι αγροτικές περιοχές είναι βασικές συνεισφέρουσες στην οικονομική ισχύ της ΕΕ, στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και στη δράση για το κλίμα. Επιπλέον, στα συμπεράσματα τονίζεται ο ρόλος των αγροτικών περιοχών στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των τοπικών κοινοτήτων. Τέλος, τονίζονται η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία των αγροτικών περιοχών, ενώ επισημαίνονται οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές αγροτικές περιοχές, όπως η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού, το χάσμα μεταξύ των φύλων, η περιορισμένη συνδεσιμότητα, οι ανεπαρκείς υποδομές ή η έλλειψη επαρκών ευκαιριών απασχόλησης. petroskokkalis.eu. 5/12/2023.
Η μοναχική πορεία του κτηνοτρόφου-ποιμένα... Σχεδόν κανένας δεν αναγνωρίζει τη συμβολή του στην ισορροπία του περιβάλλοντος, ζώντας «δεσμευμένος» 365 μέρες τον χρόνο με τις ψυχές που φροντίζει στην ύπαιθρο, μόνος. Και εάν η σύντροφος δεν είναι μαζί, στη στάνη (με όσες ανέσεις επιτρέπει ο χώρος), τότε η μοναξιά είναι ανυπόφορη. Έρευνες στην Αγγλία αποδεικνύουν ότι οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν από μελαγχολία και υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της μοναξιάς. Η ύπαιθρος της Ελλάδας είναι εξαιρετική για τις διακοπές των αστών, αλλά σχεδόν ανυπόφορη για τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Είναι σκληρό επάγγελμα... Και το μέσο μηνιαίο εισόδημα των αγροτών στην Ελλάδα είναι 400 ευρώ, ενώ των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι 1.100 ευρώ και των δημοσίων υπαλλήλων 1.500 ευρώ!!!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ...
Μην ξεχνάμε και τα πλατάνια, στα οποία η ασθένεια εξελίσσεται από το 1948 και έχει ρημάξει όλες τις ρεματιές όπου μεταφέρθηκαν τα κιβώτια από ξύλο πλάτανου που περιείχαν πολεμικό υλικό από USA. Ήδη η θερμοκρασία στην κοιλάδα του Λούρου είναι τουλάχιστον +5°C σε σύγκριση με τη δεκαετία 1990. Τα δέντρα στέκουν γυμνά, νεκρά, έτοιμα να καταρρεύσουν... Η. Νέλλας. www.peegep.gr, 11/9/2022. (σ.σ.: Πάντα το ίδιο μοτίβο με τα εισβολικά είδη που καταστρέφουν την ισορροπία ή/και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα χωρίς τοπικούς ανταγωνιστές, καταστρέφοντας…).
20.000.000.000.000.000 μυρμήγκια υπάρχουν πάνω στη Γη, αλλά μπορεί να είναι και περισσότερα αφού δεν υπολόγισαν αυτά που ζουν στα δέντρα και στο υπέδαφος. Αντιστοιχούν σε μία συνολική βιομάζα 12 μεγατόνων. Η βιομάζα των μυρμηγκιών είναι μεγαλύτερη από όλα μαζί τα πουλιά και τα θηλαστικά ζώα του πλανήτη μας, τα οποία εκτιμάται ότι έχουν βιομάζα 2 και 7 μεγατόνους, αντίστοιχα, ενώ είναι περίπου το 20% της βιομάζας της ανθρωπότητας. Τα μυρμήγκια μετακινούν ετησίως 1,3tn εδάφους/στρέμμα. Τα μυρμήγκια παίζουν ζωτικό ρόλο στα οικοσυστήματα, π.χ. για τη διασπορά των σπόρων, την ανακύκλωση και την αυξημένη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, την τροφή που αποτελούν για διάφορα ζώα κ.ά. Η μεγαλύτερη πυκνότητά τους είναι στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ενώ είναι σπανιότερα σε περιοχές με έντονη ανθρώπινη παρουσία. National Academy of Sciences-PNAS. atlantea.news, 20/9/2022
Μόλις το 10% των ελληνικών πόλεων είναι ψηφιακά ώριμες και ανήκουν στην κατηγορία των «Front-Runners». sepe.gr, 22/9/2022. (σ.σ.: και βέβαια η ύπαιθρος και οι επαγγελματίες της υπαίθρου δεν μπορούν να αξιοποιήσουν σχεδόν τίποτε προηγμένο τεχνολογικά. Η διαδικτυακή σύνδεση από το Μενίδι και τα Μέγαρα είναι συνεχώς «ασταθής» και προβληματική).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus