Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι θα δώσει σχέδια για συγκεκριμένους προεγκεκριμένους στάβλους, και μάλιστα ότι θα κατασκευάσει και θα παραδώσει προκάτ στάβλους για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας (agronews.gr, 11/12/2023, σ.σ.: πότε;).
Το γιαούρτι δεν είναι απλά ένα υποκατάστατο του γάλακτος αλλά ένα ολοκληρωμένο γεύμα που δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Από το γιαούρτι παίρνουμε βιταμίνη Α η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη και την καλή όραση. Παίρνουμε, ακόμα, βιταμίνη D, σύμμαχο κατά της ραχίτιδας και της οστεοπόρωσης. Περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει αντιγηραντικές ικανότητες. Περιέχει και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, δύο ουσίες που δίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αφομοιώνονται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι περιέχει το 1/3 της ποσότητας ασβεστίου από αυτήν που χρειαζόμαστε καθημερινά και πρωτεΐνες σε αντίστοιχη ποσότητα με το γάλα. Αυτή η ποσότητα φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κολπίτιδων στις γυναίκες ή, σε περίπτωση εμφάνισης του προβλήματος, φαίνεται ότι συμβάλλει και στη μείωση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 22/11/2023).
Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν χαθεί καλλιέργειες και κτηνοτροφική παραγωγή αξίας 3,8 τρις δολαρίων εξαιτίας καταστροφών, αξία η οποία ισοδυναμεί περίπου με απώλεια 123 δις δολαρίων ετησίως (5% του ετήσιου παγκόσμιου αγροτικού ΑΕΠ). Σε χώρες με χαμηλό και χαμηλότερο μεσαίο εισόδημα, οι καταστροφές έφτασαν έως και το 15% του συνολικού αγροτικού τους ΑΕΠ. Οι καταστροφές είχαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο (-7% στο αγροτικό ΑΕΠ) στα Μικρά Νησιωτικά Αναπτυσσόμενα Κράτη (SIDS). Οι καταστροφές έχουν αυξηθεί από 100 ετησίως τη δεκαετία του 1970 σε περίπου 400 ετησίως παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια. «Η γεωργία είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους και ευάλωτους τομείς στο πλαίσιο του κινδύνου καταστροφών, δεδομένης της βαθιάς εξάρτησής της από τους φυσικούς πόρους και τις κλιματικές συνθήκες» (Κιου Ντονγκού, Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας / FAO, έκθεση «Ο αντίκτυπος των καταστροφών στη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια», euromeatnews.com, meatnews.gr, 25/10/2023).
Δημιουργία «δικτύου δεδομένων»: Στόχος η βιωσιμότητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Πρόκειται για μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο» με τη συλλογή και χρήση δεδομένων που θα συμβάλουν στη «μετάβαση σε διατροφικά συστήματα φιλικά προς το κλίμα, το περιβάλλον και την κοινωνία». Το ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 19/10/2023).
Σημαντικές αλλαγές στην κατανάλωση για είδη διατροφής τη δεκαετία 2009-2022 καταγράφει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Τα έξοδα μειώθηκαν το 2022 σε σχέση με το 2009(!) και είναι 1.825 ευρώ/έτος (από τα οποία 1.485 ευρώ/έτος για τρόφιμα), μειωμένα(!) κατά 5,8%, ενώ και η ποσότητα των προϊόντων που πωλήθηκαν μειώθηκε και οι τιμές αυξήθηκαν. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν μείωση της δαπάνης για πηγές πρωτεΐνης, π.χ. στο μοσχαρίσιο κρέας μείωση κατά 18% και στο κρέας από αιγοπρόβατα μείωση κατά 40%. Μείωση παρατηρήθηκε και στη δαπάνη γαλακτοκομικών (ενδεικτικά το νωπό φρέσκο γάλα με μείωση κατά 30%), μείωση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 17%, μείωση της δαπάνης για φρούτα κατά 7%, για λαχανικά κατά 43%, αλλά αύξηση στα όσπρια κατά 44%. Μείωση καταγράφεται στη δαπάνη για μη αλκοολούχα ποτά κατά 9%, αλλά αύξηση της δαπάνης για αλκοολούχα κατά 68%.
Τέλος, είναι ενδεικτικό της κατάστασης πως, τα τελευταία χρόνια, η κάλυψη των αναγκών των αγροτικών νοικοκυριών από δική τους παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά, με εξαίρεση μεμονωμένα προϊόντα και κυρίως το ελαιόλαδο (meatnews.gr, 12/10/2023, σ.σ.: Δηλαδή το 2022 ξοδεύαμε κατά μέσο όρο 38 ευρώ/εβδομάδα για τροφή και άλλα είδη παντοπωλείου, λιγότερα από το 2009, παρά την αλματώδη αύξηση των τιμών. Τραγικό…).
«Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια είναι εργάτης. Ο άνθρωπος που δουλεύει με τα χέρια και το κεφάλι είναι τεχνίτης. Αυτός που δουλεύει με τα χέρια και το κεφάλι και την καρδιά είναι καλλιτέχνης» (Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης). Ο αγρότης-φροντιστής της ισορροπίας-αειφορίας του περιβάλλοντος είναι ο πραγματικός καλλιτέχνης της σύγχρονης ζωής.
Στις 25/12/2023 οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (€/MWh) ήταν: 116,01 στη Μάλτα και την Ιταλία, 98,09 στην Ελλάδα, 76,73 στην Ουκρανία, 45,77 στη Νορβηγία, 32,01 στη Φιλανδία, Εσθονία και Λετονία, 31,91 στη Σουηδία, 12,53 στη Βουλγαρία, 12,34 στη Δανία, 3,97 στη Ρουμανία, 2,02 στην Κροατία, 1,68 στην Ουγγαρία, 1,64 στο Βέλγιο, 1,48 στην Αυστρία, 1,03 στην Πολωνία, 0,41 στη Γερμανία, 0,39 στη Γαλλία. (Μ. Χριστοδουλίδης, Facebook, 26/12/2023, σ.σ.: Εάν προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η ενέργεια –είτε από δούλους είτε από νεροπτώσεις είτε από πετρέλαιο είτε ατομική–, τότε οι Έλληνες, λόγω ακριβής ενέργειας, είμαστε καταδικασμένοι να μην μπορέσουμε να ευημερήσουμε. Όχι όλοι. Οι υπάλληλοι και ιδιοκτήτες της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και των παρόμοιων θα ευημερούν εις βάρος όλων μας.)
Το μέσο σπίτι καταναλώνει 40-50 κιλά λάδι κατ’ έτος, δηλαδή 400-500 ευρώ με τις φετινές πρωτοφανείς τιμές. Όσο σου στοιχίζει ένα Σαββατοκύριακο στο βουνό τα Χριστούγεννα ή ένα «weekend» τον Αύγουστο. Όσο σου στοιχίζει μισό κινητό ή τάμπλετ. Το μέσο αυτοκίνητο, όταν το κινείς για τη δουλειά σου, καταναλώνει 20-30 λίτρα/εβδομάδα επί 50 εβδομάδες, επί 2 ευρώ/λίτρο. Καταναλώνει, δηλαδή, 2.000-3.000 ευρώ ετησίως. Το 80% της τιμής του καυσίμου είναι φόρος, αλλά εσύ είσαι πεπεισμένος ότι ο παραγωγός ελαιολάδου είναι αυτός που σε κλέβει και όλα τα άλλα είναι οκέι γιατί είναι ο νόμος της αγοράς: προσφορά και ζήτηση!
Αύξηση των διοδίων κατά 7,6% από το νέο έτος συμφώνησαν το Υπουργείο Υποδομών και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ύστερα από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων. Έτσι, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει, ενδεικτικά, σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ σήμερα, και στα Ιωάννινα (μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) σε 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ. Πέραν αυτών, οι παραχωρησιούχοι έχουν υποβάλει αιτήματα αποζημίωσης για διαφυγόντα έσοδα του 2023 καθώς δεν επιβλήθηκε αύξηση διοδίων όλη τη χρονιά. Έτσι, το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος της πολιτικής απόφασής του να μην επιβληθούν αυξήσεις την περασμένη χρονιά (Η Καθημερινή).
Πάνω από 300 διαδικτυακές συζητήσεις πέτυχε να κάνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», με υπεύθυνη την Κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231), η οποία επέδειξε αξιοθαύμαστη συνέπεια. Μάθαμε ότι οι επόμενες διαδικτυακές συζητήσεις θα γίνουν: την Τετάρτη 10/1/2024 στις 20:30, την Τετάρτη 17/1/2024 στις 20:30 και την Τετάρτη 24/1/2024 στις 20:30, με εστίαση στη γεωργία συντήρησης, live στο Facebook στη σελίδα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».
Ευτελισμός της Δημοκρατίας και των διαδικασιών διαβούλευσης: Κατάφεραν να κάνουν τον δημόσιο τομέα να δουλέψει Παρασκευή βράδυ στις 20:25, στις 5/1/2024, προ αργίας (των Φώτων), μόνο και μόνο για να αναρτήσουν το Σχέδιο Νόμου του ΥπΑΑΤ και να προφασιστούν ότι έδωσαν 15 ημέρες διαβούλευσης. Μάλιστα η διαβούλευση λήγει στις 09:00 το πρωί της Παρασκευής 19/1/2024, δηλαδή χωρίς να περιλαμβάνει την Παρασκευή 19/1/2024 στην ουσία. Πρόκειται για το Σχέδιο Νόμου «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» και υπογράφεται από τον υπουργό Ελευθ. Αυγενάκη. Η διαβούλευση βρίσκεται στο http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2996. Ντροπή για όσους έχουν ακόμα αρχές και αξίες. Δεν είναι όλα πολιτικές σκοπιμότητες. Στο τέλος θα έχουμε άφθονα τσιμέντα και χρήματα για να «φάμε», αλλά δεν θα υπάρχει αγροτική παραγωγή πουθενά.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus