Στις 20/12/2023 πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις που έδωσαν την ευκαιρία σε αγρότες από διαφορετικά μέρη –και χωρίς να εγκαταλείψουν για πολλές ώρες τις απαιτητικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους– να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να κάνουν επιστημονικές προσεγγίσεις και να ενημερωθούν για τη «γεωργία συντήρησης» και για την τακτική «συζήτηση κτηνοτρόφων της Τετάρτης».
Η «γεωργία συντήρησης ή διατήρησης», όπως λέει ο δρ. Θωμάς Γιτσόπουλος, (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) είναι ένας σημαντικός τρόπος να φροντίσουμε τη φύση καθώς βοηθάμε τους αγρότες να καλλιεργήσουν με διαφορετικό τρόπο που δεν βλάπτει το περιβάλλον. Στην ουσία πρόκειται για ελαχιστοποίηση της «αναστάτωσης» που δημιουργείται από το όργωμα. Ως εργαλείο, βοηθά στην επίλυση προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια φυτών και ζώων, και η υπερβολική χρήση φυσικών πόρων.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι ο «αγρότης είναι ο φροντιστής του περιβάλλοντος», καλός ή κακός ανάλογα με την πληροφόρηση που έχει, αλλά πάντα με μεγάλη ευαισθησία για την ισορροπία του περιβάλλοντος, καθόσον στο περιβάλλον που καλλιεργεί και φροντίζει ζουν ο ίδιος και η οικογένειά του, μεγαλώνει τα παιδιά του και επιβιώνουν ο ίδιος και οι αγροτικές κοινωνίες των οποίων είναι μέλος.
Στη ζωντανή συζήτηση που εξασφάλισε η διαδικτυακή τηλεόραση Stent.net.gr με πρωτοβουλία του δρα Θ. Γιτσόπουλου, μετείχαν ο δρ. Θωμάς Γιτσόπουλος (Θεσσαλονίκη, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), ο Χρήστος Καβαλάρης (Βόλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος Εταιρίας Προώθησης Αειφορικών Καλλιεργητικών Συστημάτων / ΕΠΑΚΣ και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωργίας Διατήρησης / ECAF), ο κ. Γεώργιος Παρλάτζας (γεωργός, Ζάππειο Λάρισας, εφαρμόζει γεωργία συντήρησης), ο κ. Γεώργιος Τέγος (γεωργός, Καβαλάρι Θεσσαλονίκης), ο κ. Μιλτιάδης Χαρένης (Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, Αγρότης Χρονιάς 2023), ο κ. Αντώνης Ευαγγελόπουλος (γεωργός, Αλεξάνδρεια Ημαθίας) ενώ συνδέθηκαν διαδικτυακά περίπου 700 Η/Υ.
Προτάθηκε, και έγινε αποδεκτό, να γίνουν ακόμα μία συνέντευξη για τη γεωργία συντήρησης στο AgroBus του Stent TV με τον κ. Μ. Χαρέμη και τον κ. Γ. Παλάνζα και μια δημόσια ανοιχτή συζήτηση για τη γεωργία συντήρησης την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στις 20:30, με ταυτόχρονη προβολή στο Facebook στη σελίδα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με τη φροντίδα της Κας Μάγδας Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932 094231).
Μας εντυπωσίασαν οι αγρότες παραγωγοί-καλλιεργητές, οι οποίοι έδωσαν στοιχεία από την εφαρμογή της γεωργίας συντήρησης:
- έξοδα για καύσιμα στην καλλιέργεια μόνο στο 10%
- αύξηση της παραγωγής στα ίδια χωράφια κατά 20%
- απελευθέρωση χρόνου απασχόλησης στα χωράφια κατά 90%
- διαμόρφωση συνθηκών «κούφιωσης» εδάφους (χαλάρωση λόγω των ριζών).
Οι επιστήμονες ανέφεραν και την πάρα πολύ σημαντική περιβαλλοντική δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο έδαφος όπου εφαρμόζεται γεωργία συντήρησης.
Την ίδια ημέρα, την Τετάρτη 20/12/2023 στις 20:30, όπως κάθε Τετάρτη τα τελευταία τριάμισι χρόνια (με πάνω από 300 δημόσιες συζητήσεις οι οποίες είναι όλες αναρτημένες στο Facebook), ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργάνωσε τη συζήτηση με ποικίλα θέματα επικαιρότητας.
Στη ζωντανή ανοιχτή δημόσια συζήτηση μετείχαν οι: κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος Κτηνοτρόφων Αττικής), η Κα Μάγδα Κοντογιάννη (γραμματέας Κτηνοτρόφων, 6932 094231), η Κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Μέγαρα Αττικής), ο κ. Χρήστος (Αίγινα Αττικής), ο κ. Ηλίας Ευαγγελόπουλος (Αφίδνες Αττικής), ο κ. Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα Αττικής), η Κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι Φωκίδας), ο κ. Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα) και άλλοι τριάντα έξι συμμετέχοντες (https://www.youtube.com/watch?v=QFP43D7P9qI).
Η ρύθμιση για τους εργάτες γης, κυρίως μετανάστες, οι οποίοι εργάζονταν συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια (μέχρι τις 30/11/2023), εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 262 βουλευτών και είναι επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ρύθμιση, χωρίς να αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική, προσπαθεί να καταργήσει τη μαύρη εργασία και κάνει τα έξοδα για τους εργάτες γης πραγματικά έξοδα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται 180.000 εργατικά χέρια και ελάχιστοι Έλληνες (και μετανάστες) θέλουν να εργαστούν στα χωράφια.
Με διατάξεις του νόμου 5078/2023 (ΦΕΚ Α 211/20.12.2023), στο άρθρο 151 (θέσπιση ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας για ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες), προβλέπεται ότι όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη Δ.ΥΠ.Α. ύψους 780 € (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες. Μπράβο, μπράβο! Έστω και κάνοντας εξυπηρέτηση στις δικηγόρους μητέρες και σε άλλες επιχειρηματίες, οι οποίες πιθανόν να μην είχαν άμεση ανάγκη, οι αγρότισσες περιλήφθηκαν, και ήταν μια σωστή απόφαση. Μένει να δούμε και τις «Νταντάδες της γειτονιάς» να καλύπτουν και τις αγρότισσες. Ίσως το οικογενειακό εισόδημα να είναι μια καλή προϋπόθεση, ιδιαίτερα αν καταφέρει το λεγόμενο κράτος να αποτυπώσει το πραγματικό εισόδημα και την περιουσία των προς ενίσχυση.
Ελπίζουμε ότι η νέα χρονιά θα επιτρέψει την καλύτερη προσέγγιση στα δυσεπίλυτα προβλήματα της αγροτικής κοινωνίας και των επαγγελματιών κτηνοτρόφων, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι οι σταθερές χρήσεις γης και οι αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα αγροτικά σχολεία μαθητείας και η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής, δηλαδή οι εξ επαγγέλματος φροντιστές του περιβάλλοντος, προσκαλούν όλους σε διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024 στις 20:30 μέσω της σελίδας Facebook του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, ΑγροΝέα, AgroBus