tour27.jpg

 

«Όταν θα αντιληφθούμε την αληθινή φύση του ζώου και τη σχέση του μαζί μας, τότε θα ανοιχτεί ένα βασίλειο του πνεύματος πλατύτερο από το ανθρώπινο βασίλειο», καθηγητής Π. Μαρτινέτι, Πανεπιστήμιο Μιλάνου. Ο σεβασμός στη φύση και στα ζώα είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας. Ας σκεφτούμε την πηγή ύπαρξης του κόσμου και του σύμπαντος ώστε να οδηγηθούμε σε μια ζωή ταπεινότητας, καλοσύνης, σεβασμού και κοσμικής ενσυναίσθησης. Nikoleta Tziortzioti, facebook, 6/11/2023.

Σε μεγάλη «ταΐστρα» για τα άγρια κυνοειδή έχει μετατραπεί η ελληνική ύπαιθρος καθώς η συνεχιζόμενη παράνομη πρακτική κτηνοτρόφων της ανεξέλεγκτης απόρριψης νεκρών ζώων συντελεί στην αφθονία τροφής για λύκους και τσακάλια και στη συνεπακόλουθη αύξηση του πληθυσμού τους. Ειδικά, μάλιστα, για το Εθνικό Πάρκο Κερκίνης, που αποτελεί πεδίο επιστημονικής έρευνας, μέσα σε 10 μήνες εντοπίστηκαν, σε διάφορα σημεία, 200 νεκρά ζώα (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια, βουβάλια και άλογα) που υπολογίζονται σε περίπου 38 τόνους! Τα άγρια αυτά σαρκοφάγα αυξήθηκαν και πλησίασαν τον άνθρωπο γιατί στην ουσία οι κτηνοτρόφοι τα «εκτρέφουν», πετώντας παράνομα τα νεκρά ζώα έξω από τις στάνες. Παράλληλα, τα σκυλιά, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι τσοπανόσκυλα, άρα δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, έχουν συνηθίσει στην παρουσία των τσακαλιών και των λύκων και δεν αντιδρούν καθόλου όταν μπαίνουν μέσα στις στάνες. 23-27 Οκτωβρίου 2023, Κερκίνη Σερρών. Ν. Καραθάνου. ΑΠΕ-ΜΠΕ. dasarxeio.com, 31/10/2023.

Ο κατεψυγμένος συμπυκνωμένος χυμός πορτοκάλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ) έφτασε στο ύψος ρεκόρ 4,17 δολάρια/λίμπρα καθώς προβλέπεται μειωμένη παραγωγή σε ΗΠΑ, Βραζιλία και Μεξικό. «Οι καταστροφικές καταιγίδες το 2022 απογύμνωσαν τα δέντρα. Μόνο ο τυφώνας Ίαν οδήγησε σε απώλειες τουλάχιστον 250 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται σε ρεπορτάζ του. «Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, απλά δεν υπάρχουν αρκετά πορτοκάλια», καθηγητής Π. Πένφιλντ, Πανεπιστήμιο Συρακουσών. «Στην Αργολίδα οι τιμές πορτοκαλιών, αυτή τη στιγμή, είναι από 0,40-0,45  ευρώ», Σ. Αντωνόπουλος, ΕΑΣ Αργολίδας. CBS. Χ. Μοντανάρη. ertnews.gr, 7/11/2023. (σχόλιο συντάκτη: με ΜΟ μισθών δημοσίων υπαλλήλων τα 1.500 ευρώ τον μήνα, με ΜΟ μισθών ιδιωτικών υπαλλήλων τα 1.160 ευρώ, με ΜΟ  των συντάξεων (εξαιρούνται οι δικαστικοί;) τα 847 ευρώ τον μήνα και ΜΟ των εσόδων για τους αγρότες 400 ευρώ τον μήνα, πάρα πολύ γρήγορα θα αναγκαστούν οι αστοί να «φάνε» «υπηρεσίες, τσιμέντα και νομίσματα»…).

Δεν είχαμε πάντα οικονομικούς μετανάστες για το μάζεμα των ελιών και τις άλλες αγροτικές εργασίες. Κάποτε δούλευαν ακόμα και οι…αγρότες στα χωράφια και όταν υπήρχε ένταση εργασιών πήγαιναν όλοι οι συγχωριανοί μια στο ένα χωράφι μια στο άλλο. Τώρα υπάρχουν και πολλά εργαλεία. Μήπως μια «καινοτομία» θα ήταν να μαζέψουν τις ελιές οι αγρότες; Μια ιδέα! Και γιατί ειδική αναφορά για τις ελιές; Μήπως επειδή οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ελαιόδεντρων είναι αστοί και τα εκμεταλλεύονται από την Αθήνα…Μακρόθεν. ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΕΤΟΣ, Facebook, 8/11/2023.

Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του τουρισμού στο φετινό συνέδριο του ΣΕΤΕ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων παρουσίασε (12/12/2023) στο Ωδείο Αθηνών, στο ετήσιο συνέδριό του, την εκκίνηση ενός παραγωγικού διαλόγου για τον βιώσιμο τουρισμό της επόμενης ημέρας με τίτλο «Reframing Tourism». Προφανώς απαιτείται ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του Τουρισμού για την κοινωνία, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το περιβάλλον. Atlantea.news, 8/11/2023. (σχόλιο συντάκτη: διαβάζοντας ανάποδα τον τίτλο συμπεραίνουμε ότι μέχρι σήμερα ο τουρισμός δεν λάμβανε επαρκώς υπόψη του την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον…).

Μέχρι τις 20 Μαρτίου 2024 δέχεται αιτήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών για την απονομή του Βραβείου υποστήριξης Επιχειρηματικότητας για Δήμους και Περιφέρειες για το 2025. Με τίτλο «Καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα σε περιφέρειες και πόλεις της ΕΕ», η EER 2025 θα συγκεντρώσει τις τοπικές και περιφερειακές δράσεις σε ένα περιβάλλον, φιλικό στις επιχειρήσεις. myota.gr, 15/11/2023.

Η άθλια κατάσταση του σύγχρονου κόσμου δεν οφείλεται στη διαφθορά της ανθρώπινης φύσης, αλλά στη διαφθορά των ηγεσιών. Δάντης Αλιγκέρι.

Διαγωνισμός ιδεών-Hackathlon οργανώνεται στις 10 Δεκεμβρίου 2023 στο τμήμα Δασολογίας & Επιστημών Ξύλου, Καρδίτσα. Η ΑΝΚΑ ΑΕ συμμετέχει στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Κοινωνικής Καινοτομίας στην Ελληνική Περιφέρεια #RURALINNOVATION που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινότητας θερμοκοιτίδων κοινωνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Συμμετέχουν φορείς από όλη την Ελλάδα που θα διεξαγάγουν προγράμματα επιχειρηματικής ενδυνάμωσης στις περιοχές: Βόρεια/Νότια Πίνδος, Ζαγοροχώρια-Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Καρδίτσα, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη, Κυκλάδες, Καλαμάτα, και Μεσσηνία. Υλοποιείται από το Impact Hub Athens με την υποστήριξη του Ιδρύματος Google.org. Rural Innovation (anka.gr)ΑΛΗΘΕΙΑ, 1/11/2023.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών συζήτησε με τον ΥφυπΑΑΤ την καθιέρωση του θεσμού των πιστοποιημένων γεωργικών συμβουλών στην Ελλάδα και την τάχιστη υλοποίηση των δράσεων του Υπο-Μέτρου 2.1: «Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών στον γεωργικό τομέα – Στήριξη για αποκόμιση οφέλους από τη χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών. Farmadvisor, 13/11/2023. (σχόλιο συντάκτη: μέχρι σήμερα ΔΕΝ είναι δυνατή η αξιοποίηση «γεωργικών συμβουλών» παρά την εγγραφή στα ΠΑΑ τις τελευταίες συνεχείς δεκαετίες. Και τώρα μοιάζει ότι θα γίνει κάτι, όχι για τους αγρότες, αλλά για να εισπράξουν αμοιβές οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι).

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ένωση Λιανοπωλητών Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας «Οι Ταξιάρχες», ετοίμασαν σειρά διαδικτυακών μαθημάτων, στο πλαίσιο της πλατφόρμας eLearning του ΕΕΑ, που προσφέρονται δωρεάν στα μέλη του Επιμελητηρίου. Τα μέλη του ΕΕΑ μπορούν να δουν τις παρουσιάσεις όποτε το επιθυμούν και όσες φορές θέλουν. Τα διαθέσιμα μαθήματα είναι: Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων στα κρεοπωλεία, διαδικασίες αδειοδοτήσεων και προ-απαιτούμενα δικαιολογητικά, τήρηση εγγράφων για τη σωστή λειτουργία των κρεοπωλείων και μελέτη HACCP. Όλα βρίσκονται στο services.eea.gr/el/normal/home και τα βλέπετε με τους κωδικούς των μελών του ΕΕΑ. meatnews.gr, 15/11/2023.

Οι ομάδες στην αγροδιατροφή και τη βιωσιμότητα που διακρίθηκαν στο Next Stage Sustainability Bootcamp 2023 της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας είναι:

1ο βραβείο στη CDXi Solutions, εταιρία τεχνοβλαστό του ΕΚΕΤΑ, που παρέχει state-of-the-art λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε προβλήματα ποιότητας και ποσότητας νερού.

2ο βραβείο πήραν οι Corphes, που παράγουν αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με βάση τα βότανα, σε ελεγχόμενες μικρές ποσότητες στα Γρεβενά.

3ο βραβείο πήρε η ZARZAVAT private customized farming, που καλλιεργεί premium baby και πολύχρωμα λαχανικά σε tailor made μεγέθη για εστιατόρια fine dining.

Ειδική αναφορά έγινε στην ομάδα Think Beeg, για βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά, την κατανόηση του κόσμου των μελισσών και των προϊόντων της.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ΥπΑΑΤ, κύριο Λ. Αυγενάκη, με τον Γερμανό Πρεσβευτή στην Αθήνα, κύριο A.Kindl, ήταν η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας–Γερμανίας στον αγροδιατροφικό τομέα, δεδομένου ότι στη Γερμανία εξάγεται το 11% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο ΥπΑΑΤ πρότεινε την ένταξη του Forum κρητικών προϊόντων στη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα που γίνεται στο Βερολίνο, την ενίσχυση της συνεργασίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με αντίστοιχους γερμανικούς Οργανισμούς, ενώ είπε ότι η χώρα μας είναι θετική στην πρόταση του ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για ίδρυση Γερμανικής Γεωργικής Σχολής στην Ελλάδα. Τα ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 17/11/2023.

Προκλήσεις και ευκαιρίες στην κτηνοτροφία και οι διεπαγγελματικές οργανώσεις. https://www.youtube.com/watch?v=O9Ne7CRz2EU

Στο 72,6% ανήλθε το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ελλάδα για την περίοδο 2018-2020, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την περίοδο 2016-2018, σύμφωνα με τα στοιχεία για την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις, τα οποία δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). epixeiro.gr, 6/9/2022. (πενία τέχνας απεργάζεται).

Η σήμανση στη συσκευασία των τροφίμων «Nutri score» υποβαθμίζει τα προϊόντα μεσογειακής διατροφής, για παράδειγμα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατατάσσεται στην D κατηγορία, ενώ η Coca-Cola στη B κατηγορία!

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn