7sch.jpg

 

Στα τρόφιμα εστιατορίου το ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων ανέρχεται σε 74,4% για τα ξενοδοχεία 1 αστέρα, 62% για τα ξενοδοχεία 2 αστέρων, 35,7% για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων, 28,8% για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων και 39,6% για τα ξενοδοχεία 5 αστέρων («Τουρισμός και αγροδιατροφή στην Ελλάδα», διαΝΕΟσις, meatnews.gr, 15/6/2023, σ.σ. οι ξενοδόχοι παίρνουν επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις από την Ελλάδα, επιδοτήσεις για εργαζόμενους, δωρεάν εκπαίδευση στελεχών, τεράστιες υποδομές, διευκολύνσεις από την Ελλάδα, δωρεάν παρεκκλίσεις από τον νόμο εάν είναι πάνω από 500 στρέμματα επένδυση, κλίμα ασφάλειας και τάξης, κοινωνική ανοχή και υποστήριξη, γαλλικό ποιοτικό κρέας, εξοπλισμό από άλλες χώρες και μαθητευόμενους από άλλες χώρες. Πληρώνουν μικρότερο ΦΠΑ. Οι ξενοδόχοι όμως δεν παίρνουν ελληνικά τοπικά αγροτικά προϊόντα! Ντροπή τους).

Τουλάχιστον 325 τεχνητοί φραγμοί απομακρύνθηκαν από ποτάμια συστήματα στην Ευρώπη το 2022. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 36% σε σχέση με το 2021 και δείχνει τη δυναμική του κινήματος απομάκρυνσης φραγμών στην Ευρώπη, ενός κινήματος που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της συνεκτικότητας και της υδρομορφολογικής και οικολογικής ακεραιότητας των ποταμών. Τα ποτάμια είναι οι πιο απειλούμενοι τύποι βιότοπων παγκοσμίως. Το παράδειγμα των μεταναστευτικών ειδών ψαριών στην Ευρώπη δείχνει το μέγεθος της απειλής. Από το 1970 οι πληθυσμοί τους (π.χ. χέλι, γριβάδι, ποτάμια ρέγγα, οξύρρυγχος) έχουν μειωθεί κατά 94%, κυρίως ως αποτέλεσμα της διευθέτησης των ποταμών και της κατασκευής φραγμάτων (Γ. Σχίζα, http://oikologein.blogspot.com, 11/6/2023, σ.σ. με επιταχυνόμενο ρυθμό αναγνωρίζονται τα μεγάλα εγκλήματα των επιστημόνων και των γραφειοκρατών, που συμμάχησαν με τους κερδοσκόπους για την καταστροφή του περιβάλλοντος – φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού).

Η Vion, μεγάλη εταιρία βόειου κρέατος, δήλωσε ότι οι λόγοι που οδηγούν στο κλείσιμο εργοστασίου είναι η μείωση του πληθυσμού των βοοειδών στη βόρεια Γερμανία, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της αγοράς των σφαγείων, αλλά και η γενική πίεση που δέχεται η γερμανική αγορά ζωικών πρωτεϊνών, εν μέρει λόγω της τάσης προς λιγότερη κατανάλωση κρέατος. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, στην Αμερική τα μηνύματα που έρχονται είναι πως τα χάμπουργκερ και οι μπριζόλες σε λίγο καιρό θα είναι προϊόντα για λίγους. Η παραγωγή βόειου κρέατος στις ΗΠΑ βρίσκεται σε τροχιά μείωσης άνω των 2 δισ. λιρών το 2024, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1979, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η ραγδαία συρρίκνωση της παραγωγής βοοειδών μετά το πλήγμα της ξηρασίας τα τελευταία χρόνια καθιστά πιο ακριβή την εκτροφή των ζώων, ενώ τα χρόνια της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής (Wall Street Journal, just-food.com, meatnews.gr, 8/6/2023).

Ο πολιτισμός των Μάγια εξαφανίστηκε αφού ευδοκίμησε για χιλιάδες χρόνια. Τα 19 εκατ. των Μάγια εξαφανίστηκαν μέσα σε 100 χρόνια τον 8ο ή τον 9ο αιώνα. Στο βιβλίο «Collapse» (2005) ο Αμερικανός γεωγράφος J. Diamond διατύπωσε τη θεωρία ότι μια παρατεταμένη ξηρασία, η οποία επιταχύνθηκε και επιδεινώθηκε από την αποψίλωση των δασών, ήταν η τελευταία σταγόνα που έκανε έναν αξιόλογο πολιτισμό να καταρρεύσει. Το έδαφος έχασε την ικανότητά του να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία και να κρατά υγρασία λόγω νέκρωσης (αποψίλωσης, έλλειψης μικροοργανισμών, ριζών, φυτοφάγων ζώων κ.ά., 18/6/2023, σ.σ. το ίδιο συνέβη και σε άλλους πολιτισμούς που εξαφανίστηκαν, όπως οι Ασσύριοι κ.ά.).

Τον Δεκέμβριο του 2022 η ΕΕ έλαβε απόφαση που απαγορεύει την πώληση των προϊόντων όσων εταιριών έχουν συνδεθεί με την αποψίλωση δασών. Ανάμεσά τους εταιρίες που εμπορεύονται καφέ, βοδινό κρέας, σόγια, ελαστικά, φοινικέλαιο και πολλά άλλα. Οι εταιρίες οφείλουν να αποδείξουν πως οι εφοδιαστικές αλυσίδες τους δεν οδηγούν στην καταστροφή των δασών. Διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 4% επί του κύκλου εργασιών του σε κάθε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ (Reuters, kathimerini.gr, dasarxeio.gr, 19/6/2023, σ.σ. μήπως θα έπρεπε να προβλεφθεί και ποινή στους δασάρχες, οι οποίοι οδήγησαν στην καταστροφή της αειφορίας των δασών με την απαγόρευση της βόσκησης σε φυτοφάγα παραγωγικά ζώα;).

Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους και χαμηλά επίπεδα υγρασίας, ενισχύει τον κίνδυνο πυρκαγιών. Η παρατεταμένη ξηρασία προκαλεί σημαντικά προβλήματα και στη γεωργία. Σημαίνει άγχος για τα φυτά που δεν έχουν βαθιές ρίζες ή έχουν φυτευτεί σχετικά πρόσφατα. Τα βαθύτερα στρώματα γης, κάτω από 60 εκατοστά, βρίσκονται σε μάλλον καλή κατάσταση. Κατά συνέπεια, αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Για να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, ορισμένα κρατίδια χρεώνουν πλέον τους καλλιεργητές όταν ποτίζουν τα χωράφια τους. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ταμιευτήρες νερού, αλλά και να καλλιεργούνται πιο ανθεκτικά στην ανομβρία φυτά (dw.com, dasarxeio.com, 16/6/2023).

Αύξηση 38% εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος 2023, που ανήλθαν στο 1,5 δισ. €, ενώ ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας έφτασε τα 3,2 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 52,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (atlantea.news, 21/6/2023, σ.σ. είναι απεριόριστες οι δυνατότητες αύξησης επισκεπτών στην Ελλάδα; Είναι θετικό στοιχείο αυτό;).

Η Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε μια σειρά 5 ντοκιμαντέρ με τίτλο «Βιώσιμη γεωργία, βιώσιμος πλανήτης». Το πρώτο ντοκιμαντέρ είναι η «Κλιματική αλλαγή», το δεύτερο η «Προστασία της αγροτικής παραγωγής», το τρίτο η «Ευφυής γεωργία», το τέταρτο «Ο λόγος στον Έλληνα παραγωγό: Το ελληνικό σταφύλι» και το πέμπτο «Ο λόγος στον Έλληνα παραγωγό: Το φιστίκι Αιγίνης». Το πρώτο επεισόδιο προβάλλεται από τις 21/6/2023 στο https://www.piraeusbank.gr/agrodocumentary και στο YouTube (https://youtu.be/DzazesoqXTA). Τα επεισόδια θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2023 (Τράπεζα Πειραιώς, 21/6/2023).

Η περιπέτεια του Covid-19 άλλαξε τις προτεραιότητες όλου του κόσμου, και ενώ προ Covid η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση καθοδηγούσε σχεδόν όλες τις επιλογές, φαίνεται ότι πλέον η τοπικότητα (locality) θα μπορούσε να είναι μια σωστή και ελπιδοφόρα επιλογή για το μέλλον της ανθρωπότητας. Τα «Μονοπάτια της τροφής μας» είναι η επιβαλλόμενη νέα πορεία στη μετά Covid εποχή.

Το συνθετικό κρέας παράγει περιβαλλοντικούς ρύπους 25 φορές περισσότερο από το κανονικό! Οι περισσότερες εταιρίες καλλιέργειας κρέατος χρησιμοποιούν εμβρυϊκό βόειο ορό (FBS) ως μέσο ανάπτυξης, ο οποίος λαμβάνεται από αγέννητα μοσχάρια που κόβονται από τη μήτρα και αποστραγγίζονται από το αίμα τους ενώ είναι ακόμη ζωντανά… (San Francisco Chronicle, UC Davis, The Defender, ecozen.gr, 15/6/2023, σ.σ. γιατί εξωθούν τους πληθυσμούς να καταναλώνουν «συνθετικό» κρέας; Μήπως για να ελέγχουν πλήρως τους καταναλωτές; Η αυτάρκεια τείνει να είναι επαναστατική πράξη στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα εξουσίας. Ίσως η τοπικότητα/locality πρέπει να είναι επιλογή όλων).

Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης «Μαθητεία». Οι μαθητές σπουδάζουν επί μία διετία, είναι ασφαλισμένοι, αμείβονται με 104,52 €/εβδομάδα, λαμβάνουν 240 €/μήνα ως επίδομα στέγασης και 9 €/ημέρα για σίτιση, τους δίνονται βιβλία και βοηθήματα, δικαιούνται ετήσια σπουδαστική άδεια 30 ημερών, πρέπει να έχουν τελειώσει το γυμνάσιο και δικαιούνται αναβολή στράτευσης. Στη ΔΥΠΑ οι μαθητές πηγαίνουν το πρωί στη δουλειά και το απόγευμα στα θεωρητικά. Φέτος προβλέπονται 30 ειδικότητες αιχμής σε 50 Επαγγελματικές Σχολές (www.dypa.gov.gr, 14/6/2023, σ.σ. πρέπει να λειτουργήσουν αγροτικές σχολές μαθητείας με παρόμοια χαρακτηριστικά. Είναι πολύ προκλητικό για τους 2.870.000 εργαζόμενους να υπάρχουν τυπικά μόνο 7 αγροτικές σχολές στην Ελλάδα και μάλιστα χωρίς μαθητεία. Το 2013 εργάστηκαν 1,2 εκατ. προσωπικό ως αρχηγοί ή βοηθούντα άμισθα μέλη, 0,9 εκατ. ως εποχικοί αγρεργάτες και 0,77 εκατ. κατ’ αποκοπή ή στη βάση αλληλοβοήθειας).

Η πρώτη δίκη στις ΗΠΑ που αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησε στις 12/6/2023 στη Μοντάνα, αφού 16 νέοι προσέφυγαν εναντίον των αρχών της βορειοδυτικής πολιτείας, κατηγορώντας τες ότι παραβιάζουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο καθαρό και υγιές περιβάλλον. Η υπόθεση, γνωστή ως «Χελντ εναντίον Μοντάνα», είναι εναντίον της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων και των αρχών. Οι 16 ενάγοντες, ηλικίας 5 έως 22 ετών, καταγγέλλουν ότι επλήγησαν από τις επικίνδυνες επιπτώσεις της ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα και την κλιματική κρίση. Οι 16 νέοι δεν ζητούν αποζημίωση αλλά μια δημόσια δήλωση ότι έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά τους. Αυτή θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς μια νομοθετική ρύθμιση (ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.gr,13/6/2023).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 699 8282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn