cheese27.jpg

 

H μείωση της χοιροτροφίας, λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία στην Ελλάδα, διότι δημιουργήθηκε έλλειψη στην ηπαρίνη. Η ηπαρίνη χρησιμοποιείται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεγάλα χειρουργεία ως αντιμετώπιση του κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Παράγεται κατά 90% από την Κίνα για όλο τον κόσμο. Για την ώρα οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται με εισαγωγές από το εξωτερικό με τη δαπάνη υπέρογκων ποσών (meatnews.gr, 8/6/2023).

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023 στη φιλόξενη αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδος στο Λιδωρίκι το υβριδικό συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία και στην αειφορία του περιβάλλοντος». Το συνέδριο οργάνωσαν: ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιδωρικίου και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δωρίδας.

Στην οργανωτική επιτροπή συμμετείχαν οι: κα Αργυρώ Λαγουράνη (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι, πρόεδρος), κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι, αντιπρόεδρος), κ. Νίκος Ασημακόπουλος (κτηνοτρόφος, Λιδωρίκι), κα Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Πρόβειο Κορδαλή, Μέγαρα, γραμματέας), κα Γιάννα Μίχου (skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα, Κονιάκος) και ο γράφων («ΑγροΝέα», Θεσσαλονίκη, συντονιστής).

Τα σχετικά video είναι αναρτημένα στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/279260207891903 (οι συζητήσεις του Σαββάτου, διάρκειας 7:50 ωρών, παρακολούθησαν 570 άτομα) και στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/782316800200495 (οι συζητήσεις της Κυριακής, διάρκειας 3:02 ωρών, παρακολούθησαν 400 άτομα).

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά, καθώς αποκαλύπτουν μια ζοφερή εικόνα. Περίπου 550 εκατομμύρια πουλιά έχουν χαθεί από τον συνολικό πληθυσμό της Ευρώπης τα τελευταία 40 χρόνια. Πρόκειται για απογοητευτικό στατιστικό στοιχείο, που μαρτυρά τη βαθιά ρήξη ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στη φύση.

Η έρευνα διήρκεσε 37 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 20.000 τοποθεσίες σε 28 χώρες για 170 είδη πουλιών. Οι ερευνητές διαπιστώσαν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την καταπολέμηση εντόμων και φυτών που θεωρούνται ζιζάνια και ενδέχεται να μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών στερούν από πολλά πουλιά την κύρια πηγή τροφής τους και είναι η σπουδαιότερη αιτία της μείωσής τους σε ολόκληρη την ήπειρο. Τα πουλιά τα οποία ζουν πάνω και γύρω από γεωργικές εκτάσεις έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της ανθρώπινης κερδοσκοπίας.

Μια πρόσφατη έκθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας, παράλληλα με την κλιματική αλλαγή, αποτελούν τη μεγαλύτερη μεσο-μακροπρόθεσμη απειλή για την εγχώρια παραγωγή τροφίμων (R. Gregory, UCL, pnas.org, theconversation.com, in.gr, dasarxeio.gr, 11/6/2023).

Η δεύτερη εκτροφή (GAEC Tchiote Bedigue) ήταν σε υψόμετρο (1.100 μ.), εκτρέφονται 175 προβατίνες κρεοπαραγωγής (Merinos d' Arles), οι οποίες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στα ορεινά βοσκοτόπια, και 240 προβατίνες γαλακτοπαραγωγής (Lacaune), οι οποίες παραμένουν στη μονάδα για το καθημερινό άρμεγμα και την παρασκευή τυριού. Η Isabelle και ο Jerome παρουσίασαν το παραγωγικό τους σύστημα, με την Isabelle να εστιάζει στην παρασκευή τυριών της βιολογικής εκτροφής. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν αποτελέσματα από τις δοκιμές πολλαπλών ειδών σε λειμώνες για την κάλυψη της αυτάρκειας των ζωοτροφών. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή της μεγάλης ποικιλίας τυριών που παρασκευάζει η Isabelle (δελτίο Τύπου 7, https://eurosheep.network).

Το Eurosheep είναι ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του Horizon 2020, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και λήγει τον Ιούνιο του 2023, με συμμετοχές από Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Τουρκία, που αντιπροσωπεύουν το 80% της προβατοτροφίας στην Ευρώπη.

Το υβριδικό συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία και στην αειφορία του περιβάλλοντος» στο Λιδωρίκι Δωρίδας στις 10-11/6/2023 πραγματοποιήθηκε χωρίς εξαρτήσεις από χορηγούς, με την εθελοντική συνδρομή πολλών μελών της κοινωνίας των πολιτών, ενώ, ειδικότερα, διακρίθηκε η ακούραστη δουλειά και η προσφορά ειδών από τους: κα Γ. Μίχου, κα Α. Μιχαηλίδου, κα Μ. Κοντογιάννη, κ. Δ. Φυντάνη, κ. Χ. Πουρνιά, κα Β. Καραστάθη, κα Σ. Κουτσούμπα, κα Μ. Μουλά, κα Ε. Μιχαηλίδου, κ Ν. Κορδαλή, κ. Γκίκα, κα Α. Λαγγουράνη, κα Γ. Γεροδήμου, κα Β. Κολοκυθά, κ. Γ. Κουτσούμπα, κ Γ. Τσιάντα, κ. Σ. Κουτσούμπα, κ. Γ. Κρικέλα και τον γράφοντα.

Στο συνέδριο μετείχαν ευγενικά με δικά τους έξοδα έμπειροι κτηνοτρόφοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι οποίοι συνεισέφεραν με τα συμπεράσματα των ερευνών τους και των μακροχρόνιων παρατηρήσεών τους, μεταξύ των οποίων οι: κ. Γιάννης Τσιρώνης, καθ. Γιάννης Σκουφος, δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, δρ. Θωμάς Παπαχρήστου, καθ. Γιάννης Χατζηγεωργίου, κα Ευγενία Κουμάκη, κ. Δήμος Δήμου, κ. Ηλίας Ευαγγελόπουλος, κ. Γιάννης Χερουβείμ, κ. Κώστας Διάκος, καθ. Ιωάννης Καζογλου, καθ. Ηλίας Γιαννενας, κ. Νίκος Κολτσίδας, καθ. Βασιλική Λαγκα, κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, κ. Γιάννης Κοντογιάννης και κ. Δημήτρης Ρουκας. Θερμές ευχαριστίες.

Στο συνέδριο αποδείχθηκε ότι «όταν θέλεις, μπορείς» να σέβεσαι τουλάχιστον τον τόπο, καθώς υπήρχε άφθονος καφές, κατσικίσιο γάλα, τσάι του βουνού (sideritis από το Λιδωρίκι), χειροποίητα αλμυρά και γλυκά κουλουράκια, τυρί φέτα και γιαούρτι χωρίς πλαστικά σκεύη, χημικά αναψυκτικά ή ελαφρά και ισχυρά οινοπνευματώδη. Όλα τα φαγώσιμα ήταν προσφορά των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιδωρικίου και ήταν όλα κομμάτι της τοπικής παραδοσιακής νομαδικής γαστρονομίας.

Το μεθάνιο (το κύριο αέριο θερμοκηπίου του γαλακτοκομικού τομέα) είναι ένα ισχυρό αλλά βραχύβιο αέριο θερμοκηπίου, που έχει διάρκεια ζωής περίπου 12 χρόνια, πριν διασπαστεί σε διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς. Οι φυτικές καλλιέργειες που καλλιεργούνται για τη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών βοοειδών απορροφούν και δεσμεύουν αυτό διοξείδιο του άνθρακα. Αν η γαλακτοπαραγωγή πετύχει ένα σχεδόν σταθερό επίπεδο εκπομπών μεθανίου, η κτηνοτροφία δεν θα συμβάλλει σε πρόσθετη αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος.

Ο γαλακτοκομικός τομέας της Καλιφόρνιας είναι σε θέση να επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους μείωσης του μεθανίου που έχει θέσει η Πολιτεία και την πολυπόθητη κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 (California Dairy Research Foundation, Πανεπιστήμιο Davis, Καλιφόρνια, CABI Biological Sciences, dairynews.gr, 1/6/2023).

Τα τυριά αποτελούν χορταστική και απολαυστική πρόταση για κάθε γεύμα όλες τις ώρες της ημέρας. Από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα αποτελούν μια άριστη λύση για τη μακρά συντήρηση του γάλακτος. Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες διαθέσιμες ποικιλίες τυριών με διαφορετική υφή, γεύση και άρωμα. Όλα τα είδη διατηρούν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν πολύτιμα στη διατροφή του ανθρώπου. Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 και ώρες 11.00-14.00 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει επίδειξη με 15 επιτόπιες παραγωγές παραδοσιακών τυριών από κτηνοτρόφους, ξεκινώντας τα Μονοπάτια της Τροφής Μας (κα Μάγδα Κοντογιάννη, 693 2094231).

Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη αυξήθηκε το 2022 σε σχέση με το 2019 14%, από 482 € σε 550 €. Η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε 9,%, από 6,3 σε 6,9 ημέρες. Η δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε 4,6%, από 76 € σε 80 €. Το 2022 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31.367.000 επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας μείωση 14,4% σε σύγκριση με το 2019 (36.643.000 επισκέψεις). Το 83,5% των επισκέψεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες: Ν. Αιγαίου (21,3%), Αττικής (17,9%), Κεντρικής Μακεδονίας (17,8%), Κρήτης (16,3%) και Ιονίων Νήσων (10,1%). Οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 216.949.000 το 2022, παρουσιάζοντας μείωση 6,7% σε σχέση με το 2019 (ΙΝΣΕΤΕ, atlantea.news, 19/6/2023). Δηλαδή συνολικός τζίρος στο ΑΕΠ 17.251.850.000 € ή περίπου 10%. Ο συνολικός τζίρος του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ είναι περίπου 20%! Γιατί δεν ασχολείται συστηματικότερα η πολιτεία με την πραγματική οικονομία και ασχολείται με ένα ασταθές αντικείμενο που δεν παράγει πραγματικό πλούτο αλλά μόνο υπηρεσίες, κοινώς «αέρα»;

Στα 10 €/στρέμμα καθορίστηκε η επιδότηση των γεωργοδασικών συστημάτων (eco-scheme, «πρασίνισμα») σύμφωνα με υπουργική απόφαση που αφορά εκτάσεις όπου εντοπίζονται διάσπαρτα ή στα περιθώρια φυτεμένα δέντρα σε σειρές. Σύμφωνα με την ΥΑ, τα δέντρα αυτά μπορεί να είναι είτε δασικά είδη (ενδεικτικά, δρύες, πεύκα, λεύκες, κυπαρίσσια), είτε καρποφόρα/παραγωγικά (ενδεικτικά, εσπεριδοειδή, μηλοειδή, πυρηνόκαρπα, ακρόδρυα, ελιές, χαρουπιές, μαστιχόδενδρα), τα οποία συνδυάζονται με την καλλιέργεια σιτηρών ή κηπευτικών. Η δράση συνίσταται στον συστηματικό καθαρισμό και στη φροντίδα των δέντρων του γεωργοδασικού συστήματος. Οι αιτήσεις γίνονται μέσω του ΟΣΔΕ (Γ. Κοντονής, agronews.gr, 19/6/2023, σ.σ. οι επιστήμονες και οι γραφειοκράτες, αφού κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο, επιτέλους αναγνώρισαν τις παραδοσιακές μεθόδους φροντίδας του περιβάλλοντος και πλέον δέχονται στο ΟΣΔΕ συγκαλλιέργειες, ελαιώνες με ενδιάμεσα λαχανικά).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 699 8282382, «Αγρονέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn