stentsky27.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 στο λαογραφικό μουσείο Νέου Σκοπού Σερρών η εκδήλωση «Με οδηγό τις ρίζες μας στήνουμε αργαλειό» με ιδιαίτερη επιτυχία.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος του δήμου Εμμανουήλ Παπά κ. Δημήτριος Νότας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ν. Σκοπού κ. Χρήστος Χαμάλης και η συντονίστριά της κα Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου-Γκιοργκίνη. Συμμετείχαν 38 συμπολίτες από την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, τις Σέρρες, τον Νέο Σκοπό, υφάντρες από το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας και την Κατερίνη, η αντιδήμαρχος Λένα Πατρίκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέου Σκοπού Χαρούλα Γκόβρανου, μέλη του Συλλόγου Φιλόπτωχου και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ορφέας» Νέου Σκοπού.

Το λαογραφικό μουσείο Νέου Σκοπού εγκαινιάστηκε στις 11/4/2009 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Α. Σαμαρά, επί δημαρχίας κ. Βασιλείου Κετσετζή, και περατώθηκε στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg ΙΙΙA/Phare CBC Ελλάδα-Βουλγαρία 2000-2006, Μέτρο 3.3 «Ανάδειξη και προβολή πολιτιστικών και τουριστικών πόρων». Πρόκειται για έναν άριστα οργανωμένο χώρο, σύγχρονο, που θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Η εκδήλωση «Με οδηγό τις ρίζες μας στήνουμε αργαλειό» αξιοποίησε τη θερμή υποστήριξη του κ. Χρήστου Χαμάλη, την προσφορά της κας Λένας Παπασταυροπούλου και του κ. Θεόδωρου Βογιάρη και το πάθος, την αγάπη και τις γνώσεις της μοναδικής κας Μερόπης Βερβέρη του Penelope Loom Heritage, η οποία μύησε όλους στην υφαντική, στην τεχνική των αργαλειών, στα μυστικά του ιδιάσματος, στα νήματα και στα μαλλιά.

Η κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας & Επενδύσεων, αποτυπώνει την πορεία της χειροτεχνίας του λαού, η οποία είχε αναπτυχθεί για να καλύψει τις ανάγκες του με αειφόρες τεχνικές.

Τον τελευταίο αιώνα, με τη θεοποίηση της μαζικής παραγωγής, χωρίς κανόνες αειφορίας, μέσα στη Βιομηχανική Επανάσταση, είδαμε να εξαφανίζεται η χρηστικότητα της χειροτεχνίας. Ο λαϊκός πολιτισμός κατάντησε είδος αισθητικής και στολίσματος. Τον 21ο αιώνα όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η άυλη πολιτιστική κληρονομία κάθε περιοχής έχει ενσωματωμένους τους κανόνες αειφορίας της, η οποία αναγνωρίστηκε επισήμως από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πλέον στη μετανεωτερικότητα ανατίθεται και πάλι ο ρόλος της χρηστικότητας στη λαϊκή παράδοση –και ο νέος ρόλος των ξεχασμένων αργαλειών μπορεί να υποστηριχθεί με την επαναφορά της τεχνικής της ύφανσης.

Εξυπηρετώντας τέτοιες σκέψεις, η εκδήλωση ήταν μια εξαιρετική προσπάθεια για νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην περιοχή, αλλά και δημιουργίας ενός ακόμα πόλου προσέλκυσης επισκεπτών.

Μαζί με τη θεραπευτική ιππασία, τη φημισμένη θρακιώτικη κουζίνα (κουραμπιέδες κ.ά.), τον ανακαινισμένο ξενώνα δυναμικότητας 20 ατόμων, τα προσεχώς αναπτυσσόμενα επισκέψιμα αγροκτήματα και άλλες δραστηριότητες διαμορφώνονται οι συνθήκες για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα μια μορφή Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (Destination Management Organization, DMO) στην περιοχή του δήμου Εμμανουήλ Παπά.

Το χωριό Νέος Σκοπός, με περίπου 2.000 κατοίκους, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις εμπειρίες από το πρόγραμμα Med, όπου καταγράφηκαν τεχνικές προσέλκυσης αστών σε αγροτικές περιοχές. Μάλιστα στη διακρατική ανταλλαγή εμπειριών μετείχε και το χωριό Ηρακλειά Σερρών. Ο Νέος Σκοπός μπορεί να προσελκύσει αστούς στη μετά Covid-19 εποχή, στην οποία παρατηρείται μια αναδιαπραγμάτευση από την πλευρά των εργαζομένων, που αποτυπώνεται φέτος με μεγάλη έλλειψη εργατών και υπαλλήλων τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και στον τουρισμό, αλλά και σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα (καταγραφές από το συνέδριο HR Community Conference & Awards 2023 «Η μεγάλη αναδιαπραγμάτευση» από το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα).

Εντυπωσίασε η συμμετοχή πολλών Σκοπηνών και συγγενών Σκοπηνών, που δραστηριοποιούνται επιτυχώς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή είναι συνταξιούχοι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι στον διοικητικό μηχανισμό και ενδιαφέρονται θερμά για τη γενέτειρά τους, τον Νέο Σκοπό. Από όσους συναντήσαμε με την ευκαιρία της εκδήλωσης φάνηκε ότι ίσως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια συμβουλευτική ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τον Νέο Σκοπό και θα μπορούσαν να εισφέρουν σε γνώσεις και εμπειρίες για τη σύνθεση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής, αλλά και να συμβουλεύσουν κατά τις πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες για την καλύτερη υλοποίηση του αναπτυξιακού Οράματος της περιοχής, ώστε να αυξηθεί η ευημερία των ντόπιων.

Στην εκδήλωση ακούσαμε ότι το 2023 οι Θρακιώτες κάτοικοι του Νέου Σκοπού γιορτάζουν τα 100 χρόνια της μετεγκατάστασης των Ελλήνων από τον Σκοπό της ανατολικής Θράκης (κοντά στις Σαράντα Εκκλησιές) στη σημερινή τοποθεσία. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα πρώτα 100 χρόνια στην περιοχή των Σερρών να οργανωθεί μια ανοιχτή συζήτηση για τη δρομολόγηση της συμβουλευτικής ομάδας αναφορικά με το αναπτυξιακό μέλλον του Νέου Σκοπού.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες εκφράστηκαν πολύ θετικά για την έκδοση των Α. Ψαθά και Β. Μηταράκη-Ψαθά, δασκάλων, με τίτλο «Νέος Σκοπός Σερρών ανατολικής Μακεδονίας, Σκοπηνών πορεία – πολιτισμός», που υπάρχει στο λαογραφικό μουσείο.

Η εκδήλωση «Με οδηγό τις ρίζες μας στήνουμε αργαλειό» γέμισε όσους συμμετείχαν με ενθουσιασμό για ένα καλύτερο μέλλον, στηριζόμενους στην αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Νέου Σκοπού, ειδικότερα του τομέα της υφαντικής, για να μη μένει τίποτε αναξιοποίητο.

Συγχαρητήρια στη συντονίστρια κα Μιχαηλίδου-Γκιοργκίνη (697 2022499), στην υφάντρια κα Βερβέρη, στον πρόεδρο της κοινότητας κ. Χαμάλη, στην κα Λένα Παπάστα και στον κ. Θεόδωρο Βογιάρη.

Περιμένουν όλοι τη συνέχιση αυτής της αξιόλογης εκδήλωσης μέσα από καίριες δράσεις και την επέκταση σε  πρωτοβουλίες.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 699 8282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn