keto6.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 η τακτική διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο τις εμπειρίες από τη διατροφή με ζωικά προϊόντα όσο το δυνατόν μικρότερης επεξεργασίας.

Με οικοδεσπότη τον κ. Γιάννη Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, Μενίδι Αττικής, και υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο (693 2094231), στη συζήτηση μετείχαν οι: κα Ευγενία Κουμάκη, κ. Θανάσης Ντόβας, κα Μίκα Χέρμπεκτ, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κ. Ζαφείρης Ναστούλης, κ. Νίκος Δημόπουλος, κα Αργυρώ Λαγγουράνη, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, κ. Hλίας Ευαγγελόπουλος. Συντονιστής ο γράφων (Δημήτρης Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα», «AgroBus»), ενώ άλλοι 100 ήταν παρακολουθούσαν στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/1197177077598309, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τη συζήτηση.

Η κετογονική δίαιτα δεν θεωρείται πια αμφιλεγόμενη, αφού τα οφέλη της στο σωματικό βάρος και στην υγεία μας φαίνεται πως είναι πολλά, σύμφωνα με τους ειδικούς που την προασπίζονται. Πρόκειται για μια πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες διατροφή, πλούσια σε καλό λίπος και μέτρια σε πρωτεΐνη.

Η κετογονική δίαιτα αρχικά σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1920 για ασθενείς με επιληψία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποφυγή των υδατανθράκων οδηγούσε σε κέτωση, μια φυσιολογική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας καίει λίπος για καύσιμο αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες), η οποία συνέβαλλε στη σημαντική μείωση των επιληπτικών κρίσεων.

Έχει καταγραφεί (1) μείωση της όρεξης, (2) μείωση της πίεσης, (3) μείωση της ινσουλίνης, (4) μείωση των τριγλυκεριδίων, (5) θεραπεία ακμής, (6) καλύτερη απόδοση, (7) βελτίωση λειτουργίας του εντέρου κ.ά., σύμφωνα και με τους συζητητές που έχουν εφαρμόσει την κετογονική δίαιτα.

Όπως εξηγήθηκε, η κετογονική δίαιτα λειτουργεί όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι –τότε παράγονται κετόνες– και χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα, εφόσον, βέβαια, προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε.

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με το λίπος και τις πρωτεΐνες), ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, μπορούμε να ζήσουμε και με μικρές ποσότητές τους. Παρόλο που ο εγκέφαλος λειτουργεί κυρίως με γλυκόζη, από τη μία το σώμα κατασκευάζει την απαιτούμενη γλυκόζη από αμινοξέα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένεση, και από την άλλη ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει πιο αποδοτικά με κετόνες απ’ ό,τι με γλυκόζη.

Οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από όσα ακούστηκαν από την κα Ευγενία Κουμάκη, την κα Μίκα Χέρμπεκτ και την κα Αθηνά Μιχαηλίδου για τη διατροφή με ζωικά προϊόντα και ειδικότερα για την κετογονική δίαιτα.

Η κα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 και ώρα 21.30 θα συζητηθούν θέματα για το ΟΣΔΕ, το οποίο έχει πλέον μόνο μία πύλη, τη gov.gr, και την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 699 8282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn