Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ/WMO), αναμένεται να ξεπεράσουν τον πιο φιλόδοξο στόχο των Συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα. «Υπάρχει 98% πιθανότητα ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια και αυτή η περίοδος των πέντε ετών να είναι οι πιο ζεστές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο αναμένεται να εμφανιστεί μέσα στους ερχόμενους μήνες». Το 2023, οι θερμοκρασίες στον πλανήτη αναμένεται να είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση την Αλάσκα, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Ασία και τμήματα της Αυστραλίας, ενώ τμήματα του Νότιου Ειρηνικού θα είναι πιθανόν πιο ψυχρά (ΑΜΠΕ, timesnews.gr, 17/5/2023).
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ενημερώσουν τους πολίτες για τη διατροφική αξία των ζωικών προϊόντων. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει πως το κρέας, τα αυγά και το γάλα προσφέρουν βασικές πηγές των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που δεν μπορούν εύκολα να ληφθούν από φυτικά τρόφιμα. Η πρόσληψη αυτών των προϊόντων είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας σε βασικά στάδια της ζωής, όπως εγκυμοσύνη, γαλουχία, παιδική ηλικία, εφηβεία, μεγάλη ηλικία, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία έχει τίτλο «Συμβολή τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας». Η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σε μέτριες ποσότητες (9-71 γραμμ./ημέρα) μπορεί να έχει ελάχιστο κίνδυνο, αλλά θεωρείται ασφαλής όσον αφορά την καλή πορεία μιας χρόνιας νόσου (fao.org, meatnews.gr, 4/5/2023).
Μεγάλη αύξηση κατά 31% σε σχέση με το 2021 παρουσίασαν οι εισαγωγές κρέατος το 2022 σε αξία, ενώ σε ποσότητα ήταν αυξημένες μόνο κατά 2,7%, ξεπερνώντας το 1,5 δις ευρώ! Είναι περίεργη η δυσανάλογα μεγάλη αύξηση στην αξία των εισαγωγών σε σχέση με την αύξηση στην ποσότητα, αφού η μέση αξία ανά κιλό σε όλα τα βασικά είδη κρέατος εμφανίζεται αυξημένη κατά 26%-37% συγκριτικά με το 2021. Στο βόειο κρέας, κυρίαρχη στις εισαγωγές και ανερχόμενη δύναμη είναι η Ισπανία. Στο χοιρινό, αδιαμφισβήτητη είναι η κυριαρχία της Ολλανδίας, ενώ στα λίγα πουλερικά η πρωτιά ανήκει στη Βουλγαρία. Στο αιγοπρόβειο κρέας, στις εισαγωγές, κυριαρχεί η Νέα Ζηλανδία. (meatnews.gr, 3/5/2023, σ.σ.: Οι επιστημονικές έρευνες και οι γραφειοκράτες κατέστησαν την Ελλάδα ανίκανη να ταΐσει τους Έλληνες, καταστρέφοντας την ελληνική κτηνοτροφία.)
Το μη επεξεργασμένο και μη μαγειρεμένο κρέας εμπεριέχει ελάχιστα ίχνη νιτροζαμινών. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι εμφανίζονται αυξημένες συγκεντρώσεις νιτροζαμινών στο κρέας και τα προϊόντα του μετά το ψήσιμο, το τηγάνισμα, την έκθεση σε μικροκύματα και άλλα. Τα νιτρικά άλατα, αναγόμενα σε νιτρώδη στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, είναι δυνατόν να αντιδράσουν με τις αμίνες και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες. Ο μέσος καταναλωτής πιστεύει λανθασμένα ότι η επιβάρυνσή του με νιτρικά και νιτρώδη οφείλεται μόνο στην κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος. Και άλλα τρόφιμα, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ευθύνονται για την επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού με νιτρικά άλατα, τα οποία στη συνέχεια ανάγονται σε νιτρώδη, όπως λαχανικά, φρούτα, γάλα και γαλακτοκομικά, ψωμί, νερό, επεξεργασμένα ψάρια, κακάο, μπίρα και άλλα αλκοολούχα ποτά, επεξεργασμένα λαχανικά, δημητριακά, προϊόντα ζύμωσης και άλλα. Η ποικίλη διατροφή έχει καλά αποτελέσματα για την υγεία του καταναλωτή παρά το ποσοστό των νιτρικών και νιτρωδών από τα φρούτα και τα λαχανικά (Ελληνική Κτηνιατρική Ακαδημία, 23/4/2023).
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνέθεσε το «Όραμα 2040» (το 2021), περιέγραψε του στόχους του στο «Νέο Αγροτικό Σύμφωνο Υπαίθρου 2040» (το 2022) και ξεκίνησε την υλοποίησή τους με το υβριδικό συνέδριο στις 10-11 Ιουνίου 2023 στο Λιδωρίκι.
Χρειάστηκε να μεταβώ επειγόντως το Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και να επιστρέψω με ΙΧ. Το αέριο που χρησιμοποιώ στο αυτοκίνητο από το 2006 έκανε 0,668 ευρώ/λίτρο στον Ασπρόπυργο, και στη λεωφόρο Αθηνών, και στον Κηφισό. Τι ακριβώς σημαίνει «αυξήθηκαν τα καύσιμα και για αυτό ακρίβυναν οι τροφές πέρυσι»; Γιατί δεν πέφτουν πάλι αφού τα καύσιμα είναι όπως παλαιότερα; Ποιος μας δουλεύει; Και τι σημαίνει «ελεύθερος ανταγωνισμός» αν ακριβαίνουν όλα αλλά όχι και οι πρώτες ύλες των τροφίμων από τα αγροτικά προϊόντα; (5/6/2023)
«Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο τελευταίων απογραφών προκύπτει μια σημαντική μείωση του πληθυσμού (περίπου -9%, υπερτριπλάσια της μείωσης σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή του -3%) στις μισές από τις 1.000 και πλέον δημοτικές ενότητες της χώρας και στην πλειονότητα των σχεδόν 6.300 κοινοτήτων της, κυρίως σε αυτές με πληθυσμό κάτω των 300 κάτοικων που δεν ανήκουν στις περιφέρειες των δύο μητροπολιτικών κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». (καθ. Βύρ. Κοτζαμάνης, Τα Νέα). «Είναι εξαιρετικά κρίσιμο το να υπάρξει μια εκ βάθρων αλλαγή παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα οδηγήσει στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και της περιφέρειας της χώρας». (olivenews.gr, 31/5/2023, σ.σ.: Η χαρακτηριστική έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού των συμπολιτών-αγροτών και η συστηματική υποτίμηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας οδηγούν σε περιορισμό της εθνικής ανεξαρτησίας και σε δημιουργία προβλημάτων επισιτιστικής ασφάλειας-αυτάρκειας.)
Μειώνεται ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως –διπλασιάζεται το μέγεθός τους! Στην ανάλυση, με στοιχεία του FAO από 180 χώρες, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των αγροκτημάτων σε όλο τον κόσμο θα μειωνόταν από 616 εκατομμύρια φάρμες το 2020 σε 272 εκατομμύρια το 2100. Μια μείωση που ξεπερνά το 55%! Όλα αυτά τα χρόνια, καθώς η οικονομία μιας χώρας αναπτύσσεται, περισσότεροι άνθρωποι μεταναστεύουν στις αστικές περιοχές αφήνοντας λιγότερους ανθρώπους στις αγροτικές περιοχές να φροντίζουν τη γη και το κοινό μας περιβάλλον. Τα μεγαλύτερα αγροκτήματα έχουν συνήθως λιγότερη βιοποικιλότητα και περισσότερες μονοκαλλιέργειες, ενώ αντίθετα τα μικρότερα αγροκτήματα έχουν συνήθως περισσότερη βιοποικιλότητα και ποικιλία καλλιεργειών, γεγονός που τα καθιστά πιο ανθεκτικά σε εστίες παρασίτων και κλιματικά σοκ. (New University Colorado, Boulder, Nature Sustainability, Ι. Περουλάκης, insider.gr, 31/5/2023, σ.σ.: Οι συγχωνεύσεις μπορεί να γίνουν αν η επιφάνεια είναι ενιαία. Εάν είναι όπως στην Ελλάδα, όπου το 76% των εδαφών είναι πάνω από 600 μέτρα υψόμετρο και ταυτόχρονα έχει 15.600 χμ. ακτογραμμής, τότε μιλάμε όχι για συγχώνευση αλλά για εγκατάλειψη. Οι πολιτισμοί που πέθαναν ίσως πέθαναν διότι η γη τους είχε «πεθάνει». Eπιβάλλεται να έχουμε αναγεννητική γεωργία.)
Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) μαζί με όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος / SELMA (Interbev, Polish Beef, Interovic, Deutsches Lammfleisch, Intercarneitalia, Provacuno, Juh Terméktanács και Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος Ελλάδος / ΕΔΟΚ) έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητούν-απαιτούν να εφαρμόζονται σωστά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, και στα εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα. «Τώρα είναι η ώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να πραγματώσει τη Συμφωνία του Παρισιού και να δείξει ηγετικό ρόλο στην εμπορική της πολιτική. Οι εμπορικοί μας εταίροι πρέπει να ενεργούν με υπευθυνότητα και πειστικά να εισάγουν, όταν πρέπει, σχετικές αλλαγές για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, την καλή διαβίωση των ζώων και του πλανήτη μας συνολικά. Όχι μόνο οι Ευρωπαίοι αγρότες το αξίζουν, αλλά και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές και πολίτες» ( www.edokhellas.com, ΕΔΟΚ, 1/6/2023).
Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα βελτιώθηκαν σημαντικά την τελευταία διετία παρά την ανωμαλία που προκάλεσε η πανδημία, με το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας να έχει διαμορφωθεί στο 12,5% τον Απρίλιο του 2022 έναντι 17,1% τον Δεκέμβριο του 2019. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην υιοθέτηση, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πολιτικών στήριξης και κινήτρων, τόσο ως προς την προσφορά όσο και ως προς τη ζήτηση εργασίας, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας. (Alpha Bank, epixeiro.gr, 24/6/2022, σ.σ.: Προφανώς αναφέρεται στην αστική εργασία. Για τον αγροτικό χώρο δεν υπάρχουν μελέτες. Έχει μεγάλη σημασία τι καταγράφεται, δηλαδή οι προϋποθέσεις.)
«Πολύ με πίκρανες ζωή, μακριά θα φύγω ένα πρωί, θα πάρω ένα αεροπλάνο, να δω τον κόσμο από εκεί πάνω» (Κώστας Χατζής). Και τότε θα δω ότι σε όλα τα κράτη που σέβονται την ύπαρξή τους ως κρατών έχουν αποκλειστικές χρήσεις γης μόνο για παραγωγή τροφής για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και για πολύ μεγάλες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (από το Learning Visit της ΕΔΟΚ στο πλαίσιο του Erasmus στη Γαλλία, από τις 18/6/2022 έως τις 2/7/2022). Στην Αυστρία, ούτε ένα κτίσμα δεν λερώνει τον χώρο καλλιέργειας ή εκτροφής. Στη Γαλλία, ούτε ένα κτίσμα δεν υπάρχει μέσα στα χωράφια. Στη Γαλλία, στην οροσειρά Μασίφ Σαντράλ, υπάρχουν βοσκοτόπια αποκλειστικά για βοσκή, εύφορα, ακριβώς δίπλα στο σταροχώραφο. Μόνο στην Ελλάδα, όποιος έχει τέσσερα στρέμματα, ή και λιγότερα, αν είναι πάνω σε δρόμο, χτίζει αδιάκριτα διότι δεν υπάρχουν χρήσεις γης. Και σε λίγο, αφού τσιμεντώσουμε τα πάντα, δεν θα έχουμε τρόφιμα να φάμε, όσα λεφτά και αν έχουμε.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus