avga18.jpg

 

Το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ατμίσματος, διότι η βιομηχανία καπνού θέλει να κάνει τους εφήβους «γενιά που θα είναι εθισμένη στη νικοτίνη». Η ρύθμιση κατά του καπνίσματος προβλέπει την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης, την αναστολή των εισαγωγών ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς ιατρική συνταγή και τη μείωση της νικοτίνης που περιέχουν. Στόχος είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να χρησιμοποιούνται μόνο για να βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Βάσει των νέων κανονισμών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία και θα πρέπει να έχουν «φαρμακευτικού τύπου» πακέτο. (Emea.gr, 2/5/2023, σ.σ.: Μπράβο, Μπράβο, όταν οι πολιτικοί είναι υπηρέτες του λαού και όχι «γλείφτες» των καφαλαιούχων.)

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) επιχορηγήθηκε με 255.000 ευρώ για να καλύψει δαπάνες στον έλεγχο του πληθυσμού ημίαιμων μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων με απόφαση του Πράσινου Ταμείου. Η χρηματοδότηση έγινε στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2023» μετά από αίτημα του Υ.Π.ΕΝ. (dasarxeio.gr, 2/5/2023, σ.σ.: Μήπως το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου μπορεί να εγκρίνει χρηματοδότηση μετά από αίτημα του ΥΑΑΤ στους κτηνοτρόφους για να οργανώσουν την πυροπροστασία των δασών; Μήπως;)

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τις προσφωνήσεις «Λογιότατε», «Εντιμότατε», «Γενναιότατε», «Σεβασμιότατε», «Εξοχότατε» –αφήνω εκείνο το δύσοσμο «Μεγαλειότατε»– δεν τις απηύθυνε ποτέ του κάποιος στον γεωργό, στον βοσκό, στον θαλασσινό, στον χτίστη. Και η απορία αυτή έγινε βαθύ σκοτάδι για μένα όταν διάβασα στον Αιμίλιο του Ρουσσώ πως «η ευγενέστερη από όλες τις ανθρώπινες ασχολίες είναι η γεωργική τέχνη» (Τα Ελληνικά, Δημ. Λιαντίνης).

Αυτά τα πρόβατα που βόσκουν και φροντίζουν το περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου μαζί με τους κτηνοτρόφους τους αξίζουν σεβασμό από όλους τους Έλληνες. Αυτά τα πρόβατα (με βάση τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές) που βόσκουν την ελληνική χλωρίδα (βιοποικιλότητα) είναι η βάση για τα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης, όπως η φέτα. Καταστρέφουν το ελληνικό περιβάλλον, καταστρέφουν την ελληνική χλωρίδα, καταστρέφουν την ελληνική κοινωνία τα προσανατολισμένα στο εκχρηματισμένο κέρδος ξενικά πρόβατα, που τρώνε εισαγόμενη σόγια και προσφέρουν τροφές υποδεέστερες των πόρων που καταναλώθηκαν για να παραχθούν (καύσιμα, χιλιόμετρα, ανισότητες κ.λπ., 5/5/2023).

Γιορτή της «καινοτομίας» ήταν το συνέδριο που παρακολούθησα στη Θεσσαλονίκη (ΟΚThess). Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα τα πάνελ στις 4 και 5 Μαΐου 2023 για το «κλειστό-στεγανό» κύκλωμα «καινοτομίας» χωρίς την απαραίτητη ώσμωση με την κοινωνία, για την οποία θεωρητικά ενδιαφέρονται. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια(!) (4/5/2023)

Ένα αεροπλάνο τύπου Airbus 380 μπορεί να γεμίσει με 330.000 λίτρα καύσιμα, που αρκούν για να το κρατήσουν στον αέρα για 24 ώρες. Με το ίδιο καύσιμο θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε για έντεκα χρόνια 12.128 στρέμματα, να ταΐσουμε 16.500 πρόβατα αφού θα παρήγαμε 33.000 τόνους ζωοτροφή και θα παίρναμε 57.172.000 κιλά γάλα και 650 μπάλες μαλλί προβάτων για ρούχα… Αφιερωμένο στους ρομαντικούς που θεωρούν ότι είναι «οικολόγοι» (Facebook, 6/5/2023, μη διασταυρωμένα στοιχεία).

Συνελήφθη εξηνταενάχρονος γιατί τα σκυλιά «συντροφιάς» του σκότωσαν δεκαεφτά πρόβατα. Βαριά «καμπάνα» περιμένει ενώ θα του αποδοθούν ποινικές ευθύνες γιατί άφησε ελεύθερα τα σκυλιά «συντροφιάς» του και εκείνα εισέβαλαν στην κτηνοτροφική μονάδα στο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας, όπου ξεκλήρισαν κυριολεκτικά το κοπάδι του ιδιοκτήτη! Τα αγριεμένα σκυλιά κατασπάραξαν δεκαεφτά πρόβατα και τραυμάτισαν σοβαρά άλλα δεκαπέντε, τα ξημερώματα στις 3/5/2023. Σε βάρος του εξηνταενάχρονου σχηματίστηκε δικογραφία για ζωοκτονία και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ αναμένεται να του επιβληθεί και βαρύ διοικητικό πρόστιμο για την παραμέληση της εποπτείας ζώων συντροφιάς (6/5/2023).

Σήμερα απόλαυσα με κάθε κύτταρο (υλικό και ψυχικό) στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (7/5/2023) τα εξής:

  1. 1. την έκθεση κρητικών προϊόντων (και το μέλι Χαλκιδικής και τον χαλβά Φαρσάλων)
  2. 2. την Ανθοέκθεση Θεσσαλονίκης με μεγάλη ποικιλία από χρώματα και αρώματα
  3. 3. τη 19η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στα περίπτερα 15, 14, 13 και 12, με πάρα πολλές συζητήσεις, άπειρες εκδόσεις, πάρα πολλούς επισκέπτες και εμπορικές πράξεις
  4. 4. Φάνηκε ενδιαφέρουσα η πλατφόρμα (όλοι «παίζουν» με πλατφόρμες) με ταινίες που μπορεί να έχουν εκπαιδευτικό ενδιαφέρον (cinedu).
  5. 5. Με οικονομική συνδρομή ακούς βιβλία στο Jukebooks και στο auvril.com
  6. 6. Η πιο ευχάριστη στιγμή ήταν οι συζητήσεις με τη σπουδάστρια βιβλιοθηκονομίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, την κυρία Ν. Ντάνου. Καταπληκτική εμπειρία!

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους είναι ευαίσθητος στη γύρη και αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ. «Υπάρχουν νέες διαγνώσεις κάθε χρόνο για ανθρώπους που πριν δεν ενοχλούνταν καθόλου και που έχουν βουλωμένη μύτη, μάτια, προβλήματα αναπνευστικού, που μπορεί να οδηγήσουν στον γιατρό για κρίσεις άσθματος». Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι αλλεργίες έχουν εκτοξευθεί πολλαπλασιασθείσες επί τρία. Αυτές οι αλλεργίες επηρεάζουν πάνω από το 30% των ενηλίκων και περίπου το 20% των εφήβων στη Γαλλία. Μέχρι το 2050, εάν δεν διορθωθεί η κλιματική αλλαγή, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να γίνει αλλεργικό. Οι αναπνευστικές αλλεργίες και η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέονται στενά (Ναν Παμτί, ΠΟΥ, Inserm / Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Γαλλίας, Μ. Καπάνταης, 1/5/2023).

Συνελήφθη την Κυριακή το απόγευμα, σε ορεινή περιοχή στον Γράμμο (Ιωάννινα), από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παραβάσεις της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας περί παράνομης εισόδου αλλοδαπών. Κατασχέθηκαν 47,5 κιλά του είδους «primula veris», σε πέντε τσουβάλια. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Ιωαννίνων (dasarxeio.gr, 8/5/2023).

Ο FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας) ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ενημερώσουν τους πολίτες για τη διατροφική αξία των ζωικών προϊόντων. Πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αναφέρει πως το κρέας, τα αυγά και το γάλα προσφέρουν βασικές πηγές αυτών των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που δεν μπορούν εύκολα να ληφθούν από φυτικά τρόφιμα. Η πρόσληψη κρέατος, αυγών και γάλακτος είναι ζωτικής σημασίας σε βασικά στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη και η γαλουχία, η παιδική ηλικία, η εφηβεία καθώς και η μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με τη μελέτη «Συμβολή τροφής χερσαίας ζωικής προέλευσης σε υγιεινές δίαιτες για βελτιωμένα αποτελέσματα διατροφής και υγείας». Είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι τώρα για τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης και βασίζεται σε δεδομένα και στοιχεία από πάνω από 500 επιστημονικές εργασίες (FAO.org. meatnews.gr, 4/5/2023).

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουνίου 2023, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Λιδωρίκι Φωκίδας και ταυτόχρονα διαδικτυακά, οργανώνεται το υβριδικό συνέδριο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος» (10/6/2023, Λιδωρίκι, 12.00-20.00, https://us02web.zoom.us/j/86992836792?pwd=NEh6eFVzd2puRVh6TGl5Y1BuM1NFUT09 και 11/6/2023, Λιδωρίκι, 10.00-14.00, https://us02web.zoom.us/j/86816529416?pwd=TWFpdTY5ZEs4Vk1sZkgzTlliaTF3QT09).

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου (1 Ιουλίου 2023) είναι η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών και έχει ως σύνθημα: «Συνεταιρισμοί για βιώσιμη ανάπτυξη». Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει συζήτηση για τη Διεθνή Ημέρα Συνεταιρισμών την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023, στις 21.30, μέσω διαδικτύου (https://us02web.zoom.us/j/84472340037).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn