Σκοτώθηκε 50χρονος κτηνοτρόφος στο χωριό Μάραθος στα Άγραφα, καθώς προσπαθούσε να μαζέψει τα ζώα του, και χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε στο κενό, σε κάθετο γκρεμό 100 μέτρων. Οι πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν ανέσυραν τη σορό του λίγες ώρες μετά (evrytanika.gr, newsit.gr, agrocretanews.gr, 2/4/2023, σ.σ. μόνος. Σκέφτηκε κάποιος νοήμων με πόσα χρήματα πρέπει να αμείβονται οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου για τη διαθεσιμότητα 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο, χωρίς weekend και χωρίς διακοπές, αλλά και τελείως μόνοι πάνω στο βουνό. Εάν θα έπρεπε να έχουν και δεύτερο άνθρωπο οι κτηνοτρόφοι μαζί τους για λόγους ασφαλείας, πόσο θα έπρεπε να πληρώνεται η τροφή για να μη «σκοτώνονται»;)
Από 1/4/2023 οι ώρες κοινής ησυχίας άλλαξαν, αφού, σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη 3/1996, ξεκίνησε η θερινή περίοδος μέχρι τις 30 Σεπ. 2023. Μέχρι τότε οι ώρες μεσημβρινής και νυχτερινής ησυχίας είναι αντίστοιχα 15:00-17:30 και 23:00-07:00.
Οι στρατηγικές για την παραγωγή μοσχαριών κατάλληλων για πάχυνση σε εκτροφές αγελάδων γαλακτοπαραγωγής με τη χρήση τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ήταν το θέμα Αγροτικού Συνεταιρισμού «Φάρμες Κεν. Μακεδονίας - Κιβωτός» στην Κρύα Βρύση Πέλλας, στην πρώτη ημερίδα του έργου STAR(T) BEEF. Συμμετείχαν οι: Δρ Β. Κρυσταλλίδου (ΑΓΣ), κ. Σ. Πολιτίκος (παχυνόμενα μοσχάρια), κ. Α. Διαμέλας (κρεοπώλης, κρεατοτεχνίτης) κ.ά. Το έργο STAR(T) BEEF υλοποιείται από το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ σε συνεργασία με το hub της ΑΓΣ, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Φάρμες Κεν. Μακεδονίας - Κιβωτός», την επιχείρηση Α.Α. Διαμέλας και την εταιρία Αφοί Πολιτίκου Ο.Ε. (AFS, 28/3/2023).
Οι αυξήσεις στο κρέας στη χώρα μας άγγιξαν το 20% σε σχέση με πέρυσι, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 15,5%, με εξαίρεση την Πορτογαλία. Το μοσχάρι στην Ελλάδα ακρίβυνε κατά 21% από πέρυσι τον Φεβρουάριο, όταν στην Ευρωζώνη η μέση αύξηση ήταν 12,9%. Το αρνί και το κατσίκι αυξήθηκαν κατά 23,1%, όταν στην Ευρωζώνη οι τιμές ανέβηκαν 12,8%. Το χοιρινό αυξήθηκε 20,8% στην Ελλάδα και 15,4% στην Ευρωζώνη. Το 41,3% των Ελλήνων καταναλώνει κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα, το 52,3% καταναλώνει ψάρι μία φορά την εβδομάδα. Το 55,9% καταναλώνει πουλερικά (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Eurostat, Meatplace, 31/3/2023).
Φέτα, το καλύτερο τυρί στον κόσμο. Έχει τη 2πλάσια βιταμίνη Α από το Emmental. Έχει 70% λιγότερες θερμίδες από τη Mozzarella. Έχει 4πλάσια βιταμίνη D από την Parmezan. Έχει 2πλάσια βιταμίνη Β12 από το Cheddar. Έχει 2πλάσιο σίδηρο από το Blue Cheese. Έχει 3πλάσιο ασβέστιο από το Brie. Έχει 4πλάσια βιταμίνη Β^ από το Monteray Jack (καθ. Δ. Κουρετας, Παν. Θεσσαλίας, Δρόμοι Τυριού Πελοποννήσου, Τρίπολη, 29/3/2023).
25 Απρ. 2023, 12.00, διαδικτυακά, το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα οργανώνει συζήτηση με την ευκαιρία της παρουσίασης της έρευνας για την «Έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τη γεωργία» και της συνακόλουθης μεγάλης έλλειψης εργατών στον αγροτικό (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία κ.λπ.) τομέα. Θα ήταν ωραίο να ακούσουν τα στοιχεία της έρευνας άνθρωποι από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών, τους Παραγωγούς Κηπευτικών Μεγάρων, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, την Ένωση Αγορών Βιοκαλλιεργητών Κεν. Μακεδονίας, το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο, αλλά και όλοι, καθόσον όλοι μπορούν να υποβάλουν ταυτόχρονα τις παρατηρήσεις τους μέσα από το site του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα στις 25 Απρ. 2023, 12.00. Η γεωργία είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, απαιτεί πολλές ώρες απασχόλησης σε δύσκολες συνθήκες, ενώ η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
Ένας άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά 4 αγκαλιές για να επιβιώσει, 8 για να ζήσει καλά και 12 για να είναι ευτυχισμένος (V. Satir). Σε ορφανοτροφείο η ομάδα των παιδιών που δεχόταν καθημερινά τις αγκαλιές των φροντιστών σε τρεις ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί τους παρουσίαζε καλύτερους δείκτες ανάπτυξης και μικρότερη ευαλωτότητα σε ασθένειες, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά (Ι. Μαρτίδης). Αυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους είναι η ποιότητα των σχέσεων που έχουν με τους άλλους και όχι η δόξα, το χρήμα και η ομορφιά. Η αγκαλιά σημαίνει αποδοχή, ενθάρρυνση, αγάπη και είναι βασική ανάγκη του ανθρώπου. Όταν οι άνθρωποι αγκαλιάζονται τρυφερά, εκκρίνουν την ορμόνη ωκυτοκίνη, που σχετίζεται με το αίσθημα της ηρεμίας, ενώ μειώνονται σε αυτούς τα επίπεδα της κορτιζόλης, που θεωρείται η ορμόνη του στρες (ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 2/4/2023).
Antarctic Ice Sheet Melt and Abyssal Ocean Warming Slows Southern Overturning Circulation and AMOC - Το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και η υπερθέρμανση των ωκεανών της Abyssal επιβραδύνουν την κυκλοφορία νότιας «ανατροπής» και το AMOC. Με αυτό τον πολύπλοκο τίτλο των Αυστραλών επιστημόνων επισημαίνεται ότι εξαιτίας του λιώσιμου πάγων της Ανταρκτικής μειώνεται η ροή του κρύου νερού του βυθού που ξεκινά από την Ανταρκτική και διασχίζει όλο τον πλανήτη. Ως το 2050 θα έχει μειωθεί κατά 40%, πράγμα που θα μειώσει κατά 95% τα εξής: 1) τη δυνατότητα του νερού να απορροφά το CO2 της ατμόσφαιρας, που είναι ο μεγαλύτερος τρόπος απορρόφησης του άνθρακα για τον πλανήτη, 2) μεταφορά οξυγόνου για οξυγόνωση των νερών όλων των ωκεανών και 3) μεταφορά θρεπτικών συστατικών που τρέφουν το πλαγκτόν όλου του πλανήτη. Αποτέλεσμα: σοβαρή μετατροπή του κλίματος, μη αναστρέψιμη, επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς και κατάρρευση της βιοποικιλότητας όλου του πλανήτη! (PaulBeckwith.net, The Guardian, Δ. Φαναριώτης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2/4/2023).
Το Υπερταμείο κάνει ένα κρίσιμο (!) βήμα προς τη μετατροπή του σε Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, επιδιώκοντας να ενισχύσει την επενδυτική του ικανότητα και τον αντίκτυπό του στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται να επενδύει τα έσοδά του όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, αλλά και να επανεπενδύει μέρος των εσόδων που προκύπτουν από την αύξηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Η BlackRock Financial Markets Advisory θα αναλάβει την υποστήριξη κατά την ανάπτυξη του μελλοντικού επιχειρηματικού του μοντέλου και τον οδικό χάρτη υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου (epixeiro.gr, 4/4/2023, σ.σ. Τι γίνεται τελικά; Το Υπερταμείο θα δουλεύει για το καλό της Ελλάδας ή για το καλό των πιστωτών;)
Καλή Παρασκευή (λίγο πριν από την Ανάσταση) σε κρύο ή βροχή με μια φωτογραφία από τον φυσικό παράδεισο των ελληνικών βοσκοτόπων του Θόδωρου στην επιχειρηματική «κόλαση» των κτηνοτρόφων χωρίς σταθερές χρήσεις γης, χωρίς αγροτικά σχολεία μαθητείας, χωρίς Αγροτικά Επιμελητήρια, με επιχειρηματικούς κινδύνους που δημιουργούνται αντιδεοντολογικά από κυβερνητικές ανακοινώσεις που μοιάζουν με «κρατικό καρτέλ» στις τιμές του κρέατος αρνιών, ενώ όμως δεν ενεργοποιήθηκε το ιδιότυπο «καρτέλ» στις απαράδεκτες τιμές κόστους παραγωγής (ηλεκτρικό, καύσιμα, ζωοτροφές κ.λπ.). Φαίνεται ότι η αγροτική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε επιλεκτικό «διωγμό» εις βάρος των αγροτών (γεωργών, κτηνοτρόφων κ.λπ., 7/4/2023).
Έλλειψη 200.000 εργατών-τεχνιτών. «Έχει απαξιωθεί η ίδια η τεχνική εργασία και δεν αντιμετωπίζεται με τον δέοντα σεβασμό από την ελληνική κοινωνία, και κατ’ επέκταση όλο και λιγότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτά τα επαγγέλματα». «Πρέπει και το ΤΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υπάρξουν κρατικές πρωτοβουλίες ώστε να επιστρέψει στην αγορά μέρος των ανθρώπων που σήμερα είναι άνεργοι αλλά αποφεύγουν να ασχοληθούν με τον κατασκευαστικό κλάδo» (5ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών, ΕΜΠ, ΙΟΒΕ, powergame, 7/6/2022, Εν Δελφοίς, 10/6/2022. Η «ευρύχωρη» επιδοματική πολιτική και η έλλειψη εργασιακής ηθικής έκαναν τους Έλληνες, όπως φαίνεται, να μη θέλουν να εργαστούν. Όλοι θέλουν αργομισθίες και επιδόματα κρατικά σε κλιματιζόμενα γραφεία. Δεν υπάρχουν εργάτες έργων. Δεν υπάρχουν εργάτες γης. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι στον τουρισμό. Δεν βρίσκουμε εξειδικευμένους, λένε οι εργοδότες. Δεν πάνε να δουλέψουν ούτε ως οδηγοί σε ζωάδικα (γιατί μυρίζει!) Πολλά λάθη μαζί πολλά χρόνια και τι να πούμε για τα αγροτικά επαγγέλματα…
Οι μέλισσες αξιοποιούνται και ως «φρουροί» του περιβάλλοντος στις πόλεις της Ιταλίας. Από το 2018 μέλη των Carabinieri, που διαθέτει μια ειδική μονάδα επιφορτισμένη με την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, φροντίζουν μέλισσες στην οροφή του κτιρίου όπου στεγάζεται η έδρα της υπηρεσίας στο κέντρο της Ρώμης. Οι μέλισσες εξερευνούν 1,5-2 χλμ. πέριξ, συλλέγοντας μαζί με τη γύρη τυχόν διοξίνες και άλλους ρύπους ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η Ρώμη έχει γίνει μια πρωτοποριακή πόλη στην Ευρώπη όσον αφορά τη διατήρηση αποικιών μελισσών σε αστικές περιοχές. Το μακροπρόθεσμο σχέδιο είναι η επέκταση του έργου στην υπόλοιπη χώρα και ακόμα και πέρα από αυτή. «Στο εγγύς μέλλον η διατήρηση αποικιών μελισσών σε αστικές περιοχές θα μπορούσε να επιτρέψει στις πόλεις να φτάσουν σε επισιτιστική αυτάρκεια» (G. Orlandi, euronews, texnologosgeoponos.gr, 10/6/2022).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»