mih21.jpg

 

Ορεινά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ορεινές περιοχές της Ελλάδος (και είναι η πλειονότητα) ερημώνουν, καθώς οι ντόπιοι τις εγκαταλείπουν (καταγράφεται τριπλάσια μείωση του πληθυσμού τους σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα. Στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας» συγκεντρώνονται πολιτικές στοχευμένης στήριξης για συνολικά 225 ορεινούς ΟΤΑ, οι οποίοι περιλαμβάνουν 2.158 κοινότητες με 750.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 220.000 ζουν μόνιμα στους 38 μικρούς ορεινούς δήμους. Το «Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινότητας» περιλαμβάνει δράσεις, οικονομικές ενισχύσεις, κίνητρα για απασχόληση των νέων, επιχειρηματικότητα, προσέλκυση δημοσίων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών, προσωπικού υγείας, τουριστική ανάπτυξη, κάλυψη ενεργειακών αναγκών κ.λπ. Πρόκειται για ένα… μενού με «εργαλεία», από το οποίο ο κάθε δήμος θα επιλέξει εκείνα που τον εξυπηρετούν (ot.gr, Εν Δελφοίς, 3/3/2023).

Ασπρολιά. Στο Αιγαίο εμφανίζονται ακόμη νέες πρωτότυπες ποικιλίες ελιάς, όπως η λευκόκαρπη ποικιλία «Ασπρολιά Αλεξανδρουπόλης» (Θράκη, Κωστελένος, 2003), που είναι η μόνη γνωστή λευκόκαρπη ποικιλία ελιάς η οποία μπορεί να παράγει εμπορικά αξιοποιήσιμους καρπούς («Η επιτραπέζια ελιά και ο βιολειτουργικός της ρόλος»,  Α. Κυριτσάκης, ISBN 978-618-00-2979-6, σελ. 22).

Δραματική μείωση. Η απελπιστική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και ιδιαιτέρως των προβάτων και αιγών, που είναι οι καλύτεροι φροντιστές του περιβάλλοντος, οδηγεί σε λογκωμένα δάση, δάση χωρίς γιδόστρατες και εξαφάνιση πηγών νερού. Την έντονη υποβόσκηση δεν προλαβαίνουν να σώσουν με βόσκηση τα υπάρχοντα κοπάδια, όσα και αν πληρώσουμε όλοι οι αστοί στους κτηνοτρόφους για να πάνε τα κοπάδια τους στα δάση και να τα σώσουν με στοχευμένη βόσκηση (5/3/2023).

Τουρισμός χωρίς… Στον Εθνικό Ελληνικό Τουριστικό Γαστρονομικό Χάρτη, που συνδυάζει τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή και τη γαστρονομία με τον τουρισμό, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των αναγκών για ελληνικό κρέας. Η μεγάλη ζήτηση της αγοράς το θέρος καλύπτεται από εισαγόμενο κρέας (Ν. Ζηλανδία και Ρουμανία). Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) ανέλαβε την πρωτοβουλία προγράμματος ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αυτάρκειας ελληνικού κρέατος κατά την τουριστική περίοδο. Το πρόγραμμα είναι τριετές και περιλαμβάνει το κρεοπαραγωγικό αρνί, το βόειο ελευθέρας βοσκής, τον μαύρο χοίρο και τον νεροβούβαλο. Πριν από 10 χρόνια η μέση κατανάλωση κρέατος ήταν 3 κιλά ετησίως, ενώ σήμερα ξεπέρασε τα 8 κιλά ετησίως (meatplace.gr, 20/2/2023).

One Health. Υπάρχουν πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που μπορούν να προωθήσουν τις ζωονόσους, όπως μαζικές επεμβάσεις στα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων της αποψίλωσης των δασών ή του κυνηγιού και της κατανάλωσης άγριων ζώων. Οι 194 χώρες μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποφάσισαν να αναπτύξουν μια συμφωνία-πλαίσιο για μια ολιστική «One-Health» προσέγγιση, η οποία εξετάζει τα ζώα και τους ανθρώπους ως όντα που συμβιώνουν. Ήδη παλαιότερα είχε αποδειχθεί πόσο πολύ η διατήρηση της υγείας των ζώων ωφελεί και τον άνθρωπο. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε την επικίνδυνη συμπεριφορά μας, διότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, όχι τα ζώα (αποσπάσματα από dasarxeio.gr, 28/2/2023).

AgroThessaly. Το meeting point ήταν ένα πραγματικό σταυροδρόμι με πολλούς φίλους, παραγωγούς πραγματικού πλούτου. Πολλοί επισκέπτες (δείχνει αισιοδοξία;) και πάρα πολλοί εκθέτες (ένδειξη καλού επιχειρηματικού κλίματος;). Ακόμα και στις εκδηλώσεις είχε πολύ κόσμο (Λάρισα, 11/3/2023)!

Ένα άλλο «αν». Αν σπείρεις εντιμότητα, θα θερίσεις εμπιστοσύνη. Αν σπείρεις καλοσύνη, θα θερίσεις φίλους. Αν σπείρεις ταπεινοφροσύνη, θα θερίσεις μεγαλείο. Αν σπείρεις επιμονή, θα θερίσεις νίκη. Αν σπείρεις στοχασμό, θα θερίσεις αρμονία. Αν σπείρεις σκληρή δουλειά, θα θερίσεις επιτυχία. Αν σπείρεις συγχώρεση, θα θερίσεις συμφιλίωση. Αν σπείρεις ειλικρίνεια, θα θερίσεις καλές σχέσεις. Αν σπείρεις υπομονή, θα θερίσεις βελτίωση. Αν σπείρεις πίστη, θα θερίσεις θαύματα.

Έλλειψη σεβασμού. Διευθετήσεις σε ένα πλήθος περιβαλλοντικών (και όχι μόνο) ζητημάτων έφερε το «νομοσχέδιο-σκούπα» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έπειτα από προσχηματική δημόσια διαβούλευση κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Το νομοσχέδιο ονομάζεται: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος». Τραγική, απαράδεκτη διοικητική πρακτική.

Γουρούνια-αμπέλια. Από το 2021 οι Γιρονδίνοι (Γάλλοι) αμπελουργοί χρησιμοποιούν επιτυχώς τα μικρόσωμα γουρουνάκι Kunekune («παχύ και στρογγυλό» στη γλώσσα των Μαορί, Ν. Ζηλανδία) για την καταπολέμηση ζιζανίων. «Το γουρουνάκι στριφογυρίζει μέσα στο αμπέλι και, δεδομένου ότι είναι μικρό, δεν βλάπτει τα κλήματα. Τα μηχανήματα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Εξάλλου χάρη στο μικρό του μέγεθος το γουρουνάκι Kunekune δεν μπορεί να φτάσει στα τσαμπιά των σταφυλιών. Το Kunekune καθαρίζει τα πάντα! Κανένα άλλο ζώο, καμία μηχανή και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να πετύχει αυτό που κάνουν αυτά τα χοιρίδια. Και το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι τρώνε και τις ρίζες των ζιζανίων δίχως να βλάπτουν τον αμπελώνα. Είναι πολύ επιλεκτικά. Παρατηρήσαμε ότι τα γουρουνάκια τρώνε και τα νεκρά αμπελόφυλλα που πέφτουν καταγής, και έτσι μας σώζουν από τους επιβλαβείς μύκητες για τα αμπέλια. Οι ίδιοι οι αμπελουργοί δεν μπορούν να φροντίζουν όλο τον χρόνο τα γουρούνια που θα χρησιμοποιούν για ζιζανιοκαθαρισμό. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με φάρμες εκτροφής, που θα εκμεταλλεύονται το χοιρινό κρέας (Γαλλία, Figaro, agrocretanews.gr, 3/3/2023).

Φυσικά… Όταν βρίσκεστε στη φύση, η διάθεσή σας βελτιώνεται. Είτε πρόκειται για περπάτημα σε ένα όμορφο δάσος, για κολύμπι στη θάλασσα ή για θαυμασμό στα φυτά και στα ζώα, η φύση προσφέρει μια ανάπαυλα από τις καθημερινή ρουτίνα και τις απαιτήσεις της αστικής ζωής. Η φύση έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα. Ως άνθρωποι δεν είμαστε σχεδιασμένοι να μένουμε σε τσιμεντένια κουτιά. Η φύση αλλάζει όχι μόνο τη διάθεση αλλά και το νευρικό, το ενδοκρινικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνα που έγινε σε νοσοκομεία και σχολεία κατέγραψε ότι ακόμα και ένα απλό φυτό σε ένα δωμάτιο ή ένα ζωάκι μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο στρες και στο άγχος (Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, www.alp.gr, 20/1/2022, σ.σ. κομμάτι της φύσης είναι και ένα γατάκι, ένα σκυλί, 2-3 κοτούλες, 1 γουρουνάκι, 2-3 κουνέλια και μερικά πρόβατα).

Γιαούρτι. Τρόφιμα-ασπίδες κατά των ιώσεων. Τα πραγματικά γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά, ή αλλιώς «φιλικά», βακτήρια, που προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν κατά 2 ημέρες τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Τα γιαούρτια με προβιοτικά (Lactobacillus casei & reuteri) βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος (ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 10/3/2023).

Αισχροκέρδεια. Η Στόχασις κατέγραψε ότι τα έσοδα από τα γαλακτοκομικά αυξήθηκαν το 2022. Οι τιμές παραγωγού ήταν ίδιες το 2022, ενώ ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε. Οι πωλήσεις έφτασαν το 1,6 δισ. € το 2022, ενώ οι μειώσεις περίπου το 3% (ΑγροΈκφραση, 4/2/2023, σ.σ. με την ευρεία δημοσιότητα της αύξησης των δαπανών των γεωργών και κτηνοτρόφων χωρίς να αυξηθεί η τιμή παραγωγού στο γάλα, οι βιομηχανίες αύξησαν υπέρμετρα τα έσοδά τους).

Χωριά. Ένα σημαντικό εργαλείο για τον τουρισμό αποτελούν τα χωριά. Αποτελούν αυτάρκεις ανθρώπινες κοινότητες, τις περισσότερες φορές με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα νησιά και χωριά της Ελλάδας κρύβουν πραγματικούς θησαυρούς και η διαχείριση προορισμών οφείλει να δει την ορθολογική εξέλιξη και διατήρησή τους χωρίς να χάνεται η αίσθηση της αυθεντικότητας. Δεν είναι τυχαίο που στη λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco εντάχθηκε η μυρωδιά από τα «σοκολατάκια»-κοπριές της αγελάδας της γαλλικής υπαίθρου. Διότι το χωριό οφείλει αυθεντικά να ενεργοποιεί όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις και όχι να είναι μια επιφανειακή προσομοίωση (Evangelos Kiriakou, Facebook, 12/6/2022).

Ζώα… Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ζώων Συντροφιάς συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για την προστασία των ζώων συντροφιάς, την εξασφάλιση της ευζωίας τους και την υλοποίηση του στόχου κανένα ζώο κακοποιημένο, κανένα ζώο αδέσποτο, όπως προβλέπει ο Ν. 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της ευζωίας τους (10/6/2022, σ.σ. δυστυχώς κανένας ανεγκέφαλος αστός δεν εξαίρεσε επαρκώς τα ζώα στην εργασία, όπως τα σκυλιά-φύλακες των κοπαδιών, που ζουν όπως τα παραγωγικά ζώα και όπως οι κτηνοτρόφοι, μαζί τους).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn