ag6_3_Ι_900x600_002.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε την 1η/3/2023 η ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων για τη συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία - αειφορία του περιβάλλοντος, που οργάνωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, Μενίδι, ανατολική Αττική.

Μέσα σε βαθιά θλίψη ο κάθε ένας / μία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του / της για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Mε συντονιστή τον γράφοντα («ΑγροΝέα», «AgroBus»), μετείχαν διαδικτυακά πάνω από 700, ενώ όλη η συζήτηση είναι στο Facebook, στο προφίλ «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής - Άγιος Γεώργιος», στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/6272367656129749, ενώ συνέβαλαν προφορικά μεταξύ άλλων οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι), καθ. Θωμάς Παπαχρήστου, κα Αθηνά Μιχαηλίδου (πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ), καθ. Ιωάννης Καζόγλου, κ. Γιάννης Τσιρώνης (Κύπρος), κ. Γιάννης Κοντογιάννης (Αχαρναί), Δρ Αικατερίνη Καμηλάκη, Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδη, κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Ν. Σκοπός Σερρών), καθ. Γιάννης Χ#Γεωργίου, ομ. καθ. Βασιλική Λάγκα, καθ. Ιωάννης Σκούφος, Δρ Ιωάννα Σαπουνάκη (Τυρός Αρκαδίας), κ. Ηλίας Ευαγγελόπουλος, κ. Μιχάλης Αϊναζόγλου (Αργολίδα), κ. Θανάσης Νόβας (Γαλάτσι), κ. Άγγελος Μακρυγιάννης (Μέγαρα), κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι), κ. Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα), κ. Ζαφείρης Ναστούλης (Πέραμα) και άλλοι.

Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε σκέψεις «ζωντανά», χωρίς φυσική παρουσία, από μεγάλες αποστάσεις. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν υποχρέωση συνεχούς διαθεσιμότητας και συνεχούς φροντίδας, με δέσμευση χωρική, στους στάβλους τους, οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε αραιοκατοικημένες περιοχές της υπαίθρου.

Στην προσυνεδριακή ημερίδα της 1ης/3/2023 με πολύ ενδιαφέρον επισημαίνεται ότι συμμετείχε η κα Μάγδα Κοντογιάννη μέσα από τον στάβλο της και μάλιστα βοήθησε σε δύο γέννες ταυτόχρονα με την τετράωρη περίπου συζήτηση. Η συνεχής φροντίδα των ζωντανών είναι ένας ακόμα λόγος που μένει χώρος σε διαφόρων τύπων «αεριτζήδες» και «καιροσκόπους» να «παίζουν» σχεδόν ελεύθερα στα θέματα της κτηνοτροφίας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να προωθηθούν παραγωγοί πραγματικού πλούτου (αγρότες, δηλ. γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες και δασοκόμοι) στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Την Τετάρτη 15 Μαρ. 2023 στις 21.30 η κα Κοντογιάννη, 6932 094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι, προσκαλεί όλους τους αγρότες που έχουν πρόθεση να προσφέρουν στην προώθηση των αγροτικών κοινωνιών, των αγροτικών επαγγελμάτων και του αγροτικού τομέα στα πλαίσια της εθνικής προσπάθειας στο https://us02web.zoom.us/j/82863346486

Ειδικά την Τετάρτη 8 Μαρ. 2023 στις 21.30 η κα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, προσκαλεί όλους και όλες στο https://us02web.zoom.us/j/85972438656, σε μια ανοικτή διαδικτυακή συνεδρίαση με εστίαση στη συμβολή της αγρότισσας στις αγροτικές κοινωνίες.

Στην πολύ σημαντική προσυνεδριακή ημερίδα της 1ης/3/2023 μεταξύ άλλων ακούστηκαν:

 • Η φύση ήταν ισόρροπη και αειφόρος. Η θνησιγενής ανισορροπία προέκυψε από την παρέμβαση της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής, που έχει σχεδόν αποκλειστικό στόχο την επίτευξη εκχρηματισμένου κέρδους.
 • Η χλωρίδα και η πανίδα είναι συμβιωτικές και αλληλένδετες για να είναι ισόρροπα και αειφόρα τα τοπικά περιβάλλοντα.
 • Οι κτηνοτρόφοι (και οι μελισσοκόμοι) θα έπρεπε να πληρώνονται για την προσφορά τους στη φροντίδα του περιβάλλοντος.
 • Οι κτηνοτρόφοι της εκτατικής κτηνοτροφίας συμπεριφέρονται με σεβασμό στο περιβάλλον που φροντίζουν και μέσα στο οποίο ζουν.
 • Τα «εισβολικά», εισαγόμενα, ξένα προς τον τόπο είδη, με μεγάλες ποσοτικές παραγωγές με ευθύνη των νεόκοπων κερδοσκόπων κτηνοτρόφων, καταστρέφουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.
 • Η εκτατική ποιμενική κτηνοτροφία βοηθά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
 • Τα αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. χρειάζονται ανασχεδιασμό με εστίαση στην εκτατική διατροφή των προσαρμοσμένων αυτοχθόνων φυλών, στα μονοποικιλιακά προϊόντα, στους ισχυρισμούς υγείας, στην προσφορά στο περιβάλλον.
 • Η πυρκαγιά στη Δαδιά, που φιλοξενεί τα 30 είδη άγριων ζώων, από τα συνολικά 36 είδη σε όλη την Ευρώπη, οφειλόταν και στην έλλειψη βόσκησης από αίγες.
 • Με το νερό και το αλάτι μπορούμε να καθοδηγήσουμε τα ελεύθερα ζώα στις βοσκές και στη σωστή βόσκηση.
 • Μοιάζει μια παγκόσμια συγκυρία (ή συστηματική οργανωμένη επίθεση) να έχει βάλει τη σωστή, αναγκαία κτηνοτροφία «με την πλάτη στον τοίχο».
 • Η βόσκηση είναι ένα οικολογικό μέσο διαχείρισης των τοπίων της φύσης και διαχείρισης της βλάστησης για μείωση κινδύνου πυρκαγιάς.
 • Η βόσκηση είναι μια σημαντική τέχνη και συνδυάζεται με τη γνώση της συμβολής κάθε φυτού μιας περιοχής στη σωστή διατροφή των παραγωγικών ζώων. Απαιτεί εκπαίδευση αλλά δεν υπάρχουν αγροτικά σχολεία…
 • Η βόσκηση με αγελάδες-βουβάλια βελτιώνει τα ενδιαιτήματα άγριων ζώων, όπως της νανόχηνας στο Δέλτα του Έβρου.
 • Η μελέτη των πυρκαγιών σε σχέση με τον τύπο βλάστησης δείχνει ότι οι περισσότερες πυρκαγιές συμβαίνουν στη θαμνώδη βλάστηση και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς με βόσκηση (Πόρισμα Επιτροπής Goldammer, 2019).
 • Σε έρευνα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών-ΕΛΓΟ αποδείχθηκε ότι σε δάσος τραχείας πεύκης 60 ετών με βόσκηση με αίγες αξιοποιήθηκε (αφαιρέθηκε) χλωρή βιομάζα 2.000.000 Kg/εκτάριο.
 • Η δυσλειτουργία - ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης να αποδώσει τις βοσκήσιμες γαίες στην ελληνική κτηνοτροφία επτά (7) χρόνια μετά τον κανονισμό της Ε.Ε. το 2017 βάζει σε περιπέτειες τόσο την κτηνοτροφία όσο και την ισορροπία - αειφορία του περιβάλλοντος.

Το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Ιουν. 2023 (12.00-20.00 & 10.00-14.00) στο Λιδωρίκι Δωρίδας θα γίνει το υβριδικό (φυσική παρουσία και διαδικτυακή συμμετοχή) συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία - αειφορία του περιβάλλοντος» τόσο στο Facebook, στο «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής - Άγιος Γεώργιος» όσο και στο Zoom.

Τις παρουσιάσεις και τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα τα εκδώσει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής για να αποτελέσουν το υποστηρικτικό υλικό ώστε να σχεδιαστούν συστηματικές παρουσιάσεις συνεργατών από τον Οκτ. 2023 σε κάθε ομάδα ενδιαφερομένων συμπολιτών.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn