mik3.jpg

 

Τουρισμός. «Η βιωσιμότητα προϋποθέτει τη συμβιωτική σχέση τουρισμού και περιβάλλοντος, την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και των οικονομικών δραστηριοτήτων τους αλλά και την προώθηση του αειφόρου τουρισμού» (Ά. Γκερέκου, πρόεδρος ΕΟΤ, Μιλάνο, EU ECO-TANDEM, 14/2/2023).

Σχέδια Βελτίωσης. «Ταβάνι» στο 5πλάσιο της τυπικής απόδοσης µιας εκμετάλλευσης ως προς το ύψος της επένδυσης που θα της επιτρέπεται να υλοποιήσει προβλέπει η επικείµενη πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης, που θα βγει στον αέρα εντός του Φεβ. 2023. Αυτό σηµαίνει πως µια εκµετάλλευση µε κύκλο εργασιών 30.000 € το µέγιστο της επένδυσης που θα έχει το δικαίωµα να πραγµατοποιήσει θα είναι 150.000 € (με όριο τα 250.000 €, Ε. Τσιατούρας, ΥπΑΑΤ, 12 Zootechnia, 3/2/2023).

Αγρ. δυστύχημα. Ήταν στο κτήμα για να κάνει εργασίες καθαριότητας και να κάψει κλαδιά και υπολείμματα καλλιεργειών σε περιφραγμένο χώρο στην περιοχή του Διμηνίου Βόλου και βρήκε τραγικό θάνατο (κάηκε) ο 73χρονος ιδιοκτήτης του χωραφιού. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αδιαθεσία του 73χρονου, ο οποίος έπεσε στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις του, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά και να καεί ζωντανός (ertnews.gr, agrocretanews.gr, 18/2/2023).

Φραγκόσυκα. Οι κάτοικοι του ελβετικού καντονιού Βαλαί έχουν συνηθίσει τις βουνοπλαγιές τους καλυμμένες με χιόνι τον χειμώνα και τα άνθη εντελβάις το καλοκαίρι. Όμως, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, ένα νέο είδος αποικίζει τις πλαγιές: οι κάκτοι. Πρόκειται για το είδος Opuntia (φραγκόσυκα), τα οποία πλήττουν τα φυσικά αποθέματα και αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα. Ο Δήμος Φούλι στην κοιλάδα του Ροδανού ξεκίνησε εκστρατεία εκρίζωσης στα τέλη του 2022. Οι φραγκοσυκιές αποτελούν σήμερα το 23-30% της χαμηλής φυτοκάλυψης (Guardian, dasarxeio.com, 15/2/2023).

Δέντρα (και στάβλοι). Τα δέντρα σε αστικές περιοχές μπορούν να μειώσουν κατά ένα τρίτο τη θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα με τον ζεστό καιρό. Αυξάνοντας στο 30% τον αριθμό δέντρων σε μια έκταση, μειώνεται κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο η κατά τόπους θερμοκρασία στη διάρκεια των θερινών μηνών. «Ο στόχος μας είναι να πληροφορήσουμε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και χαράσσουν πολιτική σε τοπικό επίπεδο για τα οφέλη της στρατηγικής ενσωμάτωσης πράσινων υποδομών στον αστικό σχεδιασμό προκειμένου να προωθηθούν τα πιο βιώσιμα, ανθεκτικά και υγιή αστικά περιβάλλοντα» (Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης, The Lancet, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Euronews, ecozen.gr, 1/2/2023, σ.σ. και οι στάβλοι στις αστικές περιοχές αυξάνουν την ανοσία και τη συνολική υγεία του πληθυσμού).

«Φιλόζωοι»; Δύο κτηνοτρόφοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στις 30/1/22 έπειτα από καταγγελία της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και αυτοψία της αστυνομίας για τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων τους στο Πλατύ Κυπαρίσσι του νησιού Κως. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αποτρόπαιο θέαμα σκελετωμένων αγελάδων, άλλων πεσμένων στις λάσπες να ξεψυχούν και πολλών ζώων ήδη νεκρών. Τα περισσότερα ζώα κατέρρεαν από την ασιτία. Οι κτηνοτρόφοι είχαν πάνω από 50 αγελάδες, δεν διαθέτουν ούτε εγκαταστάσεις ούτε το παραμικρό κατάλυμα για τα ζώα, με αποτέλεσμα αυτά να ζουν μονίμως εκτεθειμένα στη ζέστη, στην παγωνιά και στη βροχή (Agrocretanews, 18/2/2023, σ.σ. μη διασταυρωθείσα πληροφορία).

Ελιά. Βρήκα ένα αντίτυπο του βιβλίου «Η επιτραπέζια ελιά και ο βιολειτουργικός της ρόλος», ISBN 978-618-00-2979-6, των ομ. καθ. Α. Κυριτσάκη και Δρ Κ. Κυριτσάκη. Περιέχει μεθόδους επεξεργασίας για διάφορους τύπους επιτραπέζιας ελιάς, τη μεθοδολογία της οργανοληπτικής αξιολόγησης και τον ρόλο της ως πηγής πολυφαινολών, νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή της μεταγονιδιωματικής ανάλυσης, πληροφορίες για τη σωστή συσκευασία και ιχνηλασιμότητα και τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων, αποδόμηση των φαινολικών και λοιπών βιολειτουργικών συστατικών τους. Εξαιρετική προσπάθεια.

ΕΛΓΟ. Μέχρι τις 27 Φεβ. 2023 είναι σε δημόσια διαβούλευση το νέο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “Δήμητρα”». Οτιδήποτε δεν προβλέπει τη στοχοκατεύθυνση του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» από τους αγρότες, τους οποίους καλείται να εξυπηρετήσει, θα είναι μέγα λάθος και θνησιγενές. Απλώς θα πρόκειται για νέο τρόπο μισθοδότησης υπαλλήλων χωρίς ωφέλεια των αγροτών.

Αντι-τσιμπούρια. Οι αρκούδες ξύνουν την πλάτη τους στους κορμούς των δέντρων ώστε μέσω των οσμών που αφήνουν στους κορμούς να επικοινωνούν με άλλα άτομα της κοινότητας, είτε να προσπαθούν να απομακρύνουν τρίχες από πάνω τους, είτε να ανακουφίσουν ένα σημείο που τους φαγουρίζει και δεν φτάνουν με τις πατούσες τους, είτε για να καλύψουν τη γούνα τους με ένα φυσικής προέλευσης ρητίνη και άλλους χυμούς που είναι απωθητικά για τα τσιμπούρια. Η πίσσα οξιάς κάθε άλλο παρά δημοφιλής είναι στα τσιμπούρια και προσφέρει την πρώτη πειραματική απόδειξη που επιβεβαιώνει τη διαδεδομένη πεποίθηση πως το ρετσίνι μπορεί να δράσει και ως εντομοαπωθητικό (New York Times, kathimerini.gr, dasarxeio.gr, 14/2/2023, σ.σ. αφού απαξιώσαμε τη λαϊκή θυμοσοφία, τώρα ξαναανακαλύπτουμε μερικές ιδιότητες της φύσης, πληρώνοντας τεράστια ποσά. Η αλαζονεία των λεγόμενων επιστημόνων…).

Ζεστός χειμώνας. Με μια σημερινή φωτογραφία από τη Γιάννα από τα ψηλά βουνά εντοπίζουμε τον παράξενο θερμό χειμώνα. Βέβαια λένε «ζεστός χειμώνας, φτωχός αγρότης» αλλά πάλι θα επιβιώσουμε αν μας αφήσει το κράτος. Και οι ακούραστοι φροντιστές του περιβάλλοντος φροντίζουν τα δάση με την πλούσια βλάστηση. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Καλή δύναμη, κτηνοτρόφοι. Ας ψηφίσουμε μόνο αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους) σε οποιοδήποτε κόμμα. Οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν και μέχρι σήμερα φέρονται εχθρικά εναντίον των αγροτών (21/2/2023).

4 ημέρες. Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Βελτιωμένη η ψυχική υγεία των εργαζομένων χωρίς να μειώνεται η παραγωγικότητα είναι το αποτέλεσμα μεγάλης εξάμηνης δοκιμής στο Ην. Βασίλειο. Υπήρξε μείωση 65% στις μέρες αδειών λόγω ασθένειας και 57% πτώση στον αριθμό όσων παραιτούνταν για να πάνε σε άλλη εταιρία. Το 60% ανέφεραν ότι μπορούσαν πια να ισορροπήσουν καλύτερα τις απαιτήσεις της δουλειάς τους με εκείνες της οικογένειάς τους και της κοινωνικής ζωής τους. Από την άλλη, τα έσοδα των εταιριών όχι μόνο δεν μειώθηκαν λόγω της τετραήμερης εργασίας αλλά αυξήθηκαν λίγο, κατά 1,4% κατά μέσο όρο (Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, Κολέγιο Βοστώνης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 21/2/2023, σ.σ. όλα για τους αστούς γίνονται. Μπορούμε να μιλήσουμε για εργασία 4 ημερών στους αγρότες; Μπορούμε να μιλήσουμε για αμοιβή 7 ημερών και υπερωριών στους αγρότες με προσφορά εργασίας μόνο 4 ημερών; Η συμπεριφορά των αστών και των φορέων του κράτους αγγίζει τα όρια του ρατσισμού εις βάρος των αγροτών. Κρίμα. Τελικά, θα τρώμε τσιμέντα και υπηρεσίες...

Αγροτική εκπαίδευση. Μόνο το 6,7% επί του συνόλου των ανθρώπων στην Ελλάδα που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα λαμβάνει μια κάποια κατάρτιση. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι 25%, ενώ στην Ολλανδία είναι 80%. «Εάν αυτό το ποσοστό κατάρτισης δεν φροντίσουμε ως Πολιτεία να το αυξήσουμε, θα καταλήξουμε ουραγοί σε μια κούρσα η οποία ξεκίνησε και η οποία όσο περνάει ο καιρός θα μεγεθύνει την απόστασή μας από τους υπόλοιπους. Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης είναι να πετύχει αυτό τον στόχο. Να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο κατάρτισης των αγροτών μας» (Γ. Γεωργαντάς, υπουργός ΑΑΤ, Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, Θεσ/νίκη, 16/2/2023, σ.σ. η συστηματική πολυετής διακομματική εγκατάλειψη των αγροτών και η υποβάθμιση των αγροτικών επαγγελμάτων δεν προμηνύουν κάποια θετική εξέλιξη εάν δεν πάρουν οι ίδιοι οι αγρότες τις τύχες τους στα χέρια τους, ξεκινώντας από την ψήφιση μόνο αγροτών από τους αγρότες για τη Βουλή).

Διαβούλευση; Διαβούλευση μόλις 4 ημερών για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο 143 άρθρων. Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από την opengov.gr ότι από 24/2/2023 έως τις 27/2/2023 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», που καταργεί τις αποφάσεις του ΣτΕ για δημόσια ύδρευση και αποχέτευση υπό τον έλεγχο του κράτους. Δηλαδή αφορά την «ιδιωτικοποίηση» του νερού, καθόσον μια ΡΑΕ έχει ισχύ μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι σε κρατικές, δημόσιες. Εμμέσως δημιουργούν προϋποθέσεις μέσα σε 4 ημέρες για ιδιωτικοποίηση του νερού. Αισχρή συμπεριφορά της εξουσίας για το 75% του σώματός μας, που είναι νερό, και της επιβίωσής μας. Η ζωή δέχεται επίθεση από τους τεχνοκράτες της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής. SOSτε το νερό (Facebook, 26/2/2023).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn