provata21.jpg

 

Ψαλίδα. 9/2/2023, πρωί πρωί, 06.45, παρακολουθούσα στο κανάλι Open TV παραγωγούς, συνεταιρισμούς παραγωγών και οργανώσεις καταναλωτών να λένε ότι η μέση τιμή παραγωγού για τις βρώσιμες ελιές είναι 0,50 €/κιλό και φτάνει στον καταναλωτή μέχρι 18 €/κιλό. Δηλαδή όχι 400-700%, που είναι ο μέσος όρος στην Ελλάδα (στην Ε.Ε. 150%), αλλά 1.500%! Η πλήρης ανικανότητα των λεγομένων μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και ιδιαίτερα της εκτελεστικής εξουσίας (δημόσιοι υπάλληλοι και εκλεγμένοι πολιτικοί) προωθεί τη συστηματική αισχροκέρδεια. Τελικά ακόμα και οι λεγόμενοι μηχανισμοί ελέγχου απλώς μισθοδοτούν, τίποτα περισσότερο!

Εξαγωγές. Eπίδοση-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα κατέγραψαν οι εξαγωγές το 2022, καθώς άγγιξαν τα 54,7 δισ. €. Η αύξηση στις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας συνοδεύτηκε με βελτίωση των επιδόσεων όλων των κλάδων, με τους παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους όπως τα βιομηχανικά, τα τρόφιμα και τα μηχανήματα-οχήματα να αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης (ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών-ΣΕΒΕ, epixeiro.gr, 8/2/2023).

Ισορροπία! Πώς θα επιστρέψει ο λύγκας στην Ελλάδα. Η μόνη λύση για τον λύγκα που θα εγκατασταθεί ξανά στην Ελλάδα είναι η δημιουργία νέων πληθυσμών λύγκα με ζώα που θα επανεισαχθούν στην οροσειρά της Πίνδου στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και στην οροσειρά της Ροδόπης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ο λύγκας έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια περίπου. «Κατά τους ιστορικούς χρόνους ο λύγκας ήταν διαδεδομένος στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε περιοχές με κατάλληλους βιότοπους, δηλαδή δασώδεις εκτάσεις με επαρκή λεία – κυρίως μικρά οπληφόρα όπως το ζαρκάδι», Δρ Θ. Κομηνός, tanea.gr, dasarxeio.com, 8/2/2023, σ.σ. εν τω μεταξύ θα εξαφανιστεί ο κτηνοτρόφος, ο φροντιστής του περιβάλλοντος…).

Πρόβατα. Στη Zootechnia βρήκα και το εγχειρίδιο «Εκτροφή προβάτων & αιγών, τι πρέπει να ξέρω», σελ. 98, του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών-ΙΚΕ. Σε πέντε (5) κεφάλαια υπάρχουν τα: πιο σημαντικά λοιμώδη νοσήματα, προγράμματα καταπολέμησης παρασίτων, βασικές αρχές ευζωίας προβάτων & αιγών, διατροφή, τεχνητός θηλασμός, γενετική βελτίωση & διαχείριση εκτροφών, αναπαραγωγική διαχείριση εκτροφών, μεταφορά εμβρύων, παρεμβάσεις κατά τον τοκετό, διαχείριση νεογέννητων, η μαστίτιδα, διαδικασία του σωστού αρμέγματος, υγιεινή σε ένα μικρό τυροκομείο (ΕΛΓΟ, 2017).

Δηλώστε συμμετοχή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία εγγραφής για νέους που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο ΕΥΕ2023 (European Youth Event) στις 9-10 Ιουν. 2023 στο Στρασβούργο. Η εγγραφή είναι ανοικτή για όλους τους νέους (16 έως 30 ετών) στον σύνδεσμο https://eye2023.eu έως τις 24/2/2023, 23.59 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Οι εγγραφές γίνονται δεκτές κατά σειρά προτεραιότητας, η συμμετοχή είναι δωρεάν, οι συμμετέχοντες πρέπει να καλύψουν μόνοι τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής στο Στρασβούργο. Περίπου 10.000 νέοι αναμένεται να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης του μέλλοντος της Ευρώπης.

Χωρικός σχεδιασμός; Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και 83 δήμων υπογράφηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με στόχο την κλιματική ουδετερότητα (myota.gr, 7/2/2023, σ.σ. και η παραγωγή τροφής; ή μήπως δεν θέλει κανείς να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και η χωροταξία είναι θέμα μόνο τσιμέντων, business με real estate και χρηματοδοτήσεων;).

Τσάι. Ευεργετικό παραδοσιακό ρόφημα. Το «ηρεμιστικό της φύσης» που απαλύνει το στρες, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και καταπολεμά το άγχος. Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ωφελεί τον οργανισμό μας, τονώνει την άμυνά μας, έχει αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει ασθένειες (ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 7/2/2023).

«Ασχέδια»… Την παράταση έως το τέλος του 2024 στην ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και τη διεύρυνση του ορισμού των επιλέξιμων βοσκοτόπων προς ενίσχυση στα πλαίσια της νέας ΚΓΠ προβλέπει τροπολογία του ΥπΑΑΤ που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Agronews.gr, 8/2/2023, σ.σ. μέχρι να εκπονηθούν τα σχέδια βόσκησης θα έχει «πεθάνει» η ελληνική κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι, αλλά όσοι αστοί κατέλαβαν δασικές περιοχές όχι απλώς μπορούν να τις διαχειρίζονται αλλά τους χαρίζονται με μόνο το 80% της αξίας τους, Καθημερινή, η δημόσια διοίκηση εκ του αποτελέσματος χαρακτηρίζεται αναποτελεσματική είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω επιλογής ή για άλλους λόγους).

Τέθηκε σε δωρεάν λειτουργία το ηλεκτρονικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών στο https://christikolexiko.academyofathens.gr/ με 58.745 λέξεις σε 2.938 σελίδες. Μέσω του Χρηστικού Λεξικού η Ακαδημία Αθηνών καθιερώνει στην πράξη ένα «Παρατηρητήριο της γλώσσας», που θα παρακολουθεί την εξελικτική πορεία του γλωσσικού οργάνου. Παρατηρήσεις, υποδείξεις, διορθώσεις και ιδέες είναι ευπρόσδεκτες στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Atlantea.news, 13/2/2023).

Μαλλί. Σε μια πλήρως οικολογική και οικονομική λύση προέβη το ουαλικό (Ην. Βασίλειο) οινοποιείο Gwinllan Conwy προς απομάκρυνση των ζιζανίων στους αμπελώνες του, που αντικατέστησε τα ζιζανιοκτόνα με έριο (μαλλί προβάτου) πριν από περίπου έναν χρόνο. Ο αγρότης Gareth Wyn Jones και ο γιος του Sion εφάρμοσαν το μαλλί προβάτων σε μηλιές και φραουλιές και μετά σε αμπέλια και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Είχε καταφέρει να συγκρατήσει την υγρασία, να προσφέρει στο έδαφος θρεπτικά συστατικά που αργότερα θα απορροφήσουν τα φυτά, ενώ παράλληλα απομάκρυνε και τα σαλιγκάρια. Ένα απροσδόκητο όφελος ήταν επίσης πως το έριο, όντας λευκό, λειτούργησε σαν διαχυτής φωτός, γεγονός που βοήθησε στην ωρίμανση των σταφυλιών. «Ο Gwinllan Conwy είναι ο πρώτος αμπελώνας στον κόσμο που το κάνει αυτό. Είναι μια win-win κατάσταση: καλό για την άγρια ζωή, καλό για το έδαφος και καλό για το περιβάλλον» (The Drink Business, Daily Post, cibum.gr, Δ. Χάρου, giorgoskatsadonis.blogspot.com, 10/2/2023).

Στάβλοι. Στο άρθρο 113 του Νόμου 5007/2022, ΦΕΚ Α’ 241/23-12-2022, βρίσκεται «κρυμμένη» η παράταση του χρόνου για την έκδοση άδειας στάβλων του Νόμου 4056/2012 (σ.σ. αφού η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να εφαρμόσει έναν ανεδαφικό μαξιμαλιστικό νόμο, ακατάλληλο για το ελληνικό περιβάλλον, το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό κ.λπ., μήπως ωρίμασε η ιδέα να τακτοποιηθούν όλοι οι υπάρχοντες και λειτουργούντες στάβλοι για να προσπαθήσουμε να σώσουμε λίγη από την κτηνοτροφία που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος και το περιβάλλον την Ελλάδος; Εκτός και αν υπάρχουν ακόμα «εχθροί» της Ελλάδος).

Κοχύλια. Το οινοποιείο Montes στη Χιλή χρησιμοποιεί κοχύλια στρειδιών και μυδιών για να συγκρατήσει τη θερμότητα στα αμπέλια του. «Μέχρι στιγμής τα μαύρα κοχύλια απορροφούν καλύτερα τη θερμότητα και μπορεί να βοηθήσουν τα σταφύλια να ωριμάσουν πληρέστερα. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να φτάσουμε τους 12 βαθμούς αλκοόλ αλλά είναι καλά κρασιά βάσης για αφρώδη» (Aurelio Montes, The Drink Business, cibum.gr, giorgoskatsadonis.blogspot.com, 10/2/2023).

Αυξήσεις. Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το έτος 2022 σημείωσε αύξηση 35,5% σε σχέση με το έτος 2021 που είχε ανέλθει, σύμφωνα με την ΕΛΣ.ΤΑΤ. Τη μεγαλύτερη αύξηση τζίρου κατά 51,8%, την ίδια περίοδο είχαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (epixeiro.gr).

Την Τετάρτη 1 Μαρ. 2023, στις 18.00-22.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει και προσκαλεί όλους σε προσυνεδριακή ημερίδα με θέμα: Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος, live στο Facebook και με συμμετοχή στο https://us02web.zoom.us/j/89689125178?pwd=Y3JKUUdIT0RtemJlZHg1a042ZFlwQT09

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn