agr882.jpg

 

Βιοποικιλότητα. Η Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την έκτασή της, αναμενόταν να έχει περίπου 4.000 είδη φυτών. Ο πλούτος σε είδη της αυτόχθονος χλωρίδας είναι περίπου 50% υψηλότερος από τον προβλεπόμενο μέσο όρο στον πλανήτη. Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 7.000 είδη και υποείδη. Η έκταση της χώρας αντιστοιχεί στο 6% της μεσογειακής περιοχής αλλά φιλοξενεί το 26% των φυτών της μεσογειακής χλωρίδας. Και μάλιστα έχει 1.460 ενδημικά και αυτόχθονα φυτά που βγαίνουν μόνο στην Ελλάδα (ESG+ stories, Dasarxeio.gr, 4/1/2023, σ.σ. η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος. Το φως είναι καθαρό, η βιοποικιλότητά της παράγει εξαιρετικής ποιότητας τρόφιμα και δίνει σταθερότητα στα οικοσυστήματά της).

Αυθεντικοί μπορεί να είναι μόνο οι αγρότες. «Η Ελλάδα έχει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό υγείας και ευεξίας και πόλο αντίστοιχων επενδύσεων, ενώ ειδικότερα η περιοχή της Αττικής διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να αναδειχθεί σε παγκόσμιο hub ιατρικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η Ελλάδα, η χώρα του ευ ζην, όχι μόνον μπορεί να αναδειχθεί σε ξεχωριστό προορισμό υγείας και ευεξίας αλλά να αποτελέσει το παγκόσμιο κέντρο ολιστικής θεραπείας και αναζωογόνησης, παγκόσμιο κέντρο αυθεντικής ευζωίας» (Global Wellness Economy Forum, Ά. Γκερέκου, Πρόεδρος ΕΟΤ, 25/1/2023, ΕΟΤ, σ.σ. όλο και περισσότερες φορές βλέπουμε τη λέξη «αυθεντικός», που ίσως υποδηλώνει την ανάγκη για κάτι ουσιαστικό, αλλά και ίσως δείχνει ότι πολλά έγιναν ψεύτικα αντίγραφα).

Οι φροντιστές του δάσους. Προτείνεται να οργανωθεί από τους αγρότες συνέδριο στην Αθήνα για αλλαγή του δασικού νόμου, ώστε να γίνει σύμφωνος με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, που καθορίζουν ότι για να είναι μια έκταση δασική, πρέπει να ήταν και στο παρελθόν. Αυτό συνεπάγεται ότι ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων θα γίνει από εκείνους οι οποίοι γνωρίζουν τη χρήση που είχαν και δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους των οικισμών και των δήμων, μέσα από τις επιτροπές περί βοσκήσιμων γαιών. Το συνέδριο να προτρέπει στους αγρότες να καταψήφιζαν στις προσεχείς εκλογές όλους τους εν ενέργεια βουλευτές εάν το παραπάνω δεν γίνει πράξη εντός 21 ημερών. Ας την εξετάσουν οι λίγοι που ξέρουν, που έχουν αγωνιστεί και αγωνίστηκαν (Δημήτρης Κοτσώνυς, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 27/1/2023, σ.σ. ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θεωρεί ότι οι σταθερές χρήσεις γης είναι το πρωταρχικό καθήκον κάθε συλλογικής δομής των αγροτών, γεωργών & κτηνοτρόφων, όπως λέει η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231).

Leader. Από τα νέα Leader έρχεται η δεύτερη ευκαιρία για μικρά project, κυρίως νέων αγροτών, με πλάνα για τη μεταποίηση. Με τη μεταποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να καλύπτει αυτή τη φορά κυρίως µεγάλες επενδύσεις άνω των 400.000 ευρώ, οι ανάγκες για µικρότερα projects στη διαχείριση των αγροτικών προϊόντων (π.χ. οικοτεχνίες) θα καλυφθεί, όπως όλα δείχνουν, κυρίως µέσω των νέων προγραµµάτων του Leader (agronews.gr, 27/1/2023, σ.σ. όλες οι περιοχές μέσα εκτός περιοχών Αττικής, όπως Μέγαρα, Χασιά, Αυλώνα κ.λπ., λόγω ιδεοληπτικών απόψεων γραφειοκρατών, έως ότου καταστραφούν τελείως οι περιαστικές αγροτικές περιοχές και καταστούν λεία των οικοπεδοφάγων τσιμεντοποιητών… και χωρίς να αντιδρούν οι εκλεγμένοι βουλευτές ή έστω η περιφέρεια. Απαράδεκτο).

Έντομα. Δύο νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. επιτρέπουν να τρώμε έντομα: ο κανονισμός 2023/5 της Ε.Ε. επιτρέπει τη χρήση μερικώς απολιπασμένης σκόνης από τον γρύλο και ο κανονισμός 2023/58 επιτρέπει χρήση από προνύμφες του σκαθαριού των δημητριακών σε κατεψυγμένη, παστεριωμένη, αποξηραμένη και κονιοποιημένη μορφή. Και τα δύο νομοθετήματα έχουν ήδη προκαλέσει θυμό και σύγχυση. Όσοι έχουν αλλεργία σε γαρίδες, μύδια ή σαλιγκάρια ή αλλεργία στα ακάρεα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις τροφές με έντομα (www.grland.info, Agrocretanews.gr, 30/1/2023).

Καφενείο. Το έχουμε πει και το ξαναλέµε! Αγρότης που δεν υλοποιεί αναπτυξιακά προγράµµατα, δεν συµµετέχει σε συλλογικές οργανώσεις και δεν συνεργάζεται σε σχήµατα συµβολαιακής δεν είναι αγρότης. Όχι µε την τυπική έννοια αλλά µε την ουσιαστική. Ειδικά αυτό τον καιρό είναι τόσα τα προγράµµατα τα οποία «τρέχουν», που όποιος δεν τα εκμεταλλεύεται µένει πίσω από τις εξελίξεις. Το καφενείο για μετά (Γ. Πανάγος, Agronews.gr, 23/01/2023, σ.σ. οι κτηνοτρόφοι της Αττικής υπαίθρου είναι καταδικασμένοι από κάθε πλευρά λόγω ιδεοληψιών γραφειοκρατών. Δεν έχουν άδειες λειτουργίας λόγω νέων μαξιμαλιστικών απαιτήσεων παρότι λειτουργούν επί πολλές δεκαετίες. Δεν επιτρέπουν να γίνει πρόγραμμα Leader στην ύπαιθρο της Αττικής, πάλι, λόγω ιδεοληψιών γραφειοκρατών. Τελικά σε αυτή τη χώρα κάνει ό,τι πρέπει η Βουλή ή οι γραφειοκράτες των διαδικασιών;).

Κρέας. Το Εδιμβούργο γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεσμεύεται να αφαιρέσει κρέας από το μενού στα σχολεία (και τα γηροκομεία) σε μια προσπάθεια να μειώσει το αποτύπωμα του άνθρακα της πόλης. Η απόφαση αυτή είναι ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα έπρεπε, με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του ανθρακικού αποτυπώματος, την οποία επικαλούνται. Το σωστό θα ήταν η κατάργηση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και γεωργίας και η «επιβολή» της αναγεννητικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, που είναι ο μόνος τρόπος για να θεραπευτεί η κλιματική αλλαγή με την επαναφορά του άνθρακα στα ερημοποιημένα εδάφη. Αν όλοι μιμηθούμε το Εδιμβούργο, τα ερημοποιημένα εδάφη δεν θα μπορούν να επανέλθουν (θέλουν 200 χρόνια από μόνα τους) και συνεχώς θα αυξάνονται λόγω του βιομηχανικού τρόπου καλλιέργειας, εκλύοντας άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αντί να τον απορροφούν και να τον αποθηκεύουν στη γη. Από τη μια αφήνουμε τις πετρελαϊκές να ανοίγουν νέα κοιτάσματα, πράγμα το οποίο θα μας πάει σε πάνω από 2 βαθμούς, και από την άλλη με τις λανθασμένες πεποιθήσεις περί χορτοφαγίας καταδικάζουμε τον πλανήτη να μην μπορεί να θεραπευτεί! (Δ. Φαναριώτης, 7bio, 29/1/2023).

Ακριβό τυρί. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932 094231, Μενίδι, αναρωτάται: γιατί έχει ακριβύνει τόσο πολύ το τυρί; στην τηλεόραση Οpen TV. Το τυρί για να βγει στην αγορά / κατανάλωση, πρέπει να ωριμάσει 2-3 μήνες τουλάχιστον. Τα τυριά που κυκλοφορούν σήμερα έγιναν με γάλα Οκτ.-Νοέμ. 2022. Οι κτηνοτρόφοι μέχρι τότε έδιναν το γάλα με παλαιές, συμφωνημένες τιμές 1,19 ευρώ/λίτρο. Όλες τις αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και ζωοτροφές τις απορρόφησαν οι κτηνοτρόφοι, όλες οι αυξήσεις ήταν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Γιατί έχει ακριβύνει τόσο πολύ το τυρί; Η αλήθεια είναι ότι οι κτηνοτρόφοι απορρόφησαν τις αυξημένες δαπάνες και τα σουπερμάρκετ πουλάνε ακριβότερα, χωρίς αυτό να μπορεί να δικαιολογηθεί. Ντροπή (Οpen TV, 06.40, 31/1/2023).

…Και η ύπαιθρος! Το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης & Προώθησης Προορισμών (DMΜOs), που θα αναπτύξουν δήμοι και περιφέρειες της χώρας με στόχο τη διαχείριση, προώθηση και αντικειμενική πληροφόρηση για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος, παρουσίασε το υπουργείο Τουρισμού σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα-Προορισμός 365 ημέρες τον χρόνο» (υπ. Τουρισμού, atlantea.news, 30/1/2023, σ.σ. ο τουρισμός συμβάλλει στο ΑΕΠ της Ελλάδος με 18% περίπου. Ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει στο ΑΕΠ της Ελλάδος με 20% περίπου (4% απευθείας παραγωγή με πολλαπλασιαστή ΑΕΠ 5, τελικό αποτέλεσμα 20%!). Μήπως πρέπει να γίνει σε κάθε δήμο και περιφέρεια, όπως οι DMMOs, Οργανισμοί Ελκυστικότητας Υπαίθρου και Προώθησης της Αγροτικής Παραγωγής; Ακριβώς με την ίδια φιλοσοφία; Γιατί για τον τουρισμό γίνεται κατανοητό στο υπ. Τουρισμού και για την αγροτική παραγωγή και την ύπαιθρο το ΥπΑΑΤ «κοιμάται»; Μήπως φταίνε και οι αγρότες, που είναι προσανατολισμένοι μόνο στις επιδοτήσεις, de minimis, αποζημιώσεις, ΠΣΕΑ κ.λπ.; Λείπει το όραμα και η εστίαση στα σημαντικά, όπως σταθερές χρήσεις γης, αγροτικά σχολεία μαθητείας και Αγροτικά Επιμελητήρια.

Συμφωνία για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων (με αφορμή τις γυναίκες) στα Δ.Σ. των εταιριών. Τα τρία σημεία προσοχής είναι: (1) Στο υποεκπροσωπούμενο φύλο το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών, (2) Αποτρεπτικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης & (3) Εξαιρούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με έως 249 εργαζομένους. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισότητα των φύλων στην κορυφή των εταιριών δεν επιτυγχάνεται κατά τύχη. Γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη πολυμορφία στα διοικητικά συμβούλια συμβάλλει στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και των αποτελεσμάτων». Τα κράτη-μέλη πρέπει να την εφαρμόσουν σε 2 χρόνια. Σήμερα στις μεγάλες εταιρίες μόνο το 30,6% είναι γυναίκες (45,3% στη Γαλλία έως 8,5% στην Κύπρο, Ευρωκοινοβούλιο, 8/6/2022, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., σ.σ. σήμερα τα φύλα είναι δύο: άνδρας, γυναίκα. Μεθαύριο;).

https://www.facebook.com/simked.simic/videos/1229969457744873 Ένα μικρό video που δείχνει τη φυσική λειτουργία της παπαδίτσας, η οποία καταβροχθίζει μελίγκρες χωρίς χρήση εντομοκτόνων. Έτσι είναι η φύση. Και οι ιδιότροποι που απομονώνουν μία μόνο πλευρά και δημιουργούν στρεβλώσεις και ανισορροπίες απλώς εγκληματούν εναντίον της ανθρωπότητας, του περιβάλλοντος και του πλανήτη).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn