dim2.jpg

 

Μειώνονται τα κοπάδια. Με αμείωτη ένταση οι σφαγές των κοπαδιών λόγω κόστους εκτροφής δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ στο Ράδιο Κρήτη. «Σε μια περίοδο που ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από όλο τον πλανήτη, οι καλλιέργειες της Κρήτης και η κτηνοτροφία δοκιμάζονται σκληρά λόγω έλλειψης εργατών γης αλλά και λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής. Τα τρόφιμα δεν παράγονται με το πάτημα ενός κουμπιού και το πρόβλημα με την κτηνοτροφία είναι απλό: αν δεν ταΐσεις τα ζώα, θα πεθάνουν» (Α. Στεφανάκης, agonaskritis.gr, 30/5/2022).

dimΦωτογραφία από τα ψηλά βουνά χειμώνα 2023 με κατσίκες που φροντίζουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα παράγουν τον μόνο πραγματικό πλούτο της Ελλάδος, τον πρωτογενή. Χωρίς weekend, χωρίς ρεπό, χωρίς αργίες, χωρίς γιορτές, χωρίς Χριστούγεννα. Βλέπω στην τηλεόραση τα διάφορα ρεπορτάζ των αστ(ει)ων ρεπόρτερ από διπλανούς χώρους για κάποιους που δούλευαν τα Χριστούγεννα (οδηγοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες κ.λπ.), αλλά κανένας δημοσιογράφος δεν πήγε μέχρι τις βουνοκορφές να δείξει πώς παράγεται ο πραγματικός πλούτος της Ελλάδος από τους ηρωικούς κτηνοτρόφους. Μπράβο στους κτηνοτρόφους της εκτατικής κτηνοτροφίας. Η φωτό είναι από τις 26/12/2022 με τη σημερινή βλάστηση ακόμα και με ανθισμένα λουλούδια.

Αγροτικό δυστύχημα. Στο πένθος έχει βυθιστεί από χθες το βράδυ η Κοκκινόγη Ελασσόνας στο άκουσμα της είδησης του χαμού του 41χρονου συγχωριανού Θωμά Δ. Μπαλανίκα. Ο 41χρονος κτηνοτρόφος βρέθηκε ημιθανής μέσα στο ποιμνιοστάσιό του τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, δίπλα σε ένα μπουκάλι με καυστικό υγρό (ertnews.gr, 27/12/2022).

Αγροτικό δυστύχημα. Τραγωδία στη Μεσσηνία. Ένας άνδρας 85 ετών έχασε τη ζωή του το απόγευμα της Τρίτης (27/12) στα Σωτηριάνικα, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στις 18:30 στον ελαιοπερίβολο ιδιοκτησίας του γιου του (tharrosnews, αgrocretanews.gr, 28/12/2022).

Φύση στα τσιμέντα. Τον Ιούν. 2022 η Ευρ. Επιτροπή παρουσίασε πρόταση κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης. Ο νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένους στόχους για το πρασίνισμα των αστικών περιοχών. Αναφέρει, για παράδειγμα, αύξηση 5% της επιφάνειας των χώρων πρασίνου σε αστικές περιοχές έως το 2050 και επίσης αύξηση 10% του θόλου-κόμης των δέντρων σε αστικούς οικισμούς έως το 2050. Εάν αυτός ο νόμος εγκριθεί, αυτή θα είναι μια ιστορική στιγμή για τους επαγγελματίες στο αστικό πράσινο. Το πράσινο δεν θα θεωρείται πλέον διακόσμηση, αλλά θα εκτιμάται για τα οφέλη του για ένα καλύτερο κλίμα, βιοποικιλότητα και υγεία. Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παρεμβάσεις της ELCA, ΕΑC & SoGreen, όπου είμαστε μέλη ως Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών & Επιχειρήσεων Πρασίνου-ΠΕΕΓΕΠ (Κ. Τάτσης, 22/12/2022, σ.σ. και η κτηνοτροφία, εκτός από θέμα αισθητικής, μυρωδιάς ή ζωικών τροφίμων, είναι και θέμα ισορροπίας στο περιβάλλον και φροντίδας της φύσης… μόνο που μοιάζει να μην υπάρχει ενιαίος φορέας που να ασχολείται με το θέμα παρά μόνο για…. επιδοτήσεις).

Αποπαγκοσμιοποίηση. Τα τελευταία χρόνια οι έννοιες της συγκρουσιακής αποπαγκοσμιοποίησης και της επιλεκτικής επαναπαγκοσμιοποίησης βρίσκονται στο προσκήνιο του προβληματισμού των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Το ξεκίνησε το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα. Μια επιλεκτική παγκοσμιοποίηση της Δύσης με επίκεντρο την Αμερική στον Ειρηνικό-TPP και στον Ατλαντικό-TTIP που εξαιρούσε την Κίνα και τη Ρωσία. Πώς θα μπορούσε να τελειώσει η παγκοσμιοποίηση; Κάποιοι φαίνεται να οραματίζονται μια σχετικά ειρηνική «αποσύνδεση» των μέχρι πρόσφατα στενά συνδεδεμένων οικονομιών. Αλλά είναι πιθανό ότι η ρήξη των οικονομικών δεσμών είναι η συνέπεια και η αιτία μιας αυξανόμενης παγκόσμιας αντιπαράθεσης. Αν ναι, η παγκοσμιοποίηση είναι πιθανό να τελειώσει πιο καταστροφικά (geoeurope.org, Εν Δελφοίς, 30/12/2022, σ.σ. το θέμα της Ουκρανίας είναι παράπλευρη συνέπεια της αποπαγκοσμιοποίησης).

Απογραφή. Σε 9.716.889 άτομα ανέρχεται ο νόμιμος πληθυσμός (δημότες) της χώρας, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφιακής απογραφής πληθυσμού-κατοικιών 2021. Στην προηγούμενη απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός ήταν 9.904.286 άτομα (ΕΛ.ΣΤΑΤ., atlantea.news, 30/12/2022).

Ινδικά φάρμακα. Οι ινδικές αρχές διέταξαν εχθές να διακοπεί η παραγωγή σε μια φαρμακοβιομηχανία, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για ένα αντιβηχικό σιρόπι που, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν, ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 18 παιδιών. Το σιρόπι δεν κυκλοφορεί στην Ινδία… Στο Ουζμπεκιστάν τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι 18 παιδιά ηλικίας από πέντε μηνών μέχρι τεσσάρων ετών πέθαναν λόγω οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, αφού τους χορηγήθηκε το αντιβηχικό σιρόπι Doc-1 Max. Τα σιρόπια ήταν μολυσμένα με αιθυλενογλυκόλη, μια χημική τοξική ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή υγρών για φρένα, αντιψυκτικών, χρωμάτων και ορισμένων πλαστικών αλλά και καλλυντικών (ΑΜΠΕ, ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 30/12/2022).

Αγροτικά. Ένας Σαρακατσάνος από κτηνοτροφική οικογένεια είναι πάρα πολύ καλύτερα να βρίσκεται στους «απέναντι» (γραφειοκράτες, τεχνοκράτες, δημόσιους λειτουργούς, αξιολογητές, αποφασίζοντες, κυβέρνηση κ.λπ.) ακόμα και αν δεν κάνει όλα όσα θα θέλαμε. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι οι αγρότες δεν ψηφίζουν αγρότες για την κεντρική πολιτική σκηνή. Όταν οι 700.000 που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ και οι σύντροφοί τους ψηφίσουν και αγωνιστούν υπέρ των αγροτών, ίσως να περιμένουμε μια κάποια αλλαγή της στάσης των αστών εις βάρος των αγροτών. Διότι αγρότης δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής και είναι μια «άλλη» κοινωνία ανθρώπων, φροντιστών του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού κ.λπ.).

«… Να προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι ακόμη σώζεται, μια και είμαι πεπεισμένος ότι τα κατασταλτικά μέτρα, τα οποία χρόνια τώρα εφαρμόζονται και εφαρμόζουμε, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και είναι μονόδρομος η ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων. Των κατά την κρίση σας αναγκαίων προληπτικών μέτρων» (Π. Παναγιωτόπουλος, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου, dikastiko.gr, dasarxeio.gr, 30/12/2022, σ.σ. επιτέλους να δοθεί ο απαραίτητος σεβασμός στους κτηνοτρόφους για τον σημαντικό τους ρόλο ως φροντιστών της ισορροπίας του περιβάλλοντος για την προληπτική προστασία του).

Γονική άδεια σε αστούς. Η χρήση γονικής άδειας, ιδίως αν είναι γενναιόδωρη, παρέχει προστασία για την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων, ακόμα και σε βάθος χρόνου. «Αυτό εξηγεί ίσως γιατί οι ψυχικές διαταραχές μετά τον τοκετό είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας το 10%-20% των μητέρων και έως το 10% των πατέρων» (Δρ Χουάρεζ, Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης, Ινστιτούτο Καρολίνσκα, The Lancet Public Health, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 4/1/2023, σ.σ. και αφού η γονική άδεια ωφελεί τη μητέρα και αφού η μητέρα ωφελεί την κοινωνία, η κοινωνία πρέπει να επωμίζεται το βάρος την γονικής άδειας και όχι μόνο ο επιχειρηματίας, που κοιτά κυρίως τα εκχρηματισμένα κέρδη. Αλλιώς απλώς λέξεις και κουβέντες χωρίς αντικείμενο. Και οι αγρότισσες και οι αγρότες; Πού είναι οι λεγόμενες αγροτικές γονικές άδειες; Αυτό το Ελληνικό κράτος φροντίζει μόνο τους αστούς;).

Τουρισμός. Τα 31 εκατ. επιβάτες το 2022, περισσότεροι από το 2019, επιβεβαιώνουν τη φετινή επιτυχία και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, της πρωτογενούς παραγωγής, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των εκατοντάδων επαγγελμάτων που εφάπτονται στον τουρισμό σε μια χρονιά με πολλαπλές κρίσεις και δυσκολίες (Β. Κικίλιας, υπ. Τουρισμού, Fraport, ΣΚΑΪ TV, 5/1/2023, σ.σ. εκτός από την ευημερία των αριθμών, οι πολίτες της Ελλάδος ευημερούν; Αγοράζουν οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες ελληνικά αγροτικά προϊόντα; Προσλαμβάνονται Έλληνες ως ξενοδοχοϋπάλληλοι;).

Χαρτί. Το PermaFungi είναι η ιδέα παραγωγής χαρτιού από μανιτάρια πλευρώτους σε υπόστρωμα από άχυρα και κατακάθια καφέ. Η κυτταρίνη των μανιταριών αναπτύσσεται χιλιάδες φορές πιο γρήγορα από ένα δέντρο. Το τελικό υπόλειμμα μετατρέπεται σε μονωτικά πάνελ, συσκευασίες ή ακόμα και αμπαζούρ (Tour & Taxis, Βρυξέλλες, V. Thomas, ertnews.gr, imathiotikigi.gr, 21/11/2022).

Κάτοικοι Γης. Ενώ η Γη μετρούσε λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους ως τη δεκαετία του 1800, χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια για να αυξηθεί ο πληθυσμός από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια. Εκτιμάται πάντως πως θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια για να φτάσει ο πληθυσμός τα 9 δισεκατομμύρια το 2037, μια ένδειξη της δημογραφικής επιβράδυνσης. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι ο πληθυσμός θα φτάσει τα 10,4 δισεκατομμύρια τη δεκαετία του 2080, προτού σταθεροποιηθεί ως το τέλος του αιώνα (Atlantea.news, 15/11/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn