agr16.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/1/2023 το τακτικό διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο αντικείμενο την εστίαση στους στόχους του Συλλόγου για το 2023.

Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης προσκάλεσε όλους και όλες στη δημόσια διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη 18 Ιαν. 2023 στις 20.30 στο Zoom και στη σύνδεση https://us02web.zoom.us/j/86117592866.

Και βέβαια, όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν ή και να πάνε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν, Αθήνα) για να συμμετάσχουν στη διάλεξη της Δρ Αικατερίνης Καμηλάκη, όπου η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη του δικτύου Αγροτισσών) θα μιλήσει με θέμα: Η φύση και η ζωή είναι κυκλικές λειτουργίες. Το φυσικό περιβάλλον είναι σταθερό και βιώσιμο (αειφόρο) όσο μεγαλύτερη βιοποικιλότητα έχει. Διαδικτυακά τη συζήτηση μπορεί να την παρακολουθήσει δωρεάν όποιος επιθυμεί την Τρίτη 17 Ιαν. 2023 στις 18.00 στο https://us06web.zoom.us/j/82740849755?pwd=YTZ2ZDRMRDN2b21QTm92ZEhDVzhtQT09&fbclid=IwAR28Y5DwFLCMM8PDaWP5qLPoFdcBYK6ysG6Z1TmcJZ3RrXyX8VS8WGHihQo#success.

Με πρόσκληση του προέδρου του Συλλόγου κ. Κοντογιάννη, την Τετάρτη 11/1/2023 η κα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής) οργάνωσε τη συνάντηση στην πλατφόρμα Zoom, που υποστηρίζεται από το Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχαν οι: Δρ Θωμάς Παπαχρήστου, καθ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, καθ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου και καθ. Δημήτριος Κουρέτας, με συντονιστή τον γράφοντα («ΑγροΝέα», «AgroBus») και γραμματεία την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (γεωργός, Ν. Σκοπός). Τη γραμματειακή υποστήριξη της πρωτοβουλίας είχε η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Πρόβειο ΚΟΡΔΑΛΗ, Μέγαρα).

Τη συζήτηση μπορεί να την δει κάθε ενδιαφερόμενος στο Facebook στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/1139093916809267, όπου βρίσκονται και άλλες, πάνω από 200, δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις σαν μια ζωντανή «βιβλιοθήκη» θεμάτων που απασχολούν τον σύγχρονο κτηνοτρόφο και όχι μόνο, αλλά και τον σύγχρονο φροντιστή του περιβάλλοντος.

Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν την Τετάρτη 11/1/2023 με κύριο ερώτημα «Τι θα μπορούσε να κάνει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής το 2023» εντοπίζονται:

 • Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς θα εφαρμοστεί για την Ελλάδα αυτό που μερικοί λένε «Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027».
 • Θετική αλλά όχι πανάκεια πρέπει να θεωρηθεί το «Σύμφωνο Ειρήνης με τη Φύση», που υπέγραψαν 190 κράτη του ΟΗΕ στο Μόντρεαλ στις 18/12/2022. Μοιάζει να άρχισε μια αντιστροφή της παλαιότερης υποβάθμισης του ρόλου του αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου κ.λπ.).
 • Πυξίδα για τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες για όλες τις πολιτικές και χρηματοδοτήσεις είναι το «Αγροτικό Σύμφωνο Υπαίθρου 2040»
 • Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θεωρεί ιδιαιτέρως σημαντικά, μαζί με την καθημερινότητα της επιβίωσης, α. τις σταθερές χρήσεις γης (με υποθέματα: τον χαρακτηρισμό επαρκών βοσκοτόπων, τις αδειοδοτήσεις κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, τα κτηνοτροφικά πάρκα, τις city farm, και την ενεργοποίηση της οικοτεχνίας για κρεατοσκευάσματα), β. τα αγροτικά σχολεία μαθητείας με αξιοποίηση υποστηρικτικού δικτύου από τοπικές φάρμες και γ. την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με Αγροτικά Επιμελητήρια. Είναι απαράδεκτο να μην υποστηρίζονται οι επιχειρηματίες αγρότες από Επιμελητήρια.
 • Θα έπρεπε να αξιοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καλύτερη προσέγγιση των νέων και την προβολή του σημαντικού ρόλου της κτηνοτροφίας.
 • Οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν επαρκέστερα για τις σωστές-πραγματικές διαστάσεις της προσφοράς της εκτατικής κτηνοτροφίας στην ευζωία, στην οικογενειακή εκμετάλλευση, στον αγροτικό τρόπο ζωής και στις ιδιαιτερότητες του τρόπου ζωής των κτηνοτρόφων.
 • Η υποστήριξη σε επισκέψιμες φάρμες πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως.
 • Η ελληνική κτηνοτροφία προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική οικονομία, αλλά κυρίως στην επισιτιστική ασφάλεια και σε οικοσυστημικές ανάγκες. Ίσως η διαμόρφωση ειδικών πιστοποιήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστούς πολίτες και καταναλωτές να αντιληφθούν τις σημαντικές προσφορές της ελληνικής εκτατικής κτηνοτροφίας και να διαμορφώσει το «brand» της κτηνοτροφίας.
 • Η συστηματική και συνεχής ενημέρωση και προβολή της συμβολής της κτηνοτροφίας στη σύγχρονη πραγματικότητα θα πρέπει να είναι στους στόχους κάθε οργανωμένης συλλογικής προσπάθειας στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για την κτηνοτροφία. Διαφάνηκε αισθητή έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης ακόμα και σε υπουργικό επίπεδο, ενώ είναι ξεκάθαρη η απουσία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων-«κτηνοτρόφων» από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
 • Εντοπίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον μόνο για ζώα αστών (σκυλάκια, γατιά, πουλιά, άλογα κ.λπ.) και σχεδόν «κυνήγι προστίμων» για τα παραγωγικά ζώα.
 • Η κα Κοντογιάννη ανέφερε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έκανε φιλότιμη προσπάθεια στα διαλείμματα της καθημερινότητας (άρμεγμα, γαλουχίες, υγιεινή, καθαριότητα, τροφοδοσία κ.λπ.) να πάει σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, ακόμα και ΕΠΑ.Λ., για να προωθήσει την τοπική παραγωγή τροφής.
 • Οι 200 και περισσότερες δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις είναι ελεύθερες σε βίντεο στο Facebook στο προφίλ του Συλλόγου τόσο ως στοιχείο κοινωνικής διαβούλευσης όσο και ως «βιβλιοθήκη» θεμάτων αλλά και ως μια μορφή αγροτικής ενημέρωσης, αφού δεν υπάρχει επαρκής αγροτική εκπαίδευση ούτε καν επαρκής αγροτική επιμόρφωση.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής ευελπιστεί ότι το 2023 θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει σταθμό στην καμπή προς αναγνώριση της συμβολής της κτηνοτροφίας στην ισορροπία του περιβάλλοντος, στην υγεία και στη διατροφή, στον πολιτισμό και στην εθνική οικονομία.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη προσκάλεσε όλους και όλες στο https://us02web.zoom.us/j/86117592866 στη δημόσια διαδικτυακή ανταλλαγή ευχών την Τετάρτη 18 Ιαν. 2023 στις 20.30.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn