agronea20.12_I_900x600.jpg

 

Τουρισμός. Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) επανέλαβαν για μία ακόμα φορά το αίτημα τους προς την κυβέρνηση, το υπουργείο Τουρισμού και το ΕΟΤ την σύνταξη εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό με αφετηρία το Σχέδιο του ΣΕΤΕ - Τουρισμός 2030 (epixeiro.gr, 28/11/2022).

Volcanic. Με εντυπωσιακό ρυθμό εξελίχθηκε ο πρώτος χρόνος υλοποίησης της προωθητικής εκστρατείας “Heroes of Europe: Volcanic Agriculture”, που στοχεύει στην προώθηση των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, Soave, Lessini Durello καθώς και του τυριού ΠΟΠ Monte Veronese στις αγορές της Ελλάδας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ολλανδίας & Σουηδίας. Με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατ. €, το πρόγραμμα διαρκεί τρία χρόνια και έχει ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των παραπάνω προϊόντων ΠΟΠ, αλλά και τη διάδοση μεγαλύτερης γνώσης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που έχουν τις ρίζες τους σε ηφαιστειακά εδάφη (atlantea.news, 30/11/2022, http://volcanicagricultureofeurope.com/).

Έξοδα. Ξεκάθαρη είναι, σύμφωνα με την έρευνα (9-11/11/2022, ΙΕΛΚΑ), η τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά τις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων. Συγκεκριμένα, το 80% του κοινού δηλώνει ότι έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ποσοστό 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62% του κοινού δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Το 55% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου. Το 25% δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του προκειμένου να καλύψει τις αγορές του. Το 20% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του (atlantea.news, 29/11/2022).

12.000 €. Στα 12.000€ Τυπικής Απόδοσης δηλωµένων καλλιεργειών στο ΟΣ∆Ε του 2022 «κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, η προϋπόθεση ένταξης στα νέα Σχέδια Βελτίωσης, σύµφωνα µε τη σχετική εισήγηση του προϊστάµενου της Μονάδας Επενδύσεων ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύµιο Τσιατούρα. Ο πίνακας µοριοδότησης θα είναι έτσι διαµορφωµένος που απόλυτη προτεραιότητα αναµένεται να εξασφαλίσουν Νέοι Αγρότες και οι αιγοπροβατοτρόφοι που ζητάνε εκσυγχρονισµό στάβλων και αµελκτηρίων (Γιώργος Κοντονής, Agronews.gr, 8/12/2022, σ.σ. με το 80-90% των στάβλων να μην είναι αδειοδοτημένες η καταγραφόμενη πρόθεση είναι «δώρο άδωρο». Οι μη αδειοδοτημένοι στάβλοι δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση Σχεδίων Βελτίωσης δυστυχώς…).

Μητέρες. Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4997/2022 όπου με το με το Άρθρο 43, αυξάνεται η περίοδος της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από έξι (6) σε εννέα (9) μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές σε σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, myota.gr, 8/12/2022, σ.σ. και οι αγρότισσες; δεν είναι μητέρες; μόνο οι μισθωτές γίνονται μητέρες;).

Σχηματισμός V. Τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό «V» για εξοικονόμηση ενέργειας. Ο αέρας που περνά από τα φτερά των πουλιών δημιουργεί μια μικρή αεροδυναμική ανυψωτική δύναμη πίσω από το καθένα, διευκολύνοντας τις πτητικές επιδόσεις. Γι’ αυτό κάθε πουλί πετά ελαφρώς ψηλότερα από αυτό που προηγείται. Ο ενδιάμεσος χώρος που βρίσκεται στα δύο σκέλη του V θεωρείται πλεονεκτική θέση, αλλά το σμήνος δεν ανέχεται πουλιά που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν εκεί. Η θέση κάθε πουλιού στο σχηματισμό αντιπροσωπεύει και την αντίστοιχη στην ιεραρχία της ομάδας. Γάλλοι επιστήμονες μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς πελεκάνων που είχαν εκπαιδευτεί να πετούν πίσω από πλοίο. Οι μετρήσεις κατέδειξαν πως τα πουλιά σε σχηματισμό V καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια (ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 13/12/2022).

Αγροτουρισμός. Το Τεχνικό Σχολείο Τβέντε της Ολλανδίας ήρθε στην Καλλονή Λέσβου, μάζεψε ελιές, έμαθε τη διαδικασία και παρήγαγε το δικό του λάδι. Οι μαθητές πήραν από ένα «πολύτιμο» όπως είπαν μπουκάλι μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει μια επιπλέον «πόρτα» στη Λέσβο! Η συγκομιδή έγινε από τους 10 μαθητές της Γ’ λυκείου και η παραγωγή λαδιού στον Μόλυβο στο ελαιοτριβείο του συν/μού. Ο εκπαιδευτικός κ. Dillen ανέφερε ότι το μικρό μπουκάλι με λάδι στην Ολλανδία ότι έχει τιμή 20 €! (kalloninews.gr, https://www.facebook.com/kalloninews.gr/videos/, agroekfrasi.gr, 7/12/2022).

Ηλεκτρονικές μέλισσες. Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η ενίσχυση της οικονομικής αποδοτικότητας των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων της χώρας και η παραγωγή ανταγωνιστικών μελισσοκομικών προϊόντων. Για την επίτευξη τους τα θεσμικά εργαλεία είναι: το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα & η διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας & διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού (ΥφυπΑΑΤ, Σ. Κεδίκογλου, 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 13/12/2022).

Σκόρδο. Το σκόρδο έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου. Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη. Η αλλισίνη προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση. Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά.

Οινικά. Στα προ covid-19 επίπεδα «επέστρεψε» η κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα την αμπελοοινική περίοδο 2021/2022 (περίοδος από 1/8/2021 έως 31/7/2022), αφού σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ισοζυγίου οίνου από την ΚΕΟΣΟΕ, για την εν λόγω περίοδο η κατανάλωση οίνου καταγράφεται στα 2.803 χιλιάδες hl. Δηλαδή παρουσίασε αύξηση 39,94% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 2020/2021. H κατανάλωση οίνου 2021/2022, παρουσιάζει αύξηση κατά 65,32% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας και κατά 28,16% σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας. H κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 26,70 lt ανά κάτοικο (Ε.Ε. 23 lt/κάτοικο) (ΚΕΟΣΟΕ, 8/12/2022, σ.σ. υπάρχει κάποιος ψύχραιμος παρατηρητής που μπορεί να εξηγήσει τις πολλαπλές κρατικές ενισχύσεις της οινοποιίας; τι συμβαίνει; μπορεί να είναι lobbying;).

Συνεργατισμός. Στην Ελλάδα μέσω των συνεργατικών σχημάτων διακινείται το 18% των παραγομένων αγροτικών προϊόντων ενώ στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστά φθάνει το 65%. «Το 2016 καταργήθηκαν τα Δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, τα οποία επανήλθαν με το νόμο 4673/20, που ξαναδίνει τη δυνατότητα να διαθέτουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί απευθείας τα αγροτικά προϊόντα τους». Η Ελλάδα πρωτογενώς, παράγει προϊόντα αξίας 12 δισ. € και εξάγει μόλις 5 δισ. €, ενώ η Ολλανδία παράγει πρωτογενώς 9 δισ. € και εξάγει 25 δισ. €. «Αυτό είναι μια πρόκληση για εμάς, που θα την πετύχουμε με την τυποποίηση και τη μεταποίηση» (Σ. Κεδίκογλου, ΥφυπΑΑΤ, 12/12/2022).

Επανέρχεται η φύση. Γιατί μεγαλουπόλεις ξεμπαζώνουν τα ποτάμια που είχαν θάψει. Το παράδειγμα του Παρισιού. «Ίσως απλώς το νέο ενδιαφέρον για το ποτάμι να ανοίξει μια νέα εποχή, στην οποία οι άνθρωποι θα μάθουν να ζουν σεβόμενοι το περιβάλλον τους» (iefimerida.gr, dasarxeio.gr, 12/12/2022, σ.σ. μήπως να ξεθάψουμε και τα ποτάμια και τους στάβλους που υπήρχαν αιώνες σε Περιστέρι, Μοσχάτο και Μενίδι για να σωθεί η Αττική;).

Gov.gr. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ μέσω του gov.gr-ηλεκτρονικά θα γίνονται οι αιτήσεις και εγκρίσεις εμπορίας και διακίνησης φυτικών σπόρων. Συγκεκριμένα, οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αφορούν τις παρακάτω διαδικασίες: 1. Αίτηση έγκρισης ενδοκοινοτικής απόκτησης (για φυτικά είδη και ποικιλίες μη εγγεγραμμένα στον εθνικό ή στους κοινοτικούς καταλόγους της Ε.Ε.), 2. Δήλωση εξαγωγής, 3. Αίτηση έγκρισης αναπαραγωγής ποικιλίας καλλιεργούμενου φυτού μη εγγεγραμμένης στον εθνικό κατάλογο, 4. Αίτηση άδειας εμπορίας σπόρων σποράς ποικιλιών για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση εγγραφής σε αντίστοιχο κατάλογο ενός τουλάχιστον κράτους μέλους & 5. Δήλωση προσωρινής διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών στο πολλαπλασιαστικό υλικό (υφυπ. Γ. Στύλιος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, emea.gr, 2/5/2022, σ.σ. ο έλεγχος των σπόρων-πολλαπλασιαστικού υλικού είναι πάρα πολύ σημαντικός στην επιβίωση της βιοποικιλότητας της χώρας και την αειφορία του περιβάλλοντος. Καλό είναι να ξέρουμε τι γίνεται. Καλύτερα να ελέγχουμε εμείς και όχι οι πολυεθνικές το σύστημα των σπόρων).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn