agronews13_12_I_900x600.jpg

 

Δυστύχημα με 50χρονο σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (27/11/2022) σε χωριό του Αγίου Βασιλείου (Ρέθυμνο Κρήτης). Ο άνδρας καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του την ώρα που έκανε εργασίες στο χωράφι του (cretapost, ant1news.gr, 28/11/2022, σ.σ. χωρίς Σαββατοκύριακα, χωρίς αργίες, οι αγρότες πεθαίνουν μόνοι και αβοήθητοι στα χωράφια και δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι νεκροί από δυστυχήματα, πόσοι από ατυχήματα και πόσοι από εργασιακές συνθήκες και φυτοφάρμακα).

«Στα λειτουργικά προβλήματα θα πρέπει επίσης να προστεθεί πως, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του ΙΤΕΠ, το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία ανέρχεται με τη φετινή μελέτη στους 61.000 εργαζόμενους. Και είναι σαφές πως αυτή η μεγάλη τρύπα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ανοιχτή, χρήζει άμεσης και υπεύθυνης αντιμετώπισης» (Αλ. Βασιλικός, ΓΣ ΞΕΕ, Αθήνα, ΧΕΝΙΑ 2022, money-tourism.gr, 28/11/2022).

Τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά διυλιστήρια, Motor Oil και ΕΛΠΕ, καθώς και οι μικρότερες εταιρίες πετρελαιοειδών, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της ενεργειακής κρίσης εάν δούμε τα αποτελέσματα που παρουσίασαν στο 9μηνο 2022. Υπολογίζεται ότι για το 2021-2022 η Ελλάδα έχει μπει μέσα στην 15άδα των μεγαλύτερων εξαγωγικών χωρών στο πετρέλαιο (epixeiro.gr, 28/11/2022).

Ανώτερη εκπαίδευση στην αειφόρο διοίκηση λιβαδοπονικών συστημάτων έγινε 1-2/12/2022 στην Καρδίτσα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δασοπονία.

Σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες που αποδίδονται στις ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων η συνεχιζόμενη πληθωριστική κρίση κάνει 8 στους 10 καταναλωτές να ακυρώνουν δαπάνες διασκέδασης, 2 στους 3 να έχουν μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και να αναβάλουν εργασίες συντήρησης, ενώ 1 στους 2 μειώνουν τις αγορές τους στη διατροφή, καθώς η χρηματική δαπάνη είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων (για 2 στους 3 καταναλωτές) (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών [ΙΕΛΚΑ],  epixeiro.gr, 29/11/2022).

Ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου σας προσκαλεί στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πρωτογενής τομέας - Εφαλτήριο ανάπτυξης για την Εύβοια», που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σκοπός της ημερίδας αποτελεί η ενημέρωση για τις σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Υφυπουργός από την πρώτη ημέρα ανάληψης του χαρτοφυλακίου του καθώς και για το έργο που επιτελείται  για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 07/12/2022 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα. Συνημμένη ήταν η σχετική πρόσκληση (Ε. Μιχαλούδη, Δημοσιογράφος / γρ. Τύπου ΥφΑΑΤ, 1/12/2022, σ.σ. δεν μου αρέσει η δήλωση ότι θα ενημερώσει ο υφυπουργός για το τι έκανε στην εκλογική του περιφέρεια. Μοιάζει σαν προεκλογική συγκέντρωση με χρήματα του ΥπΑΑΤ κατά δήλωση – κρίμα).

«Μέχρι 10 Δεκ. 2022 θα πρέπει οι Περιφέρειες να δηλώσουν αν θα ολοκληρώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης ή θα τα αναλάβει το ΥΠΑΑΤ» (Κιλελέρ, Γ. Γεωργαντάς, ΥπΑΑΤ, 2/12/2022, 5 χρόνια μετά την έκδοση του κανονισμού της Ε.Ε., που περιέλαβε βοσκοτόπια με ξυλώδη βλάστηση, η «ανίκανη» δημόσια διοίκηση (δημόσιοι υπάλληλοι και εκλεγμένοι πολιτικοί) «σκοτώνει» τους κτηνοτρόφους στέλνοντάς τους να αγοράσουν ζωοτροφές από τους εμπόρους ζωοτροφών. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τους «επιστήμονες» ή «γραφειοκράτες» που «επέβαλλαν» τα σταβλισμένα για αύξηση κερδών αλλά κατέστρεψαν το περιβάλλον και τους κτηνοτρόφους, ενώ ενίσχυσαν τους εμπόρους και την εξάρτηση).

Όταν συνειδητοποιείς ότι ο λόγος που οι ομιλίες, σεμινάρια κ.λπ. σχετικά με τις επιχειρήσεις που –θέλουν να εφαρμόσουν/εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές–  θέλουν να παράγουν ήδη βιώσιμα είδη, και όλα σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη, το zerowaste και το sustainability γίνονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, δεν είναι ότι εσύ δεν έχεις πρόσβαση σε αυτά λόγω απόστασης, προσβασιμότητας, άρα και χωρίς να συμμετέχεις σε συγκεκριμένους κύκλους. Αλλά ότι εσύ τα εφαρμόζεις βιωματικά κάθε μέρα σε κάθε τομέα της ζωής σου: σπίτι, οικογένεια, επιχείρηση κ.λπ. Η θεωρία δεν είναι κάποια bullets μιας λίστας αλλά ο τρόπος να συνυπάρξεις σε αρμονία με το άμεσο περιβάλλον σου (Elisabeth-Irene Michaelidou, Ν. Σκοπός, Facebook, 30/11/2022).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) εξέδωσε ψήφισμα (24.11.2022) για τη μείωση της προστασίας του λύκου στην Ευρώπη. Ο λύκος είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος (παράρτημα IV, οδηγίας 92/43).  Έπειτα από πίεση της Copa-Cogema το Ε.Κ. οδηγήθηκε σε αυτό το ατυχέστατο ψήφισμα, που προτείνει το καθεστώς προστασίας του λύκου θα πρέπει να μειωθεί  από "είδος αυστηρά προστατευόμενο "σε "προστατευόμενο είδος". Όμως στις 29.11.2022 μετά το ψήφισμα του Ε.Κ., η εν λόγω πρόταση απορρίφθηκε από τη διαρκή επιτροπή της Σύμβασης! Οι απώλειες των εκτρεφόμενων ζώων (αιγοπρόβατα, αγελάδες κ.λπ.) δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με τέτοια μέτρα. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους (Giorgos Balias, Facebook, 30/11/2022, σ.σ. μήπως όλα γίνονται όχι για τους αγρότες αλλά για τις ΑΠΕ; Τα ψηφίσματα του Ε.Κ. δεν παράγουν εκτελεστό δίκαιο για την ΕΕ. Προφανώς, το ψήφισμα είναι ατυχέστατο. Έχουν δίκαιο οι κτηνοτρόφοι, απλώς οι περιβαλλοντολογούντες αστοί «παίζουνε» με τη ζωή των κτηνοτρόφων και με την περιουσία τους).

Η γρίπη των πτηνών έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο Ην. Βασίλειο με τις μισές γαλοπούλες και χήνες ελευθέρας βοσκής που εκτρέφονταν για τις γιορτές των Χριστουγέννων, πέθαναν ή σφαγιάστηκαν λόγω της έξαρσης της γρίπης των πτηνών στη χώρα. Η συνολική παραγωγή για τα Χριστούγεννα συνήθως έφτανε τα 8,5-9 εκατ. πουλερικά. Δεν γνωρίζουμε τι επίπτωση θα έχει στις τιμές, ενώ οι έλεγχοι για τη γρίπη των πτηνών στα πτηνοτροφία συνεχίζονται (meatnews.gr, 1/12/2022).

  • Τα μήλα είναι καλύτερα από την καφεΐνη για να σε κρατούν ξύπνιο.
  • Τα μήλα πρωτοεμφανίστηκαν στη Μέση Ανατολή πριν από 4.000 έτη.
  • Περίπου το 4% ενός μήλου αποτελείται από βιταμίνες και ανόργανα άλατα.
  • Μία μηλιά κάνει περίπου 400 κιλά μήλα κάθε χρόνο.
  • Τα φρέσκα μήλα επιπλέουν επειδή 25% του όγκου τους είναι αέρας.
  • 7.500 ποικιλίες μήλων καλλιεργούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Κάποιες μηλιές φθάνουν πάνω από 16 μέτρα ύψος και ζουν πάνω από 100 έτη.
  • Ένας Ευρωπαίος καταναλώνει περίπου 21 κιλά μήλα ετησίως.

Στην αρχαία Ελλάδα, το να πετάξεις ένα μήλο σε μια κοπέλα ήταν πρόταση γάμου, αν το έπιανε, σήμαινε αποδοχή (Τα ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 2/12/2022).

Στις 12, 13, 14, 19 & 20 Δεκ. 2022, 17.00-21.00, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά το InnovAthens, ο κόμβος καινοτομίας & επιχειρηματικότητας Τεχνόπολης Αθηναίων, διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων 44 ωρών για την ενίσχυση της αγροδιατροφής και γαστρονομίας με τον τίτλο «Smart4fooD». Δίνεται έμφαση στην παραγωγή μικρότερης κλίμακας προϊόντων boutique και τις δυνατότητες ένταξής τους στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών, συνδέοντάς τα με νέες τεχνολογίες στον τομέα των τροφίμων και της συσκευασίας, με μύθους, πολιτιστικά δρώμενα και βεβαίως με σειρά επιχειρηματικών ευκαιριών (Υπεύθυνη η Δρ Γιολάντα Τότσιου, πληρ. Γεράσιμος Τζαμαρέλος, Education Manager στο Innovathens, Αεριοφυλάκιο, Πειραιώς 100, 118 54 Αθήνα. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 213 0109300).

Είναι απλώς μια κατσίκα. Κατά καιρούς ακούω να λένε, «είναι απλώς μια κατσίκα». Τι κάνεις έτσι; Μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές μου έχω περάσει παρέα με «απλώς μια κατσίκα». Έχω περάσει πολλές ώρες στον στάβλο και η μόνη μου παρέα ήταν «απλώς μια κατσίκα». Το «είναι απλά μια κατσίκα» φέρνει στη ζωή μου καθαρή ευτυχία και χαρά! Λόγω του «απλώς μια κατσίκα» σηκώνομαι νωρίς για να πάω στον βοσκότοπο και να το απολαύσω με την ψυχή μου παρά την κούραση που υπάρχει δουλεύοντας με «απλώς μια κατσίκα». Οπότε για μένα δεν είναι «απλώς μια κατσίκα» αλλά κάτι που μου φέρνει μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη για τη ζωή που έχω! Το «απλώς μια κατσίκα» βγάζει ό,τι είναι καλό μέσα μου και  η παρουσία της μου βγάζει από το μυαλό όλες τις στεναχώριες και ανησυχίες της ημέρας. Ελπίζω κάποια μέρα να καταλάβετε ότι δεν είναι «απλώς μια κατσίκα» αλλά αυτό που μου δίνει ηρεμία! Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσω τη φράση «είναι απλώς μια κατσίκα», απλώς θα χαμογελάσω, γιατί «απλώς δεν καταλαβαίνετε» (Παυλίνα-Ειρήνη, Facebook, 1/5/2022).

Το αλάτι χρησιμοποιείται περίπου στο 1,8-2% του βάρους του αλεύρου. Το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει ότι υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ποσότητα άλατος στη ζύμη για να επιτυγχάνονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τόσο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης όσο και στο τελικό προϊόν, στο ψωμί. Το αλάτι λειτουργεί με τέσσερις σημαντικές ιδιότητες στη διαδικασία της αρτοποίησης και μέχρι τη κατανάλωσή του ψωμιού: 1. Ελέγχει τη ταχύτητα της ζύμωσης, 2. Ενισχύει τη δύναμη/λειτουργία της γλουτένης, 3.Βελτιώνει το χρώμα της κρούστας (κόρας και 4. Συμμετέχει στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (χρώμα, άρωμα, γεύση) (Β. Τσουκαλάς, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn