agr_21_11_I_900x600.jpg

 

Μέσα σε 30 ημέρες παιχνιδιού με δασικό χώμα και φυλλώδη σκουπίδια, τα φινλανδικά νηπιαγωγεία βελτίωσαν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών. Στο πείραμα οι Φινλανδοί αναδημιούργησαν το περιβάλλον σε τέσσερις αστικούς παιδικούς σταθμούς. Κάλυψαν τις παιδικές χαρές με χώμα του δάσους, βρύα, γρασίδι λιβαδιού, νάνο άλκη, βατόμουρα και εγκατέστησαν κουτιά φύτευσης για ετήσιες καλλιέργειες κήπου. Τα παιδιά έπαιζαν για 1,5 ώρα κάθε μέρα για έναν μήνα. Το μικροβίωμα του εντέρου και του δέρματός τους αναλύθηκε πριν και μετά το πείραμα και συγκρίθηκε με παιδιά σε απλά αστικά νηπιαγωγεία. Έπειτα από μόλις 28 ημέρες η ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου και του δέρματος τους αυξήθηκε πάρα πολύ, καθώς και τα Τ-κυτταρικά τους και άλλοι σημαντικοί ανοσοποιητικοί δείκτες στο αίμα (ygeia-sos.blogspot.com, 16/3/2022, σ.σ. και εάν πρόσθεταν και ζώα, τα αποτελέσματα θα ήταν καταπληκτικά, αλλά η φροντίδα των ζώων είναι πολύ δύσκολη. Μακάρι να υπήρχαν στάβλοι εκεί κοντά, μέχρι 300 μ.).

Όταν ο Covid-19 απαγόρευσε τις μετακινήσεις, αναδείχθηκε η σημασία των κοινωνικών δεσμών. «Πολλοί άνθρωποι δεν επισκέπτονταν ποτέ τα καταστήματα της γειτονιάς τους ούτε τους γείτονές τους. Η πανδημία μας βοήθησε να ανακαλύψουμε εκ νέου την τοπικότητα, κι αυτό είναι κάτι που έχει βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας» (Κ. Μορένο, καθ. Πανεπιστημίου Σορβόννης, σύμβουλος Δημάρχου Παρισιού). Άλλαξε άρδην από τους περιορισμούς της πανδημίας o τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί, ταξιδεύει, καταναλώνει και κοινωνικοποιείται κανείς. Κάθε γειτονιά στην πόλη των 15 λεπτών, θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε έξι βασικές κοινωνικές λειτουργίες: κατοικία εργασία, προμήθειες, φροντίδα, μάθηση και διασκέδαση. Η Μελβούρνη έχει υιοθετήσει ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο για «γειτονιές 20’» (Γ. Χαρλαύτη, emea.gr, 2/4/2022).

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για την προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr και 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας. Αρμόδια η εταιρία «Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ΕΦΕΤ, 6/4/2022).

«Η Αττική μας και η Αθήνα χαρακτηρίζονται από τον διεθνή τουριστικό Τύπο και φέτος ως μια από τις πιο γοητευτικές περιοχές του κόσμου. Ο κλάδος της φιλοξενίας, του φαγητού και του ποτού μαζί συγκαταλέγονται στους ισχυρότερους συντελεστές στην ελληνική οικονομική ανάπτυξη, αφού συνεισέφεραν 9,8 δισ. € στην οικονομία τον προηγούμενο χρόνο, που ξεπερνά το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Συνολικά τα ξενοδοχεία υποστήριξαν περίπου 170.000 θέσεις εργασίας το 2021» (Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής,  Greek Hotel of the Year Awards, Αθήνα, 30/3/2022, emea.gr, 4/4/2022, σ.σ. ο πρωτογενής τομέας συνεισέφερε περίπου τα ίδια και επιπλέον η τελική ολική συνεισφορά φθάνει στο 20% του ΑΕΠ. Η καταγεγραμμένη απασχόληση φθάνει περίπου τις 500.000 θέσεις εργασίας και επιπλέον είναι οι μη καταγεγραμμένοι αλλοδαποί εργάτες γης και η αδήλωτη εργασία της αγροτικής οικογένειας. Ο αγροτικός τομέας προσφέρει στην αυτάρκεια της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τουρισμός στην εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας…).

Εξαιρετική η ιδέα, πάρα πολύ καλή η προσπάθεια του Συμποσίου της Αειφόρας Οικονομίας της φιλοξενίας σε σύνδεση με την ελληνική διατροφή και τον πολιτισμό (6 ώρες ΕΟΤ στο St. George, 12/4/2022 ούτε ένας εκπρόσωπος των οργανωμένων αγροτών).

Στην ανάκληση νοθευμένων ελαιολάδων από την αγορά προέβη ο ΕΦΕΤ. Έγραφαν «εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα», ενώ βρέθηκαν να περιέχουν σπορέλαιο σε μεγάλο ποσοστό. Πρόκειται για δύο παρτίδες της «OLIS», που τυποποιούνται στην Ελλάδα από την «Αγροτικά Προϊόντα Θάσου Α.Ε.-OLIS A.E.», 640 04 Θάσος, με αλφαριθμητικό αριθμό μονάδας τυποποίησης EL 40457, με αριθμό παρτίδας LF132821 και L F052621 (ΕΦΕΤ, athensvoice.gr, 5/4/2022).

Πώς θα έπρεπε να προετοιμάζει ένα σχολείο τον πολίτη 20 χρόνια μπροστά από σήμερα, σε ένα μέλλον το οποίο λόγω της εκθετικής τεχνολογικής ανάπτυξης αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο κ. Άγγελος Πατσιάς από το Big Bang School (Λάκωμα Θεσσαλονίκης). Τα παιδιά βρίσκονται σε εργαστήρια όπου διδάσκονται Μαθηματικά, Γλώσσα, Ξυλουργική, καλλιεργούν λαχανόκηπους και μαγειρεύουν συνεργαζόμενα μεταξύ τους, όπως κάναμε στο προσκοπικό παιδαγωγικό κοινωνικό σύστημα (citypatras.gr, 7/5/2019, σ.σ. μου το θύμισε η Κατερίνα).

Κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών από το λαθρεμπόριο «τσίπουρου» και κρασιού. «Αυτά» τα προϊόντα δημιουργούν πλήγμα στην οικονομία και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Περίπου 4.426 lt προϊόντος που έμοιαζε με χύμα «τσίπουρο» σε πλαστικές φιάλες κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ Μακεδονίας. Το 2021 στο Τελωνείο Καστοριάς κατασχέθηκαν 5.989 lt σαν χύμα «τσίπουρο». Πριν λίγες μέρες στον Συνοριακό Σταθμό του Προμαχώνα συνελήφθη άντρας που μετέφερε 172 lt λαθραία αλκοολούχα ποτά (κρασί και «τσίπουρο») από Βουλγαρία. «Η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΕΑΟΠ, γι’ αυτό καλούμε τους καταναλωτές να προτιμούν τα εμφιαλωμένα αποστάγματα. Ανοίγοντας το πώμα ασφαλείας από κάθε ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι αποστάγματος ο καταναλωτής ήδη γνωρίζει ότι το περιεχόμενο προστατεύεται, έχει ελεγχθεί, γνωρίζει τον αποσταγματοποιό και είναι ασφαλές για να το απολαύσει υπεύθυνα (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών-ΣΕΑΟΠ, in.gr, texnologosgeoponos.gr, 12/4/2022).

O ΟΠΕΚΕΠΕ, κατόπιν των υπ’ αριθμ. 410/2022 και 411/2022 αποφάσεων της ΑΕΠΠ αναφορικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Πιστοποίηση Φορέων Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών (ΦΥΠΥ) στο πλαίσιο υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2022 και λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως η επανάληψη των διαδικασιών πιστοποίησης θα καθιστούσε αδύνατη την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των αιτήσεων των παραγωγών, δεν θα προχωρήσει σε έκδοση νέας Πρόσκλησης. Οι απαιτήσεις για υπηρεσίες που θα παρείχαν οι Φορείς Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών-ΦΥΠΥ θα καλυφθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Agrenda.gr, 12/4/2022, σ.σ. Μπράβο. Ο ανίκανος και αναποτελεσματικός ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν μπόρεσε να παραλάβει ποτέ το τεχνολογικό υπόβαθρο, αλλά μισθοδοτούσε κανονικά τους υπαλλήλους του, ξύπνησε…).

Το φυσικό αντικαταθλιπτικό είναι το βακτήριο Mycobacterium vaccae, που βρίσκεται στο χώμα, και οι άνθρωποι καταπίνουν ή εισπνέουν όταν περνούν χρόνο στη φύση και την κηπουρική. Το βακτήριο διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης. Οι πιο «παθιασμένοι» κηπουροί λένε ότι ο κήπος τους είναι το «χαρούμενο μέρος» τους και ότι η κηπουρική μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση. Το Mycobacterium vaccae βελτιώνει επίσης τη γνωστική λειτουργία, έχει επίδραση στη νόσο του Crohn, ακόμα και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι φυσικές επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών βακτηρίων στο έδαφος μπορούν να γίνουν αισθητές για έως και 3 εβδομάδες. Λέρωσε τα χέρια σου με χώμα για να είσαι πιο υγιής (C. Mplionis, Facebook, 7/4/2022).

Το εθνικό μας φαγητό δεν είναι η φασολάδα αλλά τα χόρτα! Τα χόρτα (βλίτα, γλιστρίδες, ραδίκια, αντίδια, σταμναγκάθι, ζοχοί, καυκαλήθρες, ζοχιά, βρούβες, σέσκουλα, μάραθο, κρίταμο κ.λπ.) σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο. Από τις πίτες, τα πιτάρια και τις σαλάτες μέχρι το περίφημο φρικασέ, τα χόρτα φαίνεται πως πρωταγωνιστούσαν στα τραπέζια των προγόνων μας από την αρχαία Ελλάδα. Δεν ήταν προνόμιο μόνο του ελλαδικού χώρου, αλλά οι Έλληνες ήταν αυτοί που εφηύραν τα διαφορετικά μαγειρέματα για κύριο γεύμα με βάση τα χορταρικά και το ελαιόλαδο. Το περίεργο είναι ότι οι πλούσιοι φαίνεται πως έτρωγαν πιο συχνά λαχανικά και χόρτα ενώ οι φτωχοί τρέφονταν περισσότερα με όσπρια (Μ. Προβατά, γιατρός, σύμβουλος διατροφής, mixanitouxronou.gr).

«Βρισκόμαστε σε έναν αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση την κλιματική κόλαση και έχουμε το πόδι μας στο γκάζι. Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: συνεργαστείτε ή εξαφανιστείτε». Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ ΟΗΕ, COP27, Αίγυπτος Σαρμ Ελ Σέιχ. Έτσι περιέγραψε τη σοβαρότητα της κατάστασης της κλιματικής κρίσης για να μειώσουν τα κράτη τις εκπομπές αερίων ή να καταδικάσουν τις επόμενες γενιές σε μια κλιματική καταστροφή (ecozen.gr, 7/11/2022).

Πάνω από 200 δισ. $ είναι το όφελος μόνο για τις εισηγμένες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Financial Times αξιολογούν τα συνολικά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες πετρελαίου και βενζίνης που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ έφτασαν τα 200,24 δισ. $ για το 2ο και το 3ο τρίμηνο (OT.gr. timesnews.gr, 6/11/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn