agr15_11_I_900x600_002.jpg

 

Στην ίδρυση νέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος & Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) προχώρησε ο ΣΕΚ, ο ΣΕΒΕΚ, η ΕΣΕ και η ΠΟΚΚ στις 13/3/2022, και μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε τι έχει κάνει…  «Με πνεύμα συνεργασίας, ομόνοιας και ενότητας στους παραγωγικούς φορείς της κτηνοτροφίας και στις οργανώσεις όλου του εμπλεκόμενου συμπλέγματος με το ζωικό κεφάλαιο, το κρέας και τα παράγωγά του με σκοπό την προώθηση και υπεράσπιση των συμφερόντων τους, καθώς και τη θετική συνδρομή όλων στην εθνική οικονομία» (meatnews.gr, 28/3/2022, σ.σ. κάποτε ήταν η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ΠΕΚ, συριζαιική στήριξη) και δημιουργήθηκε μετά ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ, με συριζαιικη στήριξη και ΠΑΣΕΓΕΣ; με μέλη συλλόγους, συνεταιρισμούς και άτομα!). Ο ΣΕΚ μετείχε στη δημιουργία της ΕΔΟΚ και τώρα ακούμε ότι πρωτοστατεί στη νέα ΕΔΟΤΟΚΚ… (μοιάζει μόνιμα «τοξικός» αυτός ο Σύνδεσμος και διαλυτικός του κτηνοτροφικού κόσμου. Μοιάζει σαν να παρακολουθούμε «πρωτάθλημα» διαλυτών του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής επιχειρηματικότητας).

«Η μεγάλη πλειονότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της πανδημίας Covid19, όπως άλλωστε το έκαναν και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Και αυτό συνέβη παρότι δεν διαθέτουν τα “μαξιλάρια ασφαλείας” μιας πολυεθνικής ή μιας μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά των οικογενειακών επιχειρήσεων: την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα (Ε. Κασελάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 20/11/2021, σ.σ. και οι περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Δεν είναι business, αγρότης είναι ο φροντιστής του περιβάλλοντος, είναι τρόπος ζωής).

Η Ελλάδα είναι 58η στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας-World Happiness Report 2022 για την περίοδο 2019-2021. Στην περίοδο 2017-2019 η Ελλάδα ήταν στην 77η θέση. Κάθε φορά στις 20 Μαρτ.-Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας του ΟΗΕ οι άνθρωποι σε κάθε χώρα αξιολογούν τη ζωή τους και πόσο ικανοποιημένοι είναι. Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε φέτος με 5.948 βαθμούς Η πρώτη Φινλανδία έναντι έχει 7.821 και συνεχίζουν Δανία, Ισλανδία, Ελβετία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Νορβηγία, Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία. Η Γερμανία είναι 14η, οι ΗΠΑ 16ες, η Αγγλία 17η και η Γαλλία 20ή. Οι χώρες με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών είναι ευτυχισμένες και ανθεκτικές εν μέσω σοβαρών κρίσεων (emea.gr, 19/3/2022).

Έσβησε στο ποιμνιοστάσιό του πολύ νωρίς το πρωί ένας 67χρονος κτηνοτρόφος από το Μελιδόνι Χανίων. Ο άτυχος άνδρας πριν χαράξει η μέρα πήρε τον δρόμο για το μαντρί του που βρίσκεται έξω από το χωριό. Όμως με το που έφτασε ένιωσε αδιαθεσία και σωριάστηκε καταγής χωρίς τις αισθήσεις του. Το ΕΚΑΒ που κλήθηκε δεν μπόρεσε να κάνει κάτι (agrocretanews.gr, 19/3/2022).

To έργο: Αξιοποίηση παραπροϊόντων και αποβλήτων ελαιουργίας για την παραγωγή καινοτόμων βιολειτουργικών ζωοτροφών και ποιοτικών ζωικών προϊόντων - OliveFeed στοχεύει στην παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολειτουργικών ζωοτροφών για πτηνά με κρεατοπαραγωγική και αυγοπαραγωγική κατεύθυνση από βιοδραστικά εκχυλίσματα παραπροϊόντων και απόβλητων ελαιουργίας. Πρόκειται για συνεργασία 7 φορέων στα πλαίσια του ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ. Πληροφορίες στο olivefeed.gr.

Αγρονέα (24/2016). «Το ανθρώπινο αισθητήριο της γεύσης επηρεάζεται απ’ το αισθητήριο της ακοής! Όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος (ή η μουσική), τόσο χάνεται η γεύση του αλμυρού και του γλυκού και αυξάνεται η αίσθηση του τραγανού! Τα εστιατόρια με καλή και απαλή μουσική έχουν καταγραφεί στο μυαλό του πελάτη ως έχοντα καλύτερη κουζίνα (Mina Tolidou, Facebook, 22/3/2022, μου το θύμισε η κα Μ. Τολίδου).

Στους μήνες που πέρασαν παρουσιάστηκε η «μεγάλη παραίτηση», οι Αμερικανοί που άφησαν τις δουλειές τους μέσα στο 2021 το έκαναν διότι ήταν οι αμοιβές χαμηλές (63%), διότι δεν είχαν ευκαιρίες για ανέλιξη (63%) και διότι υπήρχε το αίσθημα έλλειψης σεβασμού στην εργασία (57%). Το 39% που παράτησαν τη δουλειά τους πέρυσι αναφέρουν ότι ο λόγος ήταν ότι εργάζονταν πάρα πολλές ώρες. Το 18% αναφέρθηκαν στην απαίτηση του εργοδότη τους για εμβολιασμό (Pew Research Center, epixeiro.gr, 23/3/2022, σ.σ. αφορά αστούς εργαζόμενους. Οι αγρότες ως αυτοαπασχολούμενοι-επιχειρηματίες έχουν ήδη καταστραφεί, διατηρούνται σε «τεχνητή» ζωή ή οδηγούνται σε έξοδο «exit» από τα αγροτικά επαγγέλματα...).

Ένα μονοκύτταρο θαλάσσιο μικρόβιο είναι ικανό να συλλαμβάνει άνθρακα με φυσικό τρόπο και να «ροκανίζει» έως 10 Gt CO2 από την ατμόσφαιρα. Πολύ αργές διεργασίες μετακινούν τον άνθρακα από τις επιφάνειες των ωκεανών στα βάθη τους και στη συνέχεια σε πετρώματα, όπως ο ασβεστόλιθος και το μάρμαρο, που γίνονται από τα κελύφη των θαλάσσιων πλασμάτων. Το CO2 που εκπέμπεται από την καύση ορυκτών καυσίμων διαταράσσει την ισορροπία. Συγκέντρωση CO2 1.000 ppm, 2,5 φορές πάνω από την ύπαιθρο) σε αίθουσες διδασκαλίας δημιουργούν υπνηλία, ecozen.gr, 23/3/2022).

Η διημερίδα «Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον», που διοργάνωσε το Παράρτημα Κεν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής-ΑΠΘ, είναι αναρτημένη στο www.youtube.com/watch?v=_6fGayoVxlQ (Επιπτώσεις σε Φυτική & Ζωική Παραγωγή) και στο www.youtube.com/watch?v=xUElsFBEPrY (Φυσικές Καταστροφές-Επιπτώσεις στο Περιβάλλον & Επιπτώσεις στην Ενιαία Υγεία).

Στην πιο πρόσφατη λίστα του Conde Nast Traveller συναντάμε 26 προτάσεις διαφορετικών προορισμών με τίτλο «Τα καλύτερα μικρά μέρη σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ανάμεσά τους και το Καστράκι Μετεώρων Τρικάλων, καθώς και ο Άσσος Κεφαλονιάς (Γ. Χαρλαύτη, emea.gr, 29/3/2022).

H ελληνική Agro-U επελέγη στο Top-10 του accelerator Nextcelerator των SeedBlink, Microsoft και Agricover από τις 50 που δήλωσαν συμμετοχή. Η Agro-U είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιχειρεί να συνδέσει αρμονικά την προσφορά εργασίας στον πρωτογενή τομέα με την αντίστοιχη ζήτηση. Σήμερα διαθέτει πενταψήφιο πλήθος χρηστών και περισσότερες από 700 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα. Τη νεοσύστατη Agro-U έχουν ιδρύσει (2020) οι Κ. Νικολαΐδης (γεωπόνος) και Κ. Χ#Γεωργίου, προγραμματίστρια, στη Θεσσαλονίκη (startupper.gr, 28/3/2022).

Πολλαπλώς επιζήμια η καύση κλαδεμάτων ελαιοδένδρων. Από την πιθανή πρόκληση πυρκαγιάς και την ατμοσφαιρική ρύπανση έως την απώλεια χρήσιμης οργανικής ύλης για τις καλλιέργειες στην Ελλάδα και στην απώλεια βιομάζας για παραγωγή ενέργειας (eleftheriaonline.gr, 24/3/2022, παλαιότερα είχε προταθεί να γίνουν pellets τα κλαδιά για καύσιμη ύλη. Η παραμονή των ξερών κλαδιών στα ελαιόδενδρα αφήνουν τα ξυλοφάγα έντομα (σκολύτες) να ολοκληρώνουν τον καταστροφικό κύκλο τους. Πρέπει να κόβονται και να καίγονται πριν τον Απρίλιο (gargalianoionline.gr, 24/3/2022).

Αυτό που φοβόντουσαν οι μεγαλύτερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις συνέβη. Η Κίνα αποφάσισε να κάνει ένα βήμα χωρίς προηγούμενο προς τα κρυπτονομίσματα και την τεχνολογία blockchain, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει ένα επίσημο νόμισμα. Η κινεζική κυβέρνηση ενημέρωσε ότι επέλεξε μια συγκεκριμένη εταιρία για την αγορά και το μάρκετινγκ του νέου της νομίσματος – τον Όμιλο YuanPay. Ο Κινέζος Υπουργός Οικονομικών, ο Liu Kun, ανακοίνωσε ότι η αρχική τιμή του νομίσματος θα είναι US$0,01! Με βάση τα τωρινά δεδομένα μπορεί να γίνει αγορά 13.000 περίπου επίσημων νομισμάτων προς 250€ (isecureoffer.com, 31/3/2022).

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου είναι εξαιρετικά υψηλή στην Ελλάδα, με 18 kg/χρόνο, ακολουθούν η Ισπανία με 12,6 kg, η Ιταλία με 10,9 kg, η Κύπρος με 7,5 kg και η Πορτογαλία με 7,4 kg. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά σε όλους τους τρόπους μαγειρέματος και με σπορέλαια στο τηγάνισμα, ενώ έχει παράλληλη χρήση με το βούτυρο για την παρασκευή γλυκών. Το 57% χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που προμηθεύεται κατά 74% από συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Το 59% όσων δεν έχουν φίλους αγοράζουν τυποποιημένο. Τα αποτελέσματα της μελέτης στο: https://youtu.be/NunVkklyS2INutrients (ΕΦΕΤ, 16/11/2021).

Ο Μάρτιος του 2022 ήταν από τους πιο ψυχρούς της τελευταίας 12ετίας. Ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός από το 1980 (1987, 1996 και 1998). Μάλιστα η μέση θερμοκρασία του φετινού Μαρτίου ήταν χαμηλότερη και από τους τρεις μήνες του φετινού χειμώνα (meteo.gr, atlantea.news, 3/4/2022).

Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ρευματοκλοπές. Οι απώλειες προσδιορίζονται το 2020 σε 9,827% της συνολικής ποσότητας ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο διανομής, από τις οποίες οι μη τεχνικές απώλειες είναι 4,47%. Έτσι, επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές. emea.gr (29/3/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn