agr_β_2-11.jpg

 

Τα σημασία των σημαντικών έναντι των επειγόντων πρόταξε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο υπουργείο (Αχαρνών 2, Αθήνα), την Τετάρτη 26/10/2022.

Ο υπουργός κ. Γεώργιος Γεωργαντάς άκουσε με πολύ ενδιαφέρον τις καταγεγραμμένες θέσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής για τα πολύ σημαντικά θέματα που είναι προαπαιτούμενα για την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, τα οποία, όπως αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Γιάννη Κοντογιάννη, είναι πέραν των επειγόντων θεμάτων, για τα οποία εκτιμάται ότι υπάρχει επαρκής πληροφόρηση όλων από δομές και συλλογικότητες της κτηνοτροφίας, είναι ιεραρχημένα: (1) Η άμεση τακτοποίηση αδείας των υπαρχόντων στάβλων, (2) Η συστηματική έλλειψη χρήσεων γης για παραγωγή τροφής, (3) Η αναγνώριση της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας με αγροτικά επιμελητήρια, (4) Η απαραίτητη καινοτομία να λειτουργήσουν αγροτικά σχολεία μαθητείας, (5) Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, κτηνοτροφικών πάρκων, (6) Η επέκταση της οικοτεχνίας και στα ζωικά προϊόντα και (7) Η δημιουργία αγορών αγροτών.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932 094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι), γραμματέας του Συλλόγου, εξειδίκευσε τα θέματα στην πολύ ειλικρινή πολιτική συζήτηση, επισημαίνοντας τη σχεδόν συστηματικά εχθρική προς την ελληνική κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα στάση υπηρεσιακών παραγόντων.

Ακόμα και η πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ επιτεύχθηκε σχεδόν οκτώ μήνες μετά την πρώτη προσπάθεια επικοινωνίας του Συλλόγου (12/2/2022).

Όσον αφορά τα ιεραρχημένα σημαντικά προβλήματα, η κα Κοντογιάννη ανέφερε:

  1. Ο μαξιμαλιστικός νόμος για την αδειοδότηση των υπαρχόντων στάβλων έχει αφήσει σε ομηρεία το 90% των στάβλων της Αττικής χωρίς άδεια λειτουργίας. Χωρίς άδεια λειτουργίας οι υπάρχοντες στάβλοι καθίστανται επιχειρηματικοί «όμηροι» των εμπόρων γάλακτος και κρέατος, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την οικοτεχνία και βέβαια εμποδίζονται στα Σχέδια Βελτίωσης. Πρέπει να δοθεί παράταση (λήγει η προθεσμία στις 31/12/2022) και να τροποποιηθούν οι όροι αδειοδότησης με άμεση τακτοποίηση των υπαρχόντων, όπως έγινε ακόμα και με καταπατητές και καταστροφείς του περιβάλλοντός μας από τους αυθαιρέτως δομήσαντες. Οι αυθαιρέτως οικοδομήσαντες νεοέποικοι και τσιμεντοποιητές άλλαξαν το περιβάλλον της Αττικής και δημιούργησαν σχεδόν ανυπέρβλητα προβλήματα στην ισορροπία της αττικής υπαίθρου (τεχνητό εις βάρος φυτικού και ζωικού) και εις βάρος του τρόπου ζωής των αγροτών κατοίκων της.
  2. Η απαράδεκτη έλλειψη χρήσεων γης με θεσμική υποχρεωτική χωροθέτηση χώρων παραγωγής μέρους της απαιτούμενης τοπικής επισιτιστικής ασφάλειας καθιστά την πατροπαράδοτη κτηνοτροφική επιχείρηση επισφαλή. Δείχνει πιθανό νοητικό κενό η θεσμική υποχρέωση στα χωροταξικά-ρυμοτομικά σχέδια με πρόβλεψη για χώρους λατρείας, χώρους εκπαίδευσης, χώρους άθλησης, χώρους ψυχαγωγίας, χώρους συγκέντρωσης κ.λπ. και να μην υπάρχει θεσμική υποχρέωση για χώρους παραγωγής τροφής (φυτικής και ζωικής προέλευσης).
  3. Η συστηματική υποτίμηση (bullying;) της αγροτικής επιχειρηματικότητας αφήνει τους επαγγελματίες αγρότες έξω από τα τοπικά επιμελητήρια, ενώ δεν υπάρχει ακόμα θεσμικό πλαίσιο για αγροτικά επιμελητήρια. Πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες ισότιμης αναγνώρισης της αγροτικής επιχειρηματικότητας και υποστήριξής της.
  4. Η απαραίτητη «καινοτομία» στον αγροτικό τομέα θα έπρεπε να ξεκινά από επαρκή αγροτικά σχολεία μαθητείας, στα οποία θα συμμετέχουν καθοδηγητικά οι τοπικοί επαγγελματίες αγρότες. Με μόνο το 6,8% των αγροτών να έχουν κάποιας μορφής εκπαίδευση (ενώ ο μέσος όρος της Ευρ. Ένωσης είναι 25%), μοιάζει ουτοπία η υπερβολική σημασία στην αγροτική καινοτομία και στην αγροτική τεχνολογία χωρίς αγροτικά σχολεία μαθητείας. Είναι απαραίτητη μαζί με τη σύνδεση της παραγωγής με τη γνώση η ανάπτυξη αγροτικών ικανοτήτων αλλά και η ζύμωση στις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες στα αγροτικά σχολεία μαθητείας.
  5. Πριν λίγες μέρες (14/10/2022) ψηφίστηκε η δημιουργία και η ενίσχυση επιχειρηματικών πάρκων, αλλά για τα κτηνοτροφικά πάρκα, που είναι εξ ορισμού επιχειρηματικά πάρκα, δεν ακούγεται τίποτε. Ακόμα και ως οριακός τρόπος διατήρησης της τοπικής περιβαλλοντικής ισορροπίας και της τοπικής κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας στην περιαστική κτηνοτροφία, οι Δήμοι της Αττικής προτιμούν να «αρρωσταίνουν» οι δημότες τους από την έλλειψη ανοσίας (που αναπτύσσεται από την ύπαρξη στάβλων), παρά να χάσουν τα λεφτά του real estate. Όπως υπάρχουν τα ευεργετήματα από την ύπαρξη πάρκων πρασίνου, υπάρχουν ευεργετήματα για τους περιοίκους και από την ύπαρξη city farm μέσα στον οικιστικό ιστό.
  6. Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες για οικοτεχνία και στα ζωικά προϊόντα (γαλακτοκομικά και κρεατοσκευάσματα). Η δημιουργία τεχνητών εμποδίων με προδιαγραφές και πιστοποιητικά, ή και με άλλους τρόπους, εμποδίζει την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Οι αγρότες είναι υποκείμενα «εκβιασμών», διότι τα αγροτικά προϊόντα είναι ευπαθή, ευαλλοίωτα και ογκώδη. Η οικοτεχνία και για ζωικά προϊόντα θα επιτρέψει στους αγρότες να μην υφίστανται τους εκβιασμούς των μεταπρατών αλλά να μεταποιούν τα ζωικά τους προϊόντα ώστε να έχουν περιθώρια καλύτερων όρων διαπραγμάτευσης της τιμής τους.
  7. Κάθε Δήμος θα έπρεπε να μπορεί να έχει την Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα του με δημιουργία τοπικών αγορών αγροτών μόνο από αγρότες. Αυτό θα επέτρεπε στους αγρότες να διαθέτουν το 20% περίπου της παραγωγής τους απευθείας στους καταναλωτές, να δέχονται την απευθείας πιστοποίηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και βέβαια να έχουν επαρκή ταμειακή ρευστότητα στις εκμεταλλεύσεις τους, αποδεσμευόμενοι από τη στενή εξάρτηση από τα τραπεζικά δάνεια ή τις δεσμευτικές «λεόντειες» συμβάσεις.

Πέραν της επιζητούμενης θεσμικής συμμετοχής στις αποφάσεις που αφορούν την περιαστική κτηνοτροφία, φάνηκε ότι ο υπουργός αντιμετωπίζει θετικά την ανάγκη για παράταση του χρόνου τακτοποίησης των υπαρχόντων στάβλων, την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου συμμετοχής των κτηνοτρόφων κατά τη μεταβατική περίοδο στα προγράμματα χρηματοδότησης-εκσυγχρονισμού, στην άμεση ανακούφιση της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας με κτηνοτροφικά πάρκα στην Αττική και τη θεσμοθέτηση της υποστήριξης της κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας με επιμελητηριακές δομές.

Η κα Κοντογιάννη προσκαλεί όλους στις ανοικτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, που γίνονται κάθε Τετάρτη στις 20:30, και ειδικά στις 2 Νοεμβ. 2022 θα γίνει διαδικτυακά στο https://us02web.zoom.us/j/86415669957.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn