agr2-11_002.jpg

 

Τουλίπες. Η καλλιέργεια των ελληνικών ειδών τουλίπας γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας για την αξιοποίηση των αυτόχθονων και ενδημικών ειδών της Ελλάδας στην ανθοκομία με τις ελληνικές τουλίπες Tulipa cretica «Hilde», T. clusiana «true species», T. bakeri «Lilac wonder», T. australis, T. orphanidea «Flava», T. clusiana «Chrysantha» και T. Saxatilis. Την πρώτη χρονιά του ερευνητικού προγράμματος έγινε πιλοτική καλλιέργεια. Όλα είναι στο tulips.gr, 2310 471110 (εσωτ. 214 ή 229), Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Συντονιστής του tulips.gr είναι ο Δρ Ν. Κρίγκας (Ερευνητής ΙΓΒΦΠ) και Επιστ. Υπεύθυνος ο Δρ Γ Τσοκτουρίδης (Ερευνητής του ΙΓΒΦΠ).

Νέο Αγροτικό Σύμφωνο; Την αναμόρφωση των συστημάτων τροφίμων της Ε.Ε. προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές θέτουν τέσσερεις κανόνες-στόχους: (1) Πιο υγιεινά τρόφιμα, (2) Εξασφάλιση επισιτιστικής ασφάλειας, (3) Δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, (4) Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας, (5) Μείωση φυτοφαρμάκων και προστασία επικονιαστών, (6) Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (7) Καλή μεταχείριση των ζώων και (8) Αύξηση βιολογικής γεωργίας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 452 ψήφους υπέρ, 170 κατά και 76 αποχές (meatnews.gr, 20/10/2021).

Κτηνοτροφία. Όταν η ποιμενική κτηνοτροφία βόσκει σε ελληνικά χωράφια, το γάλα είναι κάτι σαν νέκταρ θεών, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει το περιβάλλον και είναι φιλική στη μη κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα, αλλά φαίνεται ότι μερικοί Έλληνες λάτρεις του χρήματος προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε «βιομηχανία» σταβλισμένων μηχανών παραγωγής για γάλα και κρέας, που βλάπτει όλους ανεξαιρέτως. Βοσκοτόπια υπάρχουν όταν δεν τα δίνουν «απατεώνες» υπάλληλοι σε κυρίες χωρίς ούτε ένα πρόβατο που μένουν στο Χαλάνδρι. Καλημέρα στους σωστούς κτηνοτρόφους (17/3/2022).

AFQ. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Molon Lave (molonlave.com) απέκτησε το νέο Ευρωπαϊκό Σήμα Πιστοποίησης Ποιότητας AFQ της Foodoxys (foodoxys.com), το οποίο εισάγει ένα πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με βάση τη βιοδραστικότητα της σύστασής τους και το όφελος στην ανθρώπινη υγεία και ευζωία. Το Molon Lave υποβλήθηκε στα πρωτόκολλα ελέγχου Πιστοποίησης AFQ για την ικανότητα να εξουδετερώνει ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών. Παράλληλα, ελέγχθηκε η ικανότητα πρόληψης βλαβών στο DNA που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις. Τέλος, εκτιμήθηκε η ικανότητα να προστατεύει σημαντικά ενδογενή βιομόρια από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, με καρδιαγγειακά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις και τον καρκίνο (Δρ Δ. Κουρέτας).

Επικίνδυνη επιχειρηματικότητα. Επικίνδυνες, θανατηφόρες, οι συνθήκες εργασίας στον αγροτικό τομέα και η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την κατάσταση με 500 νεκρούς στην Ε.Ε. κάθε χρόνο, ενώ τα μη θανατηφόρα ατυχήματα ξεπερνούν τα 150.000. Τόσο τα θανατηφόρα όσο και τα μη θανατηφόρα ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα από τα καταγεγραμμένα λόγω έλλειψης στοιχείων. Οι αγρότες είναι οι δεύτεροι σε χρόνιες παθήσεις («ευλογία» των φυτοφαρμάκων;), με το 60% των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα στην Ευρώπη να αναφέρουν μια χρόνια ασθένεια (Eurostat). Η Ευρωπαϊκή Έρευνα Συνθηκών Εργασίας (EWCS) διαπίστωσε ότι το 57% των εργαζομένων στη γεωργία αναφέρει οσφυαλγία, το 55% πόνο στα άνω άκρα και το 46% πόνο στα κάτω άκρα, ενώ η γεωργία είναι το επάγγελμα με τα υψηλότερα επίπεδα αναφοράς. Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η έκθεση σε ζέστη, σκόνη, ήλιο και νέα έντομα είναι επικίνδυνα. «Ανασκόπηση του μέλλοντος της γεωργίας, της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας» (Ευρ. Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, Β. Αποστολοπούλου, 17/3/2022, σ.σ. και ακόμη δεν αναγνωρίζεται η γεωργία και κτηνοτροφία ως επιχειρηματικότητα).

Διεθνή. Οι φοβούμενες απώλειες στη συγκομιδή σιτηρών στην Ουκρανία και στις παραδόσεις ελαιούχων σπόρων, πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και σιτηρών από την Ουκρανία προκαλούν ανησυχία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τώρα άλλες κρίσεις που ήδη προκαλούν λιμό στον κόσμο. Η κλιματική καταστροφή και η εξαφάνιση των ειδών είναι πραγματικά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Η επισιτιστική ασφάλεια και η προστασία των πόρων εξαρτώνται αμοιβαία» (C. Özdemir, Γερμανός Υπουργός Γεωργίας, Μ. Κουρμπέλα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 14/3/2022).

Ποιμενική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών πιστεύει ότι η διατήρηση της ποιμενικής δραστηριότητας είναι ζητούμενο ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να διαφυλαχθεί η γεωργοκτηνοτροφία σε όλες τις περιοχές και να διατηρηθεί ζωντανός ο αγροτικός ιστός ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εδαφικής συνοχής, όπως διακηρύσσεται στη συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά και οι περιβαλλοντικοί και κλιματικοί στόχοι, καθώς και οι στόχοι για την προστασία της βιοποικιλότητας, [«Ποιμενική κτηνοτροφία» (2020/C39/14), 5/2/2020 EL Επίσημη Εφημερίδα Ε.Ε./ C39/65, σ.σ. προσοχή: μιλά για την ποιμενική κτηνοτροφία, όχι την καταστροφική για το περιβάλλον «βιομηχανική» σταβλισμένη κτηνοτροφία].

Τοπικότητα. Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, στις 21:00, με θέμα: Δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο zoom.us. Πρέπει να αδειοδοτηθούν αμέσως όλες οι αγροτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η πρόταση είναι να δημιουργηθούν Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες (τοπικοποίηση: locality), αγορές αγροτών και να λειτουργήσουν τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων. Η νέα αρχιτεκτονική απαιτεί σοβαρές γνήσιες συλλογικές δομές (όχι υβριδικές, όπως είναι οι σημερινές στην Ελλάδα).

Φίλος ή γείτονας; Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου (Jim Morrison). Ελευθερία είναι η δύναμη του ανθρώπου να κάνει όλα χωρίς να βλάπτει το δίκαιο των γειτόνων του (Ρήγας Βελεστινλής). Εθνικό δίκαιο είναι οι κανόνες για την επιβίωση της κοινωνίας και διεθνές δίκαιο είναι οι συμφωνίες που υπογράφονται με την ισχύ των όπλων. Ο γείτονας σε μια κοινωνία ίσως να μην εξομοιώνεται με άλλο κράτος δίπλα…

Τοπικότητα. Ο πόλεμος αλλάζει το τοπίο στη διεθνή οικονομία. Κατακερματισμός, ύφεση και φτώχεια. «Μακροπρόθεσμα, ο πόλεμος ενδέχεται να αλλάξει ριζικά την παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη πραγμάτων, εφόσον το ενεργειακό εμπόριο μετατοπιστεί, οι εφοδιαστικές αλυσίδες αναπροσαρμοστούν, τα δίκτυα πληρωμών κατακερματιστούν και οι χώρες αναθεωρήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα» (ΔΝΤ). «Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψουμε έναν τυφώνα πείνας και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος» (Α. Γκουντέρες, ΟΗΕ, Γ. Παυλόπουλος, ot.gr, 16/3/2022, σ.σ. η τοπικότητα (locality: πατριωτισμός) μπαίνει βίαια σαν μοναδική εναλλακτική στην παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών. Κάποιοι πολιτικά «ηλίθιοι» κυβέρνησαν συνειδητά εναντίον της αυτάρκειας και εναντίον της επιβίωσης του έθνους).

Συνεργασία. «Η συνεργασία και η συνεννόηση κάνουν τα Τρίκαλα να ξεχωρίζουν. Συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για το αυτονόητο, για να κρατήσουμε ζωντανές τις κοινωνίες και το πολιτιστικό τους απόθεμα μέσω ακριβώς αυτής της συνεργασίας, κάνοντας τη διαφορά. Ο Δήμος είναι αρωγός, δεν καπελώνει προσπάθειες, βοηθά και συνδράμει στα όσα υλοποιούν οι σύλλογοι (Δ. Παπαστεργίου, «Η Αλήθεια», 7/12/2021).

Πάρκα και city farm. Ο κίνδυνος να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό άτομα που έχουν χώρους πρασίνου σε απόσταση μικρότερη των 300 μ. από τα σπίτια τους είναι 16% μικρότερος. «Η έκθεση σε χώρους πρασίνου θεωρείται ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα μέσω ποικίλων μηχανισμών, όπως η μείωση του στρες, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η κοινωνική επαφή, ακόμα και η έκθεση σε ένα εμπλουτισμένο μικροβίωμα» (Δρ Η-C Avellaneda, όπως είναι η λειτουργία στάβλων σε απόσταση μικρότερη των 300 μ.). «Λόγω των επιπτώσεων της έλλειψης χώρων πρασίνου, του θορύβου κ.λπ., απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί η έλλειψή του. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του είναι μόνιμα και παγκοσμίως καταστροφικές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε πιο βιώσιμες πόλεις και πόλεις όπου η ζωή δεν σημαίνει αυξημένο κίνδυνο ασθενειών» (Δρ J Roquer. Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Hospital del Mar Καταλονίας, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας Βαρκελώνης-ISGlobal, Environment International, ecozen.gr, 17/3/2022).

Θαλασσινά. Όσες έγκυοι δεν κατανάλωναν θαλασσινά 3 φορές την εβδομάδα, πλούσια σε ωμέγα-3, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βλάπτει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Αν και στις δυτικές χώρες το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό, δεν παρατηρείται σχεδόν ποτέ σε χώρες που το ψάρι είναι η βασική διατροφή (Δρ Τ Γκόλντινγκ, Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, Αγγλία, ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 24/3/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn