24_10_900x600.jpg

 

Η αξιοπρέπεια δεν κάνει θόρυβο. Εάν κάπου αισθάνεσαι ότι δεν σου αποδίδεται η πρέπουσα αξία, απλώς απομακρύνεσαι χωρίς να κάνεις φασαρία ούτε υποδείξεις ούτε αιτήματα. Η αξιοπρέπεια είναι σιωπηλή.

Οι Σέρρες είναι μια αγροτική περιοχή. Όσο και να αντιμετωπίζουμε υποτιμητικά τους αγρότες, η γη είναι η βάση όλων. Οι υπηρεσίες μπορεί να μειωθούν, αλλά η διατροφή που βασίζεται στη γη και σε ό,τι παρέχει δεν θα μειωθεί ποτέ. Ούτως ή άλλως η τροφή είναι βασική ανάγκη. Δεν ξέρω πόσες οικονομικές κρίσεις χρειάζονται ώστε οι νεόπλουτοι μικροαστοί Έλληνες να σεβαστούμε τους αγρότες (γεωργούς, κτηνοτρόφους κ.λπ.) και να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη που τους έχουμε. Νιώθω πολύ περήφανη για την επιλογή μου να ζω στην ελληνική ύπαιθρο. Νιώθω πολύ περήφανη που εργάζομαι και δημιουργώ αγρoδιατροφικά και οικολογικά είδη ως μέρος της υπαίθρου και όχι ως αστός που εκμεταλλεύομαι την ύπαιθρο. Δεν θα μπορούσα να συζητάω για zero waste, κυκλική οικονομία και αειφόρο ανάπτυξη από ένα διαμέρισμα μιας πόλης. Είναι τρόπος ζωής και όχι κάποια δουλεία / δουλειά. Ευτυχώς το ίντερνετ μας ενώνει και αύριο θα συμμετάσχω στην Παγκόσμια ημέρα της Αγρότισσας (Elisabeth-Irene Michaelidou, 14/10/2022)!

Για να ξαναπιάσουμε το ΑΕΠ του 2019, ξοδέψαμε 55 δισ. €, δηλαδή το 33% του ΑΕΠ μίας χρονιάς. Εκτός αυτού, η οικονομική μεγέθυνση συνδέεται με ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου εκτοξεύθηκε στα ύψη. Τι να περιμένει κανείς όμως από μια χώρα το 16% του ΑΕΠ της οποίας, δηλαδή το διπλάσιο της βιομηχανικής της παραγωγής, προέρχεται από το real estate; Δηλαδή από ενοίκια και αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ το αποκαλούμε ανάπτυξη; (Β. Βιλιάρδος, analyst.gr, 17/10/2022, σ.σ. και όπου η μόνη πραγματική παραγωγή σνομπάρεται και οι αγρότες υφίστανται κοινωνικό και επιχειρηματικό bullying;).

Το πράσινο φως για την εκκίνηση της τυπικής διαδικασίας έγκρισης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου του ΥπΑΑΤ Ελλάδος έδωσε η Γ.Δ. Γεωργίας της Ευρ. Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση των εντατικών διαπραγματεύσεων. Την Δευτέρα 17/10/2022 αναρτήθηκε στην επίσημη πλατφόρμα SFC της Ε.Ε. το οριστικοποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της xώρας μας, το οποίο και μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ και της Διαχειριστικής Αρχής: http://www.minagric.gr/index.php/el/2013-04-05-10-13-09/ministry-example/diavoylefsi-i-kap-meta-to-2020-list/12311-kap2023-2027-130122, http://agrotikianaptixi.gr/el/keimeno-synimmena-paa/shediasmos-se-ethniko-epipedo (ΥπΑΑΤ, 19/10/2022).

Στο τελικό Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027 οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που συμφωνήθηκαν για την κτηνοτροφία περιλαμβάνουν:

Συνδεδεμένη ενίσχυση πρόβειου & αίγειου κρέατος: €12 ανά επιλέξιμο ζώο

Συνδεδεμένη βοείου κρέατος-Α: €108/ζώο (θηλυκό που έχει γεννήσει στο έτος)

Συνδεδεμένη βοείου κρέατος-Β: €200/ζώο (θηλυκά-αρσενικά 11-12 μηνών)

Συνδεδεμένη βοείου κρέατος-Γ: €250/ζώο (αρσενικά-θηλυκά 14-24 μηνών)

Δεν τα κατάφερε ο 39χρονος Ι. Γούργαρης από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του σε χωράφι στην περιοχή Μάστρου (aixmi-news.gr, 19/10/2022). «Παρατράβηξε το κακό με τα τρακτέρ, που από εργαλεία δουλειάς μετατρέπονται σε φονικά όπλα. Πρέπει να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό είτε στο ζήτημα των προδιαγραφών των τρακτέρ είτε στο θέμα των τεχνικών παρεμβάσεων σ’ αυτά, ώστε ο άδικος θάνατος του Ιωακείμ να είναι ο τελευταίος. Δεν φτάνει που ο ιδρώτας των αγροτών πάει συχνά στον βρόντο είναι αδιανόητο να χάνονται ζωές ανθρώπων που δεν βγήκαν να γλεντήσουν, αλλά να κάνουν τη δουλειά τους στο χωράφι. Κρίμα κι άδικο!» (Γ. Βαρεμένος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ΝΕΑ, 21/10/2022).

Ο Όλυμπος θέτει υποψηφιότητα για Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco. Στην Ελλάδα σήμερα μόνο δύο περιοχές είναι εγγεγραμμένες στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής & Φυσικής Κληρονομιάς: τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος. Η υποψηφιότητα του Ολύμπου κατατέθηκε στη δοκιμαστική λίστα υποψηφιοτήτων το 2014. Ο Όλυμπος, σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, είναι το ψηλότερο βουνό της χώρας με ύψος 2.918 μ., έγινε το 1938 ο πρώτος εθνικός δρυμός της Ελλάδας, ενώ από το 1981 έχει χαρακτηριστεί ως Απόθεμα Βιόσφαιρας της Unesco. Το 2021 ανακηρύχθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ως Εθνικό Πάρκο. Παγκοσμίως ο κατάλογος περιλαμβάνει 1.155 μνημεία. Η περιοχή του Ολύμπου θεωρείται «ο παράδεισος των βοτανολόγων» με 1.700 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας. Ο δε αριθμός των 26 ενδημικών φυτών του Ολύμπου αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών που απαντάται σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό βουνό (19/10/2022, σ.σ. μήπως θα έπρεπε να ενταχθούν και οι… αγρότες, που φροντίζουν τη φύση, όσοι παρέμειναν φροντιστές του περιβάλλοντος ακόμη;).

Ένας 60χρονος εργάτης γης από το Πακιστάν βρέθηκε νεκρός στο χωριό του Πλατανιά (Νότιο Πήλιο) με τον σκύλο στο πλευρό του, τρεις μέρες χωρίς νερό και τροφή. Όλοι τον αγαπούσαν και τον προσλάμβαναν στις αγροτικές εργασίες τους. Ο Ευτύχας ζούσε στο χωριό, στο μικρό του δωμάτιο 20 χρόνια, ήταν φιλήσυχος, χαμογελαστός, μόνος και είχε μοναδική παρέα ένα κυνηγόσκυλο. Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα βρήκαν τον Ευτύχα πεσμένο στο πάτωμα και το κυνηγόσκυλο πάνω στο άψυχο σώμα, βουβό και ακίνητο. Το χωριό, πολύ λυπημένο για τον χαμό του, υποσχέθηκε να φροντίσει το σκυλάκι του, τον μοναδικό μάλλον πραγματικό φίλο που άφησε πίσω του ο 60χρονος. Πενθούσε τον πεσμένο στο πάτωμα του δωματίου φίλο του (skai.gr, 19/10/2022).

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Ν. Ταγαρά καθορίζονται τα ενεργειακά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια που πρέπει να συντρέχουν για την επίτευξη της κατ’ εξαίρεση αρτιότητας και οικοδομησιμότητας σε γήπεδα με εμβαδόν κάτω των 8.000 τ.μ. και ελάχιστου 4.000 τ.μ. όπου θα ανεγερθούν τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις (atlanteanews, 19/10/2022, σ.σ. μήπως «κατ’ εξαίρεση» μπορούν να τακτοποιηθούν και οι στάβλοι, που παράγουν και για την πραγματική οικονομία παρά τις τεχνητά συμπιεσμένες τιμές αγροτικών προϊόντων;).

Η άδεια της Γλυφοσάτης-glyphosate στην Ε.Ε., του πιο εμπορικού τοξικού χημικού όλων των εποχών, λήγει στις 15 Δεκ. 2022 και δεν κατάφερε να πάρει επανέγκριση στις 14/10/2022! Οι αρμόδιες επιτροπές θα αποφανθούν στα μέσα του 2023 λόγω φόρτου υλικού (!). Μέχρι τότε θα είναι χωρίς άδεια (θα «σκοτώνει» χωρίς «έγκριση»). Μέχρι τα μέσα του 2023 και αφού ολοκληρωθούν οι γνωμοδοτήσεις θα παρθεί η τελική απόφαση για επανέγκριση ή για την ολοκληρωτική οριστική απαγόρευσή του (Δ. Φαναριώτης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 22/10/2022).

Η μεταρρύθμιση που έγινε στον ΟΠΕΚΕΠΕ με την ένταξη του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος ήταν αυτονόητη και είχε αργήσει. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συγκεντρώσει όλες τις λειτουργίες του δημοσίου στο gov.gr. Θα ακολουθήσει ενοποίηση όλων των βάσεων και δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα μητρώα, τις αποζημιώσεις, τους ελέγχους, τις εξαγωγές και τα πιστοποιητικά για την διευκόλυνση των αγροτών και την άσκηση αποτελεσματικών πολιτικών. Η ενοποίηση θα συνοδευτεί με την αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες (Γ. Γεωργαντάς, υπουργός ΥπΑΑΤ, 23/10/2022, σ.σ. ο Θεός να βάλει το χέρι του μην κατά λάθος «πέσει» το σύστημα ή το χακάρουν κακόβουλοι).

Τα υποθαλάσσια λιβάδια που σχηματίζει η Ποσειδωνία είναι πολύ παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα στη Μεσόγειο. Φιλοξενούν περισσότερα από 1.300 είδη πανίδας και χλωρίδας, απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση, ελευθερώνουν πολύτιμο οξυγόνο, έχουν δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων μικροπλαστικών ινών και θραυσμάτων, λειτουργούν ως φυσικός φράχτη αποτρέποντας τη διάβρωση των παραλιών, ενώ σε αυτά οφείλεται και η καθαρότητα των θαλασσών μας. Τα τελευταία 50 έτη μειώθηκε η έκταση των λιβαδιών Ποσειδωνίας στη Μεσόγειο σε ποσοστό που ξεπερνάει το 34%. Ένα κατεστραμμένο λιβάδι θέλει 100 χρόνια να ξαναγίνει. Οι Ποσειδωνίες καλύπτουν <0.2% του συνόλου του θαλάσσιου πυθμένα του πλανήτη, όμως απορροφούν και κρατούν περίπου το 10% του συνόλου του άνθρακα που αποθηκεύεται στις θάλασσες του πλανήτη κάθε χρόνο (Α. Μήλιου, archipelago.gr, odialogos.gr).

Φροντίζει το περιβάλλον, παράγει τροφή, το σπίτι του είναι στον χώρο εργασίας… είναι ο αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) και κάποιοι έκαναν βίντεο https://www.facebook.com/watch/?v=534951223887260.

Το εθνικό δίκαιο είναι οι νόμοι και η ηθική μιας κοινωνίας. Το διεθνές δίκαιο είναι οι γραπτές συμφωνίες υπό την ισχύ των όπλων. Την ιστορία τη γράφουν οι νικητές και όσοι ξέρουν γράμματα…

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn