agr12.10_I_900x600.jpg

 

Νηστεία. H διαλειμματική νηστεία είναι πολύ αποτελεσματική και συνηγορούν πολλοί έγκυροι επιστήμονες. Ένα μεγαλύτερο «ξαδερφάκι» της είναι η 24ωρη νηστεία-αφαγία, δηλ. μόνο ένα γεύμα ημερησίως. Τότε ο οργανισμός μας ξεκινά κάποια μαγικά πράγματα μέσα μας: πολλαπλάσια παραγωγή ορμόνης ανάπτυξης (ενάντια στις ρυτίδες), μεγάλη παραγωγή νευροφυτικών παραγόντων στον εγκέφαλο (μπουνιά σε Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον κ.ά.), παραγωγή ενδογενών στοχευμένων βλαστοκυττάρων και, τέλος, το θαύμα που λέγεται αυτοφαγία. Και να μην ξεχνάμε ότι η πιο καλύτερα τεκμηριωμένη μέθοδος αντιγήρανσης (for ever young) είναι ο περιορισμός των θερμίδων (Antonis Karagiorgas, Facebook, 27/9/2022).

«Σταβλισμένη». Η σταβλισμένη κτηνοτροφία είναι ομόλογη με τη βιομηχανική παραγωγή και βλαπτική λόγω υπερσυγκέντρωσης και ανισορροπίας για το περιβάλλον. Η ποιμενική κτηνοτροφία είναι μάλλον ιδανική φροντίδα για το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, επιχειρηματικό κ.λπ.) αρκεί να υπάρχουν βοσκότοποι (από το 2017 η Δημόσια Διοίκηση αποδείχθηκε ανίκανη να τα αποδώσει στους κτηνοτρόφους). Η «βεβιασμένη» κτηνοτροφία είναι αυτή του φίλου Θόδωρου, που τα πρόβατα για να βοσκήσουν πάνε χιλιόμετρα μέσα στους ασφάλτινους δρόμους, καθοδηγούμενα από τον βοσκό, που είναι σε κάποιο αυτοκίνητο χωρίς άμεση επαφή με τα ζωντανά και συνήθως μένει κάπου μακριά και έρχεται καθημερινά από το σπίτι του με το αγροτικό. Τραγική πραγματικότητα για ένα αστικοποιημένο σκληρό επάγγελμα, που υφίσταται καθημερινό κοινωνικό και επιχειρηματικό bullying (28/9/2022).

Τουρισμός. Επανεξετάζοντας τον Τουρισμό / REthinkTourism ανακοινώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Ήρθε ο καιρός να σχεδιάσουμε τη μετάβασή μας από το βιώσιμο σε ένα πιο αναγεννητικό και πιο ουσιαστικό μοντέλο τουρισμού που θα ενδυναμώνει την ανθεκτικότητα των προορισμών και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Και εισάγουμε τον όρο «Αναγεννητικός, ηθικός και έξυπνος τουρισμός (Α. Γκερέκου, πρόεδρος ΕΟΤ). Το επόμενο μεγάλο στοίχημα: από την ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και την αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας (Δ. Φραγκάκης, ΕΟΤ, 27/9/2022, σ.σ. μήπως στο Rethinking Tourism μπορεί να περιληφθεί και η συμμετοχή ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στον Ελληνικό Τουρισμό; Σήμερα ο «ελληνικός» τουρισμός μοιάζει σαν μιας αποικιοκρατικής νοοτροπίας δραστηριότητα, η οποία μάλιστα προωθείται και προβάλλεται με κρατικά χρήματα από το ίδιο το κράτος; Σήμερα στον ελληνικό τουρισμό από τα συνολικά έξοδα μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αφορά δαπάνες για αγορά ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών από Έλληνες).

Θαύμα της φύσης. Η ακούραστη θαλασσολιμόζα, ένα μεταναστευτικό πτηνό μεγάλων αποστάσεων που μοιάζει να έχει την κατασκευή μαχητικού τζετ μπορεί να πετά ασταμάτητα 220 ώρες, καλύπτοντας αποστάσεις που αγγίζουν σχεδόν τα 13.000 χιλιόμετρα, από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, χωρίς ούτε μία στάση, για φαγητό, νερό ή ξεκούραση (Global Flyway Network, Times, protagon.gr, dasarxeio.com, 27/9/2022).

Αγροτ. δυστύχημα. Νεκρός εντοπίστηκε σε γκρεμό στην περιοχή Σκα Ναυπάκτου 68χρονος βοσκός που είχε εξαφανιστεί χθες βράδυ. Ο 68χρονος κτηνοτρόφος είχε μεταβεί στον στάβλο του κοντά στην περιμετρική. Πήγε να φροντίσει τα ζώα του όταν και συνέβη το μοιραίο δυστύχημα (ertnews.gr, 28/9/2022).

Ηλικιωμένοι. Με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2010 μέχρι το 2050, προβλέπεται αύξηση 188% για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 351% για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών και 1004% για τα άτομα που ξεπερνούν τα 100 χρόνια. Αυτές οι εντυπωσιακές αυξήσεις των ατόμων της τρίτης ηλικίας βρίσκονται σε αντιδιαστολή με μια αύξηση μόλις 22% του γενικού πληθυσμού ηλικίας από 0-64 ετών μέχρι το 2040 (Ελληνική Γεροντολογική & Γηριατρική Εταιρεία, 1/10/2022, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και εν τω μεταξύ ο πληθυσμός της Ελλάδος θα μειωθεί από τα 11 εκατ. το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατ. το 2050).

Βοσκήσιμες γαίες. Πρόστιµα ενδέχεται να µπουν από το 2023, διότι προβλέπεται η σύνταξη των οριστικών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, που θα τεκµαίρουν τη χρήση των βοσκήσιμων γαιών (Β. Αποστόλου, agronews.gr, 27/9/2022, σ.σ. ο ΥπΑΑΤ παρέτεινε την παράδοση των Σχεδίων Βόσκησης. Και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να ενοικιαστούν από τους κτηνοτρόφους. Η αναποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, ίσως λόγω ανικανότητας ή ανεπάρκειας ή συστήματος Δημοσίων Υπαλλήλων εκλεγμένων και πολιτικών, καταστρέφουν συστηματικά την κτηνοτροφία και τους κτηνοτρόφους. Οι δασάρχες-δημόσιοι υπάλληλοι είχαν εξαφανίσει την κτηνοτροφία και όλοι μαζί δεν συμμετείχαν στον ορισμό του βοσκοτόπου της Ε.Ε. μέχρι το 2017, δεν κατάφεραν να ορίσουν τις βοσκήσιμες γαίες μέχρι σήμερα, και μετά το 2023 (2024+) οι διαδικασίες τους θα ταλαιπωρήσουν για πολλά ακόμα χρόνια όσους κτηνοτρόφους καταφέρουν να επιβιώσουν).

Χρήση γης. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στις σελ. 52 και 53 του MEATplace, τεύχος 119 (Αυγ.-Οκτ.) για το πάρα πολύ σημαντικό θέμα-βάση της αγροτικής επιχειρηματικότητας: η αποκλειστική χρήση γης για παραγωγή τροφής για την επιβίωσή μας. Είναι επείγοντα και τα θέματα της ακρίβειας εφοδίων, αλλά χωρίς αποκλειστική χρήση γης όλα τα άλλα είναι πάρα πολύ μικρά και πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα επείγοντα από τα σημαντικά.

Παράδοση και Ιστορία. Η γνώση της Ιστορίας δεν αφορά το παρελθόν. Αφορά το παρόν και καθορίζει το μέλλον. Αφορά τη συλλογική μας μνήμη και καθορίζει την αντίληψή μας για το σήμερα και τη βούλησή μας για το αύριο. H κυρίαρχη άποψη ενός λαού για την ιστορία του δεν αποτελεί ακαδημαϊκό θέμα έρευνας του παρελθόντος, πολιτισμικού και πολιτικού περιεχομένου. Είναι πεδίο σκληρότατης και πολυεπίπεδης σύγκρουσης. Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων για την οικονομική, την πολιτισμική και στην πολιτική αυτονομία ή την επικυριαρχία σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, η αντιπαράθεση για την ιστορία δεν είναι δευτερεύουσα (Γ. Σκλαβούνος, timesnews.gr, 29/9/2022, σ.σ. και κομμάτι της ιστορίας είναι και η ζώσα πολιτιστική παράδοση. Έτσι, γίνεται κατανοητός ο λυσσαλέος μηδενισμός της παράδοσης και η υποτίμηση των αγροτών, που έχουν την παράδοση μέσα στην καρδιά τους. Ακόμα καταλαβαίνει κάποιος τον «συνωστισμό» στην προκυμαία της Σμύρνης από εθνομηδενιστές και τον ευτελισμό της προσφοράς των πολεμιστών στην πατρίδα).

Χωρίς αγρότες. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε (δήλωσε το ΥπΑΑΤ) ο κύκλος των διμερών επαφών και τεχνικών συναντήσεων του Γ.Γ. Αγρ. Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων κ. Κ. Μπαγινέτα και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥπΑΑΤ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στο πλαίσιο των διαδικασιών διαπραγμάτευσης του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΓΠ 2023-2027 (ΥπΑΑΤ, 30/9/2022, σ.σ. χωρίς αγρότες από την αρχή μέχρι το τέλος. Απλώς μια μορφή εξάρτησης από την εξουσία και «ευνουχισμού» των αγροτών από τη δεξιότητα και ικανότητα να πάρουν από την αγορά την αξία των αγαθών τους.

Κυκλική… Και αφού δημιουργήθηκε ένα ψευδές αστικό life style που υπερπροβλήθηκε, αφού απαξιώθηκε το μοντέλο της αγροτικής κυκλικής οικονομίας, αφού οι αξίες της ζωής εκχρηματίστηκαν, αφού εντοπίστηκε η αποτυχία του μοντέλου της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής, αφού ReInvent η παραδοσιακή κυκλική οικονομία ως καινοτομία (!) και αφού ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση ερευνών για την κυκλική οικονομία, η σύγχρονη πολιτική «καραμέλα» λέγεται κυκλική οικονομία και την πιπιλίζουν όλοι, αφήνοντας απέξω τους αγρότες, οι οποίοι ήταν και συνεχίζουν να είναι κάποιοι παραδοσιακοί. Μια νέας μορφής «ληστεία».

Αγροτική επιχειρηματικότητα. Αποζημιώθηκα από την ταλαιπωρία να έλθω έγκαιρα στην Αθήνα, στο Γκάζι, όπου βρήκα τις παραγωγές της αγρότισσας Elismadeit, Ν. Σκοπός, Σέρρες, τα ωραία προϊόντα της αγρότισσας Melissafarm, Αρχαία Επίδαυρος, και τις γευστικές δημιουργίες της αγρότισσας στο Αγρόκτημα Δρόσου. Μπράβο σε όλες και βέβαια τις περιμένουμε στις 15/10/2022.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» τίμησε επισήμως για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας στις 15/10/2018 με την παρουσία του ΥφυπΑΑΤ κ Β. Κόκκαλη. Στην πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση στις 14/10/2020 με τον χαιρετισμό της ΥφυπΑΑΤ κ. Φ. Αραμμπατζή καθιέρωσε τις τακτικές διαδικτυακές συζητήσεις, που σήμερα γίνονται κάθε Τετάρτη στις 21.30.

Μέχρι σήμερα την τελευταία διετία έγιναν πάνω από 200 διαδικτυακές συζητήσεις που είναι όλες αναρτημένες ελεύθερες σε όποιον επιθυμεί στο Facebook προφίλ του «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος» σαν μια πολύ ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη θεμάτων.

Το Σάββατο 15 Οκτ. 2022, στις 12.00, στο Μενίδι (Πληθ. Γεμιστού 14, Αχαρναί) και διαδικτυακά στο Facebook στο προφίλ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», θα γίνει ένας μικρός απολογισμός της διετούς διαδικτυακής και άλλης τηλεδράσης των Γυναικών της Υπαίθρου από την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι Αττικής), την κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι Φωκίδας) και την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών) και βέβαια ακολούθως και από όποιο/α επιθυμεί να πει δυο λόγια ή έχει στείλει γραπτές σκέψεις. Πληρ. Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα,» «AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn