agr27.9_I_900x600.jpg

 

Σταφύλια. Οι Αυστραλοί καλλιεργητές θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σταφύλια πάνω στα κλήματα το 2022. Η πτώση των εξαγωγών (-17%) και η πληθωρική συγκομιδή το 2021 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 με 2 δισ. λίτρα κρασιού στις δεξαμενές την παραμονή της συγκομιδής στην Αυστραλία. Το φαινόμενο La Nina έφερε άφθονες βροχές για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια και μεγάλη παραγωγή. «Οι περισσότεροι παραγωγοί είναι επαγγελματίες και έχουν επωφεληθεί από αρκετά χρόνια που χαρακτηρίζονται από καλή κερδοφορία. Σε αντίθεση με την έκρηξη των εξαγωγών της δεκαετίας του 1990, πολύ λίγο «ζεστό χρήμα» από τις μεγάλες πόλεις έχει εισρεύσει στον αμπελοοινικό τομέα τα τελευταία χρόνια, επομένως λιγότεροι παίκτες αναζητούν γρήγορη απόδοση της επένδυσης (Jim Moularadellis, Austwine, ΚΕΟΣΟΕ, 23/2/2022).

Πολεμικά σιτάρια. Οι τιμές του σίτου και του αραβόσιτου, των οποίων η Ουκρανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός παγκοσμίως, σημείωσαν μεγάλη άνοδο κατά το άνοιγμα της αγοράς μερικές ώρες μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής δράσης εισβολής στην Ουκρανία. Το σιτάρι άγγιξε την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 €/tn στη Euronext (Γαλλικό Πρακτορείο, newsbomb.gr, texnologosgeoponos.gr, 25/2/2022).

Κλιματική κρίση. Υπάρχει η επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής συνοχής. Μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμοιβαία ωφέλιμο τρόπο. Στα φυσικά χερσαία οικοσυστήματα υπάρχει ισορροπία μεταξύ του άνθρακα –που απορροφάται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης– και των εκπεμπόμενων στην ατμόσφαιρα ποσοτήτων, οι οποίες καθορίζονται από το κλίμα και τον τύπο του εδάφους. Οι πιστώσεις άνθρακα που δημιουργούνται από τους διαχειριστές της γης μπορούν να πωλούνται σε αγορές άνθρακα ή να ανταμείβονται με δημόσια ή ιδιωτικά προγράμματα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα επιπλέον «προϊόν». Επίσης, στο πλαίσιο της δράσης της κυκλικής οικονομίας προβλέπεται η καθιέρωση ενός πιστοποιητικού απομάκρυνσης άνθρακα (Χ. Τσαντήλας, 18/2/2022).

Κλιματική κρίση 2. Η απομάκρυνση από τη φροντίδα του περιβάλλοντος από τους αγρότες και η προσκόλληση στην κερδοσκοπία κατέστρεψαν την ισορροπία στη φύση, που πρέπει να επανέλθει. Αφού καταφέραμε να καταναλώνουμε 1,6 πλανήτες Γη, ενώ έχουμε μόνο 1, οι επιστήμονες, που μας κατέστρεψαν ως πλανήτη, μας συνιστούν να επανέλθουμε στη βιώσιμη (αειφόρα) γεωργία που κάναμε οι αγρότες και με τις γεωργικές συμβουλές μάς κατέστρεψαν (όλους τους ανθρώπους και τον πλανήτη).

Αλλοδαποί εργάτες. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι από διάφορα κράτη εργάζονται σε φυτείες φρούτων και λαχανικών της Πορτογαλίας νομότυπα, με χαρτιά. Έπειτα από μία επταετία εργασίας μπορούν να λάβουν την πορτογαλική υπηκοότητα και μαζί με εκείνη και το διαβατήριο της Ε.Ε. (dw.com, 25/2/2022, σ.σ. στην Ελλάδα ακόμα πάρα πολλοί εργάζονται στα χωράφια και στα βοσκοτόπια αλλά χωρίς τίποτα το επίσημο).

Crowdfunding είναι η καμπάνια που φιλοξενείται στον ιστότοπο GoGetFunding για να γίνει το «πολυλειτουργικό κέντρο», δύο μικρά κτίρια φυσικής δόμησης που θα φιλοξενούν τα σεμινάρια και τις ετοιμασίες των προϊόντων μας. Παίρνουμε το θάρρος να επικοινωνήσουμε μαζί σας με ένα μήνυμα ελπίδας, ελευθερίας, συμμετοχικότητας, που πιστεύουμε ότι θα ασκήσει μια καθοριστική επίδραση στο παρόν και το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας. Ακόμα και ένα ευρώ μπορεί να κάνει τη διαφορά! Μην ξεχάσετε να δείτε τη λίστα με τα ανταποδοτικά δώρα, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τον δικό σας φυσικό κήπο. The Crowdfunding campaign for «Little school of earth» has just been uploaded to GoGetFunding and can be found here: https://gogetfunding.com/little-school-of-earth/. Μπείτε και προσφέρετε ακόμα και ένα ευρώ, αξίζει και κάνει τη διαφορά, μακριά από τράπεζες και εξαρτήσεις από χρηματοδοτήσεις.

Φαγώσιμα. Έρχεται ο γρύλος του σπιτιού. Προηγήθηκαν το αποξηραμένο κίτρινο αλευροσκουλήκι και η μεταναστευτική ακρίδα. Τα έντομα είναι μια θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. O γρύλος-Acheta domesticus του σπιτιού γίνεται το τρίτο έντομο που εγκρίνεται ως συστατικό τροφής για την αγορά της Ε.Ε. Το σπιτικό κρίκετ θα είναι διαθέσιμο ολόκληρο είτε κατεψυγμένο είτε αποξηραμένο και σε σκόνη. Tα έντομα αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο (FAO, Ε.Ε., 8/12/2021, pelazkarabo.blogspot.com, 11/2/2022).

Κάπνισμα. Όσο περισσότερο καπνίζει ένας άνθρωπος άνω των 60 ετών τόσο χειρότερες είναι οι γνωστικές επιδόσεις του άσχετα από άλλα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλό του. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τέσσερα τεστ αξιολόγησης της γνωστικής-νοητικής λειτουργίας τους (μνήμη, προσοχή, ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών κ.ά.). «Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι το κάπνισμα δεν δρα σε συνέργεια με την υψηλή πίεση ή τον διαβήτη για να επηρεάσει τη γνωστική απόδοση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το κάπνισμα έχει από μόνο του αρκετά ισχυρή επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου ανεξάρτητα από άλλα προβλήματα υγείας» (καθ Ν. Πάρικχ, Ιατρική Σχολή Weill Cornell, ΗΠΑ, American Stroke Association, emea.gr, 14/2/2022).

Ρωσο-ουκρανικά. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο μεγάλες δυνάμεις της παραγωγής σιτηρών και συνεπώς η μεταξύ τους ένταση, αλλά και η διεθνής γεωπολιτική αναστάτωση που δημιουργείται με επίκεντρο το ρωσο-ουκρανικό, φέρνουν νέες αναταράξεις στον τομέα των τροφίμων. Ρωσία και Ουκρανία εκπροσωπούν περίπου το 29% των παγκόσμιων εμπορίου σιταριού, το 19% του παγκόσμιου εμπορίου καλαμποκιού και το 80% του παγκόσμιου εμπορίου ηλιελαίου. Το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια, βασικά συστατικά για τρόφιμα και ζωοτροφές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 40% από τα χαμηλά του 2021 λόγω της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής και της ισχυρής ζήτησης. Μόνοι κερδισμένοι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (meatnews.gr, 23/2/2022).

Κρασιά. Οι ευρωβουλευτές τροποποιούν την έκθεση BECA για το αντικαρκινικό σχέδιο. Το Ευρ. Κοινοβούλιο τείνει να υιοθετήσει τη διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο σχέδιό του για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό καθησυχάζει εν μέρει τους οινοποιούς. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κρασί, η μπίρα και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι μέρος του πολιτισμού μας, ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ευρώπη εργάζονται σε αμπελώνες, οινοποιεία, ζυθοποιεία και αποστακτήρια και προσπαθούν να παράγουν ποιοτικά τρόφιμα» (ΚΕΟΣΟΕ, 17/2/2022, σ.σ. οι οινοποιοί, όχι οι αμπελουργοί, είναι ισχυρή συντεχνία και αλλάζουν ακόμα και τα επιστημονικά δεδομένα για το οικονομικό κέρδος. Γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο ή έστω ανάλογο για τον καπνό τότε;).

Ευζωία. H ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (15/2/2022) ενέκρινε (496) ψήφισμα για την καλή διαβίωση των παραγωγικών ζώων. Συγκεκριμένα: σαφείς κανόνες που δεν θα αφήνουν χώρο για διαφορετικές ερμηνείες, χρηματοδότηση των αγροτών που εφαρμόζουν τη νομοθεσία περί ευζωίας και αμοιβαιότητα για τα εισαγόμενα προϊόντα και ενιαίο σύστημα επισήμανσης για την καλή μεταχείριση των ζώων στην Ε.Ε. (meatnews.gr, 16/2/2022, σ.σ. προφανώς οι κτηνοτρόφοι δεν είναι επαρκώς δικτυωμένοι [lobbies] όσο οι οινοποιοί. Άλλοι καθορίζουν ακόμα και για την καλή διαβίωση των ζώων τους αλλά όχι και το καλό επίπεδο ποιότητας ζωής).

Βοήθεια! Με ένα άγγιγμα στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου μπορούν πλέον φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό και κάθε ευρισκόμενος στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ζητήσει βοήθεια εάν αισθανθεί ότι διατρέχει κάποιο κίνδυνο κατά την περιήγησή του στο campus. Το Panic Button της υπηρεσίας Campus Safety αναπτύχθηκε από το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ (ecozen.gr, 17/2/2022, σ.σ. εκεί καταντήσαμε, στον χώρο που θα έπρεπε να κυκλοφορούν ελεύθερα οι ιδέες τελικά κυκλοφορούν ελεύθερα οι εγκληματίες, και οι άνθρωποι κινούνται μόνο υπό την προστασία του panic button).

Χελιδόνια. Τα χελιδόνια ζυγίζουν περίπου 20 γρ. αλλά ταξίδεψαν περισσότερα από 5.000 χλμ. εν πτήσει. Πέρασαν από την έρημο Σαχάρα. Πέταξαν πάνω από θάλασσες. Άντεξαν καταιγίδες και ανέμους. Και όλα αυτά για να έρθουν και να αναπαραχθούν ακριβώς σε εκείνη τη γωνιά του σπιτιού μας κάτω από τη στέγη. Ένα μόνο χελιδόνι μπορεί να καταναλώσει έως 850 μύγες και κουνούπια την ημέρα. Πιο αποδοτικό και οικολογικό εντομοκτόνο δεν υπάρχει.

Mobility Factory είναι κοινά αυτοκίνητα ηλεκτρικά που φορτίζονται από πάνελ ενεργειακών κοινοτήτων και μπορούν να μοιράζονται αυτοκίνητα ακόμα και μεταξύ συνεταιρισμών. Πάντως οι ελληνικές ενεργειακές κοινότητες είναι ένα υβριδικό σχήμα συνεταιρισμού στα όρια της τήρησης των αρχών και αξιών του συνεργατισμού (https://www.rescoop.eu/become-a-member, 2/3/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn