agr19.9_I_900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε 9-13/9/2022 επίσκεψη δέκα δημοσιογράφων γαστρονομίας, food bloggers και διαμορφωτών της κοινής γνώμης από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με πρόσκληση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Η επίσκεψη ήταν ένα κομμάτι της υλοποίησης του έργου «Meet the European Lamb» στα πλαίσια προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της κατανάλωσης του πρόβειου και αρνίσιου κρέατος εντός και εκτός Ε.Ε.

Η ΕΔΟΚ επέλεξε την Περιφέρεια Ηπείρου ως την αντιπροσωπευτικότερη ευρωπαϊκή περιφέρεια για την κτηνοτροφία, τις αυτόχθονες φυλές, τη βιοποικιλότητα και την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων με την υπογραφή της φύσης, μια περιφέρεια με συγκεκριμένη καταγεγραμμένη κτηνοτροφική και γαστρονομική ταυτότητα.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της ΕΔΟΚ (15/9/2022): «Στόχος της ΕΔΟΚ και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού πρόβειου κρέατος, καθώς επίσης το άνοιγμα των αγορών στόχων της Σ. Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ΕΔΟΚ με το πρόγραμμά της, συνεπικουρουμένη από την Περιφέρεια Ηπείρου, σκοπεύουν στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πρόβειου κρέατος σε ό,τι αφορά την ποιότητα, τη γεύση, την υψηλή διατροφική αξία, την ασφάλεια και την υγιεινή. Επίσης η γνωριμία και η ανάδειξη της αειφορίας στις μεθόδους εκτροφής των προβάτων, που εστιάζονται στην ανανέωση της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής.

Για την υλοποίηση του μοναδικού αυτού εγχειρήματος αμέριστη ήταν η συμβολή του περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη και των συνεργατών του.

Η αποστολή των Αράβων έφθασε στην Αθήνα στις 9/9/2022, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γευστικές gourmet δημιουργίες με πρόβειο κρέας.

Τη 10/9/2022 πήγαν στα Ιωάννινα και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κτηνοτροφίας, μεταποίησης και εμπορίας και όλοι μαζί γεύτηκαν το ιδιαίτερα προετοιμασμένο μενού με κρέας και τυροκομικά της Ηπείρου.

Στις 11/9/2022 όλοι είχαν μια μοναδική βιωματική εμπειρία γνωριμίας με τον πρόεδρο της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων κ. Γιάννη Δεκόλη στις κορυφογραμμές του Λάκμου, σε υψόμετρο 2.120 μ. Εκεί γνώρισαν και το κοπάδι του, αυτόχθονος φυλής “καραμάνικα-κατσικά”. Λίγο έξω από το Μέτσοβο, επισκέφθηκαν τη φάρμα και το κοπάδι του Γιώργου Τόλια με την επίσης αυτόχθονα φυλή πρόβατων “καλαρρύτικα”. Για τους Άραβες ήταν η πρώτη γνωριμία με κοπάδια προβάτων ελευθέρας βοσκής και η επαφή τους με το μοναδικό γεωφυσικό ανάγλυφο και τη μοναδική βιοποικιλότητα και δεν έκρυψαν την έκπληξη και τον ενθουσιασμό τους. Στο Μέτσοβο το βράδυ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακές γευστικές δημιουργίες με πρόβειο κρέας και τυριά προερχόμενα από τις δύο αυτόχθονες φυλές.

Τη 12/9/2022 οι δημοσιογράφοι συνάντησαν τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Γιώτα Ναβρόζογλου και επισκέφθηκαν μαζί τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μεταποίησης πρόβειου και βόειου κρέατος της εταιρίας Νιτσιάκος Α.Ε., όπου ξεναγήθηκαν από τον κ. Κώστα Νιτσιάκο. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν φάρμα προβάτων στον ακριτικό Δολό και δοκίμασαν ηπειρώτικες πίτες, γεύσεις προβατίνας και τοπικά τυριά. Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μπουραζανίου, όπου ενημερώθηκαν για τη βιοποικιλότητα και το γεωφυσικό ανάγλυφο του Γεωπάρκου Αώου-Βίκου και της Ηπείρου γενικότερα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στις 13/9/2022. Κατά την αναχώρηση ευχαρίστησαν την ΕΔΟΚ και την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μοναδική αυτή εμπειρία και υποσχέθηκαν να κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την προβολή του πρόβειου κρέατος στις χώρες τους».

Το «Meet the European Lamb» είναι ένα πρόγραμμα που προτείνει η ΕΔΟΚ και η Μ-Παγκύπρια Οργάνωση Εκτροφέων Προβάτων & Αιγών ΛΤ (Μ-ΠΟΑΗ ΕΠΕ). Αναφέρεται στην ενημέρωση και προώθηση του ευρωπαϊκού πρόβειου κρέατος στις αγορές-στόχους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στην παλαιότερη Ελλάδα η αιγοπροβατοτροφία ήταν απόλυτα κυκλική και η αιγοπροβατοτροφία ήταν απαραίτητη για την ισορροπία του ελληνικού περιβάλλοντος, του τοπίου και της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδος.

Η ελλιπής και αποσπασματική προσέγγιση των «τεχνοκρατών» της δημόσιας διοίκησης μαζί με μια περίεργη συντεχνιακή προσέγγιση «ακρωτηρίασαν» τα δάση μας στην Ελλάδα και απαγόρευσαν τη βόσκηση με κανόνες στα παραγωγικά ζώα. Όχι ελεύθερα και ανεξέλεγκτα αλλά με στοχευμένη βόσκηση (targeted grazing), ελεγχόμενη και στα νησιά και στα περιαστικά δάση, ώστε να διαφυλαχθούν τα δασικά οικοσυστήματα με συνέργεια, συνεργασία, πυροπροστασία και αειφορία.

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα η κερδοσκοπική ιδιωτική οικονομική επέβαλε τη σχεδόν απόλυτη εξειδίκευση με υπερσυγκέντρωση σταβλισμένων κοπαδιών προβάτων, με μακρινές εφοδιαστικές αλυσίδες ζωοτροφών ακόμα και από το εξωτερικό (Βραζιλία κ.λπ.) και αξιοποίηση πρόβειου κρέατος κυρίως ως «παραπροϊόντος της κύριας γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης».

Έτσι, οδηγούνται στη σφαγή αρνιά για να αξιοποιηθεί το περίσσευμα του γάλακτος, ενώ πρόβειο κρέας προκύπτει και από την απομάκρυνση μη παραγωγικών προβατίνων. Το αρνίσιο και πρόβειο κρέας που προκύπτει δεν είναι ό,τι καλύτερο για να τροφοδοτήσει την αλυσίδα ποιοτικού πρόβειου κρέατος. Ως εκ τούτου τα μικρά αρνιά πωλούνται συνήθως ως ολόκληρα ή μισάδια χωρίς να έχουν προωθηθεί ειδικές κοπές αρνίσιου κρέατος.

Η ΕΔΟΚ κάνει συντονισμένη προσπάθεια για την προώθηση του πρόβειου κρέατος και κατάφερε να υιοθετηθούν από τους chefs τα gourmet πιάτα πρόβειου κρέατος, όσο και για την αύξηση των σημείων που περιλαμβάνουν στο σταθερό μενού τους γεύματα με πρόβειο κρέας (από 30 περίπου εστιατόρια πριν από μερικά χρόνια σε πάνω από 550 σήμερα μόνο στην Αττική).

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαμορφωθούν συνθήκες παραγωγής πρόβειου κρέατος και στην Ελλάδα. Στη Γαλλία προσφέρονται αρνιά που κανονικά λόγω φυλής και σωματότυπου φθάνουν στα 35-40 κιλά ζωντανού αρνιού, μικρότερου του ενός έτους, με ποιμενική κτηνοτροφία, που θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της παραγωγής γάλακτος και ποιοτικού πρόβειου κρέατος.

Είναι απολύτως σαφές ότι η «διαστροφή» της σταβλισμένης αιγοπροβατοτροφίας καταστρέφει το περιβάλλον, την κτηνοτροφία, την τοπική οικονομία και τους κτηνοτρόφους. Μια εκτροφή θα πρέπει να αναπτύσσεται μόνο εφόσον έχει διαθέσιμο επαρκή χώρο βόσκησης. Και βέβαια, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η τοπική χλωρίδα είναι απόλυτα συμβιωτική με την τοπική πανίδα μιας περιοχής χωρίς παρεμβάσεις εισβολικών ξενικών ειδών που καταστρέφουν το περιβάλλον μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Το περίσσευμα της τοπικής κατανάλωσης μπορεί να συγκεντρώνεται σε σημεία συγκέντρωσης και να προωθείται στην υπερτοπική και διεθνή αγροδιατροφική αλυσίδα και στην Αραβία.

Ο βράχος που είναι ριγμένος στη θάλασσα και ονομάζουμε Ελλάδα μπορεί να εκθρέψει ισόρροπα, ποιμενικά, πρόβατα και κατσίκες, στα οποία παρουσιάζεται συγκριτικό πλεονέκτημα με τις αυτόχθονες φυλές. Η αξιοποίηση των δερμάτων και του μαλλιού και άλλων παραπροϊόντων μπορεί να αποτελέσει επίσης ισχυρό τοπικό αναπτυξιακό στοιχείο.

Η ελληνική κτηνοτροφία, ιδιαίτερα στο ελληνικό ποιοτικό κρέας, μπορεί να έχει μπροστά της μια νέα επιτυχή προοπτική τόσο για την ελληνική, όσο και για τις διεθνείς αγορές. Το ελληνικό περιβάλλον με 1.470 ενδημικά αυτόχθονα βότανα και 6.300 φυτά παράγει εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης κρέας και είναι πάρα πολύ καλή επιχειρηματική ευκαιρία για όσους μπορούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.

Και δεν ξεχνάμε, όπως λέει η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος στο Μενίδι Αττικής, «κτηνοτροφία δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn