agr29.8_I_900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε το τακτικό ανοικτό διοικητικό συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής την Τετάρτη 24/8/2022 με διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων η επισήμανση της απαράδεκτης για ευνομούμενο κράτος καθυστέρησης στις διαδικασίες για θέματα ενδιαφέροντος του αγροτικού κόσμου.

Μοιάζει σαν όλοι (!) οι αστοί και μερικοί «πουλημένοι» αγροτοσυνδικαλιστές να έχουν «συνωμοτήσει» για να «κλέβουν» συνεχώς και ασυστόλως τον παραγόμενο από τους αγρότες πλούτο και να τον ιδιοποιούνται ή έστω να τον κατανέμουν «συντεχνιακά» και κομματικά.

Στην πολύ παραγωγική συζήτηση, η οποία βρίσκεται, όπως όλες οι 250 συζητήσεις, στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/1345677282627086, συμμετείχαν και εξέφρασαν σκέψεις οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Αχαρναί), η κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα), ο κ. Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), η κα Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι), ο κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης (Βόιο Κοζάνης), ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου), ο κ. Θανάσης Ντόβας (Γαλάτσι Αττικής), ο κ. Γιώργος Καραμπάτος (Καλαμάτα), ο κ. Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα), η κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία) και ο συντονιστής Δημήτρης Μιχαηλίδης.

Μερικά από τα θέματα που προσεγγίστηκαν ήταν: οικοτεχνίες κρέατος, σταθερή χρήση γης, συνεργατισμοί και τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, κινητά σφαγεία, Αγροτικό Σύμφωνο 2040, ημερίδα για την επισιτιστική ασφάλεια, διάφορα.

Οικοτεχνία: Το 2014 η Ελληνική Βουλή ψήφισε, έπειτα από πολύχρονο αγώνα, τον Νόμο 4235, που προβλέπει την οικοτεχνία για αγρότες. «Οικοτεχνία είναι η μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής από τον παραγωγό και την οικογένειά του στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης. Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις) ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς».

Το 2022 η Ελληνική Εκτελεστική εξουσία (κυβερνήσεις) δεν μπόρεσε ακόμη (λόγω αναποτελεσματικότητας, ανικανότητας ή ανοησίας ή/και για άλλους λόγους) να υλοποιήσει πλήρως τη βούληση του ελληνικού λαού. Δημιουργήθηκε το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), όπου καταγράφονται οι παραγωγοί, αλλά στα είδη των προϊόντων που παράγονται στα πλαίσια της οικοτεχνίας δεν περιλαμβάνονται ακόμα τα προϊόντα κρέατος. Ακόμα, δεν βγήκαν οι εκτελεστικές αποφάσεις για να μπορεί ο κτηνοτρόφος που επιθυμεί να επεξεργάζεται τα κρέατα της δικής του παραγωγής και να τα μεταποιεί, όπως έκανε αιώνες τώρα με τα λουκάνικά του, με τα παστά του, τα σπληνάντερά του, τις μαρινάδες του, τα σωστά κοψίματα και πάρα πολλά άλλα.

Εάν κάποιος κτηνοτρόφος επιθυμεί μετά το σφαγείο να πουλήσει ο ίδιος/α (τεμαχισμένα ή ολόκληρα) τα σφάγια «σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς», δεν έχουν βγει οι υπουργικές αποφάσεις και ως εκ τούτου του εμποδίζουν την επιβίωση. Για να τα πουλήσει, θα πρέπει να δηλώσει εισόδημα από δραστηριότητες μη αγροτικές και κινδυνεύει να τον «πετάξει» έξω από το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων & Επιχειρήσεων.

Σε όσες οικοτεχνικές δραστηριότητες ενεργοποιήθηκαν (όχι ακόμη στα προϊόντα κρέατος), τα έσοδά τους χαρακτηρίζονται «αγροτικό εισόδημα». Οι απαράδεκτα αργές διαδικασίες της «εκτελεστικής» δεν «εκτελούν» σχεδόν τίποτα. Μοιάζει οι μόνοι που «εκτελούν» να είναι οι κτηνοτρόφοι με την παραδοσιακή ποιμενική οικογενειακή κτηνοτροφία έναντι μιας αόριστα «βιομηχανοποημένης» παγκοσμιοποιημένης παραγωγής πρωτεϊνών.

Τώρα μάλιστα τελευταία διακρίνουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για εργαστηριακή ή/και βιομηχανοποιημένη χημική παραγωγή πρωτεϊνών που αποκαλούν μερικοί «σύνθετες πρωτεΐνες» ή «μπριζόλες συρταριού» ή…

Πρέπει ταχύτατα, όσο υπάρχουν ακόμη εν ζωή και επιχειρηματική αντοχή κτηνοτρόφοι, να βγουν οι ΚΥΑ για την οικοτεχνία επεξεργασίας κρέατος και να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι που το επιθυμούν να φτάσουν στον καταναλωτή με δικά τους προϊόντα κρέατος.

Σταθερές χρήσεις γης. Προϋπόθεση ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας είναι τα σταθερά μακροχρόνια στοιχεία, όπως το έδαφος, η φορολογία κ.λπ. Η ποιμενική κτηνοτροφία, η οποία φροντίζει το περιβάλλον, χρειάζεται βοσκότοπο για την παραγωγή τροφής τοπικά και την επισιτιστική ασφάλεια του τόπου. Μέχρι σήμερα η τοπική αυτοδιοίκηση και η δημόσια διοίκηση δεν μπόρεσαν να κάνουν τις μελέτες βοσκοϊκανότητας για την αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών, οδηγώντας τους κτηνοτρόφους στην οικονομική καταστροφή.

Συνεργατισμοί και τοπική εφοδιαστική αλυσίδα. Στην ελληνική κτηνοτροφία, με τις κατά συντριπτική πλειονότητα οικογενειακές εκτροφές, η λύση για την επίτευξη σημαντικών στόχων περνά από τον συνεργατισμό, τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικές οι τοπικές συνεργασίες για τη δημιουργία τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Κινητά σφαγεία. Εκδόθηκε η Απόφαση 732/224581 για τις ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση σφαγείων μικρής δυναμικότητας, τα οποία λειτουργούν σε ορεινές περιοχές. Επίσης αξίζει να αναζητηθούν λύσεις με κινητά σφαγεία.

Ημερίδα για την επισιτιστική ασφάλεια. Προσκαλούνται όλοι στην ημερίδα στο Αργυροπούλι Τυρνάβου στις 2/9/2022, στις 17.00, με θέμα: «Επισιτιστική ασφάλεια, κτηνοτροφία, παρόν και μέλλον, Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040», στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής.

Ανάμεσα στους κεντρικούς εισηγητές θα είναι οι: Ανδρέας Φώσκολος (Επ. Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας), Βασιλική Λάγκα (Πρόεδρος Δικτύου Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, Ομ. Καθ. ΔΙΠΑΕ), Δημήτριος Γούσιος (Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας), Δημήτριος Κουρέτας (Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας) και Αθανάσιος Ράγκος (ΕΛΓΟ «Δήμητρα»).

Αναφέρθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα διαβούλευση που είναι εν εξελίξει για τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία, ζυθοποιεία και τυροκομεία που κάνει το υπουργείο Τουρισμού μέχρι και την 2 Σεπ. 2022. Θα ήταν ωραίο να μετείχαν και οι αγρότες που ενδιαφέρονται για καθετοποίηση στις ελιές, στα κριθάρια και στα γάλατα. Για μία ακόμα φορά οι αγρότες βλέπουν να τους υφαρπάζουν το αντικείμενο των δυνητικών εργασιών τους, κινδυνεύοντας σιγά-σιγά να μείνουν χωρίς προσοδοφόρο αντικείμενο απλοί εργάτες γης…

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn