agr_25.8_I_900x600.jpg

 

4 Αυγ. γιορτάσαμε με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών τη μνήμη της Παναγίας Αγρότισσας στον Ιερό ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού στην Αθήνα.

15 Αυγ. η εκκλησία μας και όλοι οι πιστοί γιορτάσαμε την Κοίμηση της Θεοτόκου και όλος ο Ελληνισμός γιορτάζει. Άλλοι στην Τήνο, άλλοι στο Βέρμιο, στο Αιγαίο και σε όλα τα βουνά, παντού στην Ελλάδα.

8 Σεπ. θα γιορτάσει η Παναγία η Αγρότισσα στο ξωκλήσι στο Ελατοχώρι Πιερίας. 

15 Οκτ. είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας και η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ανακοίνωσε τη διοργάνωση υβριδικής εκδήλωσης το Σάββατο 15 Οκτ. 2022, στις 12.00, διαδικτυακά, στο Zoom, και με φυσική παρουσία στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής στο Μενίδι (Google Maps: Βουστάσιο Κοντογιάννη, Πλήθωνος Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρνές).

Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996, στις 15 Οκτ., για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, στην υγεία και στην ευημερία, στη διατροφή και στην ένδυση, στη στέγαση και στην ιατρική φροντίδα, μέσω της ενημέρωσης.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής δημιουργήθηκε το 2013 και τίμησε για πρώτη φορά με ξεχωριστή δημόσια εκδήλωση στην αίθουσα της Icomos (Πειραιώς 73, Αθήνα) σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας «Ακρόπολις» την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας στις 15/10/2018 με την παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση στις 14/10/2020 για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας συμμετείχε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στις 14/10/20 αποφασίστηκε να δραστηριοποιηθεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής στη διαμόρφωση προτάσεων για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στηριζόμενος στις αγρότισσες μέσω διαδικτυακών συζητήσεων.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, έχει καταγράψει ως φιλοξενούσα οικοδεσπότης από τις 14/10/2020 μέχρι σήμερα πάνω από διακόσιες πενήντα (250) δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στο Zoom σε χρονικό διάστημα δύο (2) ετών. Όλες προδημοσιευμένες, όλες με ανταποκρίσεις μετά και όλες με video που βρίσκονται στο Facebook στο προφίλ του «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος».

Με αγρότισσες από όλα τα μέρη της Ελλάδος εντοπίστηκαν τακτικές συμμετοχές όπως: Μαρία Γεωργίου (Καλάβρυτα Αχαΐας), Σταυρούλα Γιαννουκά (Λέρος), Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι), Φιλιώ Κρασσά (Γαλάτσι Αττικής), Διαμαντούλα Κρητικού (Αμύνταιο Φλώρινας), Αργυρώ Λαγγουράνη (Λιδωρίκι Φωκίδας), Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών), Κατερίνα Νιχωρίτη (Αχαρνές Αττικής), Ειρήνη Σερέτη (Ξανθόγεια Πέλλας) και Μαρία Τέλιου (Βερδικούσα Ελασσόνας), ενώ μετείχαν πάρα πολλές ακόμα κυρίες όπως: Αθηνά-Ελπίδα Μιχαηλίδου (Μέγαρα Αττικής), Ιωάννα Σαπουνάκη (Τυρός Αρκαδίας), Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (Αθήνα), Κατερίνα Γρηγοριάδου (Θεσσαλονίκη), Εύα Βρυώνη (Αχαρνές Αττικής), Αναστασία Μποστανίτη-Κιοσέ (Ελατοχώρι Πιερίας), Ζωή Φραγγούδη (Καναδάς Ορεστιάδος), Δέσποινα Ιωαννίδου (Άγιος Αντώνιος Θεσσαλονίκης) και πάρα πολλοί ακόμα συμπολίτες.

«Οι αγρότισσες κατέχουν μόλις το 12% της συνολικής αγροτικής έκτασης στην Ευρ. Ένωση έναντι του 61% των ανδρών (το υπόλοιπο 28% ανήκει σε νομικές οντότητες)» (Eurostat, 2020). Η αγρότισσα ήταν και είναι ο θησαυρός της ελληνικής αγροτικής οικογένειας και αγροτικής κοινωνίας, απλώς καταγράφεται ο άνδρας ως αρχηγός της οικογένειας. Πάντως σήμερα αρκετές αγροτικές επιχειρήσεις έχουν επικεφαλής γυναίκες.

Σημαντικότατος είναι ο ρόλος των αγροτισσών ως θεματοφυλάκων των ηθών και εθίμων και του παραδοσιακού πολιτισμού, όπου είναι ενσωματωμένοι οι κανόνες βιωσιμότητας (αειφορίας) των τοπικών κοινωνιών, πάντοτε κάνοντας άριστη αξιοποίηση των διαθέσιμων περιορισμένων τοπικών πόρων.

Ο καθ. Δ. Λιαντίνης στο έργο του «Τα Ελληνικά» αναγράφει: «Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί τις προσφωνήσεις Λογιότατε, Εντιμότατε, Γενναιότατε, Σεβασμιότατε, Εξοχότατε δεν τις απηύθυνε ποτέ του κάποιος στον γεωργό, στον βοσκό, στον θαλασσινό, στον χτίστη. Και η απορία αυτή έγινε βαθύ σκοτάδι για εμένα όταν διάβασα στο βιβλίο “Αιμίλιος, ή Περί Αγωγής” του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, 1762, ότι “η ευγενικότερη από όλες τις ανθρώπινες ασχολίες είναι η γεωργική τέχνη”. Το σύγγραμμα «Αιμίλιος» είναι μια φιλοσοφική πραγματεία για τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα για το πώς μπορεί το άτομο να διατηρήσει την έμφυτη καλοσύνη του ενώ συμμετέχει σε μια αναπόφευκτα διεφθαρμένη κοινωνία».

Οι γυναίκες της υπαίθρου, οι αγρότισσες, είναι σίγουρα ένα «πολυεργαλείο», στις οποίες οφείλουμε αναγνώριση και τιμή.

«Η Ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη της υπαίθρου και ιδιαίτερα του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό της ρόλο, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, τη μεταποίηση-οικοτεχνία σε μικρές μονάδες και την παροχή υπηρεσιών αγροτουρισμού. Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη. Η Ελληνίδα αγρότισσα –νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη– δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, πολύ πιο ταλαιπωρημένη από τις αστές, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγαλύτερη προσφορά».

Οι αγρότισσες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της ανεπίσημης-αφανούς, μη δηλωμένης, αόρατης και μη αμειβόμενης εργασίας και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης φροντίδας και της οικιακής εργασίας σε οικογένειες και νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους και δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, ακόμα και χωρίς νταντάδες της γειτονιάς!), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει «αόρατο» και απλήρωτο.

Η κα Κοντογιάννη (6932 094231) ελπίζει ότι το Σάββατο 15 Οκτ. 2022, στις 12.00, όσοι μπορέσουν να έλθουν στην έδρα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής (Πληθ. Γεμιστού 14, 136 78 Αχαρνές) και όλοι όσοι θελήσουν να στείλουν γραπτό χαιρετισμό (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) θα προσδώσουν επαρκή αριθμό προσφωνήσεων οι οποίες θα τιμήσουν τις αγρότισσες και τον ρόλο τους στην τοπική ανάπτυξη της υπαίθρου και στη συνοχή της αγροτικής κοινωνίας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn