agr_23_8_I_900x600.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 20/7/2022 ανοικτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» στο διαδίκτυο με κύριο θέμα: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και στις αγροτικές επιχειρήσεις».

Κατόπιν πρόσκλησης της υπεύθυνης κας Μάγδας Κοντογιάννη, κτηνοτρόφου στο Μενίδι, 69320 94231, γραμματέως του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, και φροντίδα της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου, συμμετείχαν οι: κ. Θεόδωρος Μακαδασόπουλος (Easy Solutions), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα, Πρόβειο Κορδαλής), κ. Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου), κ. Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα), κ. Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα) και κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Αρκαδία) με συντονιστή τον γράφοντα. Το video της ανοικτής συζήτησης είναι στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/615163510099688, όπου βρίσκονται τα video από όλες τις διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Τετάρτης στις 21.30.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια έκανε πάνω από διακόσιες πενήντα (250) ανοικτές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις σε θέματα που απασχολούν τους συμμετέχοντες κτηνοτρόφους και την κτηνοτροφία ή ακόμα και γενικότερα τον αγροτικό κόσμο και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ο κ. Κοντογιάννης, κτηνοτρόφος, Μενίδι, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που ένα οριζόντιο πρόγραμμα περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα παρατηρούσαμε το φαινόμενο να εξαγγέλλονται προγράμματα μόνο για επιχειρήσεις που δεν ήταν αγροτικές. Αυτή τη φορά μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να υποβάλει αίτηση ακόμα κι αν είναι αγροτική επιχείρηση.

Έπειτα από μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος «Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων & υπηρεσιών» από τον κ. Μακαδασόπουλο (6972 115227, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), έγινε παραγωγική συζήτηση για την πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη που καθοδηγήθηκε από τις πολλές εύστοχες παρατηρήσεις της κας Μιχαηλίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Ανάμεσα σε όσα ακούστηκαν εντοπίσαμε:

 1. Η δράση «Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων» αποτελεί τμήμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις και για πρώτη φορά και τις αγροτικές.
 2. Η δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους προγράμματα κρατικών ενισχύσεων:

- Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά εργαλεία MME»

- Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών»

- Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές συναλλαγές»

 1. Το ενδιαφέρον των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων μοιάζει να είναι το Πρόγραμμα Ι. Μέσω αυτού οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν προκειμένου να:
 • εκσυγχρονίσουν την παραγωγική, εμπορική και διοικητική τους λειτουργία.
 • αναβαθμίσουν τον τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας.
 • ψηφιοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πελάτες και συνεργάτες.
 • αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας / εμπιστοσύνης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Για τον σκοπό αυτό το Πρόγραμμα Ι θα δίνει επιταγές (vouchers από 900 €) που θα διατεθούν για την απόκτηση, μέσω αγοράς ή μίσθωσης, νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

 1. Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που:

• Δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ.

• Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

• Έχουν ιδρυθεί / συσταθεί πριν από την 1/1/2022.

• Δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμη δραστηριότητα / ΚΑΔ.

• Κατά την περίοδο 1/1/2021-31/12/2021 παρείχαν απασχόληση εξαρτημένης εργασίας που αντιστοιχεί σε 0,01 έως 250,00 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ), σχεδόν μόνο 3 ημέρες απασχόλησης το προηγούμενο έτος.

• Λειτουργούν νόμιμα και συμμορφώνονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

• Είναι Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε., ΙΚΕ, ΚοινΣΕπ, συνεταιρισμός ή ατομική επιχείρηση.

• Τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

• Δεν βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.

• Πληρούν τις προϋποθέσεις του Καν. 1407/2013 (De Minimis, 200.000 €/3 έτη).

• Υποβάλλουν μία πρόταση ανά ΑΦΜ.

 1. Ποσό επιχορήγησης: Η αξία των επιταγών (vouchers) κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης με βάση τις ΕΜΕ του 2021. Για 0,01-5 ΕΜΕ είναι για 1.000 € επιδότηση με 900 €. Για 5-10 ΕΜΕ μέγιστη δαπάνη έως 1.800 € (90%) και ούτω καθ’ εξής.
 2. Στην αξιολόγηση, χωρίς σειρά υποβολής, λαμβάνονται πολλά στοιχεία ακόμα κι αν η έδρα είναι σε ορεινή, μειονεκτική ή νησιωτική περιοχή.
 3. Από όσα καταλάβαμε, δεν αφορούν πολλούς τα Προγράμματα II & III.

Μοιάζει το Πρόγραμμα I της «Ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων & υπηρεσιών» να είναι πολύ ενδιαφέρον και οι επιχειρηματίες αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) έχουν να ωφεληθούν, κυρίως όμως να «ανοίξουν» μια νέα προοπτική στις αγροτικές επιχειρήσεις. Ο κ. Μακαδασόπουλος (2310 464414, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ήταν πολύ διαφωτιστικός.                                                                         

Η χρηματοδότηση που επεξηγήθηκε παραπάνω αντιμετωπίζει αρκετά τη σημαντικότερη αποτροπή χρήσης νέων τεχνολογιών, που είναι κατά 38% η μέχρι σήμερα έλλειψη χρηματοδότησης και αμέσως μετά το υψηλό κόστος των ψηφιακών λύσεων (28%), όπως κατέγραψε η πανελλαδική αγροτική έρευνα για τον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας, της Gaia Επιχειρείν (Οκτ. 2021).

Στις 10 προτεραιότητες της Ε.Ε. για την ψηφιακή μετάβαση διαβάζουμε: «Προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης & κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνονται σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογική & κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα» (www.sepe.gr, timesnews.gr, 26/7/2022). Αλλά με το 93,9% των αγροτών μας να στηρίζονται στην εμπειρία για να ολοκληρώσουν τις αγροτικές δραστηριότητες και με σχεδόν ανύπαρκτα τα αγροτικά σχολεία μαθητείας στην Ελλάδα δεν γίνεται εύκολα ορατή η διάχυση χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στους αγρότες της Ελλάδος.

Η κα Μιχαηλίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) επεσήμανε τη σημαντικότητα της ψηφιακής μετάβασης. Και παρά την επείγουσα ανάγκη για εξασφάλιση σταθερών χρήσεων γης, για αγροτικά σχολεία μαθητείας, για αδειοδότηση των στάβλων, για αναγνώριση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος του παχυντή προβάτων και για προγράμματα τοπικής ανάπτυξης μορφής LEADER, η κα Κοντογιάννη πιστεύει ότι η νέα ευκαιρία «ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων & υπηρεσιών» είναι μια τομή στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6932 094231, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn