agr22.8_I_900x600.jpg

 

Μικροπίστωση. Η μικροπίστωση γεννήθηκε στο Μπαγκλαντές πριν από δεκαετίες και το 2006 χάρισε στον εμπνευστή της Muhammad Yunus το Νόμπελ Ειρήνης. Δημιουργήθηκε για να καλύψει μια τοπική ανάγκη για χρηματοδότηση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων σε αγροτικές περιοχές. Η παγκόσμια ανάγκη για ενίσχυση της μικρο-επιχειρηματικότητας είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτατη διάδοσή της σε όλο το πλανήτη. Οι μικροπιστώσεις είναι δάνεια μικρού ύψους, απευθύνονται σε νέες ή υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις και ανέργους και συνοδεύονται απαραίτητα από υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (εκπαίδευση, mentoring, coaching και συμβουλευτική). Η Action Finance Initiative (AFI) έχει δώσει 542 δάνεια μέχρι 12.500 €, αξίας 5,319 εκατ. €, που δημιουργήσαν 790 νέες θέσεις εργασίας. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα καλύπτει το 42% του των δανείων, η νεανική επιχειρηματικότητα το 12% και η επιχειρηματικότητα των ανέργων των 45% (epixeiro.gr, 3/8/2022).

Δάση γης. Με στοιχεία 60 ετών (1960-2019) καταγράφεται μείωση της επιφάνειας των δασών της γης (απώλειες 4.373 εκατ. στρέμματα, αύξηση δασών 3.556 εκατ. στρ.) και αύξηση πληθυσμού (1960 3 δισ., σήμερα 7,9 δισ. άνθρωποι). Έτσι, η κατά κεφαλή δασική έκταση μειώθηκε κατά 60% και από 14 στρ./άνθρωπο το 1960 έγινε 5 στρ./άνθρωπο το 2019. «Η συνεχής απώλεια και υποβάθμιση των δασών επηρεάζουν την ικανότητά τους να γεννούν και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες και να διαφυλάσσουν τη βιοποικιλότητα. Επίσης, έχει επίπτωση στις ζωές τουλάχιστον 1,6 δισ. ανθρώπων, οι οποίοι εξαρτώνται από τα δάση για διάφορους λόγους», (FFPRI Ιαπωνίας, Environmental Research Letters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dasarxeio.gr, 1/8/2022, σ.σ. και ανάμεσα σε όσους καταστράφηκαν από την περίεργη συμπεριφορά των «δασικών υπηρεσιών» στην Ελλάδα είναι οι κτηνοτρόφοι και βέβαια και τα ίδια τα δάση).

Ετεροεπαγγελματίες. Οι 232.825 ελαιοκοµικές εκµεταλλεύσεις κατανέµονται ως εξής: σε ετεροεπαγγελµατίες µέχρι 63 ετών ποσοστό 38%, σε ετεροεπαγγελµατίες άνω των 63 ετών ποσοστό 24%, σε συνταξιούχους του ΟΓΑ ποσοστό 18% και σε επαγγελµατίες αγρότες ποσοστό µόνο 20% (Κ. Μπαγινέτας, Γ.Γ. ΥπΑΑΤ, Γ. Κοντονής, agronews.gr, 5/8/2022, σ.σ. Τι γίνεται, μόνο 20% επαγγελματίες αγρότες ασχολούνται με την ελαιοκομία; Και οι επαγγελματίες αγρότες γιατί δεν προστατεύουν το επάγγελμά τους; Δεν θα έπρεπε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν αποκλειστικά και μόνο στους επαγγελματίες αγρότες; Τελικά, με αιτιολογία την υποτιμημένη γεωργία, επιδοτούνται άσχετοι με τη γεωργία ιδιοκτήτες γης;).

Βοσκήσιμες γαίες. Οι βοσκότοποι από το 56% της επιφάνειας της Ελλάδος (1958) πήγαν στο 54% (1971), καταγράφηκαν στο 40% (1981) και βρέθηκαν στο 40% (1991). Πώς γίνεται σήμερα οι βοσκότοποι να είναι μόνο το 10-12% της χώρας; Πώς γίνεται από το 2017 μέχρι σήμερα να μην έχουν παραδοθεί οι μελέτες βοσκοϊκανότητας στις Περιφέρειες (και στην Αττική στο ΥπΑΑΤ); Και πότε θα γίνουν λειτουργικές αυτές οι μελέτες (που κατάντησαν σχεδόν «αμελέτητες») και θα μπουν να βοσκήσουν τα κοπάδια των κτηνοτρόφων; Και πότε θα συμμετέχουν στο κόστος ζωοτροφών του κοπαδιού, σταματώντας την «αιμορραγία» των εμπορικών και των εισαγόμενων ζωοτροφών (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, 6/8/2022).

Σχέδια απάτης… Οι αθέατες όψεις του εκσυγχρονισμού της αγροτικής παραγωγής μέσα από κοινοτικά προγράμματα-Σχέδια Βελτίωσης στη Λέσβο. Τον Ιούνιο του 2021 έγιναν έλεγχοι με εντολή εισαγγελέα έπειτα από καταγγελία του 2015! Κάποιοι, στο πλαίσιο εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης, προμηθεύτηκαν τρακτέρ που ενώ θα έπρεπε να είναι καινούργια ήταν μεταχειρισμένα. Σε άλλη περίπτωση φαίνεται πως δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού είχαν δηλωθεί ως μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτές που τελικά βρέθηκαν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επρόκειτο για επτά (7) περιπτώσεις-αγρότες (Εθνική Αρχή Διαφάνειας, 4/8/2022, Ν. Μανάβης. stonisi.gr, 6/8/2022, σ.σ. η ανικανότητα έγκαιρου ελέγχου ισοδυναμεί με συνέργεια και επιβράβευση της απάτης).

Σταφύλια. Εταιρία που διαθέτει δίκτυο τοπικών ξενοδοχείων αγόρασε πριν από λίγες µέρες σε δηµοπρασία ένα τσαµπί σπάνια ρωµαϊκά ρουµπινένια σταφύλια στην τιµή-ρεκόρ των 10.700 €. Υπάρχουν µόνο 27 κοµµάτια από αυτή την ποικιλία, της οποίας οι ρώγες έχουν µέγεθος µπάλας του πινγκ πονγκ και γλυκιά γεύση (Ιαπωνία, NHK TV, agronews.gr, 25/7/2022)!

Η συγκαλλιέργεια ρυζιού-ψαριού στο Τσινγκτιέν στην επαρχία Τζετζιάνγκ της Ανατ. Κίνας έχει ιστορία περισσότερων από 1.300 χρόνια και συμπεριλήφθηκε στην πρώτη ομάδα των Παγκοσμίως Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS), όπως ορίστηκε από τον FAO του ΟΗΕ το 2005. Το 2021 το σύστημα συγκαλλιέργειας ρυζιού-ψαριού στο Τσινγκτιέν κάλυπτε 3.700 εκτάρια ορυζώνων, με μέση απόδοση ρυζιού 7,2 tn/εκτάριο. Η συνολική αξία παραγωγής ρυζιού και ψαριών έφτασε τα 39,3 εκατ. $. Η περιοχή είναι ορεινή και η συγκαλλιέργεια γίνεται σε πεζούλες (Ε. Παπαζή, greek.cri.cn, 29/7/2022).

Το 1958 το Ελληνικό κράτος κατέγραφε το 56% της επιφάνειας ως βοσκοτόπους. Τα έτη 1971, 1981, 1991 η ΕΣΥΕ δίνει το 40% ως βοσκοτόπους. Πώς γίνεται σήμερα οι βοσκότοποι να είναι το 12% της χώρας; Τι άσχημα παιχνίδια παίζονται εις βάρος της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων; Πού είναι οι κτηνοτρόφοι; Ασχολούνται μόνο με τις επιδοτήσεις; Πώς κατάντησαν από άρχοντες-νοικοκύρηδες «ζήτουλες» ελεημοσύνης και επιδοτήσεων;

Η Ελλάδα είχε μόνο 3,7% αγροτών νεαρής ηλικίας (μέχρι 35 ετών) το 2016 επί του συνολικού αριθµού διαχειριστών αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ενώ ο µέσος όρος της Ε.Ε.-27 είναι 5,1% (Γ. Κοντονής, agronews.gr, 8/8/2022).

Δάφνη. Η προσθήκη φύλλων δάφνης στο κρέας μετατρέπει τα τριγλυκερίδια σε μονολίπη. Επίσης αντιμετωπίζει τις πεπτικές διαταραχές, βοηθά να απαλλαγούμε από το φούσκωμα, καούρα, οξύτητα, δυσκοιλιότητα ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου, μειώνει το επίπεδο του σακχάρου, είναι αντιοξειδωτικό, επιτρέπει στο σώμα να παράγει ινσουλίνη, εξαλείφει την επιβλαβή χοληστερόλη, χρήσιμο στη θεραπεία κρυολογήματος-γρίπης και σοβαρού βήχα, προστατεύει την καρδιά από προσβολές, πλούσιο σε οξέα που εμποδίζουν τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, εξαλείφει αϋπνία και άγχος, διαλύει τις πέτρες στα νεφρά και θεραπεύει τις λοιμώξεις. Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται στην ελληνική θυμοσοφία στον ευλογημένο αυτό τόπο, αλλά τα ξεχάσαμε μέσα στα χάμπουργκερ (9/8/2022)!

Δασικές πυρκαγιές. «Τα υποκείμενα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών συνδέονται μεταξύ άλλων με τη χωροταξία, τον περιφερειακό σχεδιασμό, το κλίμα, τη διαχείριση του αγροδασικού χώρου, τις οικονομικές και περιβαλλοντικές πολιτικές αλλά και την αντίληψη του κινδύνου, την παιδεία και την ενημέρωση των πολιτών» («Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές», Γ. Ευτυχίδης, dasarxeio.gr, 7/8/2022. Ερεύνησαν πολλά για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά δεν ερεύνησαν τις ευθύνες των δασαρχών και των λεγομένων «τεχνοκρατών» στην καταστροφή της ισορροπίας της φύσης, απομακρύνοντας την απαραίτητη πανίδα [πρόβατα κ.λπ.] από τα ελληνικά δάση).

Άνοιξε τον Αύγ. του 2022 για πέντε μήνες η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων τακτοποίησης των δασικών αυθαιρέτων, με συνολικά 5 δικαιολογητικά και παράβολο 250 € (Γ.Γ. Δασών, ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώσης. ecopress. myota.gr, 3/8/2022, σ.σ. αν έκτισες αυθαίρετo, με 250 € το τακτοποιείς, αλλά για να βοσκήσεις σύμφωνα με τους κανόνες της φύσης, δεν υπάρχει διαδικασία. Οι κτηνοτρόφοι διώκονται με κάθε τρόπο, ανελέητα, μέχρι καταστροφής τους).

2/9/2022, 17.00, Ημερίδα: Νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040, Επισιτιστική ασφάλεια, κτηνοτροφία, παρόν και μέλλον. 6979 497130.

Οπαδικά. Τον Ιούνιο του 2006, με τροπολογία (τότε…), προβλέφθηκε ότι «Οπαδός που θα συλληφθεί και θα καταδικαστεί από το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο για αδικήματα που περιγράφονται σε αυτόν οδηγείται αυτόματα στη φυλακή χωρίς η ποινή να έχει εξαγοράσιμο ή ανασταλτικό χαρακτήρα, ακόμα και στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος ασκήσει έφεση». Είναι το περίφημο ιδιώνυμο, δηλαδή το αδίκημα που με νόμο διαχωρίστηκε από τα άλλα όμοιά του και τιμωρείται με ιδιαίτερη ποινή. Οι οπαδοί τον χαρακτηρίζουν ως νόμο Ορφανού. Η ατιμωρησία ήταν αυτή που γεννά τη βία στη γήπεδα. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Α Παπαληγούρας είχε τονίσει ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι πράγματι αυστηρή. Είναι ωστόσο αναγκαία, αν θέλουμε το ποδόσφαιρο να ξαναγίνει οικογενειακή γιορτή της Κυριακής (makthes.gr, 18/4/2009, σ.σ. με πρόταση του υφυπουργού Γ. Ιωαννίδη καταργήθηκε το 2009 και έκτοτε η οπαδική βία «φουντώνει» και «δολοφονεί»).

Κλιματική κρίση. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες (κλιματική αλλαγή) πιθανώς συνδέονται με το γεγονός ότι τα φυτά στην Αγγλία ανθίζουν 32 μέρες νωρίτερα απ’ ό,τι το 1753 μέχρι το 1980. «Η πρώιμη ανθοφορία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ζημιάς από τον παγετό, αλλά και να θέσει σε κίνδυνο τα έντομα, τα πουλιά και άλλα άγρια ζώα που εξαρτώνται από την ανθοφορία ορισμένων φυτών σε συγκεκριμένες περιόδους» (Πανεπιστήμιο Cambridge, Reuters, ertnews.gr. 4/2/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn