agronea_1-08-01.jpg

 

Ελαιόλαδο & νόηση. «Αξιολογώντας συγκεντρωτικά τις μελέτες κατανάλωσης εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου πρώιμης εσοδείας (MICOIL) από ασθενείς με Ήπια Νοητική Διαταραχή (MCI) καταλήγουμε στην πλειοτροπική και πολυλειτουργική ευεργετική δράση του, μέσω στόχευσής του σε διαφορετικούς μηχανισμούς που προσεγγίσαμε της πολυ-παραγοντικής νόσου Alzheimer» καθ Α. Πανταζάκη, Τμήμα Χημείας Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή ως μία πολλά υποσχόμενη λύση για τη νοητική εξασθένηση» σύμφωνα με τον καθηγητή Μ. Τσολάκη, Εργαστήριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων. www.yannisolivegrove.gr, Olivenews.gr, 10/1/2022.

Ελλ. Κουζίνα. H Eλλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με την καλύτερη κουζίνα. Η Ελλάδα (2η) συγκέντρωσε βαθμολογία 4,73, μετά την Ιταλία (1η) με βαθμολογία 4,78, ανάμεσα σε 100 κουζίνες, και ως καλύτερα πιάτα της αναδείχθηκαν η χορτόπιτα, το αντικριστό και τα παϊδάκια. Επίσης τα γεμιστά (9η), το στιφάδο (12η), τα μύδια (30η) & το παστίτσιο (80η). Τα γεμιστά αναδεικνύονται ως το καλύτερο πιάτο λαχανικών στον κόσμο και ο Ντάκος ψηφίστηκε ως η καλύτερη σαλάτα ενώ η χωριάτικη σαλάτα είναι 5η. Στα καλύτερα κρεατικά είναι τα κεφτεδάκια (3η), στα καλύτερα θαλασσινά τα τηγανιτά καλαμαράκια (3η), στα καλύτερα desserts το γαλακτομπούρεκο (5η), στα καλύτερα τυριά η γραβιέρα Κρήτης (3η), στα καλύτερα sauce το τζατζίκι (3η), στα καλύτερα γλυκά η μπουγάτσα (4η), στα σάντουιτς ο γύρος (2η), στα καλύτερα μαγειρευτά το στιφάδο (2η), και στα καλύτερα ποτά & λικέρ η τσικουδιά & η μαστίχα Χίου (3η & 4η). Καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας, σύμφωνα με την κατάταξη είναι η φάβα Σαντορίνης, τα πορτοκάλια Χανίων και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. TravelAtlas. Χ. Λαΐνοπούλου. tornosnews.gr, 13.01.2022 (σσ δυστυχώς με μόνο 7% των συνολικών δαπανών του τουρισμού σε ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες (καταγραφή PWC 2017), τίποτα δεν μας εμποδίζει να υποθέσουμε ότι τα ελληνικά πιάτα γίνονται με εισαγόμενες πρώτες ύλες και ίσως με εισαγόμενους μάγειρες. Σχεδόν τίποτε δεν μένει στους Έλληνες και στην Ελλάδα …)

Στρατηγικό Σχέδιο. Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ 2023-2027, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΑΑΤ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέοι αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης και τα βιολογικά. Σημειώνεται ότι το τελικό σχέδιο, έτσι όπως ακριβώς θα εφαρμοστεί από την 1/1/2023, θα προκύψει μετά τις παρατηρήσεις της Κομισιόν προς τη χώρα και τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις του ίδιου του ΥΠΑΑΤ. Γ. Μπόχτη, ypaithros.gr, 15/1/22. (σσ Υπάλληλοι και τεχνοκράτες διαπραγματεύονται το μέλλον των αγροτών, χωρίς τους αγρότες. Και οι αγρότες οραματίζονται σουβλάκια γύρω από φωτιές στα σταυροδρόμια της Ελλάδος, διεκδικώντας επιδοτήσεις, γύρω από ανεύθυνα "μπλόκα"-όπου κανείς δεν λογοδοτεί, απλά επιβάλλει την πρότασή του όποιος έχει μεγαλύτερη φωνή ....)

Σημαντικές αποφάσεις για τους αγρότες, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

21/7/2021 Απόφαση της Γεν. Συνέλευσης ΟΗΕ για τους Συνεταιρισμούς

9/12/2021 Σχέδιο δράσης ΕΕ για την Κοινωνική Οικονομία

20/12/2021 Διαβούλευση φορέων για το Αγροτικό Σύμφωνο 2040

11/1/2022 Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας

Νεολαία. Το ΕυρωΚοινοβούλιο επιβεβαίωσε (11/1/2022) την απόφαση για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με επίκεντρο τη νεολαία σε όλα τα κράτη μέλη το 2022, με έμφαση στην εμπλοκή των νέων στη χάραξη ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών, με προτεραιότητες για το 2022 που θα οριστούν από κοινού με τους νέους και με συμπληρωματικές δημοσιονομικές ενισχύσεις για το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. odialogos.gr, 15/12/2021. (σσ στην Ελλάδα μια λεγόμενη Πανελλήνια Ένωση Νέων … έχει πρόεδρο 50 ετών! … Θα ήταν για γέλια αν δεν είναι πράγματι για κλάματα …)

Διαπιστώσεις. Έχουμε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το ΥπΑΑΤ είναι το 17ο στα 19 Υπουργεία, ΔΕΝ έχουμε Υπουργείο Γεωργίας (με την ευρεία έννοια), δεν υπάρχει υπουργείο για την αγροτική κοινωνία και τους αγρότες, έχουμε Υφυπουργείο Βόρειας Εύβοιας, ΔΕΝ έχουμε συμφωνημένη Αγροτική Πολιτική. Σε 45 χρόνια είχαμε 38 υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης …. Ούτε τουρισμό να έκαναν …

Νεοφυής!!! … Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις «Οι Νεοφυείς Επιχειρήσεις Στην Ελλάδα» επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις ελληνικές startup επιχειρήσεις καθώς και το σύστημα που τις υποστηρίζει. Ως startup ορίζεται, στην συγκεκριμένη έρευνα, η καινοτόμος νεοφυής επιχείρηση, ιδρυθείσα μετά το 2010 από Έλληνα ή Έλληνες υπηκόους, που έχει συμμετάσχει, στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε κάποιο ελληνικό πρόγραμμα θερμοκοιτίδων ή επιταχυντών με στόχο τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη/εξέλιξη. ΔιαΝεοσις, 17/1/2022. (σσ μοιάζει ότι νεοφυής επιχείρηση είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη νέα επιχείρηση που καταφέρνει να «απορροφήσει» χρήματα από προγράμματα !!! … και έχει αντικείμενο οτιδήποτε εκτός από την πραγματική πρωτογενή παραγωγή !!! … ΚΡΙΜΑ)

Λογιστικά πανδημίας. Η πανδημία covid-19, όπως ορίσθηκε από τον ΠΟΥ, κατέγραψε 5,53 εκ θανάτους (ίσως υπερδιπλάσιο), οι κυβερνήσεις διέθεσαν 12 τρις $ (το 13% του παγκόσμιου ΑΕΠ), 500 εκ άνθρωποι έχουν εξωθηθεί στην απόλυτη φτώχεια επειδή αναγκάστηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της υγείας, υπολογίζεται ότι 5 τρις $ πήγαν στις τσέπες των εκατομμυριούχων. ot.gr, 17/1/2022.

Τηλεόραση. Η παρακολούθηση τηλεόρασης για περισσότερες από 4 συνεχόμενες ώρες αυξάνει κατά 35% τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης στο αίμα, σε σχέση με παρακολούθηση τηλεόρασης κάτω από 2,5 ώρες. Φλεβική θρομβοεμβολή είναι συχνή αιτία καρδιαγγειακού θανάτου παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προκαλεί περίπου 50.000 θανάτους στην Ελλάδα και 500.000 στην Ευρώπη. Οι παρατεταμένες περίοδοι παρακολούθησης τηλεόρασης πρέπει να διακόπτονται με διαστήματα κινητικότητας, έτσι ώστε να συνεχίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Ειδικά αυτό ισχύει για όσους εργάζονται για ώρες σε υπολογιστή. Να σηκώνεστε και να τεντώνεστε κάθε 30 λεπτά ή να κάνετε άλλη άσκηση. Και να αποφεύγετε να συνδυάζετε την τηλεόραση με ανθυγιεινά σνακ. Δρ Σ. Κουνούτσορ, Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, European Journal of Preventive Cardiology, Γ. Χαρλαύτη, emea.gr, 20/1/2022.

Τραπεζικά. Μόνο 35-40.000 επιχειρήσεις είναι αυτές που θεωρούνται αξιόχρεες με τραπεζικά κριτήρια (bankable), σε ένα σύνολο 800.000 επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 5% των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούν να περάσουν το κατώφλι των τραπεζών, ενώ το 95% θα... φάνε πόρτα. ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργηθούν εγγυοδοτικοί μηχανισμοί για να υποστηριχθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις. Έως τώρα, λίγα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα ο νέος κύκλος πιστωτικής επέκτασης, που αρχίζει ύστερα από μια δεκαετία συνεχούς συρρίκνωσης, να αναμένεται ότι θα αφήσει εκτός χρηματοδότησης τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων. sofokleousin.gr, 23/1/2022. (σσ και βέβαια πουθενά δεν υπάρχουν οι αγροτικές επιχειρήσεις …)

Βόδι. Όταν ένα βόδι μπαίνει στο παλάτι, το βόδι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι μετατρέπεται σε στάβλο. Τουρκική παροιμία. Δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς, newsbase.gr, 23/1/2022. (σσ Ισχύει η παροιμία και εκτός Τουρκίας …)

Αγρ. Παραγωγή. Καταιγίδα πάνω από την αγροτική παραγωγή της χώρας το 2022, με επιτάχυνση των εξελίξεων λόγω της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής όπου πλέον τίθεται θέμα παγκόσμιου διατροφικού προβλήματος. Η ενεργειακή έφερε και επισιτιστική κρίση. Για την Ελλάδα είναι κρίσιμο να διατηρηθεί ένα minimum εγχώριας παραγωγής σε βασικά εθνικά προϊόντα όπως: φέτα, γάλα, κρέας, κτηνοτροφικά φυτά, ροδάκινο, βερίκοκο, αμπέλι, ελιά, λάδι, βιομηχανική ντομάτα, δημητριακά, φρούτα & λαχανικά, για να διασφαλισθεί η διατροφική μας αυτάρκεια. Η θεσσαλική πεδιάδα βρίσκεται σε πλήρη απαξίωση, ερημοποίηση και μετατροπή της σε ένα σεληνιακό τοπίο, σε ένα απέραντο πάρκο φωτοβολταϊκών όχι των αγροτών αλλά των μεγάλων εταιρειών. Γ. Κολλάτος. thessaliatv.gr. texnologosgeoponos.gr, 30/12/2021.

Οικολόγοι. Ένα αεροπλάνο τύπου airbus 380 μπορεί να γεμίσει με 330.000 λίτρα τα οποία αρκούν για 24 ώρες. Με το ίδιο καύσιμο θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε για 11 χρόνια 12128 στρέμματα, να ταΐσουμε 16500 πρόβατα αφού θα παράγαμε 33000 τόνους ζωοτροφή και θα παίρναμε 57.172.000 κιλά γάλα και 650 μπάλες μαλλί προβάτων για ρούχα. Aφιερωμένο στους φίλους ρομαντικούς που νομίζουν ότι είναι «οικολόγοι» αλλά θέλουν να ταξιδέψουν αεροπορικά για να γνωρίσουν τον κόσμο και πιστεύουν ότι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται η κτηνοτροφία! Thomas Moschos, 5/5/2021

Φυτοφάρμακα. Η ΕΕ έθεσε στόχο τη μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων έως το 2030 και εφιστά την προσοχή να υπόκεινται τα εισαγόμενα προϊόντα στα πρότυπα που ισχύουν στην ΕΕ. texnologosgeoponos.gr, 26/1/2022

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, AgroBus

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn