agronea.jpg

 

Έμπορος, όχι παραγωγός. Η Ε.Ε. είναι ο κυρίαρχος παγκόσμιος έμπορος αγροτικών προϊόντων (κατέχει το 36% του παγκόσμιου εμπορίου). Η αγροτική παραγωγή της Ε.Ε. είναι πάρα πολύ μικρή. Αν θα πρέπει να διαλέξει ένα από τα δύο, εμπόριο ή παραγωγή, τότε θα αποφασίσει, όπως κάθε λογικός, υπέρ του εμπορίου και θα εγκαταλείψει την αγροτική παραγωγή ή θα τη στείλει στις αποικίες των κρατών της Ε.Ε. στην Αφρική, όπου ήδη ισχύει η σύμβαση ΑΚΕ (lome). Οι Έλληνες αγρότες πρέπει πάση θυσία να επεκταθούν στην εμπορία της παραγωγής τους αν θέλουν να βρίσκονται στις σύγχρονες ευκαιρίες.

Σε σκεύασμα «Cordon Blue, παρασκεύασμα από σύγκοπτο κρέας κοτόπουλου, κατεψυγμένο» βρέθηκε Salmonella spp. Το σκεύασμα κάνουν οι «Ελληνικές Νοστιμιές Α.Ε.» για λογαριασμό της «Γεωργιάδης Νικόλαος ΑΕΕ» με ημερ. κατάψυξης 4/10/2021 και ανάλωσης πριν τις 4/10/2022 (ΕΦΕΤ, 23/12/2021).

Βροχή. Η βροχή είναι πολυαναμενόμενο δώρο και θα φανεί πολύτιμη για την ερχόμενη χρονιά στη βλαστική ανάπτυξη και υψηλή καρποφορία. Οι άνεμοι προκάλεσαν την καρπόπτωση κυρίως σε προσβεβλημένους καρπούς από δάκο και ασθένειες και κατά κάποιο τρόπο ξεκαθάρισαν την παραγωγή. Το κρύο (5-12οC) είναι ευεργετικό για τα ελαιόδεντρα, γιατί τα βοηθάει να μαζέψουν μονάδες ψύχους που χρειάζονται για να δώσουν μια καλή ανθοφορία την ερχόμενη άνοιξη και να καρποφορήσουν ικανοποιητικά. Ο χειμώνας είναι επιθυμητός, τον χρειάζονται οι ελαιώνες (Γ. Κουμπούρης, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 22/12/2021).

Αλαλούμ. Ανάγκη αλλαγής της (ανύπαρκτης!) αγροτικής πολιτικής λόγω της αλλοπρόσαλλης στάσης του ΥπΑΑΤ στο θέμα της σταφίδας. Στη Μεσσηνία οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμων εκτάσεων ασκούν άλλο επάγγελμα και απλώς συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τα χρήματα που μένουν από την πληρωμή των εργατών ή τη μισακή σοδειά. Πολλοί κληρονόμοι καλλιεργήσιμης μεσσηνιακής γης είτε αποποιούνται την κληρονομιά είτε αφήνουν να κτήματα να λογγώσουν. Αν στο κάδρο της μεσσηνιακής υπαίθρου προστεθούν οι απαξιωμένοι συνεταιρισμοί και το έλλειμμα εργατικών χεριών, παραγωγικών υποδομών και κοινωνικών δομών, γίνεται ορατή η εικόνα του ετοιμοθάνατου πρωτογενούς τομέα. Σε μια κανονική χώρα θα είχε σημάνει συναγερμός. Στην Ελλάδα όμως οι περισσότεροι αγωνίζονται για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και μόνο μια μικρή μειονότητα αγωνιά για την αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων (Θ. Λαγός, eleftheriaonline.gr, 25/12/2021).

Κλιματική κρίση. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί έντονα (τουρισμός, υποδομές, πόλεις) από την αύξηση των παγκόσμιων επιπέδων της θάλασσας, που αυξάνονται με ρυθμό 0,034 μ./χρόνο. Ήδη στην Ευρώπη παρατηρείται πίεση στο ύψος της στάθμης ταμιευτήρων, που επηρεάζει τη νότια Ευρώπη, προκαλώντας συγκρούσεις και φαινόμενα μετανάστευσης. Θα επέλθει έλλειψη σε προϊόντα και αύξηση στις τιμές ορισμένων προϊόντων. Πάνω από το 40% των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. είναι εκτεθειμένο σε συνθήκες ξηρασίας έως το 2050! Το κόστος της λειψυδρίας στην Ε.Ε. θα φθάσει τα 65 δισ. €/έτος έως το 2100! Το φαινόμενο της έλλειψης υδάτινων πόρων δεν θα οδηγήσει στην επέκταση των αρόσιμων γαιών βορειότερα, αφού ο θερμότερος βορράς των επόμενων ετών θα συνοδευθεί από κύματα έντονου ψύχους λόγω εξασθένισης του ρεύματος του Κόλπου (Έκθεση Foresight, «Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2050», in.gr, 8/11/2021).

Βοσκοτόπια. Για την αύξηση του κόστους παραγωγής ο υπ. ΑΑΤ Σπ. Λιβανός είπε ότι οι ανατιμήσεις έρχονται από το εξωτερικό και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τον Έλληνα παραγωγό. Ο υπουργός ανέφερε: Την αναστολή της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) (σ.σ. με τόσους πολλούς περιορισμούς που καθίσταται ανεφάρμοστη), τη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές (σ.σ. ο ενδιάμεσος ΦΠΑ δεν αποτελεί κόστος), την εφαρμογή από το 2022 επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου (σ.σ. αυτό θα ισχύσει από το 2022) (NEA Αιτωλοακαρνανίας, 28/12/2021, σ.σ. μας δουλεύουν. Το σοβαρότερο κόστος στην κτηνοτροφία είναι το κόστος διατροφής, που φτάνει το 60-80%. Μόνος τρόπος μείωσης κόστους είναι η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και οι βοσκότοποι. Και εκεί δεν κάνει τίποτε το ΥπΑΑΤ).

Περιαστική κτηνοτροφία. Η φύση (άγρια ελάφια Πάρνηθας) κοιτά προς την επέλαση του πολιτισμού (τσιμεντένιου αττικού) σε φωτογραφία στο διαδίκτυο. Ο «πολιτισμός», αφού ισοπέδωσε τους περιαστικούς κτηνοτρόφους της Αττικής, εφορμά και στις τελευταίες εστίες «αντίστασης». Ούτε κτηνοτροφικά πάρκα δεν εξασφαλίζουν τον ελάχιστο αριθμό βακτηριδίων για την ισορροπία στο περιβάλλον, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για την ανάπτυξη και τις επελάσεις ιών (Covid-19 κ.λπ.). Το βρήκα στο Facebook (30/12/2021).

Στρατηγικό σχέδιο; Υποβλήθηκε στην Ε.Ε. (πλατφόρμα SFC) το λεγόμενο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδος για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Ο υπ. ΑΑΤ ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη «μακρά και εντατική περίοδο δημόσιας διαβούλευσης» (ΥπΑΑΤ, 30/12/2021, σ.σ. Αυτό που συνέβη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια πολύ άσχημη προσπάθεια να «πουλήσουν» τις ιδέες τους για την αγροτική ανάπτυξη στην Ελλάδα ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, η Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, οι Διαχειριστικές Αρχές και οι Σύμβουλοι του ΥπΑΑΤ χωρίς καμιάς μορφής σεβασμό στους πραγματικούς παραγωγούς πλούτου, στους αγρότες. Το «Στρατηγικό Σχέδιο» δέχθηκε τέτοιο καταιγισμό παρατηρήσεων από την Ε.Ε., που κατάντησε διάτρητο).

ΟΦΥΠΕΚΑ. Με το ΦΕΚ 6387/31-12-2021 καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Έπειτα από είκοσι χρόνια ο Φορέας ενσωματώνεται στον νέο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ΝΠΙΔ με έδρα την Αθήνα. Το αντικείμενο, μαζί με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, θα αποτελούν ένα τμήμα ως Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας (4/1/2022, σ.σ. και ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι όσο πιο απομακρυσμένη από τον φυσικό χώρο αρμοδιότητάς της είναι μια δομή, τόσο αναποτελεσματικότερη είναι, με έκπληξη βλέπουμε να «φυτρώνουν» κεντρικές δομές και μάλιστα ως ΝΠΙΔ, δηλαδή της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομίας).

Άνθρωποι. Σήμερα στη Γη ζουν 7,8 δισ. άνθρωποι. Το 2064 ο πληθυσμός θα φτάσει στα 9,7 δισ., ενώ το 2100 θα μειωθεί στα 8,8 δισ. Θα είναι η πρώτη από τον 14ο αιώνα όταν η ανθρωπότητα είχε την πανδημία της Μαύρης Πανώλης χωρίς φάρμακα. 23 χώρες στον κόσμο (Ιταλία, Πορτογαλία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα κ.λπ.) θα μείνουν με το 50% του πληθυσμού τους. Ακόμα και η Κίνα, από 1,4 δισ. ανθρώπους σήμερα, θα φτάσει το 2100 στα 732 εκατ. «Εάν η πρόβλεψη είναι σωστή, θα είναι η πρώτη φορά που η μείωση του πληθυσμού θα οφείλεται στη μείωση της γονιμότητας». Η παγκόσμια γονιμότητα από 2,37 παιδιά/γυναίκα το 2017 θα φτάσει σε 1,66 το 2100». Οι: Ινδία, Νιγηρία, Κίνα και ΗΠΑ να αποτελούν τις κυρίαρχες δυνάμεις στο τέλος του 2100 (Ινστιτούτο Μετρήσεων & Αξιολόγησης Υγείας, The Lancet, Αλήθεια, 9/12/2021, σ.σ. τον Οκτ. 2022 υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι πάνω στον πλανήτη Γη θα προσεγγίζουν τα 8 δισ., ενώ στις 28 Ιουλίου 2022 είναι η ημέρα που θα έχουμε καταναλώσει για εφέτος ό,τι ανανεώσιμο αυτός παράγει, είναι η Ημέρα Υπέρβασης της Γης).

Θαύμα! Η Synchron ανέπτυξε μια ελάχιστα επεμβατική, ενδοαγγειακή, πλήρως εμφυτεύσιμη συσκευή στον ανθρώπινο εγκέφαλο που επιτρέπει στους ασθενείς με παράλυση να εισάγουν κείμενο στον υπολογιστή ενεργοποιώντας μόνο τη σκέψη τους. Ο 62χρονος P. O. Keefe, που πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), έστειλε το πρώτο του μήνυμα στο Twitter στις 23/12/2021, που έγραφε: «Γεια σου, κόσμε! Σύντομο tweet. Μνημειώδης πρόοδος!». (T. Oxley, Ν. Υόρκη, Β. Μιχοπούλου, startupper.gr, 31/12/2021, σ.σ. καταπληκτική είδηση για την ανθρωπότητα. Στο ΥπΑΑΤ ακόμη δεν κατορθώσαμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά η πολιτική ηγεσία με τους αγρότες).

Καθοδηγητική επιτροπή. Συνεδρίασε για πρώτη φορά η καθοδηγητική επιτροπή (steering committee) του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ως μια μορφή «γέφυρας» μεταξύ των κτηνοτρόφων-παραγωγών πραγματικού πλούτου και των αστών καταναλωτών. Πάρα πολύ καλή αρχή (Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231, 6/7/2022).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn