agr_5.7_I_900x600.jpg

 

Γιορτή του Πατέρα ή Ημέρα του Πατέρα είναι στην Ελλάδα η 3η Κυριακή του Ιουνίου και φέτος ήταν 19 Ιουνίου 2022, προς τιμήν του πατέρα, των πατρικών δεσμών και γενικά της επιρροής των πατέρων στην κοινωνία. Η Ημέρα του Πατέρα διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, γιορτάζεται στις 19 Μαρτίου, ημέρα του αγίου Ιωσήφ στην Καθολική Εκκλησία. Στη Γερμανία γιορτάζεται την ημέρα της Αναλήψεως και αρχικά συνδεόταν με την οικογενειακή έξοδο στη φύση και τη γιορτή της μπίρας. Στην Αυστραλία γιορτάζεται την 1η Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Στην Ταϊβάν γιορτάζεται στις 8 Αυγούστου.

«Εκτιμώ ότι κακώς επιδοτείται ό,τι δεν μπορεί να εξάγεται. Η χώρα μας χρειάζεται 10 Greek brand name foods. Μια ενδεχόµενη επισιτιστική κρίση θα διευκόλυνε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της χώρας µας, όπως και τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος (plant-based meats), να βρουν τη θέση τους στα ράφια των αλυσίδων λιανικής και να καταξιωθούν ως επιλογές στην κατανάλωση» (αν. καθ. Δ. Σκάλκος, Γ. Πανάγος, Agronews.gr, 6/6/2022, σ.σ. η Ελλάδα, ένας βράχος ριγμένος στη θάλασσα, δεν μπορεί να θρέψει πολλούς άλλους, πόσο μάλλον να είναι εξαγωγός τροφών. Πρώτα πρέπει να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια πάση θυσία κάθε τόπου στην Ελλάδα και μετά να δούμε το διεθνές εμπόριο, τις εξαγωγές και τα λεφτά. Τα λεφτά δεν τρώγονται).

Πόροι για «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» 525.363.000 €, που κατανέμεται ως εξής: Κεν. Μακεδονίας-86.349.000 €, Κρήτης-66.103.000 €, Δυτ. Ελλάδος-63.177.000 €, Θεσσαλίας-57.852.000 €, Πελοποννήσου-53.953.000 €, Αν. Μακ. & Θράκης-45.436.000 €, Δυτ. Μακεδονίας-39.948.000 €, Στ. Ελλάδος-38.862.000€, Ηπείρου-27.198.000 €, Β. Αιγαίου-25.110.000 €, Ν. Αιγαίου-9.050.000 €, Ιονίων-6.757.000 € και Αττικής-5.568.000 € (σ.σ. μοιάζει η κατανομή να είναι μαρκετίστικη και «πολιτική» και δεν εξυπηρετεί κάποιο όραμα ούτε κάποιο Αγροτικό Σύμφωνο 2040).

Τα αιγοπρόβατα είναι οι πυροσβέστες της φύσης. Τα πρόβατα και τα κατσίκια που βλέπουμε να βόσκουν προσφέρουν ακόμα ένα πολύ σημαντικό έργο: προστατεύουν τη φύση από τις πυρκαγιές, αφού καθαρίζουν την επιφάνεια της γης από την περιττή και εύφλεκτη βλάστηση. Τα κοπάδια μετακινούνται με την αλλαγή των εποχών για να βρουν την κατάλληλη τροφή πάνω στον βράχο τον ριγμένο στη θάλασσα που λέγεται Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο ανοίγουν δρόμους (γιδόστρατες) σε δύσβατες περιοχές, που λειτουργούν ως ζώνες πυροπροστασίας, αλλά και ως οδοί προσπέλασης για μαχητές των πυρκαγιών (Signed by nature της ΕΔΟΚ).

Βάλτε ελεγχόμενα κοπάδια στα δάση, να βοσκήσουν, μπας και σώσουμε μερικά δάση. Στην Αμερική γίνονται κανονικές εργολαβίες καθαρισμού με κοπάδια που πληρώνονται για αυτή την υπηρεσία και στην Πορτογαλία και Ισπανία πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι. Στην Ισπανία υπάρχουν τρόφιμα από κατσίκες και πρόβατα που βόσκουν σε δάση, με την ένδειξη ότι προέρχονται από τη φροντίδα των δασών… και οι καταναλωτές τα προτιμούν.

Έκλεισαν και τα τελευταία ΑΤΜ γάλακτος στη Λάρισα του ΘΕΣγάλα, ενώ στα γραφεία  του συνεταιρισμού απαντά μόνο ο τηλεφωνητής. Τα ΑΤΜ γάλακτος ξεκίνησαν σαν επανάσταση το 2013. Το 2017 είχε 63 ΑΤΜ. Έκλεισαν όλα στη Θεσ/νίκη το 2020 και στην Αθήνα το 2021. Σήμερα δίνει σε 500 μικρά μάρκετ και στον Σκλαβενίτη (Ά. Καρολίδου, grtimes.gr, 11/6/2022).

Στη Γαλλία, όπου τα θέµατα της αγροτικής παραγωγής αντιµετωπίζονται µε µεγάλη ευαισθησία, ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε όχι µόνο να λάβει µια σειρά από µέτρα για την οµαλή συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και να µετονοµάσει το αντίστοιχο υπουργείο σε Γεωργίας Επισιτιστικής Κυριαρχίας (Γ. Πανάγος, Agronews.gr, 6/6/2022, σ.σ. στην Ελλάδα το υπουργείο Γεωργίας το κάναμε υπουργείο Διαδικασίας-Αγροτικής Ανάπτυξης. Εάν οι οργανωμένοι αγρότες δεν ενεργοποιηθούν τώρα να κάνουν το 17ο τη τάξει υπουργείο πρωταγωνιστή, χάνεται όλος ο αγροτικός κόσμος).

Ψηφιακός ακτιβισμός=Νέα μετάλλαξη ή το τέλος των διεκδικήσεων. Οι online διεκδικήσεις είναι η τάση-άμυνα των πολιτών να καθορίζουν αυτό που δεν μπορούν να ελέγξουν, αποτελώντας ίσως έναν από τους λίγους τρόπους συμμετοχής τους πλέον. Ψηφιακός ακτιβισμός είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των social media για να κινητοποιήσουν περισσότερο κόσμο ή η απαξίωση της παραδοσιακής έννοιας της διαδήλωσης; (emea.gr, 12/11/2021).

Οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. ενέκριναν (13/12/2021) τα συμπεράσματα για την προστασία του συστήματος εφοδιασμού τροφίμων (επισιτιστική ασφάλεια) της Ε.Ε. από μελλοντικές απειλές. Παρότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί κατόρθωσαν να μετριάσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας, οι υπουργοί συμφωνούν ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη νόσο Covid-19 θα πρέπει να τροφοδοτήσουν την προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά τις μελλοντικές καταστροφές (Jože Podgoršek, προεδρεύων υπουργός Γεωργίας της Σλοβενίας, Ε.Ε., pelazkarabo.blogspot.com, 14/12/2021, σ.σ. κάτι αλλάζει πολύ σιγά σιγά, και τα τρόφιμα, η παραγωγή τους και η διανομή τους φαίνεται ότι μπαίνει πάλι στις προτεραιότητες. Ιδανική λύση θα μπορούσε να είναι τόσο η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα όσο και οι αγορές αγροτών).

STENT.net.gr είναι η διαδικτυακή τηλεόραση που θα βρισκόμαστε κάθε μέρα 21.00-22.00 με θέματα του αγροτικού χώρου, στην εκπομπή «AgroBus». Μετά τον ψηφιακό ακτιβισμό της τελευταίας διετίας, η δημοσιογραφία των πολιτών είναι η πρόταση για όλους.

Πιείτε νερό από εκεί όπου πίνει το άλογο. Τοποθετήστε το κρεβάτι σας εκεί όπου η γάτα κοιμάται άνετα. Φάτε φρούτα εκεί όπου σταματά το σκουλήκι. Επιλέξτε τα μανιτάρια που έχουν μύγες. Φυτέψτε ένα δέντρο εκεί όπου σκάβει ένας τυφλοπόντικας. Φτιάξτε ένα σπίτι εκεί όπου συναντάτε ένα φίδι. Σκάψτε ένα πηγάδι εκεί όπου τα πουλιά φωλιάζουν στη ζέστη. Πηγαίνετε στο κρεβάτι νωρίς και σηκωθείτε με τις κότες. Εάν τρώτε περισσότερο πράσινο, θα έχετε δυνατά πόδια και ανθεκτική καρδιά (Litsa Iliou, Facebook, 12/12/2021, σ.σ. ευχαριστούμε, Λίτσα).

Βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού αποτελούν η ανάγκη των ταξιδιωτών για μοναδικές, αυθεντικές εμπειρίες που ενσωματώνουν στοιχεία από την τοπική παράδοση και την κοινότητα, καθώς και η αποσύνδεση από την τεχνολογία και το αυξημένο ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή. Οι ταξιδιώτες απαιτούν ποιότητα, υγιεινή και ασφάλεια και αυθεντικότητα από τους παρόχους του εν λόγω προϊόντος, καθώς και εύκολη και άμεση προσβασιμότητα στους προορισμούς. Βασικές τάσεις: εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία, πιστοποίηση αγροτουριστικών καταλυμάτων, συμπράξεις / δίκτυα παραγωγών και παρόχων αγροτουρισμού (INSETE, Ελληνικός Τουρισμός 2030, Μελέτη Deloitte & REMACO, Δεκ. 2021).

Στο έργο EuroSheep παρουσιάζεται η εξής καταγραφή προβάτων: Τουρκία 38,70 εκατ. πρόβατα, Ην. Βασίλειο 21,80, Ισπανία 15,37, Ιταλία 7,00, Γαλλία 7,11, Ιρλανδία 3,91, Ελλάδα 8,31 και Ουγγαρία 1,06. Το EuroSheep είναι ένα θεματικό δίκτυο με στόχο τη στήριξη του τομέα της προβατοτροφίας και συνεργάζονται ερευνητικά ινστιτούτα από 8 χώρες. Ορθές πρακτικές, λύσεις και συμβουλές θα είναι διαθέσιμες στο www.eurosheep.network.

«Η μεγάλη πλειονότητα των οικογενειακών επιχειρήσεων έδωσαν με επιτυχία και αυτή τη μάχη της πανδημίας Covid 19, όπως άλλωστε το έκαναν και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Και αυτό συνέβη παρότι δεν διαθέτουν τα «μαξιλάρια ασφαλείας» μιας πολυεθνικής ή μιας μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης. Θα έλεγα ότι αυτό οφείλεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά των οικογενειακών επιχειρήσεων: την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα» (Ε. Κασελάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 20/11/2021, σ.σ. η πλειονότητα των αγροτικών επιχειρήσεων ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις).

Ανοχύρωτοι οι αγρότες και η περιφέρεια απέναντι στην πανδημία του Covid-19 γράφει μεταξύ άλλων το άρθρο των καθ. Σ. Τσιόρδα και Θ. Λύτρα. Η περιφέρεια, και κατά συνέπεια και οι αγρότες εκτός Αττικής, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από κορωνοϊό λόγω των προβλημάτων στις διασωληνώσεις που πραγματοποιούνται στις περιφερειακές νοσοκομειακές μονάδες. Οι διασωληνώσεις εκτός Αττικής ανεβάζουν το ποσοστό θνητότητας κατά 35%-40%! «Από τους 3.988 θανάτους οι 1.535 αποδίδονται αθροιστικά σε τρεις παράγοντες, δηλαδή εκτιμάται ότι τόσοι θα γλίτωναν 1) με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ, 2) αν νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής και 3) εντός ΜΕΘ» (Scandinavian Journal of Public Health, ypaithros.gr, 20/12/2021).

Οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Αττικής αντί για κάλαντα επέλεξαν «να τα πουν» σε φορείς που αποδέχθηκαν να «ακούσουν» τα έντονα προβλήματα της περιαστικής κτηνοτροφίας. Ξεκίνησαν από την Περιφέρεια Αττικής (16/11/2021), συνέχισαν με την Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής (22/11/2021) και ακολούθησαν η κα Ρ. Δούρου (2/12/2021), ο δήμαρχος Αχαρνών (4/12/2021), ο δήμαρχος Φυλής (15/12/2021), ο βουλευτής Υπαίθρου Αττικής κ. Χ. Σπίρτζης (14/12/2021) και συνέχισαν άλλοι φορείς.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝεα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn