agr22.6_002.jpg

 

Γηγενείς. Η ιστοσελίδα των Επιστημονικών Συναντήσεων για τις γηγενείς και τοπικές ποικιλίες είναι http://www.minagric.gr/index.php/el/events-gr/epistimonikes-synantiseis-gia-tis-topikes-kai-gigeneis-poikilies. Αν μπείτε στο πρόγραμμα σε κάθε Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές ποικιλίες, μπορείτε να βρείτε παρουσιάσεις. Είναι ένα ιστορικό αρχείο της εξέλιξης των Συναντήσεων και μια βιβλιοθήκη όπου υπάρχουν πολλές αξιόλογες ομιλίες (πληρ.: Ρ. Θανόπουλος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., σ.σ. εγώ απόλαυσα τη συμμετοχή μου στις 31/5/2022 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνών ΑΠΘ).

Αδέσποτα. Μετά τον αντιδήμαρχο στην Κίσσαμο, τρεις ακόμα συλλήψεις (1/6/2022) για τα αλιμπερτά πρόβατα (αυτά που έβοσκαν ανεπιτήρητα) έπειτα από έρευνες σε ποιμνιοστάσια και οικίες. Εκτός από φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου, δεν ανευρέθηκαν τα δηλωμένα πρόβατα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της αστυνομικής διάταξης περί ζωοκλοπής (agrocretanews.gr, 2/6/2022).

Μυστικές έρευνες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» παρουσίασε τμήμα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων σχετικών με το περιβάλλον. Μπράβο, μπράβο, μπράβο. Είδα καταπληκτικές εργασίες που παραμένουν «μυστικές» ή έστω κοινοποιούνται μόνο στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Κρίμα. Ενθουσιάστηκα που είδα τη Δρα Άννα Δεδούση και τον κ. Ανδρέα Φραντζή με το έργο τους για την αξιοποίηση αποβλήτων ελαιουργείων στη διατροφή πτηνών για ωφέλιμα λιπαρά στα αυγά. Και πάλι μπράβο. Αλλά γιατί δεν τα μαθαίνουν οι αγρότες; Για ποιους τα κάνουν; Από ποιους παίρνουν ανάγκες ή αντλούν θέματα; Ποιοι τους πληρώνουν; Δεν αισθάνονται οι συμπολίτες μας ερευνητές την ανάγκη να γνωρίσει η κοινωνία το έργο τους (Θέρμη Θεσσαλονίκης, 3/6/2022);

Και ενώ όλοι συζητούν για την κλιματική κρίση, οι επαγγελματίες αγρότες την υφίστανται και την «πληρώνουν» άμεσα στο ετήσιο εισόδημά τους. Οι αγρότες και οι φορείς της υπαίθρου (μάλλον μη αγρότες;) συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στις 15-16/6/2022 στις Βρυξέλλες για το νέο Αγροτικό Σύμφωνο 2040 Ευρωπαϊκής Υπαίθρου. Από την Ελλάδα προτάσεις έστειλε, από όσα δημοσιοποιήθηκαν, μόνο ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής (Μ. Κοντογιάννη, 6932 094231). Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) οργανώνει συνέδριο, Αθήνα, 15-17/6/2022, 09.30 (Πανεπιστημίου 30), με θέμα: «Η συμβολή του ΕΚΠΑ στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης: από τη διεπιστημονική έρευνα και εκπαίδευση στην παροχή επιστημονικής γνώσης για τη λήψη αποφάσεων πολιτικής». Στη Λευκή Βίβλο «Η Ελλάδα το 2040», Οκτ. 2021, η Επιτροπή 200 παρουσίασε τη μελέτη «Κοινωνία των Πολιτών, Περιβάλλον και κλιματική κρίση» με συντονίστρια τη Δρα Α. Πολυμέρου-Καμηλάκη. Τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν οι πολίτες μέσω οργανωμένων δομών της Κοινωνίας των Πολιτών και σε αδράνεια τούτων οι εκλεγμένοι πολιτικοί. Ο αγροτικός χώρος είναι διασπασμένος, ανοργάνωτος, μη επαρκώς εκπροσωπούμενος, συνεχώς με απλωμένο το χέρι για «επιδοτήσεις» εξάρτησης.

Χωρίς κοινωνία. Ένα ολόκληρο κοπάδι από πρόβατα βρέθηκε νεκρό στην παραλία του Αγίου Δημητρίου στη Νότια Εύβοια, δίπλα στη θάλασσα. Βρίσκεται εκεί εδώ και μέρες από ασιτία και πιθανή δηλητηρίαση από το νερό της θάλασσας. Ο ιδιοκτήτης, βοσκός του κοπαδιού των περίπου 30-50 προβάτων από το Αργυρό της Εύβοιας, έφυγε από τη ζωή, με αποτέλεσμα τα ζώα να μείνουν αφρόντιστα, καθώς κανένας εκ των κληρονόμων του εκλιπόντος δεν ανέλαβε την ευθύνη του κοπαδιού. Ο δήμος Κύμης-Αλιβερίου δεν έχει κάνει ακόμη τίποτα (eVima, texnologosgeoponos.gr 6/6/2022).

Μια ελιά βρίσκεται στα Μέγαρα Αττικής, στον δρόμο προς τον Καβελάρη, 150 μ. πάνω από τη γέφυρα του ρέματος Μαυράτζας στα δεξιά του δρόμου όπως ανεβαίνουμε. Τη λένε της «Μιχαλαρούς το δέντρο». Θρύλοι λένε πως στη σκιά της ξεκουράστηκε ό Μέγας Αλέξανδρος κατά την κάθοδό του στην Πελοπόννησο. Θέλουν να ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Επίσης λένε ότι και ο Ιμπραήμ είχε στρατοπεδεύσει δίπλα σ’ αυτή. Ήταν ο μόνος δρόμος για την Πελοπόννησο κατά την αρχαιότητα, εξάλλου ο δρόμος που περνά δίπλα λέγεται και Τουρκόδρομος. Την έχουν εγκαταλείψει πολλά χρόνια (πάνω από 20). Δεν ξέρω τον ιδιοκτήτη της. Θα προσπαθήσω να καταστρέψω τα αγριόχορτα τριγύρω και να μην υπάρχει κίνδυνος να πιάσει φωτιά και να προσπαθήσουμε να τη χρονολογήσουμε (Σ. Καστάνης, Facebook, 6/6/2022).

«Με αμείωτη ένταση οι σφαγές των κοπαδιών λόγω κόστους εκτροφής. Σε μια περίοδο που ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο οι καλλιέργειες της Κρήτης όσο και η κτηνοτροφία δοκιμάζονται σκληρά λόγω της έλλειψης εργατών γης, αλλά και της εκτίναξης του κόστους παραγωγής. Τα τρόφιμα δεν παράγονται με το πάτημα ενός κουμπιού και το πρόβλημα με την κτηνοτροφία είναι απλό: αν δεν ταΐσεις τα ζώα, θα ψοφήσουν. Φοβάμαι ότι αν δεν αντιδράσουμε τώρα, όταν θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι ελλείψεις τροφίμων, δεν θα έχουμε παραγωγικό σύστημα που θα μπορεί να αντιδράσει για να παραγάγει, όσο κι έχουμε τη διάθεση τότε να πληρώσουμε» (Α. Στεφανάκης, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, agonaskritis.gr, 30/5/2022).

Δυστυχήματα. Τραγικό θάνατο βρήκε 85χρονος αγρότης το μεσημέρι της Κυριακής, 29/5/2022, λίγο έξω από το Μεσοχωριό του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε ανετράπη και τον καταπλάκωσε. Ο αγρότης έφυγε με το τρακτέρ από το σπίτι του με κατεύθυνση στο χωράφι του και το δυστύχημα έγινε λίγες δεκάδες μέτρα από το σπίτι του (flashnews.gr, 30/5/2022, σ.σ. διαστάσεις επιδημίας παίρνουν τα δυστυχήματα με τρακτέρ. Τι να προσέξεις την ώρα-μεσημέρι, την ημέρα-Κυριακή, την ηλικία-85 ετών, την έλλειψη προστατευτικών από του κατασκευαστές; τι;).

Η παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα διαρκώς μειώνεται ως αποτέλεσμα της μειωμένης σίτισης των ζώων εξαιτίας του υψηλού κόστους ζωοτροφών, που οδηγεί ακόμα και στην έξοδο πολλών κτηνοτρόφων από το επάγγελμα. Η μείωση παραγωγής γάλακτος οδηγεί σε αθρόες εισαγωγές. Το 2021 εισήχθησαν 3.000 περισσότεροι tn αγελαδινού γάλακτος και διπλάσιοι τόνοι πρόβειου γάλακτος, ενώ εισήχθη 434% περισσότερη γίδινη κρέμα γάλακτος (ερώτηση στη Βουλή, Ο. Τελιορίδου, 6/6/2022, σ.σ. τα ΠΟΠ γαλακτοκομικά, φέτα κ.λπ., πέρα από τη συστηματική νοθεία, κινδυνεύουν και από έλλειψη πρώτης ύλης-γάλακτος, ενώ το άσπρο «πράγμα» των εισαχθέντων ξενικών προβάτων δεν μπορεί να αποδώσει τις γεύσεις της ελληνικής φύσης στη φέτα. Οι «επιστήμονες» και οι καρεκλοκένταυροι δημόσιοι υπάλληλοι μαζί με τους εκλεγμένους πολιτικούς χωρίς όραμα «σκότωσαν» την Ελλάδα, «σκότωσαν» τα ελληνικά εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, «σκότωσαν» τους Έλληνες αγρότες. Εάν δεν οργανωθούν οι Έλληνες αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, θα αυτοκτονήσουν, αλλά δεν θα έχουν το τεκμήριο της άγνοιας…).

Τα ελληνικά νοικοκυριά σε ποσοστό 60% δηλώνουν ότι σπαταλούν μέχρι 10% των αγορασμένων τροφίμων, το 9% από 10-25% και το 2% πάνω από 25%. Η οικιακή σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα ξεπερνά τους 300.000 τόνους τροφίμων ετησίως και είναι κατά μέσο όρο το 6%. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση 200.000 νοικοκυριών. Η σπατάλη στις ΗΠΑ είναι 24%, στον Καναδά 18%, Αγγλία 15%, Γαλλία 14%, Βέλγιο 14%, Ιταλία 13%, Αυστρία 13% κ.ά. (έρευνα Movinga, 2019). 68% καταναλωτές δηλώνουν ότι σπαταλούν φρούτα και λαχανικά, το 58% σπαταλούν ψωμί, 37% αλλαντικά, 29% γαλακτοκομικά, 28% γλυκά, 27% γάλα και 15% στα ξηρά τρόφιμα, ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών [ΙΕΛΚΑ], ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 6/12/2021).

Ειδικό πριμ για τους αγρότες που εισάγουν νέες καλλιέργειες από τις άμεσες ενισχύσεις στην ελληνική ΚΓΠ (1) για την καλλιέργεια συγκεκριμένων ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και οσπρίων, για τροφή ή ζωοτροφές, μικρού βιολογικού κύκλου, (2) για την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων και (3) για την εισαγωγή νέων ή/και καινοτόμων καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες, ενδεικτικά: Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καμελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για λάδι ή/και ίνα. Αλήθεια (10/12/2021, σελ. 17, σ.σ. να υποθέσω ότι η εκτροφή wagyu στη Δράμα δεν εντάσσεται στην ΚΓΠ, αφού δεν το σκέφτηκαν οι καρεκλοκένταυροι-παντογνώστες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απλοί άνθρωποι που πετυχαίνουν οικονομικά αποτελέσματα).

11/12/2021 Διεθνής Ημέρα Βουνού, για να αναδειχθεί ο ζωτικός ρόλος που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Και φροντιστής των βουνών η ποιμενική κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι. Το 27% της επιφανείας του πλανήτη είναι βουνά, το 15-20% του παγκόσμιου τουρισμού ελκύεται από τα βουνά, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται από το γλυκό νερό των βουνών, 1,1 δισ. άνθρωποι (το 15% του πληθυσμού της Γης) κατοικούν στα βουνά, το 25% των ζώων και φυτών ενδιαιτούν στα βουνά, το 50% της βιοποικιλότητας φιλοξενούνται στα βουνά, οι φροντιστές των βουνών είναι οι κτηνοτρόφοι της ποιμενικής κτηνοτροφίας.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn