agr17.6_I_900x600.jpg

 

2.0, 4.0 & 5.0. Και ενώ γίνονται μελέτες για τη Βιομηχανική Επανάσταση 4.0, και ενώ η Ελλάδα επενδύει στο 2.0, στην Ιαπωνία δημιούργησαν την εξελιγμένη πόλη 5.0! Πρόκειται για την πόλη Αϊζουγουακαμάτσου, μια ιστορική πόλη των Σαμουράι στη Φουκουσίμα με 118.000 κατοίκους. Εφαρμόζονται τεχνολογικές δοκιμές με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, που ονομάζεται Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης. Το Κέντρο Καινοτομίας της Accenture είναι πρότυπο δημιουργίας έξυπνων υπηρεσιών κάθε είδους: μείωση λογαριασμών κοινής ωφέλειας, έλεγχος σχολικής προόδου των παιδιών ή παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο (pagenews.gr, nikaiarentis.news, 4/5/2022).

Κριάρι. Καταδικάστηκε ένα κριάρι για… δολοφονία στο Σουδάν, καθώς το ζώο χτύπησε μια 40χρονη που πέθανε! Το ζώο συνελήφθη (!) στην πόλη Rumbek του Νότιου Σουδάν και αφού έμεινε υπό κράτηση για μία εβδομάδα, του απαγγέλθηκε κατηγορία και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης. Το κριάρι πλέον εκτίει την ποινή του σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Lakes. «Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι να παρέχει ασφάλεια. Ο ιδιοκτήτης του ζώου είναι αθώος και το κριάρι είναι αυτό που τέλεσε το έγκλημα και αξίζει να τιμωρηθεί»! Σύμφωνα με τοπικό νόμο, αν το ζώο ανήκει σε κάποιον και τελέσει ανθρωποκτονία, τότε αφαιρείται από τον ιδιοκτήτη του και δίδεται στην οικογένεια του εκλιπόντος (Sudan Today, aftodioikisi.gr, 24/5/2022).

Μπράβο στην ποιμενική κτηνοτροφία. Οι φροντιστές του περιβάλλοντος επί το έργον πάνω στα βουνά ή στα πρανή των δρόμων φροντίζουν 365 μέρες τον χρόνο το περιβάλλον και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τρόφιμα και άλλα χρήσιμα για την ανθρωπότητα. Ο πρωτογενής τομέας παράγει πραγματικό πλούτο, ίσως το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε., αλλά φροντίζει το 75% της επιφάνειας της Ε.Ε. Για αυτή τη φροντίδα, που εξασφαλίζει την επιβίωση του πλανήτη και παράγει δωρεάν δημόσια αγαθά, όπως πόσιμο νερό, καθαρό αέρα και τοπίο, πρέπει να αμείβονται οι φροντιστές-αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι). Χωρίς καμιά υπόνοια επέμβασης στην αγορά...

Εργαζόμενοι. «Έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό: Τρεις μύθοι και τρεις αλήθειες», Ε. Χρήστου, makthes.gr, 25/5/2022. Όταν στυλοβάτη της οικονομίας θεωρείς τα τελευταία σαράντα χρόνια τον τουρισμό αλλά ως πολιτεία δεν έχεις καν ένα ΑΕΙ σοβαρό, μόνο κάποια ΤΕΙ των 5.000-10.000 μορίων, τα οποία παράγουν κάθε άλλο παρά σοβαρούς επαγγελματίες, μπορεί να συμβαίνουν αυτά. Μήπως γινόταν όλο αυτό σκόπιμα για να μην έχουν μισθολογικές απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων; Σε Ελβετία, Αμερική και Γαλλία πληρώνεις μια περιουσία για να φοιτήσεις σε πανεπιστήμιο με ξενοδοχειακά επαγγέλματα (D. Daikoudis, Facebook, 26/5/2022).

Γάλα. Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι κ.λπ.) είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον είναι τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, το πολιτιστικό, το τεχνολογικό κ.λπ. Οι κτηνοτρόφοι φροντίζουν την κυκλική ισορροπία και αειφορία του περιβάλλοντος και από κάθε κύκλο αξιοποιούν ό,τι δεν χρειάζεται στην αειφορία, όπως το γάλα. Το γάλα είναι πάρα πολύ χρήσιμο στην επιβίωση και ανάπτυξη του ανθρώπου και οι κτηνοτρόφοι με την πατροπαράδοτη παραδοσιακή τεχνογνωσία και πρακτική εξασφαλίζουν τόσο το περιβάλλον όσο και την επισιτιστική ασφάλεια (1 Ιουνίου).

29 Μαΐου. Η Πόλις εάλω. Αλλά από όσο αισθάνθηκα, σχεδόν κανένας δεν ασχολήθηκε με το πολύ σημαντικό γεγονός της καταστροφής του προπυργίου του δυτικού πολιτισμού από τις επιθέσεις τη Ανατολής (Πέρσες, Μογγόλοι, κ.λπ.). Βλέπω πολλούς να ασχολούνται με τη μη ανάλογη αντίδραση της εξουσίας, με την ενίσχυση ακραίων συμπεριφορών, ακόμα και με εξύψωση της διαφθοράς, αλλά «ξεχάστηκε» ο ρόλος του βράχου Ελλάς στις συνεχείς επιθέσεις του ανατολικού πολιτισμού. Κρίμα. Μια ζωή ακρίτες και μονίμως αδικημένοι... Η Κωνσταντινούπολις εάλω… Πέθανε σήμερα (29/5/2022) ο ιερολοχίτης καταδρομέας στρατηγός Κων/νος Κόρκας, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου σε εκδήλωση στο Καβούρι Αττικής. Μια ζωή αγώνες για την πατρίδα και πόλεμοι παντού. Πρόσφατα είχε πει «Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται» (Σύμη).

50% μείωση. Με μεγάλη ικανοποίηση η ΕΘΕΑΣ γνωστοποιεί στα μέλη της και στους συνεταιρισμένους παραγωγούς της χώρας πως ένα από τα πάγια και διαρκή αιτήματά της ικανοποιήθηκε, καθώς στα «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών ή/και εταιρικών μετασχηματισμών», που από σήμερα αποτελούν νόμο του κράτους, υπάρχουν όλες εκείνες οι πρόνοιες οι οποίες δύνανται να ανακουφίσουν φορολογικά τους αγρότες και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας. Μειωμένη κατά 50% θα είναι η φορολόγηση συνεταιρισμένων ή με συμβολαιακή γεωργία αγροτών για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022. Παράλληλα, καθορίζεται το περιεχόμενο των συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, δηλαδή της συμβολαιακής γεωργίας (Π. Σατολιάς, ΕΘΕΑΣ, 26/5/2022).

Αλάτι. Το αλάτι χρησιμοποιείται περίπου στο 1,8-2% του βάρους του αλεύρου. Το ποσοστό αυτό εξασφαλίζει ότι υπάρχει διαθέσιμη αρκετή ποσότητα άλατος στη ζύμη για να επιτυγχάνονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τόσο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης όσο και στο τελικό προϊόν, το ψωμί. Το αλάτι λειτουργεί με τέσσερις σημαντικές ιδιότητες στη διαδικασία της αρτοποίησης και μέχρι την κατανάλωση του ψωμιού: 1. ελέγχει την ταχύτητα της ζύμωσης, 2. ενισχύει τη δύναμη / λειτουργία της γλουτένης, 3. βελτιώνει το χρώμα της κρούστας (κόρας) και 4. συμμετέχει στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (χρώμα, άρωμα, γεύση) (Β. Τσουκαλάς, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Πώς θα ήταν αν στην πόλη μας οι περισσότερες ταράτσες διέθεταν λεμονιές, καμέλιες, γαρδένιες, γρασίδι, φρούτα και λαχανικά και φυσικά ένα μεγάλο τραπέζι για food to share; Αν οι ακάλυπτοι θύμιζαν τα backyards άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα μπαλκόνια συναγωνίζονταν για τις πιο καλαίσθητες γλάστρες ή τον πιο φουντωμένο βασιλικό; Τον τελευταίο καιρό, μετά την πανδημία, δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που επανεξετάζουμε το πόσο «φυσικό» είναι να περνάμε την κάθε μας μέρα μέσα στα πλαίσια μιας τσιμεντένιας πόλης και πόσο επηρεάζει τη ζωή μας ασυνείδητα η απουσία της ίδιας της φύσης. Αλλά και το ότι η τροφή και οι πρώτες ύλες για τα καθημερινά μας πιάτα προέρχεται από κάπου μακριά και ότι σπάνια γνωρίζουμε την ακριβή τους προέλευση (epixeiro.gr, 21/5/2022, σ.σ. και μέχρι να το κάνουμε, ας αφήσουμε τους υπάρχοντες κήπους και στάβλους να βοηθήσουν την αειφορία της γειτονιάς).

Με ένα πάρα πολύ ευχάριστο video γιόρτασε ο κτηνοτρόφος Γιάννης Χερουβείμ από την ορεινή Αίγινα την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος και το μοιράστηκε με όλους στο https://www.youtube.com/watch?v=e-AptJzTX80. Στις 11.00 μίλησε στο Radio Symban και το ίδιο βράδυ, Τετάρτη 1/6/2022, στις 21.30, στην τακτική δημόσια διαδικτυακή συζήτηση το απόλαυσαν όλοι μέσω Facebook στο «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος».

Το απόγευμα της 30/5/2022 εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός αδέσποτων προβάτων χωρίς ενώτια στο χωριό Περιβολάκια Κισσάμου Χανίων Κρήτης. Οι δυνάμεις της ΕΛΛΑΣ επιλήφθηκαν, ενώ ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για παράβαση καθήκοντος, διότι δεν είχε υποδομές και το προσωπικό για τη «φιλοξενία» των προβάτων σε στάβλο (kriti360, 31/5/2022).

Σφάζονται. Με αμείωτη ένταση οι σφαγές των κοπαδιών λόγω κόστους εκτροφής δήλωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ στο Ράδιο Κρήτη. «Σε μια περίοδο που ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης πλανάται πάνω από όλο τον πλανήτη, οι καλλιέργειες της Κρήτης και η κτηνοτροφία δοκιμάζονται σκληρά λόγω έλλειψης εργατών γης, αλλά και λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής. Τα τρόφιμα δεν παράγονται με το πάτημα ενός κουμπιού και το πρόβλημα με την κτηνοτροφία είναι απλό: αν δεν ταΐσεις τα ζώα, θα πεθάνουν» (Α. Στεφανάκης, agonaskritis.gr, 30/5/2022).

Το Σουφλί Έβρου επιλέχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) ως Best Tourism Village, ένα από τα καλυτέρα παραδείγματα για την ανάπτυξη τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, ένα από τα 41 χωριά που επιλέχθηκαν μέσα από περισσότερες από 170 υποψηφιότητες. Από Ελλάδα είχαν υποβάλει υποψηφιότητα το Σουφλί, η δυτική Σάμος και η Αλόννησος. «Είναι εξαιρετικά ευχάριστο το γεγονός ότι σήμερα το Σουφλί, ανάμεσα σε τόσους προορισμούς διεθνώς, επιλέγεται να αποτελέσει μέρος των Best Tourism Villages. Ο ελληνικός τουρισμός του μέλλοντος θα εμπλουτιστεί με περισσότερες ποιοτικές επιλογές και κάθε περιοχή θα αναπτύξει τις τουριστικές δυνατότητές της με σεβασμό στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και προσήλωση στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης» (Σ. Ζαχαράκη, υφυπ. Τουρισμού, 2/12/2021).

Ψωμί. Ο Π. Tζίμας κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου αρτοποιού στην Ευρώπη στο 18ο Συνέδριο του CEUCO (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας) Βερόνα Ιταλίας, παρουσιάζοντας στρογγυλό ψωμί της Σαλαμίνας που γίνεται στους γάμους και το πηγαίνει η νύφη στην πεθερά τη Μεγάλη Τετάρτη. Η Ελλάδα συμμετείχε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» ανάμεσα σε 17 χώρες και 520 διαγωνιζόμενους από ολόκληρη την Ευρώπη (Περίμετρος-ERT3, lifo.gr, 8/11/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn