agr_16.6.jpg

 

Πραγματοποιήθηκε στις 8/6/2022 η τακτική συζήτηση της Τετάρτης, 21.30, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με κύριο θέμα την επαγγελματική φροντίδα του περιβάλλοντος και την αξία της ποιμενικής κτηνοτροφίας στην αειφορία (βιωσιμότητα) του περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη δήλωσε ότι αφορμή ήταν η Ημέρα Περιβάλλοντος και η σχεδόν διαστροφική λατρεία των δέντρων και γενικότερα της χλωρίδας, παραβλέποντας τη συμβιωτική αναγκαία σχέση της πανίδας (άγρια ζώα, αιγο- προβατοτροφία κ.λπ.) με τη χλωρίδα και τη βάση της σταθερότητας του οικοσυστήματος, που είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα και η ισορροπία.

Το πρόβλημα είναι η ανισορροπία, η υπερσυγκέντρωση, η οποία είναι μια μορφή καρκινώματος στο ισόρροπο οικοσύστημα. Και κάθε μορφή «καρκίνου» σκοτώνει τόσο το καρκίνωμα όσο ταυτόχρονα και το οικοσύστημα. Η βιομηχανική επανάσταση τα τελευταία 200 χρόνια στηρίχθηκε απολύτως στην υπερσυγκέντρωση, στην πλανητική υπερένταση εξειδίκευσης της παραγωγής και στις παγκόσμιες μεταφορές. Γεμίσαμε «καρκινώματα» και ήδη η ανθρώπινη κοινωνία και ο πλανήτης καταρρέει.

Στη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση της 8/6/2022 συμμετείχαν οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κα Ιωάννα Σαπουνάκη, κ. Ζαφείρης Ναστούλης, κ. Γιάννης Κοντογιάννης, κ. Θανάσης Αντωνόπουλος και κ. Νίκος Δημόπουλος με συντονιστή τον γράφοντα. Όλη η συζήτηση καταγράφηκε στο Facebook στο profil «Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής» στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/3144917172438751

Παρουσιάστηκαν εικόνες από την έκδοση «Signed by nature - Αειφόρος αιγοτροφία και προβατοτροφία» της ΕΔΟΚ από όπου αντιγράφουμε: Αειφόρος ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Η αειφόρος ανάπτυξη έχει στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην σελ. 5 στο «Signed by nature» γράφει: «Τα κατσίκια και τα πρόβατα είναι από τα πρώτα αγροτικά ζώα που εξημερώθηκαν από τον άνθρωπο περίπου 11.000 χρόνια πριν και έχουν σημαντική θέση στον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Με ιδιαίτερη προσοχή επισημαίνεται η σχέση της αιγοπροβατοτροφίας με τον πολιτισμό μας.

Τα μικρά αυτά μηρυκαστικά ζουν ελεύθερα, τρέφονται φυσικά και μετακινούνται στην ελληνική φύση για να βοσκήσουν φυτά και βότανα. Η ποιμενική-εκτατική εκτροφή εξασφαλίζει την καλή διαβίωση των ζώων, την προστατευτική φροντίδα του περιβάλλοντος, τη φύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και δίνει προϊόντα μεγάλης αξίας στον άνθρωπο. Η ποιμενική κτηνοτροφία (όχι η βιομηχανική παραγωγή γάλακτος και κρέατος) και η φυσική διατροφή των ζώων δίνει στα προϊόντα αυτά πολύ υψηλή ποιότητα. Η ποιμενική-εκτατική εκτροφή σέβεται τα ζώα, σέβεται το περιβάλλον και βέβαια σέβεται τον άνθρωπο.

Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης είπε ότι τα αιγοπρόβατα είναι οι κηπουροί της φύσης (οι φροντιστές του περιβάλλοντος). Ο ρόλος των προβάτων και των κατσικιών είναι πρωταγωνιστικός στην προστασία της χλωρίδας και της βιοποικιλότητας. Με τη διαδικασία της βόσκησης τα πρόβατα καθαρίζουν τη βλάστηση κάτω από τα δέντρα, εμποδίζουν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς, αναζωογονούν τη γη, τα νέα βλαστάρια απορροφούν CO2 για να μεγαλώσουν, μεταφέρουν τους σπόρους σε άλλες περιοχές και έτσι βοηθούν στη διατήρηση και αναπαραγωγή των πολύτιμων φυτών και βοτάνων της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής συμβιωτικά και σε ισορροπία σε όλες τις μορφές της (φυτά, ζώα, μύκητες κ.λπ.) και σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης της (γονίδια, οργανισμοί, συστήματα, οικοσυστήματα).

Το «Signed by nature» στη σελ. 13 επισημαίνει ότι τα αιγοπρόβατα είναι οι πυροσβέστες της φύσης. Τα πρόβατα και τα κατσίκια, που βλέπουμε να βόσκουν αμέριμνα, προσφέρουν άλλο ένα πολύ σημαντικό έργο: προστατεύουν τη φύση από τις πυρκαγιές, αφού καθαρίζουν την επιφάνεια της γης από την περιττή και εύφλεκτη βλάστηση. Τα κοπάδια μετακινούνται με την αλλαγή των εποχών για να βρουν την κατάλληλη τροφή πάνω στον βράχο τον ριγμένο στην θάλασσα που λέγεται Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο ανοίγουν δρόμους (γιδόστρατες) σε δύσβατες περιοχές, που λειτουργούν ως ζώνες πυροπροστασίας, αλλά και ως οδοί προσπέλασης για μαχητές των πυρκαγιών.

Με όλες αυτές και πολλές άλλες λειτουργίες, η ποιμενική εκτροφή κατσικιών και προβάτων αναπτύσσεται και σε δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές (ορεινές και νησιωτικές), δίνει εργασία, δημιουργεί προϋποθέσεις οικοτεχνίας και χειροτεχνίας, προσφέρει εισόδημα στους κατοίκους της υπαίθρου και βοηθά στην ανάπτυξη περιοχών που δεν μπορούν να έχουν άλλες εναλλακτικές οικονομικές δράσεις. Έτσι, μπορούν να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να διατηρηθούν τα χωριά, να διατηρηθούν ο πολιτισμός και οι παραδόσεις ολόκληρων περιοχών.

Με έκπληξη ακούστηκε ατυχής, αδόκιμη, αυθαίρετη, μονόπλευρη, άστοχη (ή μήπως στοχευμένη;) άποψη απληροφόρητης συμπολίτισσας που είπε ότι «δεν είναι απαραίτητη πλέον η κτηνοτροφία» λόγω, όπως ισχυρίστηκε, πλήθους παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που έχουν σχέση με τις συνθήκες ζωής και μεταχείρισης των ζώων. Και σε άλλο απόσπασμα εντοπίζουμε το ατεκμηρίωτο ότι: «δεν είναι ρεαλιστικό να υποστηρίζουμε την ελεύθερη βοσκή, η οποία αποτελεί και τον κύριο λόγο της καταστροφής του περιβάλλοντος».

Η κα Αθηνά Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι η καύση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, λιγνίτες) είναι τεκμηριωμένα καταστροφική για την επιβίωση των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αλλά πολλοί πλουτίζουν αθέμιτα από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, τα οποία τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και παρ’ όλα αυτά δεν ακούγεται αντίστοιχα ότι «δεν είναι απαραίτητα πλέον»…

Αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και δασοκόμοι) δεν είναι επαγγέλματα αλλά τρόπος ζωής. Όταν κάποια λέει ότι «δεν είναι απαραίτητη πλέον η κτηνοτροφία», στην ουσία προτείνει την «εξολόθρευση» των κτηνοτρόφων, καθόσον η ζωή τους είναι συνυφασμένη με την απασχόληση στη φροντίδα των παραγωγικών ζώων.

Προφανώς και πιθανώς είναι συγκεχυμένη η πληροφόρησή της για το ότι οι «βιομήχανοι» της υπερσυγκεντρωμένης σε στάβλους «βιομηχανικής» κτηνοτροφίας και οι παρανομούντες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν συμπίπτουν εννοιολογικά με τους αγρότες-κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι εξ επαγγέλματος οι φροντιστές του περιβάλλοντος. Και μάλιστα όταν λέμε περιβάλλον, εννοούμε τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό κ.λπ.

Την Τετάρτη 15 Ιουν. 2022, 21.30, συζητάμε για το Αγροτικό Σύμφωνο 2040 Αττικής Υπαίθρου στο https://us02web.zoom.us/j/81438452298.

Την Τετάρτη 6 Ιουλ. 2022, 21.00, συζητάμε για την Καθοδηγητική Επιτροπή στο https://us02web.zoom.us/j/87909871926 και αμέσως μετά συζητάμε για το ότι «Οι συνεταιρισμοί χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο».

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn