agroik6.6.jpg

 

 

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, εκπροσωπώντας τους υπεύθυνους επιχειρηματίες αγρότες, χαιρετίζει την υπενθύμιση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου. Την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 στις 21.30 οργανώνει δημόσια ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Βιομηχανική ή ποιμενική κτηνοτροφία» στο https://us02web.zoom.us/j/87980957523

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) είναι οι κατ’ επάγγελμα φροντιστές του περιβάλλοντος. Και όταν λέμε περιβάλλον, εννοούμε τόσο και κυρίως το φυσικό περιβάλλον, όσο και το κοινωνικό περιβάλλον, το πολιτιστικό περιβάλλον, το οικονομικό περιβάλλον, το πολιτικό περιβάλλον κ.λπ. Το οικοσύστημα του περιβάλλοντος είναι «υγιές» και σταθερό, αειφόρο, βιώσιμο όταν είναι σε ισορροπία. Κάθε μορφής ανισορροπία είναι λόγος θνησιγένειας όχι μόνο για την υπερσυγκέντρωση αλλά για όλο το οικοσύστημα.

Από 11.000 χρόνια, όταν ο άνθρωπος ανέπτυξε την καλλιέργεια εδαφών και την εκτροφή ζώων, η δραστηριότητά του ήταν απόλυτα προσαρμοσμένη στο οικοσύστημα και αναπτυσσόταν συμβιωτικά με το οικοσύστημα και στα όρια της φέρουσας ικανότητας κάθε τόπου του πλανήτη μας.

Ως τόπος χαρακτηρίζεται μια έκταση που έχει κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, της οποίας οι κάτοικοι έχουν κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και συναντίληψη για το κοινό τους μέλλον. Ως εκ τούτου η περιβαλλοντική δράση έχει όρια την τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει όρια, καθόσον η επιβάρυνση, η ρύπανση, η μόλυνση δεν «αντιλαμβάνεται» τεχνητούς φραγμούς.

Η ποιμενική αιγοπροβατοτροφία είναι «υπογεγραμμένη», εγκεκριμένη, από τη φύση, καθώς είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, φροντίζει το περιβάλλον, δεν δημιουργεί υπερσυγκέντρωση στον τόπο, προσαρμόζεται στους τοπικούς πόρους, αναζωογονεί το περιβάλλον, εμπλουτίζει το δομημένο, «τσιμεντένιο», περιβάλλον, συντελεί στην προσφορά δωρεάν δημόσιων αγαθών (πόσιμο νερό, καθαρός αέρας και τοπίο), συντηρεί τη βιοποικιλότητα και πάρα πολλά άλλα.

Τυχόν προβλήματα εντοπίζονται μόνο στην περίπτωση της «αλαζονείας» της κερδοσκοπίας με υπερσυγκέντρωση παραγωγής στην προσπάθεια εξυπηρέτησης της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής. Είναι «τρελό» ένα νησί, με συγκεκριμένη φέρουσα ικανότητα παραγωγής ζωοτροφής, να αυξάνει υπέρμετρα το ζωικό κεφάλαιο επειδή κερδοσκοπεί σε κάποιο επώνυμο τελικό προϊόν, να εξαναγκάζεται σε εμπορική εισαγωγή ζωοτροφής, να ρυπαίνεται τρομερά λόγω της παραγόμενης κοπριάς και να δημιουργούν λόγους κατάρρευσης της τοπικής αειφορίας / βιωσιμότητας του νησιού. Και ακόμα πιο τρελό να ζητούν κρατική ενίσχυση (από άλλες περιοχές) για να μπορέσουν να «καταστραφούν»…

Είναι «τρελό» το αφύσικο τσιμεντένιο «περιβάλλον» να προσπαθεί να επιζήσει και να επιβάλλει τρόπους ζωής, απομυζώντας (καταστρέφοντας) πόρους από άλλες περιοχές πολλά χιλιόμετρα μακριά, όπως νερό από τον Μόρνο για την Αθήνα, πορτοκάλια από την Αργολίδα για την Αθήνα, ηλεκτρική ενέργεια από την Πτολεμαΐδα για την Αθήνα κ.λπ. Ταυτόχρονα φορτώνει όλους με τροφοχιλιόμετρα και CO2 από τις μεταφορές και τόνους συντηρητικών για τη «συντήρηση» των μακρύτατων εμπορικών εφοδιαστικών αλυσίδων, αλλά και των πολιτικών εξαρτήσεων.

Είναι «τρελό» στη χώρα με την πάρα πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα (τρίτη παγκοσμίως με 1.470 αυτόχθονα ενδημικά φυτά) να θέλουν μερικοί να επιβάλουν τον καταστροφικό μονοδιάστατο σχεδιασμό για τσιμεντουπόλεις χωρίς πάρκα, για πόλεις χωρίς καλλιέργεια παραγωγής τροφής, για περιοχές χωρίς κτηνοτροφικά πάρκα ή ακόμα και χωρίς city farm. Οι αποστειρωμένες περιοχές εύκολα μπορούν να καταρρεύσουν στην υγεία (καταθλίψεις, επιδημίες), στον επισιτισμό (ασφάλεια, πενία), στην κοινωνία (εντάσεις, αντικοινωνικές δράσεις) κ.λπ.

Η φύση είναι απόλυτα κυκλική και ισόρροπη και γι’ αυτό αειφόρα, βιώσιμη. Και ο λαϊκός πολιτισμός, η πολιτιστική κληρονομιά μας, η μακροχρόνια ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινή μας ζωή εξασφάλισε τη επιβίωσή μας. Τα τσελιγκάτα, ένα ιδιόμορφο είδος κοινωνικής οικονομίας και συνδιαχείρισης των πεπερασμένων πόρων της ορεινής οικονομίας, εξασφάλιζαν επί αιώνες την αειφορία της ποιμενικής αιγοπροβατοτροφίας και των τοπικών κοινωνιών.

Οι λεγόμενες «επιστημονικές» απόψεις για τις σύγχρονες «μεγέθους κλίμακος» καλλιέργειες και τις υπερσυγκεντρωμένες εκτροφές ανέτρεψαν την ισορροπία και κατέστησαν το περιβάλλον μας θνησιγενές και εμάς θύματα και θύτες των περίεργων πειραμάτων τους. Υπερσυγκέντρωση παραγωγών, ισχυρή στήριξη στο παγκοσμιοποιημένο εμπόριο και εξειδίκευση ή αποστείρωση δραστηριοτήτων.

Η «επιστημονική» στήριξη ξενικών ειδών (εισβολέων) καταστρέφουν την κυκλική ισορροπία. Ακόμα και η υπερσυγκέντρωση αφύσικων ανισόρροπων «μηχανών» παραγωγής γάλακτος, κρέατος ή αυγών είναι λάθος και καταστρέφουν το οικονομικό περιβάλλον. Οικονομία δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και κάθε οικονομική επίδραση στους συντελεστές της παραγωγής, μεταξύ των οποίων θα έπρεπε να είναι και το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κ.λπ.). Από τη λεγόμενη ανάπτυξη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, πρέπει να αφαιρεθεί η καταστροφή ή η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στη Θέρμη Θεσσαλονίκης στις 3/6/2022 για την παρουσίαση έργων του σε σχέση με το περιβάλλον γέμισε με αισιοδοξία όσους συμμετείχαν. Πάρα πολλά έργα. Δεν εντοπίστηκε κάποιος, φωτοτυπημένος έστω, κατάλογος των παρουσιασθέντων έργων. Ούτε έγινε ορατός κάποιος παγιοποιημένος εύκολος τρόπος διάχυσης της παραγόμενης γνώσης-έρευνας στους Έλληνες αγρότες, εξαιτίας και για τους οποίους λειτουργεί ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Γνώρισα τη δρα Δεδούση Άννα και τον κ. Ανδρέα Φραντζή στο έργο παραγωγής αυγών υψηλής περιεκτικότητας σε ωφέλιμα για τον καταναλωτή λιπαρά οξέα με την προσθήκη πάστας ελιάς στη διατροφή των αυγοπαραγωγών ορνίθων OlivEgg.

Συνάντησα τη δρα Σμαρώ Σωτηράκη όπου βρήκα τα έντυπα: «Εκτροφή προβάτων και αιγών, τι πρέπει να ξέρω», «Οδηγός υγιεινής και τεχνολογίας μικρών τυροκομείων», «Οδηγός τυροκόμησης από νωπό αγελαδινό γάλα», «Compete, αποτελεσματική αντιμετώπιση παρασιτώσεων στα μικρά μηρυκαστικά» και «Παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τους γενετικούς πόρους των αγροτικών ζώων».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932 094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, είπε ότι πραγματοποίησαν πάνω από 200 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις την περίοδο της πανδημίας (2,5 χρόνια) και παρ’ όλ’ αυτά διψούν για ενημέρωση πάνω στα εν εξελίξει έργα και στα αποτελέσματα έργων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και επιθυμούν να συσταθεί μια μορφή σταθερής steering committee όπου οι αγρότες με πρωτοβουλία τους θα περιγράφουν τα θέματα στα οποία αισθάνονται ότι υπάρχουν ανάγκες και προβλήματα και οι ερευνητές του Οργανισμού «Δήμητρα» θα εντοπίζουν πιθανά έργα τα οποία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να υλοποιήσουν.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 στις 21.30 η δημόσια συζήτηση που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής θα αφορά τη σύσταση και λειτουργία μιας καθοδηγητικής επιτροπής (steering committee) στα πλαίσια του συλλόγου στον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/87909871926 Στην ίδια ημέρα θα τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών (International CoopsDay), η οποία για το 2022 έχει ως σύνθημα «Οι συνεταιρισμοί οικοδομούν έναν καλύτερο κόσμο». Οι συνεταιρισμοί είναι δομές αυτοβοήθειας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μόνο των μελών τους.

Αυτή την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 στις 21.30 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής οργανώνει δημόσια ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Βιομηχανική ή ποιμενική κτηνοτροφία» στο https://us02web.zoom.us/j/87980957523

Τελικά, το μικρό είναι ωραίο και το τοπικό βιώσιμο.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝεα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn