agr6.6.jpg

 

Αγοράκι ή κοριτσάκι. Το φύλο του μωρού επηρεάζεται και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Διαφορετικοί ρύποι «αγαπούν» διαφορετικά φύλα εμβρύων. Σε τόπους με υψηλά επίπεδα PCB (πολυχλωριωμένων διφαινυλίων) στην ατμόσφαιρα και στο νερό υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν αγόρια. Το ίδιο (αγόρια) εάν υπάρχουν υψηλά επίπεδα αλουμινίου στον αέρα, συνήθως εκεί που επεξεργάζονται αλουμίνιο. Επίσης αγόρια δημιουργούνται από χρώμιο, αρσενικό και υδράργυρο, καθώς και αυξημένο μονοξείδιο του άνθρακα στον αέρα. Αντίθετα, όταν το έδαφος εμφανίζει μεγάλη ρύπανση από μόλυβδο και σίδηρο, ευνοείται η γέννηση κοριτσιών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ρύπανση μπορεί να επηρεάσει σε ποσοστό έως 3% την αναλογία αγοριών-κοριτσιών, κάτι που σημαίνει ότι σε έναν πληθυσμό 1.000.000 ανθρώπων είναι δυνατόν να γεννηθούν 60.000 περισσότερα αγόρια ή κορίτσια (Πανεπιστήμιο Σικάγο, PLoS Computational Biology, Γ. Χαρλαύτη, emea.gr, 3/12/2021).

Κουβέντες… Η κουβέντα γίνεται επί ματαίω για να μην υπάρξουν μέτρα. Σήμερα υπάρχουν τεχνολογίες που αποδεικνύουν όχι μόνο αν έχεις βάλει αγελαδινό αλλά και ορό και συμπυκνωμένο τυρόγαλα και σκόνη. Γιατί λοιπόν τυρβάζουν; Μόνο γιατί επί της ουσίας δεν ελέγχουν αυτό πρέπει να καλυφθεί. Αν υπήρχε ανεξάρτητος φορέας, όχι η διεπαγγελματική, και εξέταζε φέτες με υψηλή συχνότητα και αιφνίδια, τότε θα υπήρχε χαΐρι. Μέχρι τότε, οι πολιτικοί θα κάνουν προτάσεις στον αέρα για κάτι που δεν ξέρουν, θα γράφονται πρόστιμα για να σβήνουν και οι υπόλοιποι θα σιωπούν υπάκουοι για να μην ταράξουν τη γαλήνη της κατάστασης στην οποία έχουμε οδηγηθεί. Για τα Lacaune ποιος θα μιλήσει, που παράγουν γάλα για φέτα (Γ. Σκούφος, Facebook, 5/12/2021, με την ευκαιρία δημοσίευσης του Ν. Λάππα, ypaithros.gr, 5/12/2021).

Νέα ΚΓΠ. Η γεωργία αύριο θα είναι πιο δίκαιη, πιο πράσινη και θα βασίζεται περισσότερο στις επιδόσεις. Η νέα ΚΓΠ που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί ορόσημο στη γεωργική πολιτική της Ε.Ε. Η νέα ΚΓΠ θα επιδιώκει ένα βιώσιμο μέλλον για τους Ευρωπαίους γεωργούς, πιο στοχευμένη στήριξη σε μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη ώστε τα ίδια να προσαρμόσουν τα μέτρα στις τοπικές συνθήκες (Σλοβενική Προεδρία, J. Podgoršek, υπουργός Γεωργίας Σλοβενίας, Ε.Ε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2/12/2021).

Βιομεθάνιο στα δίκτυα φυσικού αερίου θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων. Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου υπέβαλε το σχετικό αίτημα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με πρώτο ενδιαφέρον για Σέρρες και Ημαθία εντός του 2022. Η ΔΕΔΑ είχε εκπονήσει μελέτες προκειμένου να χαρτογραφήσει το δυναμικό των διαθέσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή βιομεθανίου σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Το βιομεθάνιο προορίζεται για τις ίδιες χρήσεις με το φυσικό αέριο (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία), στηρίζοντας ταυτόχρονα τους υπόχρεους στη φορολογία άνθρακα (ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 8/12/2021).

Δημοσιογράφοι. Ρεκόρ με 293 δημοσιογράφους στις φυλακές σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για νέο θλιβερό ρεκόρ, με το προηγούμενο την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2020, με 280 δημοσιογράφους στις φυλακές. Επίσης καταγράφηκαν 24 δολοφονίες δημοσιογράφων το 2021 σε διεθνή κλίμακα (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων [CPJ], Γ. Χαρλαύτη, emea.gr, 9/12/2021, σ.σ. χωρίς να αγιοποιούνται οι δημοσιογράφοι, ούτε να παραγράφονται μερικές αλαζονικές, αναιδείς συμπεριφορές τους).

Νησιωτικότητα. Αναγκαζόμαστε για πολλαπλή φορά να αντιδράσουμε στην οικονομική καταστροφή του τόπου μας στον βωμό της διεκδίκησης και ευημερίας άλλων κλάδων. Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η πολιτεία είναι αρωγός σε μια οικονομική καταστροφή του κλάδου μας, δείχνοντας αδυναμία να εφαρμοστεί ένας νόμος-παρωδία που η ίδια έφτιαξε και το μοναδικό αποτέλεσμα το οποίο έχει επιφέρει έως σήμερα είναι να κρατά ομήρους ολόκληρες κοινωνίες αποκλεισμένες στη νησιωτική χώρα. Αναγκαζόμαστε για πολλαπλή φορά να υπενθυμίσουμε ότι για δεκαετίες ο εργασιακός κλάδος του εμπορικού ναυτικού χρησιμοποιεί κατά κόρον τη χειμερινή περίοδο για να διεκδικήσει τα αιτήματά του, περίοδος που η Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές παράγουν στο μέγιστο τα πολύτιμα για την τοπική οικονομία αγροτικά τους προϊόντα. Δεν πρέπει να υπάρχει αποκλεισμός των νησιωτικών περιοχών πέραν των 48 ωρών (Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, 8/12/2021, σ.σ. από Νοέ.-Μάρ. δουλεύουν κυρίως τα θερμοκήπια. Μήπως, εάν είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα, θα μπορούσαν οι παραγωγοί μαζί με όλες τις άλλες ενέργειες να δρούσαν ή αντιδρούσαν και στη ναυσιπλοΐα;).

Ελληνικός τουρισμός. Η πορεία του ελληνικού τουρισμού προς το 2030 προϋποθέτει τη μετάβαση από την αυθόρμητη (!) στη στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από ένα μεθοδικό, ουσιαστικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη διαθέσιμους πόρους, στόχους και αναδυόμενες τάσεις. Τα megatrends είναι: (1) ο ψηφιακός μετασχηματισμός, (2) η βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, (3) ο υπερτουρισμός, (4) η οικονομία διαμοιρασμού, (5) οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, (6) οι αναδυόμενοι προορισμοί, (7) η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων και (8) η πανδημία Covid (Μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030», Deloitte+Remaco, ΙΝΣΕΤΕ, atlantea.news, 9/12/2021, σ.σ. μέχρι σήμερα ήταν «αυθόρμητη». Πάρα πολύ ευγενική έκφραση για το μπάχαλο που συνέβαινε μόνο με μισθοδοσία κυβερνητικών χωρίς σχεδιασμό).

Κλοτσιά. 30χρονος αλλοδαπός που κλότσησε γατάκι στη θάλασσα σε ταβέρνα της Αιδηψού συνελήφθη και βρίσκεται στο Α.Τ. Ιστιαίας. Είχε προηγηθεί ανάρτηση του αλλοδαπού σε video που έδειχνε το απαράδεκτο κατόρθωμα και παρέμβαση του υπουργού Προστασίας Πολίτη (iefimerida.gr, 2/5/2022, σ.σ. τα εισβολικά χωροκατακτητικά είδη, αντί να ενσωματωθούν στον τοπικό πολιτισμό, επιβάλλουν τα ήθη / έθιμα της πατρίδας τους, με την υποστήριξη εκλεγμένων ιδεοληπτικών πολιτικών, που αυστηροποιούν συνεχώς τους νόμους. Έτσι, ιδιότυπες κακουργηματικές πράξεις οδηγούν σε έναν περίεργο αυταρχισμό της πολιτείας, που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετηθεί ο Έλληνας πολίτης).

Προμήθειες. «Προμηθευτείτε τρόφιμα και υγρά για 10 ημέρες! Σκεφτείτε π.χ. κυβερνοεπιθέσεις σε σημαντικές υποδομές. Εάν το ρεύμα κοπεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο ή η καθημερινή ζωή περιοριστεί με κάποιο άλλο τρόπο (πανδημία), τότε σαφώς είναι λογικό να έχουμε στο σπίτι προμήθειες έκτακτης ανάγκης». Η Πολιτική Προστασία της Γερμανίας δημοσιοποίησε μια λίστα για τρόφιμα 10 ημερών. «Ο στόχος είναι να μπορούμε να επιβιώσουμε για 10 ημέρες χωρίς να πάμε για ψώνια». Ένα παράδειγμα τροφίμων για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι: Πόσιμα υγρά: 20 lt, δημητριακά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι: 3,5 kg, λαχανικά, όσπρια: 4 kg, φρούτα, ξηροί καρποί: 2,5 kg, γάλα, γαλακτοκομικά: 2,6 kg, ψάρια, κρέας, αυγά ή αυγά σκόνη: 1,5 kg, λίπη, λάδια: 0,375 lt (υπουργός Εσωτερικών Γερμανίας, Νάνσι Φάζερ, Handelsblatt, www.iefimerida.gr, 2/5/2022, σ.σ. και για τα φάρμακα; Η κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι εμφανής μαζί με την φημισμένη παγκοσμιοποίηση της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής. Ζήτω η τοπικοποίηση [locality] και οι τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, το μέλλον ανήκει στις μικρές αυτάρκεις κοινωνίες).

Επιστροφή στο χωράφι: Ξαναγυρίζει η ζωή και η ανάπτυξη στο χωριό. Μεγάλα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία! Οι Έλληνες αγρότες το πήραν το μήνυμα. Φυτέψτε όπου θέλετε ό,τι θέλετε, αλλά φυτέψτε! Ξεχάστε την αγρανάπαυση. Χρειαζόμαστε, και κυρίως, θα χρειαστούμε τρόφιμα από τα δικά μας χωράφια στον τόπο μας, γιατί οι εισαγωγές περιορίζονται και θα περιορίζονται. Ο πόλεμος και η προοπτική να κρατήσει για άγνωστο ακόμη διάστημα, μαζί με τις δυσκολίες προμήθειας σε μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, έχει ανησυχήσει τους ανθρώπους της υπαίθρου. Καταλαβαίνουν πλέον πως το χωράφι θα τους βοηθήσει στην αυτάρκεια ή τουλάχιστον να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους (Μ. Κουρμπέλα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 27/4/2022, σ.σ. αλλά οι αστοί δεν φαίνεται να συναισθάνονται το τσουνάμι μέσα στα τσιμέντα τους στις πόλεις).

ABCD. «Το φαγητό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως όπλο. Αυτή η περιοχή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων και είναι μια κρίσιμη πηγή για βασικά συστατικά σε κομβικά προϊόντα, όπως το ψωμί, το βρεφικό γάλα και τα δημητριακά», τόνισε η Cargill, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει τις βασικές της δραστηριότητες που αφορούν τρόφιμα και ζωοτροφές στη Ρωσία (ypaithros.gr, 5/5/2022, σ.σ. σχόλιο από τις «Big 4» ή ABCD των αγροτικών εμπορευμάτων, δηλαδή οι κολοσσοί Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill και Louis Dreyfus, που δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον. Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί η προσεχής αγροτική παραγωγή της Σιβηρίας που έγινε καλλιεργήσιμη έκταση, η κατάσταση γίνεται πάρα πολύ περίπλοκη).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn