agr3.jpg

 

Τιμή ρεύματος. Στην 20ή θέση μεταξύ 33 χωρών της Ευρώπης η λιανική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα. H μέση τιμή καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα (Αθήνα) ήταν τον Απρ. 2022 στα 0,2104 €/kWh έναντι 0,2748 € kWh, που είναι ο μέσος όρος στις 27-Ε.Ε. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ην. Βασίλειο με 0,6561 €/kWh και ακολουθούν η Κοπεγχάγη (0,5384 €) και η Βιέννη (0,4881 €). Η τιμή μειώθηκε κατά 11% τον Απρ. 2022 (energypriceindex.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ, athensvoice.gr, 4/5/2022).

ΠΡΟΣΟΧΗ. Μέχρι 31/12/2022 πρέπει οι κτηνοτρόφοι να προχωρήσουν σε νομιμοποίηση των στάβλων τους βάσει του Νόμου 4859/2021. Σε υφιστάμενες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που ήταν εγκατεστημένες εντός ορίων κατοικημένων περιοχών είτε πλησίον αυτών χορηγείται: α) άδεια διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης και β) αριθμός καταχώρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, εφόσον δεν έχει ήδη χορηγηθεί. Αυτή η άδεια διατήρησης κτηνοτροφικής εγκατάστασης δεν μεταβιβάζεται, δεν τροποποιείται και ανακαλείται όταν διακοπεί η λειτουργία της. Έως την ημερομηνία αυτή αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν αλλά δεν εκτελέστηκαν. Μετά τις 31/12/2022 διακόπτεται η λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν υποβάλει ανάλογο αίτημα (agrocretanews.gr, 16/5/2022, σ.σ. δεν υπάρχει κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα χωρίς αδειοδότηση, ούτε και παραγωγή επαρκούς τροφής χωρίς κτηνοτροφία και, απ’ ό,τι φαίνεται οι «καρεκλοκένταυροι» της δημόσιας διοίκησης, σε συμπαιγνία με τους «επιστήμονες», «σκότωσαν» την κτηνοτροφία, καταστρέφοντας την ισορροπία της φύσης. Η φύση είναι συμβιωτική, κυκλική, με τη συμβίωση της πανίδας με τη χλωρίδα στην ύπαιθρο της Ελλάδος, αλλά οι μαξιμαλιστικές προϋποθέσεις της αδειοδότησης των στάβλων την «σκοτώνουν» και πάνω στο «πτώμα» της παίρνουν μισθούς και συντάξεις μηχανικοί, γεωπόνοι, κτηνίατροι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δασάρχες, αρχαιολόγοι, κτηνατομεσίτες, εργολάβοι, εκλεγόμενοι πολιτικοί κ.λπ.).

Τιμές κρέατος. Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές για το κοτόπουλο (από τα 4,5 € έχει ανέλθει στα 8 €/kg) και το μοσχάρι (από τα 8 € στα 12 €/kg στην αγορά του Ρέντη τους τελευταίους 3-4 μήνες. Μόνο η μείωση της κατανάλωσης στο κρέας μπορεί να βάλει φρένο στο ράλι των ανατιμήσεων είπαν οι κρεοπώλες. Επιπλέον, εξέφρασαν ανησυχία γιατί, όπως είπαν, ήδη εμφανίζονται ελλείψεις στην αγορά και τόνισαν ότι αυτό θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί γιατί η παραγωγή απαιτεί χρόνια (ΣΚΑΪ, newmoney, 19/5/2022).

Μπράβο. «Τεχνολογίες & στρατηγικές για βιώσιμες κτηνοτροφικές μονάδες» ήταν η ημερίδα στο Επιμελητήριο Άρτας από το ΓΠΑ, Πανεπ. Ιωαννίνων και ΕΚΕΤΑ. Αντικείμενο οι νέες τεχνολογίες ελέγχου του ενεργειακού αποτυπώματος των μονάδων, την παραγωγή κρέατος κοτόπουλου με εξειδικευμένα χαρακτηριστικά και τη διεθνή καινοτομία στην πράσινη παραγωγή κρέατος (καθ. Γ. Σκούφος. meatnews.gr, 6/5/2022).

ΦΗΜΗ. Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα κατέγραψε η συνολική φήμη της Ελλάδας το 1ο τρίμηνο του 2022, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου. Η ανθεκτικότητα οφείλεται κατά κύριο λόγο στον συνδυασμό ιδιαίτερα θετικού περιεχομένου για βασικές παραμέτρους της τουριστικής εμπειρίας (πολιτισμός, γαστρονομία, φιλοξενία) και σταδιακής συρρίκνωσης της δημοσιότητας σε σχέση με την πανδημία (ΙΝΣΕΤΕ, atlanteanews, 19/5/2022, σ.σ. τη φήμη, τα άφθονα έξοδα προσέλκυσης τουριστών, τον πολιτισμό και τις υποδομές τα καρπούνται οι ξενοδόχοι χωρίς να ξοδεύουν οι ίδιοι σε ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Μόνο το 7% των εξόδων των ξενοδοχείων πάνε σε ελληνικά προϊόντα κατά μέσο όρο, 13% στα ξενοδοχεία της Κρήτης και 70% στα ξενοδοχεία της Ιταλίας. Θα μπορούσαν έμπρακτα να είναι πιο ευγενείς τουλάχιστον).

Βαριά βιομηχανία ο τουρισμός; Λάθος όρος, διότι η βιομηχανία παράγει κάτι ή έστω προσθέτει αξίες / μεταποιεί. Ο τουρισμός προσφέρει υπηρεσίες δεν παράγει και είναι και εξαρτώμενος από αστάθμητους παράγοντες (κρατικές συμφωνίες, πόλεμοι, απεργίες κ.λπ.). Η μόνη πραγματική παραγωγή πλούτου είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η ιχθυοκαλλιέργεια (η αλιεία είναι κυνηγοί και οι δασοκομία είναι συλλέκτες).

Εθελοντισμός. Από τα νεανικά μου χρόνια εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς. Τότε που πιστεύαμε ότι μια οργάνωση κοινωνικής διαπαιδαγώγησης δεν μπορεί να λειτουργεί απομονωμένη και να μην έχει επαρκώς αναγνωρισμένο κοινωνικό αποτύπωμα. Μια ευχάριστη έκπληξη στα 72ά γενέθλιά μου (https://www.laosnews.gr/article/104212-mixahlidhs-dhmhtrhs-gkourou-ths-sugxronhs-agrotikhs-ekp?fbclid=IwAR1eywxO27FyHemJIn7SNDQhVsF5sDaNqciTanNdA2xAzp82kDjbDOwD5hQ, 21/5/2022).

«Μεταλλαγμένα;». «Έχουμε θέσει την καινοτομία στο επίκεντρο του έργου μας και πιστεύουμε ότι η σύγχρονη βιοτεχνολογία, και ιδίως οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγροδιατροφικών συστημάτων στο μέλλον… Ενόψει της πιθανής θέσπισης νέας νομοθεσίας, θα πρέπει να αξιολογήσουμε μια σειρά πολύπλοκων ζητημάτων. Γι’ αυτό καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέχρι 22 Ιουν. 2022 να μοιραστούν τις απόψεις τους, ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε το ευρύτερο δυνατό φάσμα απόψεων στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας» (Σ. Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων Ε.Ε., σ.σ. μήπως προετοιμάζουν νέα γενιά μεταλλαγμένων τροφίμων με το πρόσχημα της καινοτομίας, της κλιματικής και της επισιτιστικής κρίσης;).

ΦΕΤΑ. «Feta Greek» made in Russia & «Greek yogurt» made in Japan... Πωλούνται ελεύθερα σε Ρωσία και Ιαπωνία, με τα εθνικά μας σύμβολα στις συσκευασίες τους, με τη βοήθεια Ελλήνων διπλωματών (zougla.gr, 21/5/2022, σ.σ. η προστασία ΠΟΠ κ.λπ. αφορά την αγορά της ΕΕ μόνο και σε όσους υπογράφουν εμπορικές συμβάσεις με την Ε.Ε., όπου σαφώς αναγράφεται η προστασία συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων. Όλα τα άλλα είναι ελεύθερα).

Σύμπαν. Ο αστεροειδής Asteroid 7335 (1989 JA), διαμέτρου περίπου 1,8 χιλιομέτρων, πέρασε σε κοντινή απόσταση από τη Γη στις 27/3/2022. Είναι ένας από τους 2.265 διαστημικούς βράχους που η NASA θεωρεί «δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς». Ο αστεροειδής πέρασε, ασφαλώς, σε απόσταση δεκαπλάσια (4 εκατ. χλμ.) από εκείνη της Σελήνης από τη Γη και ήταν ορατή κοντά στον αστερισμό της Ύδρας. Η επόμενη «κοντινή» του διέλευση θα γίνει το 2914 (atlantea.news).

Κτηνοτροφία. Σοβαρή μείωση έχει δεχτεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης σε πρόβατα και κατσίκια, με τη μείωση να αγγίζει το 25% μέσα σ’ έναν χρόνο. Η πανδημία, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα να εκτινάξουν το κόστος της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση. Ο κτηνοτρόφος κ. Ν. Δασκαλάκης εξήγησε πως η υγειονομική κρίση εξουθένωσε οικονομικά τις αντοχές των κτηνοτρόφων. «Η πανδημία έκανε τους ανθρώπους αντικοινωνικούς. Δεν έβγαιναν έξω, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κατανάλωση προϊόντων. Το κρέας έμενε στο ράφι» (neakriti.gr, 23/5/2022, σ.σ. περίεργες οι αυξομειώσεις του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη. Το 2020-2021 από 2,5 εκατ. αμνοερίφια έφτασε στα 6,3 εκατ. μέσα σε έναν χρόνο και τώρα ακούμε ότι από 6,3 εκατ. δέχθηκε μείωση στα 4,85 εκατ. αμνοερίφια. Μπορούν να τεκμηριωθούν όλα αυτά από ελέγχους;)

Φυτά. Από τα πάνω από 7.000 βρώσιμα φυτά παγκοσμίως μόνο 417 καλλιεργούνται ευρέως και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα. Και από αυτά το 90% των θερμίδων προέρχεται από μόλις 15 καλλιέργειες. Στο 2050 θα μπορούσαμε να τρώμε για πρωινό ψευτομπανάνα ή να τσιμπολογάμε φρούτα από πανδανό. Ο πανδανός (Pandanus tectorius) είναι ένα μικρό δέντρο που φύεται σε παράκτιες περιοχές στον Ειρηνικό. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν γλυκά και αλμυρά πιάτα της ΝΑ Ασίας, ενώ ο καρπός, που μοιάζει με ανανά, μπορεί να καταναλωθεί ωμός ή μαγειρεμένος. Το δέντρο μπορεί να αντέξει δύσκολες συνθήκες, όπως ξηρασία και ισχυροί άνεμοι. Το άγριο Fonio (Digitaria exilis) είναι ένα θρεπτικό αφρικανικό δημητριακό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κουσκούς, χυλού και ποτών. Το φυτό μπορεί να ανεχθεί ξηρές συνθήκες. Η ψευτομπανάνα έχει καρπό μη βρώσιμο. Τρώγονται στην Αιθιοπία μόνο οι αμυλώδεις μίσχοι και οι ρίζες για να παρασκευαστούν χυλός και ψωμί. Η καλλιέργεια μπορεί να θρέψει περισσότερους από 100 εκατ. ανθρώπους (Kew, Λονδίνο, naftemporiki.gr, 23/5/2022).

Κοινωνική επιχείρηση. Στις 16/12/2021 το Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible (Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα) οργάνωσε online ημερίδα με θέμα «Η κοινωνική επιχείρηση σήμερα». Επιχείρηση είναι η οργανωμένη προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί το αναπτυξιακό όχημα των σύγχρονων κοινωνιών εφόσον στο κέντρο της είναι ο άνθρωπος και η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, της ανεργίας, της φτώχειας, της οικολογίας, της παιδείας, της υγείας και της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (στο Facebook στο προφίλ Skywalker και στο www.vgainoumemprosta.skywalker.gr).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn