mih10.jpg

 

Νοθεία. Στην ανάκληση νοθευμένων ελαιολάδων από την αγορά προέβη ο ΕΦΕΤ. Έγραφαν «Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα», ενώ βρέθηκαν να περιέχουν σπορέλαιο σε μεγάλο ποσοστό. Πρόκειται για δύο παρτίδες της «OLIS», που τυποποιούνται στην Ελλάδα από την «Αγροτικά Προϊόντα Θάσου Α.Ε.-OLIS A.E.», 640 04 Θάσος, με αλφαριθμητικό αριθμό μονάδας τυποποίησης EL 40457, με αριθμό παρτίδας LF132821 και L F052621 (ΕΦΕΤ, athensvoice.gr, 5/4/2022).

Big Bang. Πώς θα έπρεπε να προετοιμάζει ένα σχολείο τον πολίτη 20 χρόνια μπροστά από σήμερα, σε ένα μέλλον το οποίο λόγω της εκθετικής τεχνολογικής ανάπτυξης αλλάζει συνεχώς με ταχύτατους ρυθμούς; Στο ερώτημα αυτό απαντά ο κ. Άγγελος Πατσιάς από το Big Bang School (Λάκκωμα Θεσσαλονίκης). Τα παιδιά βρίσκονται σε εργαστήρια, όπου διδάσκονται Μαθηματικά, Γλώσσα, Ξυλουργική, καλλιεργούν λαχανόκηπους και μαγειρεύουν συνεργαζόμενα μεταξύ τους, όπως κάναμε στο προσκοπικό παιδαγωγικό κοινωνικό σύστημα (citypatras.gr, 7/5/2019, σ.σ. μου το θύμισε η Κατερίνα).

Λαθρεμπόριο. Κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών από το λαθρεμπόριο «τσίπουρου» και κρασιού. «Αυτά» τα προϊόντα δημιουργούν πλήγμα στην οικονομία και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Περίπου 4.426 lt προϊόντος που έμοιαζε με χύμα «τσίπουρο» σε πλαστικές φιάλες κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ Μακεδονίας. Το 2021 στο Τελωνείο Καστοριάς κατασχέθηκαν 5.989 lt σαν χύμα «τσίπουρο». Πριν από λίγες μέρες στον Συνοριακό Σταθμό του Προμαχώνα συνελήφθη άντρας που μετέφερε 172 lt λαθραία αλκοολούχα ποτά (κρασί και «τσίπουρο») από τη Βουλγαρία. «Η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΕΑΟΠ, γι’ αυτό καλούμε τους καταναλωτές να προτιμούν τα εμφιαλωμένα αποστάγματα. Ανοίγοντας το πώμα ασφαλείας από κάθε ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι αποστάγματος ο καταναλωτής ήδη γνωρίζει ότι το περιεχόμενο προστατεύεται, έχει ελεγχθεί, γνωρίζει τον αποσταγματοποιό και είναι ασφαλές για να το απολαύσει υπεύθυνα (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών-ΣΕΑΟΠ, in.gr, texnologosgeoponos.gr, 12/4/2022).

Ανίκανοι. O ΟΠΕΚΕΠΕ, κατόπιν των υπ’ αριθμ. 410/2022 και 411/2022 αποφάσεων της ΑΕΠΠ αναφορικά με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Πιστοποίηση Φορέων Υποστήριξης και Παροχής Υπηρεσιών (ΦΥΠΥ) στο πλαίσιο υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2022 και λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως η επανάληψη των διαδικασιών πιστοποίησης θα καθιστούσε αδύνατη την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των αιτήσεων των παραγωγών, δεν θα προχωρήσει σε έκδοση νέας Πρόσκλησης. Οι απαιτήσεις για υπηρεσίες που θα παρείχαν οι Φορείς Υποστήριξης & Παροχής Υπηρεσιών-ΦΥΠΥ θα καλυφθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Agrenda.gr, 12/4/2022, σ.σ. μπράβο. Ο ανίκανος και αναποτελεσματικός ΟΠΕΚΕΠΕ, που δεν μπόρεσε να παραλάβει ποτέ το τεχνολογικό υπόβαθρο, αλλά μισθοδοτούσε κανονικά τους υπαλλήλους του, ίσως να ξύπνησε).

Χώμα. Το φυσικό αντικαταθλιπτικό είναι το βακτήριο Mycobacterium vaccae, που βρίσκεται στο χώμα και οι άνθρωποι καταπίνουν ή εισπνέουν όταν περνούν χρόνο στη φύση και στην κηπουρική. Το βακτήριο διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή σεροτονίνης. Οι πιο παθιασμένοι κηπουροί λένε ότι ο κήπος τους είναι το «χαρούμενο μέρος» τους και ότι η κηπουρική μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση. Το Mycobacterium vaccae βελτιώνει επίσης τη γνωστική λειτουργία, έχει επίδραση στη νόσο του Crohn ακόμη και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι φυσικές επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών βακτηρίων στο έδαφος μπορούν να γίνουν αισθητές για έως και 3 εβδομάδες. Λέρωσε τα χέρια σου με χώμα για να είσαι πιο υγιής (C. Mplionis, Facebook, 7/4/2022).

Χόρτα. Το εθνικό μας φαγητό δεν είναι η φασολάδα αλλά τα χόρτα! Τα χόρτα (βλίτα, γλιστρίδες, ραδίκια, αντίδια, σταμναγκάθι, ζοχοί, καυκαλήθρες, ζοχιά, βρούβες, σέσκουλα, μάραθο, κρίταμο κ.ά.) σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο. Από τις πίτες, τα πιτάρια και τις σαλάτες μέχρι το περίφημο φρικασέ, τα «χόρτα» φαίνεται πως πρωταγωνιστούσαν στα τραπέζια των προγόνων μας από την αρχαία Ελλάδα. Τα χόρτα δεν ήταν προνόμιο μόνο του ελλαδικού χώρου, αλλά οι Έλληνες ήταν αυτοί που εφηύραν τα διαφορετικά μαγειρέματα για κύριο γεύμα με βάση τα χορταρικά και το ελαιόλαδο. Το περίεργο είναι ότι οι πλούσιοι φαίνεται πως έτρωγαν πιο συχνά λαχανικά και χόρτα, ενώ οι φτωχοί τρέφονταν περισσότερα με όσπρια (Μ. Προβατά, γιατρός, σύμβουλος διατροφής, mixanitouxronou.gr).

Αυγά. Εκτοξεύτηκε 13% η τιμή στα αυγά λόγω παγκοσμιοποίησης και θανάτωσης 19 εκατ. ορνίθων στις ΗΠΑ, αφαιρώντας το 6% του κοπαδιού των ΗΠΑ, λόγω γρίπης πτηνών. Το ίδιο συμβαίνει στη Γαλλία (-8%), ενώ λόγω «Ουκρανίας» διακόπηκαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι παραγωγοί παλεύουν με τις ελλείψεις εργατών, το υψηλό κόστος ενέργειας και σιτηρών (ζωοτροφές). «Η βιομηχανία προϊόντων αυγού βρίσκεται σε γενικό πανικό» και δεν προβλέπεται γρήγορη επαναφορά της ηρεμίας. Στην Αϊόβα (ΗΠΑ) σφάχθηκαν δύο σμήνη με περισσότερα από 5 εκατ. κοτόπουλα ωοπαραγωγής το καθένα. Το τεράστιο «βιομηχανικό» μέγεθος τέτοιων επιχειρήσεων πουλερικών επιτάχυνε τον αντίκτυπο στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ σε σύγκριση με την Ευρώπη, όπου οι εκμεταλλεύσεις είναι μικρότερες. Οι τιμές χονδρικής (0,25 $) έφτασαν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ, αυξημένες σχεδόν κατά 200%. Η Ουκρανία (με 16,2 δισ. αυγά) ήταν ο κύριος προμηθευτής αυγών της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ των εισαγωγών (France AgriMer, Reuters, sofokleousin.gr, texnologosgeoponos.gr, 15/4/2022, σ.σ. μόνη πιθανή προοπτική η τοπικοποίηση και η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα σε κάθε Π.Ε.).

Δήμοι. Στην τακτική Γεν. συνέλευση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής ακούστηκε: (1) Η αυτοδιοίκηση, λόγω εμπειρίας αλλά και εγγύτητας στα τοπικά προβλήματα και ανάγκες, έχει αποδείξει πως μπορεί να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον πολίτη. (2) Πρέπει να γίνει απογαλακτισμός της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και αφετέρου να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών (ΕΒΕΑ, Αθήνα, Περιφέρεια Αττικής, 5/4/2022).

ΟΣΔΕ. Με τη μεταφορά του ΟΣΔΕ στο gov.gr η Πολιτεία επανακτά τον έλεγχο του συστήματος, την εποπτεία και τον συντονισμό του. Πιστεύουμε έτσι να σταματήσουμε να σπαταλάμε άσκοπα χρόνο, δυνάμεις και χρήμα και να γίνει μια συνηθισμένη διαδικασία, όπως όλες όσες βρίσκονται στο gov.gr. Πρόκειται για μια απολύτως θετική εξέλιξη, απομακρύνοντας παράλληλα κάθε πιθανό κίνδυνο απώλειας εισοδημάτων για τους αγρότες μας (Π. Σατολιάς, πρόεδρος ΕΘΕΑΣ, 12/4/2022, σ.σ. η ανικανότητα των μισθοδοτούμενων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπαλλήλων να αναλάβουν το σύστημα από τον εργολάβο Neuropablic κατέληγε διαχρονικά ως επιχειρηματικό «δώρο» στην GAIA).

Ο μικρός τουρίστας. Η δράση «Ο μικρός τουρίστας-μια βαλίτσα ταξιδεύει» των δρος Ελ. Γκρίμπα και MSc Ευ. Γκρίμπα είναι διαθέσιμη σε κάθε ομάδα που το επιθυμεί (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6977 692174, https://www.youtube.com/watch?v=A8HpqBG_4zs&feature=youtu.be).

Πολιτισμός. Ενθουσίασε η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη στο 7ο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα», www.youtube.com/watch?v=6F5ks9ecS6Q, από το 1.34.50 μέχρι 1.55.55 είναι η εισήγηση «Κύκλος και ευθεία, παράδοση και νεωτερικότητα». Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι) έχει ήδη κάνει πολλές εκδηλώσεις σε σχολεία για τον πολιτισμό / τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων, ενώ ο κ Γ. Χερουβείμ (κτηνοτρόφος, Αίγινα) προσφέρει δικά του τυριά και τρόπο ζωής / αγροτουρισμό, όπως γράφει η «Καθημερινή», 17/4/22.

Πέτρα. Ήταν μια πέτρα, ο αφηρημένος σκόνταψε πάνω της, ο βίαιος τη χρησιμοποίησε σαν όπλο, ο οικοδόμος τη χρησιμοποίησε για να χτίσει, ο αγρότης, κουρασμένος, τη χρησιμοποίησε για να καθίσει, τα παιδιά τη χρησιμοποίησαν για να παίξουν. Με μια πέτρα ο Δαβίδ σκότωσε τον Γολιάθ και ο Φειδίας σμίλεψε τα ωραιότερα αγάλματα. Σε κάθε περίπτωση τη διαφορά δεν την έκανε η πέτρα αλλά ο άνθρωπος (Θανάσης, Facebook, 5/4/2022).

Βιοποικιλότητα. Προετοιμάζεται ένα εθνικό διαδικτυακό, πληροφοριακό σύστημα για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Το έργο γίνεται στο πλαίσιο του LIFE EL BIOS (LIFE20 GIE/GR.001317) «hELlenic BIOdivesity Information System: An innovative tool for biodiversity conservation», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE και υλοποιείται με συντονιστή το Πράσινο Ταμείο και συνδικαιούχους τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το ΑΠΘ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, το Παν. Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Μάλαγα και την εταιρία Olympos Consulting PC, ΟΦΥΠΕΚΑ, 5/4/2022.

Ψωμί. Το ψωμί βρίσκει ξανά την αξία του μέσα στον πόλεμο. Οι αγρότες καλούνται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η διατροφική ασφάλεια καθίσταται το πρώτο ζητούµενο και ίσως είναι ο µόνος τρόπος διατήρησης κάποιας ισορροπίας, τουλάχιστον µέχρι να επικρατήσει η λογική και στα υπόλοιπα πεδία της ανθρώπινης στάσης και λειτουργίας (Agronews.gr, 4/3/2022)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn