Έδαφος. Στην Ελβετία υπάρχει φορολογία με βάση την κάλυψη του εδάφους (όταν τσιμεντώνεις τα πάντα), όχι μόνο με τα τετραγωνικά του κτηρίου, γιατί τα νερά πού θα πάνε; (Nikos Kellas, Facebook, 26/10/2021, σ.σ. πολύ σωστά).
Νεφρική ανεπάρκεια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη «μπορεί να οδηγήσει σε επιδημία νεφρικής νόσου». Οι γιατροί προειδοποιούν ότι η θανατηφόρα παρενέργεια του θερμικού στρες απειλεί τους εργαζόμενους σε θερμά κλίματα. Οι επιδημίες της ΧΝΝ έχουν ήδη εμφανιστεί κυρίως σε ζεστές αγροτικές περιοχές, χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Νικαράγουα, όπου ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εργατών στη γεωργία έχουν αρχίσει να πεθαίνουν από μη αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια. Απαιτείται επειγόντως περισσότερη έρευνα για τη σχέση μεταξύ θερμότητας και χρόνιας νεφρικής νόσου αβέβαιης αιτίας (CKDu). Το CKDu καταγράφεται ότι επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες σε άλλα μέρη της Κεντρικής Αμερικής, στη Βόρεια Αμερική, στη Νότια Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Ινδία. Η CKDu πρέπει να αναγνωρίζεται ως τραυματισμός που σχετίζεται με το θερμικό στρες. Οι εργαζόμενοι δηλαδή αναπτύσσουν ανεπαίσθητη βλάβη στα νεφρά τους κάθε μέρα ενώ βρίσκονται στο χωράφι. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή νεφρική νόσο ή πλήρη νεφρική ανεπάρκεια με την πάροδο του χρόνου (S. Sorensen, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, R-G Trabanino, Κέντρο Αιμοκάθαρσης Ελ Σαλβαδόρ, ecozen.gr, 22/10/2021).
Χρήσεις γης. Τη βούληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μην επιτρέψει τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε κτηνοτροφικές περιοχές επανέλαβε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ιδιαίτερα ενόψει και των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, τα οποία απαιτούν διαθέσιμα βοσκοτόπια. «Από τη στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες είναι αρνητικές, εμείς θα επιμείνουμε στην ίδια γραμμή Όταν έρθει η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο και έπειτα από λεπτομερή εξέταση από τις υπηρεσίες μας, θα αποφασίσουμε σχετικά». Ο κ. Β. Βαμβακίδης, ζήτησε «οι Έλληνες να σέβονται την αγροτική γη και τις περιουσίες του κόσμου, για να μη συμβεί ό,τι στην Τουρκία, όπου καταπατήθηκαν και χάθηκαν εν μια νυκτί οι περιουσίες των Ελλήνων» (Περιφερειακό Συμβούλιο, eleftheria.gr, 24/10/2021).
Salmonella. Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε το «Ρολό κοτόπουλο κατεψυγμένο», της Αγγελάκης Α.Ε. (αριθμός παρτίδας: 33100921, παραγωγής: 10/9/2021 και ανάλωση πριν από 10/9/2022, βάρους 1,22 kg) διότι διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου βακτηρίου Salmonella spp (ΕΦΕΤ, 21/10/2021.
Ήρωες. Τιμώντας τους νεκρούς τους οι κτηνοτρόφοι της Αττικής στο μνημείο των πεσόντων βοσκών στην Πάρνηθα. Μπράβο στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής που θυμάται και τιμά τους 17 δολοφονημένους βοσκούς στην Πάρνηθα από τους Γερμανούς το 1944. Μπράβο. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη καταθέτει στεφάνι καρδιάς από εποχικά λουλούδια (Φάνης Κατσανδρής, τοπικός ανθοπαραγωγός) στο μνημείο, χωρίς τηλεοράσεις, αλλά με βαθύ σεβασμό στους ήρωες. Γιατί ήρωες είναι όσοι προσφέρουν τη ζωή τους για την πατρίδα και όχι όσοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία, ακόμα και υπερπροσφέροντας δυνάμεις, αλλά όχι προσφέροντας τη ζωή τους. Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, δασοκόμοι) είναι απόλυτα δεμένοι με τη γη τους, τον τόπο τους, την πατρίδα τους και απόλυτα δεμένοι με το μέλλον της πατρίδας. Δεν την εγκαταλείπουν για καλύτερους μισθούς σε άλλη χώρα, δίνουν τον αγώνα εδώ, στην Ελλάδα, στον τόπο τους (28/10/2021).
Τοπικά. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να δημιουργήσει τοπικά, παραδοσιακά και ιστορικά συστήματα αγροδιατροφής, που θέτουν τους πραγματικούς αγρότες στο επίκεντρο, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητά τους για καλύτερη ζωή, βοηθώντας στον ψηφιακό αγροτικό μετασχηματισμό. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, μεταλαμπαδεύοντας την πλούσια εμπειρία και παράδοσή της, για παράδειγμα μέσω των Παγκοσμίως Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS), της γεωγραφικής ένδειξης και της κλιματικής ανθεκτικής γεωργίας. Οι μικροκαλλιεργητές, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος (84%) από τα 570 εκατ. αγροκτήματα του κόσμου (Σπήλ. Λιβανός, ΥπΑΑΤ. Ρώμη, 26/10/2021).
Τρύγος. Ο τρυγητός φέτος εξελίχθηκε ανομοιόμορφα και με ιδιαιτερότητες. 1. Η συνολική παραγωγή της χώρας ήταν 171.040 tn οίνου (μειωμένος κατά 25,9%), 2. Τα αποθέματα στις 31.7.2021 ήταν 2.641.087 hl, 3. Οι τιμές σταφυλιού στον παραγωγό αυξήθηκαν 5-10% μετά την περσινή μείωση 30-50% & 4. Το αμπελουργικό εισόδημα για άλλη μια φορά συνέχισε την κατιούσα. Ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη κρίσης βοήθησαν τα οινοποιεία και ευκαιρία αθέμιτης κερδοφορίας για κερδοσκόπους. Διαπιστώνουμε ότι διατέθηκαν σημαντικά ποσά στην αγορά, πολλά χρήματα στις εταιρίες και ελάχιστα ψίχουλα στον αγροτικό χώρο (ΚΕΟΣΟΕ, 25/10/2021).
Ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μας προϊόντα, καθώς πέρα από την αναγνωρισμένη διατροφική του αξία, η ελαιοκαλλιέργεια περιβάλλεται και από ένα σύνολο κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Εκτός από τα παράγωγα προϊόντα της ελιάς, η μακρόχρονη παρουσία της στον ελλαδικό χώρο συνδέεται με μια ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά, όπως η τεχνογνωσία και οι διατροφικές συνήθειες, στοιχεία που αποτυπώθηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019 (http://ayla.culture.gr/politismos-elias-kai-elaioladou). (ΕΦΕΤ, 1/11/2021).
Γιαούρτι. Ο Kώδικας Τροφίμων ορίζει ως γιαούρτι το προϊόν που προκύπτει από την πήξη νωπού γάλακτος (αγελάδας, προβάτου κ.λπ.) με την επίδραση ζύμωσης με βακτήρια Lactobacillus και Streptococcus. Με φρούτα ή δημητριακά, σκέτο ή με μέλι, ως πρωινό ή βραδινό γεύμα, το γιαούρτι, ελαφρύ και δροσιστικό, είναι η εύκολη λύση για όλες τις ώρες. Σε 1 gr φρέσκου γιαουρτιού υπάρχουν 100 εκατ. φιλικά βακτήρια που προάγουν την άμυνα του πεπτικού συστήματος. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η κατανάλωση γιαουρτιού φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του μέσου όρου ζωής (ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 2/11/2021).
Πατριωτικό. Και καθώς αυτές οι προηγούμενες εποχές εμπεριείχαν πολύ και πολλές φορές υποκριτικό «πατριωτικό» λόγο, αποφασίσαμε ότι ο πατριωτισμός –το να πονάς δηλαδή και να φροντίζεις τη χώρα σου, να προστατεύεις την κοινωνία σου και το δημόσιο αγαθό– είναι «αντιδραστικό» και «φασιστικό», ενώ το να καταστρέφεις και να βανδαλίζεις τη δημόσια περιουσία της είναι «προοδευτικό» (Μαρία Ευθυμίου. «Ο απόφοιτος δημοτικού πριν 40 χρόνια ήξερε περισσότερα από τους αποφοίτους λυκείου σήμερα», Ν. Παπαδόπουλος. diaforetiko.gr, 22/6/2018).
Νοθεία. Κατά τη διεξαγωγή επιτόπιων ελέγχων κλιμακίων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας προϊόντος ΤΥΡΙ «Φέτα ΠΟΠ» διαπιστώθηκε η διακίνηση 15.525 kg προϊόντος «Τυρί πρόβειο λευκό» ως τυρί «Φέτα ΠΟΠ» από την επιχείρηση «ΚΑΛΗΓΕΡΟΣ Β. & ΣΙΑ Ο.Ε.-Provider Foods» (ΥπΑΑΤ, 3/11/2021).
Πελίτι. Η Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι ξεκίνησε εκστρατεία για την κατασκευή νέου κτιρίου στο https://gogetfunding.com ή εναλλακτικά στον λογαριασμό της «Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι» στην Τράπεζα Πειραιώς στο IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332 (Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Λαχανικά. Τα φ/β πάνελ προσφάτως αποδείχθηκε ότι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης των εδαφών με μεγάλη επιτυχία. Πέτυχαν και μεγάλη απόδοση σε λαχανικά από το τίποτα και χωρίς τίποτα. Τα λαχανικά είναι carbon negative (αρνητικού δείκτη άνθρακα) και έτσι η φάρμα θα πληρώνεται για τον άνθρακα που απορροφά. Είναι φυσική καλλιέργεια χωρίς φυτοφάρμακα. Παρουσιάστηκε στις 21/10/2021 στην Κίνα στο https://www.youtube.com/watch?v=_Uv-Yw9MZFE. Όταν μια εταιρία έκανε ένα μεγάλο φ/β πάρκο της τάξης των 710 μεγαβάτ σε μια έρημο της Κίνας, είδε κάτω από τα πάνελ να φυτρώνουν διάφορα άγρια φυτά. Η έρημος άρχισε να πρασινίζει. Φύτεψαν γλυκόριζα, και μετά ντομάτες και συνέχισαν με λαχανικά. Σήμερα εκτρέφουν μικρά ζώα και έχουν παραγωγή 500 tn πατάτες, ντομάτες, πεπόνια, ηλιόσπορο και 52,5 tn ζαρζαβατικά / στρέμμα. Η κινεζική αυτή εταιρία ανακάλυψε τα αγροβολταϊκά και την αναγεννητική γεωργία (Δ. Φαναριώτης).
Τραυματισμός: Στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκε (2/11/2021) 75χρονος κτηνοτρόφος από πλευρά (ertnews.gr, imathiotikigi.gr 3/11/2021, σ.σ. 75 χρονών, και για να ζήσει βοσκούσε πρόβατα! Πώς μεταφέρθηκε από τους βοσκότοπους;).
ΕΣΥ; Εθνικό Σύστημα Ασθενείας. Η έρευνα στις ΗΠΑ λέει ότι πάνω από 80% των ασθενειών εξαρτώνται από κοινωνικούς παράγοντες και πρέπει να αναλάβουμε δράση για αυτούς τους παράγοντες για να βελτιωθεί η υγεία και να μειώσουμε τα κόστη παραμονής στα νοσοκομεία. Το κόστος της υγείας στην Ελλάδα οδηγεί στη φτώχεια και στην κοινωνική ανισότητα (καθ. Κυριόπουλος) και σε γεωμετρική αύξηση της δαπάνης τα επόμενα χρόνια στον προϋπολογισμό της χώρας (Γ. Παπαπέτρου. 7/11/21).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»