agr11.jpg

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», μετά τον πιο κρύο Μάρτιο των τελευταίων 40 χρόνων, προσπαθεί να διακρίνει σημεία μιας έστω βραχυχρόνιας αισιοδοξίας, διότι για το 2040 ήδη έχει διαμορφωθεί το Όραμα 2040 της Αττικής Υπαίθρου (Ιαν. 2021) και προετοιμάζεται το υβριδικό συνέδριο για ένα Αγροτικό Σύμφωνο 2040 Αττικής Υπαίθρου στις 18 Μαΐου 2022 (10.00-16.00).

Η επόμενη ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 13 Απρ 2022 στις 21.00 με θέμα «Αγορές αγροτών» στο https://us02web.zoom.us/j/89943903477.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, 69320 94231) γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, επεσήμανε την οργάνωση, συμμετοχή ή εκπροσώπηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου τις τελευταίες ημέρες:

 1. Στη διαδικτυακή συζήτηση (16/3/2022) για την αγροτική επιχειρηματικότητα, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε η έλλειψη χρήσεων γης για παραγωγή τροφής.
 2. Στη διαδικτυακή ομιλία (16/3/2022) για τον λαϊκό πολιτισμό της δρος Αι. Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Δ/ντριας Κέντρου Ερεύνης Ελλ. Λαογραφίας.
 3. Στην τηλεοπτική παρουσίαση (19/3/2022) στο Open TV για τα προβλήματα της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την κτηνοτροφική ζωή.
 4. Στη διαδικτυακή συζήτηση (23/3/2022) τονίστηκε η ανάγκη για αγροτική εκπαίδευση με συμμετοχή αγροτών στον σχεδιασμό-αξιολόγηση.
 5. Στη διαδικτυακή συζήτηση (30/3/2022) προσεγγίστηκε η ανάγκη δημιουργίας Ομάδων Τοπικής Δράσης σε κάθε αγροτική περιοχή και στην αττική ύπαιθρο.
 6. Στη διαδικτυακή συμμετοχή (5/4/2022) στη συνέντευξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος για την προώθηση του πρόβειου.
 7. Στη διαδικτυακή ημερίδα (5/4/2022) για το ελαιόλαδο / σπορέλαιο / πυρηνέλαιο και τις σχέσεις διατροφικής αξίας τους και οικονομίας.
 8. Στην ενημέρωση (5/4/2022) για τον νέο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και κατά πόσο είναι θετική εξέλιξη.
 9. Στην παρακολούθηση (5/4/2022) της πρώτης εκπομπής του «AgroBus» στη διαδικτυακή STENT.net TV για την παράδοση ως βάση για το μέλλον.
 10. Στη διαδικτυακή συμμετοχή (6/4/2022) για τη βιώσιμη ανάπτυξη και με γηγενείς ποικιλίες και αυτόχθονες φυλές ζώων στις Κυκλάδες και
 11. Στη διαδικτυακή συζήτηση (6/4/2022) για τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος 4ης γενιάς, επεσήμανε ότι η καθημερινή φροντίδα του κοπαδιού απασχολεί τους κτηνοτρόφους κάθε μέρα, όλη μέρα, 365 μέρες τον χρόνο, επιτρέποντας μόνο εναλλαγή στα καθημερινά καθήκοντα με άλλο μέλος της οικογένειας, αν υπάρχει, και συνήθως μη αμοιβόμενο μέλος.

Με αυτά το δεδομένα και με μια σχεδόν εχθρική, μη επαρκώς υποστηρικτική, δημόσια διοίκηση, η οποία συνεχώς απαιτεί νέες υποχρεώσεις και καθιστά τους κτηνοτρόφους από επιχειρηματίες σε «κλητήρες» των υπαλλήλων, αυτή η υπερπροσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δείχνει την πρόθεση των κτηνοτρόφων συμπολιτών για συμβίωση των συγκατοίκων στην αττική ύπαιθρο και για διαμόρφωση βιώσιμων, αειφόρων, τοπικών σχημάτων με Όραμα για το 2040.

Η περιαστική κτηνοτροφία είναι μια απαραίτητη λειτουργία στα πλαίσια της ισόρροπης λειτουργίας του περιβάλλοντος της αττικής υπαίθρου, όταν η δημόσια διοίκηση συνειδητοποιήσει την ανάγκη της αειφορίας του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, οικονομικού, τεχνολογικού, πολιτιστικού κ.λπ.) και όχι μόνο τη συντεχνιακή επιβίωση του δημόσιου τομέα.  Μερικά από όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν είναι:

Οι αγρότες είναι εξ επαγγέλματος οι φροντιστές του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού κ.λπ.) και συμβάλλουν στην ισορροπία, στην επιβίωση και στην αειφορία του περιβάλλοντος. Αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς και δασοκόμος) δεν είναι επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής, και μάλιστα χωρίς weekend και διακοπές.

Οι αγρότες είναι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, πραγματικών αξιών στον πρωτογενή τομέα.

Στον δευτερογενή τομέα δημιουργούνται υπεραξίες, αλλά δεν παράγονται πρωτογενείς αξίες.

Στον δε τριτογενή τομέα προσφέρονται υπηρεσίες που φέρνουν ίσως χρήματα, αλλά δεν παράγουν αξίες / πλούτο.

Μέχρι σήμερα με ιδιαιτέρως πολύπλοκες διαδικασίες, που είναι ισοδυνάμου αποτελέσματος με «απαγόρευση», οι επιχειρηματίες αγρότες εξωθούνται σε «αγρεργάτες». Μια από τις ακολουθούμενες πρακτικές είναι να μην αφήνονται οι αγρότες να διαχειριστούν τον παραγόμενο πλούτο.

 • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πουλούν την παραγωγή τους απευθείας στους καταναλωτές από τον χώρο παραγωγής, αυτούσια ή με παρεμβολή μεταποίησης με οικοτεχνία από τον ίδιο τον αγρότη.
 • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πουλούν την τοπική παραγωγή τους μέσω τοπικών αγορών αγροτών στους τοπικούς καταναλωτές (μέχρι το 20%).
 • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πωλούν την παραγωγή τους στα σημεία κατανάλωσης (εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.) με τοπικά σύμφωνα σε Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες (Short Supply Chain).
 • Πρέπει οι αγρότες να μπορούν να πωλούν την παραγωγή τους, συγκεντρώνοντάς τη σε κατηγορίες σε συλλογικά δημοπρατήρια.

Με τη βοήθεια του κ. Μάνου Καπαράκη, γεωργού κηπευτικών, γραμματέα της Οργάνωσης Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας και του κ. Θάνου Κελμάγερ, γεωργού δρεπτών ανθέων, προέδρου του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών, αλλά και τις εμπειρίες από επισκέψεις μελέτης της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου σε Ολλανδία και Βέλγιο και του γράφοντος στο Βέλγιο, εντοπίστηκαν:

Τα δημοπρατήρια τα λειτουργούν συνήθως συνεταιρισμοί παραγωγών.

Η προμήθεια σε δημοπρατήριο ανθέων στην Ολλανδία (Aalmeer) είναι 13%, και μαζί με τα έξοδα συσκευασίας και αποστολής φθάνει στο 20% της τιμής. Υπάρχει προκαθορισμένη καθημερινά κατώτατη τιμή πώλησης, όσα δεν πουληθούν καταστρέφονται, αλλά οι παραγωγοί πληρώνονται με τη μέση τιμή.

Στη λαχαναγορά του Ρέντη (Πειραιάς) μόνο οι φορτοεκφορτωτές εισπράττουν 20%. Στην Ελλάδα σήμερα ο λόγος τιμής παραγωγού με την τιμή καταναλωτή είναι 5-8 φορές! Δηλαδή επιπλέον 400-700%, εκεί που στην Ε.Ε. ο Μ.Ο. είναι 2,5 φορές!

Η προμήθεια σε δημοπρατήριο κηπευτικών στο Βέλγιο (Μέχελεν) είναι μόνο 2,5% (βέβαια εισπράττει ο συνεταιρισμός άλλα 2,5% από την Ε.Ε. ως Οργάνωση Παραγωγών). Υπάρχει προκαθορισμένη καθημερινά κατώτατη τιμή πώλησης, όσα δεν πουληθούν δίνονται δωρεάν σε μηχανισμούς κοινωνικής πρόνοιας. Οι παραγωγοί δηλώνουν τι θα καλλιεργήσουν και εάν βάσει ελέγχων δεν παραδώσουν όλη την παραγωγή, έχουν πολύ αυστηρές ποινές (αποπομπή από το δημοπρατήριο).

Η τεχνική υποστήριξη των παραγωγών για την επίτευξη συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων είναι πολύ σημαντική σε όλα τα δημοπρατήρια. Είναι σημαντική επίσης η προώθηση της ταυτότητας του παραγωγού στην παραγωγή του.

Σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα οι έμποροι επιθυμούν να παραλαμβάνουν ανώνυμα και ασυσκεύαστα προϊόντα, τα οποία προωθούν στην κατανάλωση με δικά τους διακριτικά.

Σε κάποια περιοχή διακινούνται εκτός τοπικού συνεταιριστικού δημοπρατηρίου το 90% της τοπικής παραγωγής των μελών του συνεταιρισμού!

Οι αγρότες έχουν σαφή έλλειψη συνεργατικής αγροτικής εκπαίδευσης (της κοινωνικής οικονομίας) και η συλλογική δράση δεν προωθείται στα σχολεία, αντίθετα προωθείται ο ατομικός «πρωταθλητισμός»… (της κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής).

Στη συζήτηση μετείχαν οι: Μ. Κοντογιάννη, Μ. Καπαράκης, Θ. Κελμάγερ, Α. Μιχαηλίδου, Σ. Τσικουράκης, Δ. Κρητικού, Γ. Κοντογιάννης, Ζ. Ναστούλης,, Ν. Δημόπουλος και Χ. Γαρδικιώτη, και βρίσκεται στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/647756189631059

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη προσκαλεί όλους στην επόμενη ανοικτή δημόσια διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη 13 Απρ. 2022, στις 21.00 με θέμα «Αγορές αγροτών» στο https://us02web.zoom.us/j/89943903477.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn