agr31.jpg

 

CO2 στα λιβάδια. Η κτηνοτροφία, εκτός από πηγή εκπομπών, είναι και μέρος της λύσης, είπε ο υπ. ΑΑΤ, καθώς «οι χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορούν να απορροφήσουν έως και 2 tn CO2/τόνο βιομάζας, ενώ παράλληλα παράγουν 1,5 tn οξυγόνου. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 35% της γεωργικής έκτασης εντός της Ε.Ε. μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τα μηρυκαστικά. Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου» (υπ. ΑΑΤ, Σ. Λιβανός, εκδήλωση Μ. Σπυράκη, «Στρατηγική Ε.Ε. για μείωση ρύπων μεθανίου», 8/10/2021, σ.σ. αφού κατασυκοφάντησαν την κτηνοτροφία, αφού κυνήγησαν τους κτηνοτρόφους, αφού εξύμνησαν τους ακραίους φυτοφάγους, τώρα αναγνωρίζουν σιγά-σιγά την κτηνοτροφία ως απαραίτητο συστατικό της ισορροπίας του πλανήτη μας).

Ψάχνοντας. Αληθεύει ότι ιδιοκτήτης πύλης του ΟΣΔΕ στην ευρύτερη περιοχή της ανατ. Θεσσαλίας δηλώνει στο όνομά του 337,5 στρέμματα βοσκότοπο, χωρίς ζώα, λαμβάνοντας μούφα επιδοτήσεις, εις βάρος των πραγματικών κτηνοτρόφων, και τη δήλωση την έκανε on-line και όχι από τη δική του πύλη; (Χρήστος Αθανασιάδης. Facebook, 9/10/2021).

15 Οκτ. Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932 094231, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, δήλωσε: «Η Ελληνίδα αγρότισσα, μη αμειβόμενη αθόρυβη ήρωας της υπαίθρου, είναι η ψυχή της αγροτικής κοινωνίας, είναι ο φύλακας και φροντιστής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της κατάλληλης για τη διατροφή τοπικής γαστρονομίας, της λαϊκής ιατρικής για τη διατήρηση της υγείας της οικογένειας, των ηθών και των εθίμων, που εξασφαλίζουν την επιβίωση της οικογενείας και της κοινωνίας και βέβαια της άριστης διαχείρισης του σπιτιού με όσους πόρους είναι διαθέσιμοι».

Πράσινη θέρμανση. Εδώ και έναν χρόνο από υπολείμματα καλαμποκιού, αμπελιών, μήλων και δασικής ξυλείας στον Δήμο Αμυνταίου. Η τιμή αποζημίωσης που έχει καθοριστεί για τα «τσιπς» ξύλου είναι 45 €/τόνος. Το εργοστάσιο παράγει θερμική ενέργεια από βιομάζα ισχύος 30 MW για τις ανάγκες των δημοτών που μέχρι σήμερα θερμαίνονταν από τα εργοστάσια ΔΕΗ με λιγνίτη. O δήμος κατασκεύασε το εργοστάσιο συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. € λαμβάνοντας δάνειο από τις Τράπεζες προκειμένου να καλύψει το 47% της ιδίας συμμετοχής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 6/10/2021).

Κρατικοδίαιτοι. Μειωμένος κατά 28,88% εμφανίζεται ο όγκος της οινοπαραγωγής του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Η απόσταξη κρίσης (στην ουσία απόσυρση) αυξήθηκε πολύ. Ο πράσινος τρύγος (στην ουσία καταστροφή στο χωράφι) αυξήθηκε. Παρατηρείται ήδη πρόθεση εγκατάλειψης των μικρών κυρίως αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων. ΚΕΟΣΟΕ, 6/10/2021, σ.σ. τελικά μοιάζει σαν να μην παράγουμε με επιδότηση από το κράτος. Δεν παράγουμε πλούτο και γινόμαστε κρατικοδίαιτοι).

Ο νέος προσδιορισμός των ΜΜΖ με αναδρομική ισχύ οδηγεί σε απώλεια επιδοτήσεων των πραγματικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ευνοώντας περαιτέρω απόδοση μέρους του εθνικού αποθέματος σε ανθρώπους άσχετους με την παραγωγή. Η ΚΥΑ ΥπΑΑΤ και Υπ.Εν. «Κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας» με τη διάκριση, ως προς την ηλικία, των αμνοεριφίων που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, δημιουργούνται προβλήματα σε υπάρχουσες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις (Ο. Τελιγιορίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, 12/10/2021, σ.σ. εάν τα κάτω του 1 έτους ζωντανά δεν δηλώνονταν στο ΟΣΔΕ, μήπως η νέα ΚΥΑ αυξάνει έστω και ελάχιστα, κατά 0,05, τις επιδοτήσεις;).

Φέτα… Στον εισαγγελέα η εταιρία Χριστάκης ΑΒΕΕ για «ελληνοποίηση» 7,7 tn βουλγαρικού λευκού τυριού έπειτα από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για διερεύνηση τυχόν ποινικής της διάστασης (ΥπΑΑΤ, 12/10/2021, σ.σ. με την προηγούμενη υπόθεση νοθείας με τους 400 tn στη Γερμανία και την πρόσφατη νοθεία σε Δανία και Σουηδία πήγαν στον Εισαγγελέα; Ασκήθηκε δίωξη ή μόνο οι κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν;).

Απέβαλλα την φύση. Οι πόλεις της Ευρώπης θα μπορούσαν  να αποτρέψουν έως 43.000 πρόωρους θανάτους ετησίως αν ικανοποιούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με την ύπαρξη επαρκών χώρων φύσης (πρασίνου κτλ.) κοντά στους κατοίκους τους και ανάμεσα στα τσιμέντα. Η Αθήνα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων (1.431) λόγω έλλειψης πρόσβασης στη φύση, ενώ και άλλες ελληνικές πόλεις (Θεσσαλονίκη: 245, Σέρρες, Καβάλα, Βόλος κ.ά.) έχουν σημαντικό πρόβλημα. Σχεδόν το 88% του πληθυσμού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ζουν μέσα στο τσιμέντο αφού απέβαλλαν το φυσικό περιβάλλον (Ε-Π Μπαρμπόζα, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας-ISGlobal, Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Βαρκελώνη, isglobalranking.gestortectic.com, ΝΕΑ Αιτωλοακαρνανίας, 13/10/2021).

Αμπελώνες. Τις τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία εξέλιξης των φυτεμένων εκτάσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες. Επίσης παρατηρείται η τάση να αντικαθίστανται ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες με ποικιλίες ξενικής προέλευσης (Macabeo, Uni blanc κ.λπ.), που δεν έχουν το ποιοτικό δυναμικό των ποικιλιών που αντικαθιστούν (ΚΕΟΣΟΕ, 11/10/2021).

Σταραμάκι. Η ΚοινΣΕπ «Σταραμάκι»-Κιλκίς παράγει φυτικά καλαμάκια από καλαμιές σιταριών χωρίς επεξεργασία, που αντικαθιστούν πλήρως τα πλαστικά. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 1.000.000 πλαστικά καλαμάκια τον χρόνο. Ερευνά επίσης την ανακύκλωση και αξιοποίηση υπολειμμάτων αλεσμένου καφέ για να γίνει καύσιμο θέρμανσης (emea.gr, 10/10/2021).

Νέοι/ες. Επίδομα ενοικίου 250 € στους νέους/ες 18-35 ετών για να μπορούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους στην Ισπανία. Το επίδομα θα δοθεί για έως και δύο χρόνια. Οι Ισπανοί εγκαταλείπουν το πατρικό τους περίπου στα 30 τους, σχεδόν 4 χρόνια αργότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (Eurostat, για την Ελλάδα δεν φεύγουν ποτέ!). Το επίδομα θα δίνεται από τις Περιφέρειες της Ισπανίας στους κάτω των 35 ετών που βγάζουν λιγότερα από 23.725 €/χρόνο. Παράλληλα, ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα ορίζει πλαφόν στα ενοίκια. Η Ισπανία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας ακινήτων στην Ευρώπη, κάτι που όμως σημαίνει ότι λιγότερα από ένα στα τέσσερα σπίτια είναι διαθέσιμα για ενοικίαση (ΒΒC, Lifo.gr, 6/10/2021).

Πετιούνται. Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται στη χρήση των λιπασμάτων (αντί να επιζητείται η ενεργοποίηση των εδαφών). Δύο στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο οφείλουν τη ζωή τους στη χρήση των λιπασμάτων. Το 1960 10 στρ. καλλιεργήσιμης γης εξασφάλιζαν τροφή για 2 ανθρώπους. Το 2025 υπολογίζεται ότι το 10 στρ. καλλιεργήσιμης γης θα παράσχουν τροφή για 5 ανθρώπους. Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων, 13/10/2021 (σ.σ. πρόκειται για επιλεκτική εστίαση, που διαστρεβλώνει τη φύση. Το πιθανό πρόβλημα δεν βρίσκεται στο «ντοπάρισμα» των εδαφών με χημικά, αλλά στη διαχείριση της παραγόμενης τροφής. Σήμερα οι περισσότερες τροφές πετιούνται ως αντιεμπορικές στο χωράφι, πετιούνται λόγω μακρών εφοδιαστικών αλυσίδων, πετιούνται στα μαγαζιά, πετιούνται έτοιμα φαγητά, πετιούνται από τα σπίτια).

Υπέρ-κατά. Κεφάλαιο κίνησης ως 200.000 € για τους μηχανικούς, κατασκευαστές και μελετητές με εγγύηση ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, που δημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων-ΤΜΕΔΕ. ΤΕΕ (4/10/2021, σ.σ. υπάρχει κάποια σκέψη από τους αστούς και για τους αγρότες ή οι τσιμεντοποιητές φροντίζονται αλλά οι φροντιστές της φύσης «διώκονται»;).

Συσκευασίες. Η κατάσταση στη διάθεση-διαχείριση κενών συσκευασίας γεωργικών φαρμάκων είναι δραματική. Στη χώρα μας δεν υλοποιείται κανένα σύστημα διαχείρισης των κενών συσκευασίας με αποτέλεσμα ντροπιαστικές εικόνες με την ανεξέλεγκτη διάθεση κενών συσκευασίας σε ρέματα ή όπου αλλού φανταστεί κανείς και τη δημιουργία εστιών ρύπανσης. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει και να μπουν φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι συλλογής και διαχείρισής τους. Σύλλογος Γεωπόνων Εμπόρων Γεωργικών Εφοδίων, www.sge.gr, 6/10/2021. (σσ για πολλοστή φορά ετοιμάζουν ερήμην των αγροτών τους όρους της άσκησης των αγροτικών επαγγελμάτων).

Δωροδοποίηση. «Οι εθνικοί ηγέτες πανευτυχείς ξεπουλούν τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος… Θα μπορούσες να δεις πώς ανοίγουν τα μάτια τους με την προσδοκία της μίζας του 10%, που θα καταβληθεί σε λογαριασμό τους σε μια τράπεζα της Ελβετίας», απλώς και μόνο γιατί οδήγησαν στην απαξίωση της εθνικής περιουσίας ή ακριβέστερα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, “επειδή ξύρισαν κάτι δισ. από την τιμή πώλησης εθνικών περιουσιακών στοιχειών”, Αυτό το αποκαλεί ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ (2000), στο πλαίσιο ενός λογοπαιγνίου, όχι ιδιωτικοποίηση αλλά «δωροδοποίηση» («briberization», κατά τον όρο που χρησιμοποίησε)» (βλ. https://www.gregpalast.com/the-globalizer-who-came-in-from-the-cold/, καθ. Δ. Μάρδας, 21/10/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn