pap22.jpg

 

Βιβλιοθήκη. Στη Δανία υπάρχουν βιβλιοθήκες όπου μπορείς να δανειστείς ένα άτομο αντί για ένα βιβλίο για να ακούσεις την ιστορία της ζωής του για 30 λεπτά. Στόχος η καταπολέμηση της προκατάληψης. Κάθε άτομο έχει τίτλο: «άνεργος», «πρόσφυγας», «διπολικός» κ.λπ., αλλά όταν ακούσετε την ιστορία τους, συνειδητοποιείτε πόσο δεν πρέπει να «κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του». Αυτό το καινοτόμο και λαμπρό έργο διεξάγεται σε πάνω από 50 χώρες. Λέγεται ανθρώπινη βιβλιοθήκη! (L. Iliou, Facebook, 12/9/2021).

Υπερτουρισμός. «Το παράδειγμα της Σαντορίνης στην Ελλάδα και το παράδειγμα της Βενετίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κλασικά των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν φαινόμενα υπερτουρισμού. Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα κινήτρων και αντικινήτρων που θα υπηρετεί την προστασία από τέτοια φαινόμενα» (Β. Κικίλιας, υπ. Τουρισμού, «Καθημερινή», 26/9/2021, anlantea.news, σ.σ. αυτά αν ο τουρισμός είναι σωστός, αλλά ο ελληνικός τουρισμός είναι αποικιοκρατικής μορφής, που ξοδεύει μόνο το 7% των συνολικών του εξόδων σε ελληνικά προϊόντα / υπηρεσίες, ενώ στη γειτονική Ιταλία οι Ιταλοί ξενοδόχοι ξοδεύουν το 70% στα ιταλικά προϊόντα / υπηρεσίες. Ο καταστροφικός υπερτουρισμός δεν έχει απαγορεύσει τον τουρισμό, ενώ ο πιθανός φόβος υπερβόσκησης έχει απαγορεύσει την είσοδο των προβάτων στα δάση, καταστροφική πρακτική δασαρχών).

Ελληνοποιήσεις. Τη διενέργεια ελέγχων για την προέλευση των γεωργικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές της Π.Ε. Κοζάνης ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γ. Τσιούμαρης. Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης που τον τελευταίο καιρό εισάγονται από Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία στις λαχαναγορές της Ελλάδας μέσω των τελωνείων, έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους της Ε.Ε., με φυτοφάρμακα που δεν ελέγχονται από την Ε.Ε., χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση, και στη συνέχεια «βαπτίζονται» στην ελληνική αγορά ως ελληνικά προϊόντα και καταλήγουν στις «λαϊκές αγορές» να πωλούνται ως ελληνικής προέλευσης (agrovoice.gr, 29/9/2021).

Αγρότισσα. 15/10/2021, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής κάλεσε σε διαδικτυακή εκδήλωση προς τιμήν της Ελληνίδας αγρότισσας. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932 094231, προσκάλεσε όλους και όλες για έναν χαιρετισμό προς την Ελληνίδα αγρότισσα. Ένας τρίτος θα περίμενε ότι η Πολιτεία, η κυβέρνηση, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, οι φορείς της αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ Βαθμού) και οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών θα είχαν εκδηλώσει τη στήριξη προς την Ελληνίδα αγρότισσα και τον σημαντικό ρόλο της στην τοπική ανάπτυξη.

Τυριά. Στο Φεστιβάλ Βαλκανικών Τυριών (Βελιγράδι, 6-7/11/2021) η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα και οι Ελληνικές εταιρίες δεν πλήρωναν ενοικίαση χώρου. Οι φιλοξενούμενες χώρες από το 2014 ήταν: Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία κ.ά. Στο Φεστιβάλ Βαλκανικών Τυριών συμμετέχουν κάθε χρόνο παραγωγοί από Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία και προσέλκυσε 3.000 εμπορικούς αντιπροσώπους και εισαγωγείς (τυριών, αλλαντικών, κρασιών), αγοραστές αλυσίδων, σεφ, εστιάτορες κ.ά. (www.balkancheesefestival.com, +381 655777722).

Βόσκηση. Μολονότι η αρμοδιότητα για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης βόσκησης ανήκει στην Περιφέρεια, δεν υπάρχουν ακόμη χάρτες βόσκησης για να ληφθούν μέτρα με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠ.ΕΝ. (ertnews.gr, texnologosgeoponos.gr, 2/10/2021).

Γιαούρτι. Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει εδραιωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών και είναι το πιο δημοφιλές στη γερμανική αγορά, ωστόσο τελευταία «βλέπει» να πιέζεται από τα «ελληνικού τύπου» γιαούρτια και άλλα παρεμφερή προϊόντα που παράγουν οι τοπικές γερμανικές επιχειρήσεις. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση γιαουρτιού στη Γερμανία είναι 15 kg και το 44% (6,6 kg) αφορά το φυσικό γιαούρτι. Οι πωλήσεις προϊόντων γιαούρτης στη Γερμανία άγγιζαν το 2018 τα 2,678 δισ. € και θα φτάσουν τα 3 δισ. € το 2023 (Euromonitor). Και ενώ την αγορά την καθόρισε το ελληνικό γιαούρτι, η τιμή του υποχώρησε κατά 12,9% (2011-2020) ή κατά 0,30 €/kg, σε αντίθεση με την αξία των εισαγωγών από άλλες χώρες της Ε.Ε., η οποία αυξήθηκε κατά 12,2%. H ευρωπαϊκή αγορά ελληνικού ή «ελληνικού τύπου» γιαούρτης θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 8% έως το 2024 (Mordor Intelligence). Πληθώρα περιπτώσεων απομίμησης του ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού συχνά φέρουν αναπαραστάσεις, σύμβολα και εικόνες που παραπέμπουν στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει παραπλανητικά για τον καταναλωτή ως προς την πραγματική τους προέλευση (ΟΕΥ Μονάχου, 30/9/2021).

Σκλαβενίτης. Αυξήσεις μισθών 3% και παροχές άνω των 15,7 εκατ. € στους εργαζόμενους. Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση για το διάστημα 2021-23 θέτει σε εφαρμογή τη νέα πολιτική αποδοχών και παροχών, επιβραβεύοντας έμπρακτα τους εργαζομένους της για τη συμβολή τους στη θετική πορεία της εταιρίας (emea.gr, 30/9/2021, σ.σ. μπράβο στον Σκλαβενίτη. Η θετική πορεία είχε μέγα χορηγό το υπ. Ανταγωνισμού, που τα μάζεψε όλα στα σουπερμάρκετ και τα πουλούσαν, ακόμα και λουλούδια, με τα ανθοπωλεία κλειστά).

Μέλι. Ο ΕΦΕΤ-Αττικής, έπειτα από καταγγελία, διαπίστωσε σε μέλι την ύπαρξη καταλοίπων της ουσίας μετρονιδαζόλη, που απαγορεύεται. Ήταν το μέλι (άνθη, κωνοφόρα, θυμάρι) «Θεάρεστον» με ημερομηνία λήξης 11/5/23, συσκευασία των 250 g, που παράγεται από την Π. Κάβουρας & Σία Ο.Ε. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το μέλι να μην το καταναλώσουν (ΕΦΕΤ).

200 χρόνια ιατρική. Έγινε στις 23-24/9/2021 το διεθνές επετειακό συνέδριο με θέμα «200 Χρόνια Νεότερης Ελληνικής Ιατρικής», που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ιστορίας Ιατρικής & Ιατρικής Ηθικής, ΕΚΠΑ, ακούστηκαν 93 ομιλίες και συμμετείχαν 188 προσωπικότητες, ενώ το είδαν στο διαδίκτυο 1.900 άτομα. Προβλήθηκαν τα κυριότερα επιτεύγματα της νεότερης ελληνικής ιατρικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αναδείχθηκαν οι σημαντικότεροι  Έλληνες επιστήμονες που συνέβαλλαν στη θεμελίωση και εξέλιξη της ιατρικής γνώσης στη χώρα μας και διεθνώς.

Δάσκαλος. «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες» (Ν. Καζαντζάκης, 5 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού, σ.σ. αφορά εκπαιδευτικούς που δεν είναι μέλη συντεχνιών, οι οποίες καταστρέφουν την Ελλάδα).

Κορωνοϊός. Τέσσερις συμβουλές επιστημόνων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού: (1) ποιοτικός ύπνος, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου, με τα ευεργετικά αποτελέσματα της σιέστας, (2) ελαχιστοποίηση άγχους, (3) φυσική δραστηριότητα για 30 τουλάχιστον λεπτά, (4) διατροφή με φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, όσπρια, ελαιόλαδο) και ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα) (ΕΚΠΑ).

Φορεσιές. «Οι Φορεσιές της Αττικής» στην Ελευσίνα (31/10/2021). Στο πλαίσιο της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με ιδιαίτερη επιμέλεια παρουσιάστηκαν φορεσιές του 19ου αι. έως τα μέσα του 20ού αιώνα από Σπάτα, Μεσόγεια, Μενίδι, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Σαλαμίνα, Μάνδρα. Η έκθεση λειτούργησε στον πεζόδρομο της Ελευσίνας. «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει εμπράκτως φορείς που προάγουν τον πολιτισμό στην περιφέρεια και παράλληλα αποτελούν πόλο έλξης και σημείο επαφής νέων και παλαιότερων, κατοίκων και επισκεπτών. Έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές τις παραδόσεις μας» (αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος).

Ενέργεια. Η εγχώρια ζήτηση ενέργειας καλύπτεται από φυσικό αέριο 47%, από ΑΠΕ 25%, από λιγνίτη 13%, από εισαγωγές 12% και από τα υδροηλεκτρικά 2% (sofokleousin.gr, 6/10/2021).

Covid-19. Ασπίδα κατά του κορωνοϊού υψώνουν ερευνητές με μαϊντανό και σέλινο. Η Nature Crete Pharmaceuticals (NCP, ncp.gr), spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανακοίνωσε δύο σημαντικές ανακαλύψεις: (1) η πρώτη αφορά ουσίες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα (μαϊντανός, σέλινο, κουμκουάτ, με τη φυσική πολυφαινόλη φορτουνελλίνη, και έχουν αποτρεπτική και θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και (2) η δεύτερη αφορά στη φυσική φαινολική ουσία παρα-κυμένιο (p-cymene), η οποία βρίσκεται σε αρωματικά φυτά, που δρα εκλεκτικά στην πρωτεΐνη nucleocapsid του κορωνοϊού, εμποδίζοντας την και αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παράλληλα, δρα και στη νουκλοπρωτεΐνη του ιού της γρίπης με ανάλογη δράση. Έχουν ήδη πατενταριστεί διεθνώς (WO2021/160768) και η NCP βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμακευτικού σκευάσματος (Molecules, Pharmacology Research & Perspectives. Πατρίς, 6/10/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn