agronea_1103.jpg

 

Απειλές. Σε απειλή βρίσκεται το 28% των ειδών στον νέο Κόκκινο Κατάλογο (IUCN, UICN). Μελετήθηκαν 138.374 είδη, από τα οποία τα 38.543 ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα απειλής, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κατάρρευση της βιοποικιλότητας μορφής έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών. Θύματα των ανθρώπων είναι οι καρχαρίες και τα σαλάχια. Όλα τα είδη απειλούνται από υπεραλίευση (Διεθνής Ένωση Προστασίας Φύσης, Μασσαλία, ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlandea.gr, 4/9/2021, σ.σ. μήπως ο IUCN θα έπρεπε να εντάξει και τους Έλληνες κτηνοτρόφους Κόκκινο Κατάλογο»;).

Νέα τμήματα, ίδια αναποτελεσματικότητα, νέες μισθοδοσίες. Νέο τμήμα θα διαμορφωθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με αντικείμενο την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και της επήρειας που έχουν στην αγροτική παραγωγή. «Είμαστε σε αναμονή της μελέτης που έχουμε παραγγείλει από τους συνεργάτες μας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Έχουμε συλλέξει τα στοιχεία από τη δική μας τη μεριά και βεβαίως θα ανοίξουμε τον διάλογο για να ακούσουμε όλους τους φορείς» (Ν. Λιβανός, ΥπΑΑΤ, Βουλή, «Nέα Αιτωλοακαρνανίας», σελ. 3, 7/9/2021, σ.σ. και άλλοι καρεκλοκένταυροι).

Γραφειοκρατία. «Με τον Ν. 4056/2012 η γραφειοκρατία και τα αυστηρά πλαίσιά του όχι μόνο δεν διευκόλυναν την όλη διαδικασία, αλλά αποθάρρυναν τους νέους κτηνοτρόφους και τους εν ενεργεία από κάθε προσπάθεια για νομιμοποίηση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων» (Σ. Λιβανός, ΥπΑΑΤ, 14/9/2021).

Πατριωτισμός. «Η περί τα πάτρια ενασχόλησις και μελέτη δέον να θεωρηθεί ως η πρωτίστη και κυριωτάτη φροντίς και μέριμνα παντός ευ φρονούντος πατριώτου, παντός πεπαιδευμένου, παντός καλώς ανατεθραμμένου πολίτου, παντός φιλοτίμου κατοίκου της Θεσσαλίας» (Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης, Προμηθεύς, 2, 1890, σ. 120).

Κηπουροί. Καλημέρα με μια φωτογραφία με τους κηπουρούς του περιβάλλοντος επί το έργον, δημιουργώντας γιδόστρατες (για να μην είναι «δύσβατες») και διατηρώντας (περιποιούμενοι) τους θάμνους ώστε να μην εξελιχθούν σε ξυλώδη δέντρα που θα απορροφήσουν όλο το νερό του εδάφους και θα καταστούν αδιαπέραστα. Μπράβο στους κτηνοτρόφους που φροντίζουν το περιβάλλον του κοινού πλανήτη μας 365 μέρες τον χρόνο χωρίς διακοπές. Η ζωή δεν κάνει διακοπές. Οι διακοπές στη ζωή λέγονται θάνατος.

Κρεμμύδια. Το κρεμμύδι φεύγει από το χωράφι 0,15 €/kg και φτάνει να πωλείται στο σουπεράρκετ 0,60 €/kg. Ο ΦΠΑ είναι 0,03 €, το συσκευαστήριο θέλει 0,05 €, το κέρδος του εµπόρου είναι 0,05 € και τα 0,32 € τα καρπώνεται το σουπερμάρκετ, δηλ. απόδοση +125%. Δηλαδή τιμή παραγωγού 0,15 €, τιμή καταναλωτή 0,60 € (+300%) (Π. Γκόγκος, 31/8/2021).

Σιτάρι. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας Λάρισας «Προμηθέας» πώλησε σκληρό σιτάρι στα 0,5366 €/kg στην εταιρία Μύλοι Κεπενού ΑΕΒΕ (Αχαΐα). Η τιμή αγρότη για αυτή την παρτίδα αποθηκευμένου σιταριού 600 τόνων θα είναι περίπου στα 0, 52 €/kg. Είναι η υψηλότερη τιμή μέχρι στιγμής στην Ελλάδα για τη φετινή σοδειά, αφού ξεπέρασε τον Α.Σ. Χάλκης ,που πούλησε Σ.Σ. στα 0,43 € (Α. Ρεντζιάς, πρόεδρος Προμηθέα και αντιδήμαρχος Κιλελέρ, agroekfrasi.gr, 6/9/2021, σ.σ. δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Το ψωμί που θα φάνε οι ίδιοι οι γεωργοί θα υπολογιστεί με βάση τα 0,5366, συν μεταφορές, συν φύρες, συν άλεσμα, συν ψηστικά, συν εργατικά, συν ενέργεια. Κέρδη; Και οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν τα πίτουρα με την ίδια βάση; Ποιους θα ζημιώσει τελικά; Ποιοι θα κερδίσουν; Τελικά, αν δεν καλλιεργήσουν οι αγρότες, και λόγω υψηλών τιμών καυσίμων και λιπασμάτων, θα πούμε το ψωμί ψωμάκι).

Παράδοση με μέλλον. Το γεγονός ότι αργήσαμε να κατανοήσουμε τι αξία θα είχε να πουλήσουμε π.χ. φέτα, σφέλα και γιαούρτι από κόκκινο, βλάχικο, καραγκούνικο κ.λπ. πρόβατο, κρέας από κατσικάκι και αρνάκι Ελασσόνας (ΠΟΠ) ή από κατσίκες της Κύμης, μαλλί από χιώτικο πρόβατο και γίδινο τυρί από κατσίκια της ουλοκερατικής φυλής, γραβιέρα Κρήτης ή Αγράφων (ΠΟΠ), είναι η βασική αιτία που επέτρεψε στις αμφίβολης παραγωγικότητας και ασφάλειας «βελτιωμένες» ξένες φυλές να εκτοπίσουν αυτά τα πανάρχαια ζώα από τις εκτροφές τους και τους περισσότερους κτηνοτρόφους από το επάγγελμα («Αιγοπροβατοτροφία: Παραδοσιακή απασχόληση με μέλλον», Αικ. Πολύμερου-Καμηλάκη, σ. 54, Ακαδημία Αθηνών).

Βαμβάκι. «Με συντονισμένες προσπάθειες και με την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής, θέλουμε να δώσουμε στο ελληνικό βαμβάκι νέα προοπτική και ώθηση. Να το στηρίξουμε για να οικοδομήσει το δικό του brandname / «ελληνικό βαμβάκι» στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές. Όλοι μαζί οφείλουμε να δουλέψουμε ενωμένοι, προκειμένου το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» (Σ. Λιβανός, ΥπΑΑΤ, Λάρισα, 17/9/2021, σ.σ. μέχρι σήμερα οι Έλληνες αγρότες δεν παρήγαν ποιοτικό βαμβάκι αλλά καλλιεργούσαν επιδοτήσεις και μάλιστα χωρίς περιβαλλοντικές φροντίδες. Καλό το βαμβάκι για τότε. Σήμερα πάση θυσία παραγωγή τροφής-σιταριού και καλαμποκιού).

Ζιζάνια αλλά οικοσύστημα. Τα Malas hierbas (ζιζάνια) κάνουν καλό. Είναι λάθος η νοοτροπία ότι οποιοδήποτε άλλο φυτό εκτός από την επιθυμητή καλλιέργεια είναι ανταγωνιστικό. «Παραδοσιακά, η γη οργώνεται ανάμεσα στα αμπέλια για να ξεφορτωθούν τα ζιζάνια και να ανοίξει το έδαφος στη βροχή. Ωστόσο, εκτός από τη συμβολή στη διάβρωση, αυτό οδηγεί σε έλλειψη βιοποικιλότητας και φτωχό έδαφος, το οποίο στη συνέχεια χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, τα οποία αναπληρώνονται τεχνητά. Όταν οργώνεις, φέρνεις οργανικό υλικό στην επιφάνεια και μετά οξειδώνεται, οπότε ό,τι είχατε αποθηκεύσει μπαίνει στην ατμόσφαιρα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μιμηθούμε τη φύση όσο το δυνατόν περισσότερο, που σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε ξανά ζωή στο χώμα» (Μιγκέλ Τόρρες, ο μεγαλύτερος οινοποιός της Ισπανίας, Πανέντες, iefimerida.gr, 27/8/2021).

Μαλλί. Ιρλανδοί εθελοντές φτιάχνουν μονοπάτια πεζοπορίας χρησιμοποιώντας ανθεκτικό μαλλί προβάτου αντί για εύθραυστο γεωύφασμα ή πλαστικά για να εμποδίσουν τις πέτρινες επιφάνειες να βυθιστούν στην μαλακή τύρφη: τα fleeces επιπλέουν και επιτρέπουν την αποστράγγιση του νερού. Χρησιμοποιείται επίσης στην Αγγλία, στη Σκωτία, στη Νορβηγία. Πρόκειται για αρχαία μέθοδο επίστρωσης από μαλλί προβάτου που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας (irishtimes, Geo Geodifhs, 2/9/2021).

Δέντρα. Το 30% των ειδών δέντρων του πλανήτη αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης. Τα γνωστά είδη δέντρων ανέρχονται σε 58.497 και τα είδη δέντρων που κινδυνεύουν υπολογίζονται σε 17.510. Περίπου 142 είδη δέντρων έχουν ήδη εξαφανιστεί, ενώ 442 βρίσκονται πολύ κοντά στο χείλος της εξαφάνισης, καθώς ο πληθυσμός καθενός από αυτά τα είδη δεν ξεπερνά τα 50 δέντρα! Οι μεγαλύτερες απειλές για τα δέντρα είναι η αποψίλωση των δασών για γεωργικές καλλιέργειες (29%), η υλοτομία (27%), το κόψιμο δέντρων για αγροτικές εκμεταλλεύσεις (14%), η κατασκευή κτηρίων και δρόμων (13%), οι δασικές πυρκαγιές (13%), οι εξορύξεις (9%), η κλιματική αλλαγή (4%) κ.ά. (Botanic Gardens Conservation International, IUCN, BBC, Guardian, «Η κατάσταση των δέντρων του κόσμου», ΑΠΕ-ΜΠΕ, atlantea.news, 1/9/2021).

Διαφοροποίηση! Δεύτερη ευκαιρία θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τη σωστή επιφάνεια των ιδιοκτησιών τους στους δήμους και να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις δημοτικών τελών για τα έτη έως και το 2019 και να πληρώσουν μικρό πρόστιμο για την περίοδο από το 2020 και μετά, ΑΠΕ-ΜΠΕ, antantea.news, 18/9/2021, σ.σ. μόνο οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ευκαιρία να τακτοποιήσουν τους στάβλους και υπόκεινται σε εκποίηση. Αίσχος).

Κοπάδια φωτιάς. Η Καταλονία (Ισπανία) υποστηρίζει τους κτηνοτρόφους της, που βόσκουν μέσα στα δάση και αποτρέπουν φωτιές στα δάση, με ξεχωριστό διακριτικό σήμα «Ramats de foc» / «Κοπάδια της φωτιάς». Τα Κοπάδια της Φωτιάς ευνοούν τη συνέχεια της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στην περιοχή και επιτρέπουν την αποφυγή μεγάλων πυρκαγιών. Μπορείτε να συμβάλλετε στη δημιουργία και διατήρηση αυτών των πυροσβεστών με ενέργειες τόσο απλές όσο η κατανάλωση προϊόντων από κοντινά κοπάδια. Νέος κατάλογος σημείων πώλησης, https://www.ramatsdefoc.org/ca/, καθ. Ι. Χατζηγεωργίου, 21/9/2021.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgoBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn